Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

16 tips voor het inrichten van je studio

16 tips voor het inrichten van je studio

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het inrichten van een studio vereist wat planning en inzicht. Omdat in een studio namelijk alle meubels in één open ruimte staan, kan het al snel rommelig overkomen. Door het juist in te richten kun je jouw studio altijd opgeruimd houden zonder dat het lijkt alsof je zo veel spullen hebt en kun je de studio zo ruimtelijk mogelijk houden. Als je namelijk veel donkere meubels in je studio zet en het licht van buiten blokkeert, dan lijkt het al snel een klein, donker hol. Lees onderstaande 16 tips hoe je dit kunt voorkomen en jouw studio gezellig en ruimtelijk kan inrichten.


1. Lichte kleuren gebruiken

Het is van belang om je studio zo licht, openlijk en ruimtelijk mogelijk te laten zijn. Anders krijg je al snel een opgesloten of rommelig gevoel. Daardoor raden we je aan om lichte tinten te gebruiken. Deze zorgen voor een rustige en ruimtelijke sfeer. Daarbij komt dat lichte kleuren het natuurlijke licht weerkaatsen, waardoor je het natuurlijke licht optimaal benut in jouw studio. 

Het leukste is om twee á drie lichte tinten te gebruiken voor jouw muren en de grote meubelstukken. Je kunt accenten aanbrengen door accessoires in een bepaalde kleur te kopen of één (kleine) muur of (groot) meubelstuk in een sprekende kleur te doen. 

https://nl.pinterest.com/pin/351210470938463842/ 


2. Lichtinval van buiten niet blokkeren

Het gebruik van lichte kleuren voor je muren, vloer en meubels zorgt dus voor een ruimtelijk en rustig effect. Het buitenlicht wordt hierdoor weerkaatst, wat ervoor zorgt dat dit zo optimaal mogelijk wordt benut. Zorg er ook voor dat dit buitenlicht niet wordt geblokkeerd door kasten of andere scheidingswanden. 

Vaak zien we dat er in studio’s een kast wordt geplaatst om het slaapgedeelte af te scheiden van de rest van de kamer. Dat mag, maar neem dan een kast of scheidingswand die licht doorlaat!

https://nl.pinterest.com/pin/348325352423714264/ 


3. Voldoende lampen gebruiken

Het buitenlicht zo optimaal mogelijk benutten is natuurlijk één manier van een lichte, ruimtelijke sfeer creëren. Nummer twee is om ook voldoende kunstlicht te gebruiken. In de winter zijn de dagen maar kort dus moet je voldoende lampen hebben om jouw studio gezellig te verlichten. En ook dit draagt bij aan het verdelen van de ruimtes. Het is namelijk niet zo mooi (en praktisch) als er maar één grote lamp in het midden van jouw studio hangt waar je alles van moet hebben.

https://nl.pinterest.com/pin/575546027357324414/


4. Onderverdeling maken tussen ruimtes 

Door een verdeling te maken tussen bepaalde ruimtes in jouw studio, kun je toch het gevoel creëren dat je niet in de slaapkamer staat te koken. Je kunt zo een gezellige eethoek maken, of dus de keuken afscheiden. Maar let op, dat je niet te ver gaat en alle hoekjes van elkaar afzondert. Hier wordt de gehele ruimte namelijk een stuk kleiner van. 

Je hoeft niet per se maar zo’n grote verdeler aan te brengen en als wand te gebruiken. Je kan ook een vloerkleed neerleggen onder je bed of in het zitgedeelte, om een apart gedeelte van jouw studio aan te duiden. Of misschien heb jij wel een hoekje in je studio dat je daar goed voor kan gebruiken of een schouw. Belangrijk is om te werken met wat je al hebt om ruimte te besparen! 

https://nl.pinterest.com/pin/303148618651943170/ 


5. Schedingswanden plaatsen 

Wil jij toch een verdeling maken die visueel gezien de ene ruimte van de andere onttrekt, dan is het plaatsen van een wand een idee. Niet in elke studio kun je echter maar een volledige wand plaatsen. Hiervoor zijn andere oplossingen, zoals het wandje in onderstaande afbeelding. Je kan ook kiezen voor een open kast zoals je ziet bij tip 2. 

https://nl.pinterest.com/pin/461056080599991238/


6. Gordijnen als scheidingswand ophangen

Een idee dat nog minder ruimte inneemt en een open sfeer behoudt zijn gordijnen. Je kunt gemakkelijk de ruimte waar jouw bed staat afscheiden van de rest van je studio door plissé gordijnen op te hangen. En het voordeel hiervan is, dat je vaak gewoon een uitschuifbare stok kunt kopen die je tussen twee muren schuift, en je daar de gordijnen aan hangt! Dan hoef je dus niet te boren.

https://nl.pinterest.com/pin/338614465704202242/ 


7. Schuifdeuren plaatsen

Om bepaalde gedeeltes van je studio af te sluiten zijn schuifdeuren ook een uitkomst. Je kunt deze bijvoorbeeld voor een kast plaatsen, of zelfs voor je keukenblok. Zodat wanneer de schuifdeuren dicht zijn, je niet ziet dat daar achter een keuken is of een televisie. Dit geeft rust en ruimte in jouw studio.

https://nl.pinterest.com/pin/502503270908238975/


8. De muren rustig houden 

Veel schilderijen of foto’s aan de muren staat dan misschien gezellig en maakt jouw studio persoonlijk, het verstoort ook het rustige en ruimtelijke effect. Zorg er dus voor dat je niet te veel poespas op je muren hangt zoals in onderstaande afbeelding. En wil je toch heel graag wat ophangen? Denk dan eens aan spiegels zoals in tip 13. 

https://nl.pinterest.com/pin/389983648975540034/


9. Rustige meubels gebruiken

Bij het kiezen van meubels is het ook van belang dat je rekening houdt met de rustige en ruimtelijke sfeer die je wilt creëren in jouw studio. Dit doe je ten eerste door op de kleuren te letten, maar ook door op de structuur en het materiaal te letten. 

Kies bijvoorbeeld voor kasten die geen handvatten hebben of een bed zonder frame. Kies stoelen zonder oren en een tafel met rechte poten in plaats van hele sierlijke krulpoten in de barok stijl. Natuurlijk hoef je niet je hele huis zo recht en saai in te richten. Ter contrast is het leuk om ergens wat kleur of vorm aan te brengen. Hier lees je meer over in tip 14.

https://nl.pinterest.com/pin/407083253803058160/ 


10. Opbergruimte -en systemen benutten

Benut alle opbergruimte die je hebt maximaal. Dat betekent planken aan de muren als je hoge muren hebt. Lege keukenkastjes gebruiken om je voorraad shampoo in op te slaan en meubels zoals een poef of een bed met opbergruimte kopen. 

Heb jij een bed, bank of andere ruimte in je huis waar nog iets ongemerkt onder past? Koop dan rolbakken om eronder te schuiven. Daar kun je enorm veel ruimte in kwijt! En heb jij een vakjeskast? Koop dan een opbergmand die je erin kunt schuiven. Daar kun je allerlei spullen in gooien zonder dat het er rommelig uit ziet. 

https://nl.pinterest.com/pin/313352086542866214/ 


11. Optimaal benutten van meubels: de bedbank

De bedbank is een grote uitkomst voor het inrichten van je studio. Zo kun je gasten ontvangen in je zitkamer wanneer je bezoek krijgt. Het kan namelijk zo persoonlijk zijn wanneer je kennissen uitnodigt die dan gelijk in je slaapkamer zijn. Bedbanken zijn tegenwoordig in heel veel soorten en maten verkrijgbaar. Zo is het niet altijd maar zo dat jouw gasten dan op jouw matras zitten. Het ligt er maar net aan welk soort bedbank jij koopt. Een ding is zeker: het bespaart een hoop ruimte!

https://nl.pinterest.com/pin/695595104916677501/


12. Optimaal benutten van meubels: opklapmeubels 

De opklapstoelen zijn niet alleen ideaal voor in een studio, maar voor elk wat kleiner huis. Je kunt ze gemakkelijk opbergen en hoeft ze alleen tevoorschijn te halen wanneer er een wat groter aantal mensen bij jou over de vloer komt.

Wist je dat er ook leuke opklaptafels te koop zijn? Dat is ook ideaal! Deze kan je uitklappen wanneer je wilt ontbijten of even aan de tafel wilt werken. Maar heb jij een feestje of zit jij eigenlijk nooit aan tafel? Dan kun je hem gewoon naar beneden klappen en dat draagt dan weer bij aan de ruimtelijke sfeer van jouw studio. 

https://nl.pinterest.com/pin/519321400772017882/


13. Spiegels ophangen

Spiegels zorgen ook voor een weerkaatsing van het natuurlijke licht. Deze dragen dus weer bij aan het optimaal benutten van dit licht en de ruimtelijke en open sfeer die je creëert in jouw studio. Daarbij laat een spiegel de ruimte dubbel zo groot lijken omdat de ruimte wordt gespiegeld (en niet word onderbroken zoals dat met een schilderij of foto zal gebeuren).

https://nl.pinterest.com/pin/361836151295890253/ 


14. Ronde elementen toevoegen

Zoals in al onze tips wordt aangeraden is het voor een ruimtelijk en rustig effect van belang om je studio zo rustig mogelijk in te richten. Dit doe je dus door lichte tinten te gebruiken, rustige meubels en weinig poepspas aan de muren te hangen. Maar het is toch ook belangrijk dat je studio leeft! Daarom raden we aan om minstens één meubelstuk te plaatsen met wat rondingen, of andere decoratieve elementen. Anders wordt alles zo recht en saai.

https://nl.pinterest.com/pin/313070611595031418/ 


15. De studio opgeruimd houden

Misschien wel de meest belangrijke tip is het opgeruimd houden van jouw studio. Welke kleuren, meubels, gordijnen of scheidingswanden je ook neerzet: jouw studio lijkt pas echt klein als het er een rommeltje is. En dat is het al snel, omdat alles in één ruimte gebeurt. Probeer jezelf daarom aan te leren om dingen direct op te ruimen nadat je ze hebt gebruikt. Dan hoef je niet een keer per week zo veel op te ruimen maar alleen een beetje schoon te maken.

https://nl.pinterest.com/pin/131097039132878339/


16. Impulsaankopen vermijden

En om een opgeruimde studio te houden luidt onze laatste tip om impulsaankopen te vermijden. Tijdens het inrichten van jouw studio heb je waarschijnlijk goed nagedacht over wat precies waar komt te staan en wat je waar kan opruimen. Dat betekent dat er niet veel ruimte over is om nieuwe accessoires, stoeltjes, tafeltjes, poefjes, plantjes of schilderijtjes kwijt te kunnen. Verwijder daarom je marktplaats app, ontvolg de instagram en facebook vintage verkoop groepen en ga niet zomaar de stad in om rond te kijken. 

https://nl.pinterest.com/pin/424042121147904742/ foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag