7 x Inspiratie voor een industriële slaapkamer

7 x Inspiratie voor een industriële slaapkamer

Laatst bijgewerkt: 22 maart 2019

Misschien is het begrip ‘industrieel’ niet iets wat je snel zou linken met je slaapkamer. Toch kan het juist wél heel mooi zijn en zorgen voor een rustgevende sfeer. Als je niet van landelijk, zoetjes of pasteltinten houdt, zou dit weleens hét interieur kunnen zijn voor jouw slaapkamer. Als je weet hoe, kan je juist met een industriële slaapkamer een heel warme sfeer creëren, waarin je je beschermt voelt en helemaal tot rust komt. De tips in deze blog vertellen je hoe. We geven complete slaapkamer suggesties én ideeën voor je muren, de stijl van je bed en bijvoorbeeld je verlichting.


Waar komt het industriële interieur eigenlijk vandaan?

Het industriële interieur is afgeleid van de fabrieken en bedrijven (ook wel scholen) in de 19e en 20e eeuw. De kleuren van de industriële stijl zijn voornamelijk neutraal, zoals zwart, wit en grijs. Robuuste houten elementen kom je echter ook veel tegen. Veel elementen uit het industriële interieur ogen wat zwaar, maar dat hoeft niet altijd. Sommige meubelen zijn afgeleid van de scholen zoals je die jaren geleden veel zag, en nog steeds ziet.
Een kenmerk van de industriële stijl blijft hoe dan ook dat het erg functioneel is. Als je houdt van robuust, cool en wat ruwer, zit je wat dat betreft helemaal goed bij de industriële stijl. Het leuke van deze interieurstijl is dat we ons onbewust prettig voelen bij rustige, donkere kleuren.
Kort samengevat is dit de industriële stijl:

 • Ruwe muren
 • Zware, robuuste meubelen.
 • Functioneel: dus eenvoudig, ruw en degelijk.
 • ijzeren elementen
 • oude schooltafels – en stoeltjes

Afhankelijk van wat je zelf mooi vindt, kan het industriële interieur wat speelser of juist ‘zakelijker’ ogen. Industriële elementen die in een slaapkamer goed werken zijn stevig hout, industriële boekenplanken en industriële lampen. Toch kan een muur met een industriële look ook in een slaapkamer heel goed werken.

Geef er je eigen draai aan, maar zorg wel voor balans

Het bovenstaande is allemaal algemeen over deze interieurstijl. Je kan een industrieel interieur, zoals je slaapkamer, helemaal naar je eigen smaak creëren. Zo kan je er bijvoorbeeld toch wat meer kleur aan toevoegen, of spelen met moderne, strakke elementen. Een beetje harmonie in je slaapkamer blijft wel prettig. Het is immers de plek waar je tot rust wil komen. In dit artikel vind je alle leuke tips om deze stijl in je slaapkamer toe te passen!


1. Lekker licht met een rouw randje

Dat een industrieel interieur niet per se heel donker hoeft te zijn zie je hieronder. De lichte muren zorgen bij dit voorbeeld toch voor een rouwe look. Je waant je zo in een oud betonnen gebouw in een grote stad, waar je je eigen slaapkamer hebt gecreëerd.  Stadse types zullen zich helemaal thuis voelen in een slaapkamer in deze stijl.

https://nl.pinterest.com/pin/581457001865939067/

https://nl.pinterest.com/pin/471541023478848704/

Er is bij deze rauwe industriële slaapkamer ook een aandachtspuntje. De witte of lichtgrijze betonnen muren kunnen het geheel wat kil maken. Dat is niet waar je je slaapkamer graag mee wilt associëren. Zorg daarom bij dit type slaapkamer interieur voor voldoende ‘warme’ accenten. Hierboven is bijvoorbeeld gekozen voor een houten verhoging onder het bed. Dit zorgt voor een warme en tegelijkertijd rauwe uitstraling (een verhoogd bed is bovendien prettig om in te stappen).
Andere voorbeelden van accenten die je in dit type industriële slaapkamer kan aanbrengen zijn:

 • Een tapijt op je vloer, zoals bijvoorbeeld een Perzisch tapijt.
 • Een houten vloer
 • Kunst met kleurige accenten aan je muur.
 • Een kleurige of warm uitziende sprei op je bed, zoals een velours sprei
 • Lampen die een warm licht uitstralen (kies je voor LED verlichting, koop dan niet het witte licht).
 • Wil je graag ijzeren, industriële kasten op deze slaapkamer, kies dan het liefst voor gekleurde items. Een eenvoudige, houten kast past overigens ook goed in deze slaapkamer.


2. Industriële boekenplanken in je slaapkamer

Boekenplanken op de slaapkamer zijn onmisbaar voor voor elke boekenliefhebber. Niet alleen voor boeken, maar ook om andere dierbare spullen mooi neer te zetten. Hieronder zie je een paar voorbeelden van een mooie, industriële boekenplank. Er zijn er nog veel meer en in deze blog van ons kan je extra voorbeelden vinden van mooie boekenplanken. Hierbij staan ook suggesties die mooi passen in een industriële slaapkamer.

https://nl.pinterest.com/pin/496733033898707210/

https://nl.pinterest.com/pin/555209460309754481/

https://nl.pinterest.com/pin/574209021210457532/


3. Industrieel slapen met kleurcontrasten en strakke accenten

Hieronder zie je hoe je van een eenvoudig, donkergrijs (bijna zakelijk) industrieel interieur een heel speels en eigentijds geheel kan maken. De kleur geel springt eruit en zorgt voor een frisse, positieve uitstraling met een stukje humor. De zachte sprei zorgt voor een stukje warmte in de grijze kamer, en en de stoeltjes en kastjes hebben eenvoudige geometrische vormen.

De kleur van de vloer en de muur is dus industrieel, maar de rechte vormen halen je weer even terug uit de 19e en 20e eeuw en nemen je mee naar het nu. Erg leuk om mee te spelen!

https://nl.pinterest.com/pin/13159023894743124/


4. Industriële kastjes en nachtkastjes

Of je nu wel of niet de industriële stijl in z’n geheel wilt toepassen: er zijn verschillende nachtkastjes die de fabrieksstijl van de 19e en 20e eeuw uitademen. Stoer en functioneel, maar toch heel mooi. Hieronder zie je allerlei voorbeelden, van ijzer tot hout. Heel verschillend, maar allemaal met een geheel eigen fabrieksuitstraling.

Sommige kastjes lenen zich er goed voor om te verven in een mooie kleur. Kom je een industrieel nachtkastje tegen in een andere kleur dan je mooi zou vinden, dan kan je het in veel gevallen schilderen of opknappen naar jouw eigen smaak.

https://nl.pinterest.com/pin/726486983616934034/

https://nl.pinterest.com/pin/336714509623899339/

https://nl.pinterest.com/pin/484418503645419267/

https://nl.pinterest.com/pin/640074165763617258/

https://nl.pinterest.com/pin/465067099015101227/


5. Sprekend detail in de industriële slaapkamer: de stoeltjes

Geen slaapkamer is compleet zonder een paar sprekende stoelen om bijvoorbeeld je kleding voor de volgende dag overheen te hangen. Er zijn allerlei industriële stoeltjes die je mooi in een slaapkamer kan zetten. Stoeltjes in de school – of fabrieksstijl zijn zelfs erg geschikt voor een slaapkamer, omdat ze niet al teveel ruimte in beslag nemen.

Hieronder zie je allerlei voorbeelden van stoelen die goed passen in je slaapkamer. Je kan zulke stoelen tweedehands kopen, maar er zijn ook allerlei interieurzaken die mooie items verkopen. Staan dit soort stoelen op je verlanglijstje, vergeet dan ook niet of nu en dan in een kringloopwinkel rond te neuzen. Soms komen daar meubelen voorbij in verrassend goede staat, die perfect passen bij het industriële interieur.

https://nl.pinterest.com/pin/228979962289792266/

https://nl.pinterest.com/pin/336714509625948052/

https://nl.pinterest.com/pin/228979962289792266/


6. Industriële verlichting in de slaapkamer

Prettige verlichting in je slaapkamer is essentieel voor een ontspannen sfeer in je kamer. Niet alleen is het belangrijk voor de uitstraling van je kamer, maar ook voor comfortabel lezen en omkleden. Daarbij is mooie verlichting ook een aandachtstrekker op zichzelf.
Industriële verlichting kan behoorlijk variëren, zoals je hieronder ziet. Van stoere hangende lampen tot een minimalistische lamp voor op je nachtkastje: het kan allemaal.

https://nl.pinterest.com/pin/356347389261768709/

https://nl.pinterest.com/pin/800726008723791585/

https://nl.pinterest.com/pin/294282156893958729/

https://nl.pinterest.com/pin/14214555059868266/

https://nl.pinterest.com/pin/495325659009645150/


7. Ruwe muren

In de eerste tip hebben we de industriële slaapkamer besproken met lichte, ruwe muren. Er zijn echter nog veel meer variaties mogelijk als het gaat om een rauwe muur. Hieronder zie je met een aantal voorbeelden hoe je door middel van hout of steen een heel mooie industriële slaapkamer creëert, elk met een geheel eigen sfeer.
Combineer de rouwe muren met mooi beddengoed (bijvoorbeeld zacht materiaal) voor een interessante, contrasterende uitstraling. Het blijft immers een slaapkamer, dus een warm holletje waar je lekker tot rust kan komen.

Welke industriële muur spreekt jou aan voor je slaapkamer?

 


Maak van de industriële slaapkamer een warme, persoonlijke plek

In onze suggesties heb je kunnen zien welke kanten je allemaal uit kunt met een industriële slaapkamer. En er zijn nog veel meer mogelijkheden! De slaapkamer is één van de meest persoonlijke kamers in huis, de plek waar je tot rust komt, en juist daarom moet deze helemaal aan al je eisen voldoen. Onze tips zijn dan ook inspiratie: laat gerust je eigen creativiteit los! Industriële items kan je kopen bij allerlei woonwinkels en bouwmarkten. Vergeet ook niet om rond te neuzen bij tweedehands winkels. Hier kom je soms heel bijzondere verlichting en meubels tegen, en met een beetje geluk ook nog eens voor een mooie prijs.
Vanwege de ruwe uitstraling van het industriële interieur is het altijd mooi om extra aandacht te besteden aan zacht beddengoed of een mooi tapijt. Zo zorg je voor warmte in een ruimte met een rauwe uitstraling.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag