Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips om oude meubels op te knappen

7 tips om oude meubels op te knappen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je een paar oude meubels staan die niet meer mooi zijn? Je kunt ze weggooien, naar de kringloopwinkel brengen óf nieuw leven inblazen. Met een likje verf, nieuwe bekleding of een reparatie links of rechts wordt jouw oude meubel ineens weer de moeite waard. Hoe pak je dat aan? In dit artikel bespreken we uiteenlopende tips: algemene tips, tips voor de voorbereiding, inspiratie voor make-overs et cetera. Misschien krijg je na de eerste opknapbeurt de smaak wel te pakken, en ga je op jacht naar nog meer oude meubeltjes die jij naar je hand kan zetten! Maar nu eerst maar eens lezen hoe je een start maakt.


Tip 1. Kijk of het meubel nog te repareren valt

Sommige oude meubels zijn echt helemaal ‘af’, anderen kunnen met een simpele reparatie nog jarenlang mee. Daarom is het belangrijk om te kijken wat de status van de meubelen is. Stel, je hebt een paar oude stoelen waarvan de zitting is doorgezakt, dan zou je er een nieuwe zitting in kunnen laten spannen. Ook kun je een poot vervangen, de stoel opnieuw verkleden of wat dan ook. Maar als het meubel van ellende uit elkaar valt moet je je afvragen of het de moeite is om het op te knappen, of dat de kosten hoger uit gaan vallen dan de baten.

Voor leuke tips voor meubels met houtbewerking bekijk eens deze leuke cursussen meubel maken.


Tip 2. Bereid de omgeving goed voor op de opknapbeurt

Het opknappen van meubels gaat vaak gepaard met allerlei (chemische) goedjes die je niet op je kleren of op de vloer wil krijgen. Daarom is het belangrijk om beschermende kleding te dragen. In ieder oude geval kleding die vies mag worden, en bij voorkeur ook een veiligheidsbril, wegwerpmasker en handschoenen. Bind lang haar vast, als je dat hebt. Daarnaast is het belangrijk om de ondergrond van de stoel te bedekken met plastic of met kranten. Je kunt er ook voor kiezen om buiten aan de slag te gaan. Dat is handig, want zo blijven sterke geuren van de materialen niet in huis hangen. Bovendien kan het meubel goed drogen aan de buitenlucht.


Tip 3. Ga naar woonwinkels en bouwmarkten voor inspiratie

Wil je oude winkels opknappen, maar weet je nog niet precies hoe je dat wil gaan doen? In welke stijl en met welke kleuren? Ga naar een paar woonwinkels om inspiratie op te doen. Maak foto’s van datgene wat je mooi vindt. Uiteraard kun je ook naar woonprogramma’s kijken of door woonbladen bladeren. Het is natuurlijk wel zo dat de meubels in de woonwinkels over het algemeen nieuw zijn. In een vintagezaak zie je waarschijnlijk betere mogelijke versies van jouw huidige meubels.

Daarnaast raden we je aan om naar een bouwmarkt te gaan. Neem een foto mee van het meubel en de meubels die je op wilt knappen. Vervolgens kun je aan een medewerker vragen wat er precies mogelijk is met het materiaal van jouw meubel, en je het voorbereidt op een make-over.


Tip 4. Bereid je meubels goed voor op de opknapbeurt

Als je meubels in goede staat zijn, dan is het tijd om ze voor te bereiden op de metamorfose. Je kunt de meubels niet in het wilde weg gaan verven: dan heb je grote kans dat de oude verf doorschijnt, dat er lelijke bobbeltjes ontstaan of zelfs dat de nieuwe verf volledig loslaat. Dus…

  1. Controleer op oude lagen
  2. Verwijder oude lagen
  3. Reinig het meubel
  4. Meubel eventueel verven
  5. Geef het meubel beschermende laag

Bovenstaande stappen moet je altijd volgen als je oude meubels op gaat klappen. Welke beschermende laag en welke nieuwe laag je op moet brengen hangt een beetje af van het materiaal van het meubel. In dit artikel nemen we als voorbeeld het houten meubel, omdat dit het meest voorkomende materiaal is. Mocht je een andersoortig meubel willen opknappen, dan raden we je aan om bij een bouwmarkt of andere specialist extra informatie in te winnen.

Stap 1. Controleer op oude lagen

Bekijk het meubel kritisch en haal alle losse stukjes (bijvoorbeeld sloten, ijzeren plaatjes, sjablonen) van het meubel af. Vervolgens moet je kijken of er een oude waslaag op het meubel zit. Dat kun je controleren door met je nagel over het meubel te gaan. Als er daarna een donkere, vette laag op je nagel ontstaat, dan weet je dat het meubel in het verleden is behandeld met was. Een tweede manier om erachter te komen is door het meubel te reinigen. Wordt je sopje donkerbruin van kleur? Dan zit er duidelijk was op. De laatste manier is als je tijdens het schuren een vette laag op je schuurpapier ontstaat. Andere soorten lagen, zoals lak of waslaag, zie je vaak al met het blote oog.

Stap 2 – Oude lagen verwijderen

Als je inderdaad een oude laag hebt gevonden, dan is het zaak om deze te verwijderen. Hieronder benoemen we de meest voorkomende lagen en hoe je deze het beste kunt verwijderen:

  • Waslaag: verwijderen met staalborstel
  • Wasbenzine: verwijderen met wasremover
  • Laklaag: verwijderen met afbijtend middel en een kwast. Laatste resten met krabber of mesje, mocht het er niet afgaan dan moet er een schuurmachine aan te pas komen. Beweeg altijd mee met de nerven van het hout zodat je dit zo min mogelijk beschadigt.

Stap 3. Reinig het meubel

Als alle lagen zijn verwijderd, is het tijd om het hout schoon te maken. Om te beginnen stof je het meubel af (voor zover je dat nog niet hebt gedaan). Daarna is het belangrijk om je water goed te doseren. Hout is namelijk niet gek op water! Bij eikenhout, notenhout, mahoniehout en beukenhout kun je het water het beste aanlengen met een beetje ammoniak.

Stap 4.  Meubel eventueel verven

Wil je het meubel graag voorzien van een nieuw kleurtje of de huidige kleur steviger laten lijken? Dan zal je het moeten verven. Als je enkel de kleur wilt veranderen, dan kun je direct beginnen met een laagje grondverf. Deze moet je eerst laten drogen. Daarna breng je een laag verf aan van de kleur die je graag wilt hebben. Laat dit een uurtje drogen. Breng daarna een dunne tweede laag verf aan en laat dit twee uur drogen. Let op: verdiep je van tevoren in verschillende verftechnieken en trucs. Wil je het meubel ‘versleten’ laten lijken? Breng dan kaarsvetplekken aan waar je overheen schildert. Wil je het meubel een verweerde uitstraling geven? Dan moet je met de kwast ‘spelen’ qua dekking. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Stap 5. Geef het meubel een beschermende laag

Nadat je het meubel gereinigd en opgeknapt hebt, is het tijd om het even rust te gunnen. Laat het een á twee nachten drogen voordat je er iets mee doet. Na deze periode kun je het meubel – als je wil – opnieuw voorzien van een beschermende laag zoals was. Je moet het meubel met een zachte doek inwrijven en het goedje laten in trekken. Tot slot kun je het houten meubel nog afwerken met een laagje teak- of lijnolie, of met een extra laklaag.


Tip 5. Inspiratietips voor een make-over

We hebben nu al heel veel gepraat over het opknappen van je meubels, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Met onderstaande tips willen we je graag wat inspiratie geven van wat de mogelijkheden zoal zijn.

Meubels opknappen met krijtverf

Krijtverf is een eeuwenoud product dat de afgelopen jaren weer helemaal populair is geworden. Je kunt het heel eenvoudig aanbrengen en het geeft een hele mooie, zachte en matte glans aan je meubels. Het wordt veel gebruikt om meubels te restylen en om ze een nieuwe look te geven. Krijtverf is dekkend genoeg om je meubel van een nieuw kleurtje te voorzien en kan op elk type ondergrond worden aangebracht. Het ‘hecht’ zich dus aan alle typen materiaal, waardoor het vele toepassingen kent. Daarnaast is krijtverf veegvast, dus je hoeft niet bang te zijn dat het met een klein foutje direct lelijk wordt. Bovendien is krijtverf bestand tegen allerlei temperaturen en weersomstandigheden. Het is dus een geschikt type verf voor binnen- en buitenmeubels. Je kunt hier dus ook je tuinstoelen een oppepper mee geven! Hieronder zie je hoe meubels met krijtverf eruit kunnen zien:

2. Laat je meubels expres oud lijken met distressing

Het klinkt tegenstrijdig, maar ‘oud’ is helemaal hip. Dan hebben we het niet over het soort ‘oud’ van houtrotting, uit elkaar vallende meubels en vale zitvlakken, maar over ‘gemaakt oud’. Dat wil zeggen meubels die een oude, verweerde uitstraling hebben. Dit soort meubels geven jouw interieur een stoere touch. Deze look creëer je door een meubelstuk op te schuren op de hoeken, de randen, de bodems van de poten en eventueel knoppen en handgrepen. Oftewel, de plekken waar slijtage natuurlijkerwijs het eerste optreedt. Zo zorg je ervoor dat het ‘echt’ lijkt. Als je het nog professioneler aan wilt pakken, kun je twee lagen verf aanbrengen. De eerste laag is licht (wit bijvoorbeeld) en de tweede laag is in de originele kleur. Als je daarna gaat schuren, dan schemert de witte kleur heel subtiel door. Het geeft een prachtig effect! Hieronder wat voorbeelden.

View this post on Instagram

Been a hot🔥 minute since I've posted anything to my feed, but in my defense I've been ping-ponging all over the Atlanta area with jobs in random places for the past couple of weeks! 🛣 • So, here's a sneak peek of a newly refinished #Armoire and #EntertainmentCenter that I just spruced up in Buford this week! This piece separates into two parts, so I don't have any photos of it put back together in its little nook yet. But here's some close-ups of the detailed finish on the piece with @anniesloanhome's #Coco Chalk Paint as the base with a wash of #FrenchLinen on top. Love these two colors together! 🎨😍 I'll tease a few more photos tomorrow until I can get more next month when I go back to restore a sofa! 😉 • • • • • #ChalkPaint #AnnieSloanHome #Refinishing #Distressing #DistressedPaint #Strié #FurnitureRehab #RestoredFurniture #FurnitureMakeover #PaintedFurniture #PaintersOfInstagram

A post shared by Restoration Rehab (@restorationrehab) on

3. Laat het meubel opnieuw bekleden

Het overgrote gedeelte van dit artikel gaat over de houtbewerking. Er zijn echter ook een heleboel oude meubels die op een andere manier versleten zijn. Het zitvlak kan bijvoorbeeld doorgezakt zijn, de vering is eruit, de bekleding is vaal: noem maar op. Sommige meubels kun je gemakkelijk opnieuw laten stofferen. Bedenk van tevoren of dit de investering ten opzichte van nieuwe meubels, waard is! Enkele voorbeelden van wat een nieuw stofje zoal kan doen:


Tip 7. Verplaats de meubels eventueel

Soms kunnen meubels in een heel ander daglicht komen te staan als je ze verplaatst. Het kan zijn dat een oubollig meubel in een andere kamer van het huis ineens een ‘charmante’ uitstraling krijgt. Denk hierover na, nog voordat je aan de opknapbeurt begint. Blijven de meubels op hun oude plek, of ga je een beetje schuiven? Dat kan ook weer implicaties hebben voor de kleur verf die je gaat gebruiken, om maar een voorbeeld te noemen.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag