11 Tips voor de renovatie van je wc

11 Tips voor de renovatie van je wc

Laatst bijgewerkt: 15 november 2018

Op je wc breng je niet heel veel tijd door. Toch? Wel is je toilet een ruimte die je frequent gebruikt. Een oude, sputterende wc of een wc die niet je smaak is, kunnen storend zijn. Daarom is de toiletruimte een renovatie waard. Een verzorgde wc zorgt voor een stukje rust in je huis. Wij geven een aantal praktische tips voor het renoveren van je toilet en het maken van een kostenplaatje. Het is niet zo’n grote klus als het renoveren van de badkamer, maar er komt wel wat bij kijken. Daarbij geven we wat leuke suggesties om er een mooie ruimte van te maken. Een wc hoeft namelijk helemaal niet saai te zijn.


Wat kunnen redenen zijn om je toilet te renoveren?

Verouderde toiletten kunnen achteruit gaan in het gebruik, en worden een tikje ongezellig om naar te kijken. Als je te maken hebt met de volgende ergernissen kan het veel opleveren als je je wc laat renoveren:

 • Het toilet werkt slecht
 • Sterk verouderd toilet
 • Geuroverlast
 • Lekkage
 • Verouderde tegels
 • Verouderd fonteintje
 • Afbladderende verf
 • Niet tevreden meer met het interieur van je toilet

Als je je stoort aan een of een paar van deze punten kan een wc renovatie weer zorgen voor de nodige verfrissing. Is je toilet oud, maar nog prima, en heb je een krap budget? Dan kan een mooie stuc- of schilderbeurt ook al veel doen. Voor stucwerk huren veel mensen een vakman in, schilderen kan je prima zelf doen. Tegelwerk is bijvoorbeeld weer wat prijziger en kan je (tenzij je zelf in het vak zit) ook beter uitbesteden.


1. Maak een overzicht van je wensen

Vergeleken met verbouwen of het vernieuwen van een complete badkamer of keuken, is een toilet renoveren een kleinere klus. Toch komen er ook een aantal aspecten bij kijken, en je wilt waarschijnlijk graag zo renoveren, dat je er nog jaren plezier van hebt. Wil je bijvoorbeeld een hangend of staand toilet? En wil je alleen een nieuw toilet, of wil je bijvoorbeeld ook nieuwe tegels? Hieronder zie je een complete lijst met punten waarop je kan renoveren of veranderen:

 • Er zijn hangende en staande toiletten. Hangende toiletten zijn moderner dan staande toiletten en je houdt ze makkelijker schoon. Veranderen van een staand naar een hangend toilet is wel wat bewerkelijker en prijziger dan een staand toilet vervangen door een ander staand toilet.
 • Wil je nieuwe tegels en zo ja, wil je dan betegeling tot het plafond, of tot halverwege de muur?
 • Heeft je toilet een schilderbeurt nodig?
 • Wil je een (nieuw) fonteintje?
 • Wil je een plank in de ruimte om spullen op te kunnen zetten zoals wc-papier, een verfrisser en dergelijke?

Door dit op een rijtje te zetten, kan je makkelijker een kostenplaatje gaan maken en vaststellen hoeveel werkzaamheden er nodig zijn (en of je dit zelf kunt, of iemand wilt inhuren).


2. Wat er allemaal komt kijken bij de renovatie van een wc

Deels afhankelijk van je wensen, komen er natuurlijk een aantal werkzaamheden kijken bij het renoveren van je toilet. Hier noemen we ze, zodat je een planning kan maken. We geven per klus aan wat de kosten zouden kunnen zijn. Sommige zaken kan je wellicht zelf (als je in het aannemers, tegel of loodgietersvak zit) maar over het algemeen is het aan te raden om het plaatsen van een nieuwe toilet of fontein, stucen en betegelen over te laten aan een vakman. Dat gaat sneller, en door de ervaring met toiletrenovaties hebben ze bovendien oog voor wat handig is in jouw ruimte.
Wat moet er gebeuren als je gaat renoveren:

 • Het verwijderen van het oude toilet en het plaatsen van een nieuw toilet (300-850 euro)
 • Het verwijderen van oude vloertegels en het zetten van nieuwe tegels (500 – 1100 euro)
 • Het verwijderen van oorspronkelijk wandtegels en het zetten van nieuwe wandtegels (500-1500 euro)
 • Het slijpen van sleuven en het aanbrengen van een waterleiding en aansluiting aan het riool (110-170 euro)
 • Een fonteintje plaatsen en het oude fonteintje weghalen (180-360 euro).

De uiteindelijke prijzen hangen af van bijvoorbeeld een keuze als: van een staande wc naar een staande wc, of van een staande naar een hangende wc. Deze laatste optie is bewerkelijker en duurder. Natuurlijk hangen de kosten ook af van de kwaliteit van het toilet dat je kiest. Hieronder vertellen we daar meer over.


3. Breng de kosten in kaart van een nieuw toilet, nieuwe tegels en een fonteintje.

In de vorige tip zijn we ingegaan op de werkzaamheden en de prijzen van een toiletrenovatie, maar er is natuurlijk ook de aanschaf van de elementen op zich. Hier kunnen flinke prijsverschillen in zitten. Gaan voor kwaliteit zorgt over het algemeen wel voor jarenlang plezier en is een mooi visitekaartje voor je huis als je het wilt gaan verkopen. Wij geven hier een kort overzicht van wat je bij diverse (kwaliteits) producten van de prijzen kan verwachten:

 • Een eenvoudige keramische wc, zonder poespas kost per stuk ongeveer 100 tot 250 euro.
 • Een kwaliteitstoilet kost ongeveer 250-350 euro. Vaak hebben deze toiletten een coating waardoor ze mooi blijven glanzen en kan je kiezen uit verschillende vormen en designs.
 • Een luxe toilet kost 350-500 euro. Je krijgt hier topkwaliteit en topdesign voor.
 • Tegels zijn er grofweg verkrijgbaar in twee categorieën: keramisch en natuursteen. Tegels van natuursteen zijn gemiddeld 10-30% duurder dan keramische tegels.
 • Toiletfonteintjes kosten tussen de 60 en 250 euro. Vanzelfsprekend krijg je voor een hogere prijs een moderner, praktischer design en kwaliteit.

De kosten van nieuwe elementen in je toiletruimte kunnen dus flink variëren.


4. Zo vind je een goede vakman voor de renovatie van je wc.

Als je besloten hebt om de wc te gaan renoveren, is het natuurlijk tijd voor een vakman. Het is belangrijk dat je erop kan vertrouwen dat er goed en netjes gewerkt wordt. Zorgt daarom het liefst voor een vakman waar je bijvoorbeeld referenties van kan zien. Rondvragen bij familie, vrienden en buren wil ook nog weleens helpen.
Tenzij je zelf in de bouw werkt, kan je het beste professionals inschakelen om je toilet te renoveren. Een loodgieter of aannemer heeft veel kennis van materialen en werkt een stuk efficiënter dan dat jijzelf. Daarbij hebben vakmensen een praktische en ervaren kijk op de indeling van een toiletruimte.

Het kan ook praktisch zijn om eens vergelijkingswebsites in te schakelen op het gebied van loodgieters en aannemers. Zo kom je bij gecertificeerde bedrijven terecht en kan je bijvoorbeeld referenties bekijken.


5. Afspraken en overlast

Een wc renoveren gaat in elk geval wat overlast veroorzaken. Daar kom je helaas niet onderuit. Het lastigste is wanneer je in een appartement woont met slechts één wc. Reken erop dat je de wc één à twee dagen niet kan gebruiken en zorg dat je die dagen bijvoorbeeld terecht kan bij buren, familie of vrienden. Iets makkelijker wordt het, wanneer je een aparte wc laat renoveren, los van een badkamer waar ook een wc in zit. Verder zal je moeten rekenen op stoffigheid, zeker wanneer de tegels vervangen worden.

Spreek goed af wat de werkzaamheden zijn en hoe lang ze gaan duren

Gemiddeld doet een aannemer 1 tot 5 dagen over het renoveren van een toilet. Dat is best nog een verschil. Hoe lang de renovatie gaat duren, hangt af van de complexiteit van de klus. Spreek met de aannemer en/of loodgieter af wat ongeveer de tijdsduur is van de klus. Zo weet je waar je aan toe bent en kan je de aannemer aanspreken als het toch veel langer duurt.


7. Maak je toilet gezellig

Je toilet hoeft geen vergeten hoekje in je huis te zijn. Met leuke spiegels, mooie plankjes en een kalender wordt het ineens een heel andere plek. Het toevoegen van houten planken zorgt bijvoorbeeld voor een warme sfeer. En door een spiegel te plaatsen, zorg je niet alleen voor een praktisch element, maar kleed je je wc ook aan. Het zijn de details die er toe doen, en in het toilet hoeven dat er niet veel te zijn, omdat het meestal om een kleine ruimte gaat.

Op onderstaande voorbeelden kan je styling ideeën vinden voor een gezellig toilet.

https://nl.pinterest.com/pin/416301559299980181/

https://nl.pinterest.com/pin/575686764863960242/

https://nl.pinterest.com/pin/402861129165158511/

https://nl.pinterest.com/pin/573505333792514043/


8. Voorbeelden van een design toilet

Een luxe – of kwaliteitstoilet is net wat praktischer en gaat langer mee. Het is ook nog eens een mooi detail als je je huis gaat verkopen. Een kwaliteitstoilet ziet er vaak wat moderner uit en is te koop in eenvoudige, witte designs en allerlei unieke uitvoeringen.

https://nl.pinterest.com/pin/693343305106519081/

https://nl.pinterest.com/pin/546624473497318898/

https://nl.pinterest.com/pin/602145412653900960/

https://nl.pinterest.com/pin/845128686300884077/


9. Landelijk, klassiek of knus

Niet iedereen houdt van modern. Als je liefhebber bent van een rustieke, landelijke sfeer kan je die prima tot zijn recht laten komen in je wc. De wanden, de betegeling en de decoratie kan je wat warmer maken, met bijvoorbeeld houten decoratie. Hieronder zie je een paar voorbeelden.

https://nl.pinterest.com/pin/515028907375901479/

https://nl.pinterest.com/pin/545146729872139157/

https://nl.pinterest.com/pin/424534702346137980/


10. Modern

Dat modern niet persé kil of strak hoeft te zijn, kan je prima op deze voorbeelden zien. Een modern toilet kan ook een kleurrijk en speels interieur hebben. Een bijzondere kleur, een mooi fonteintje of mooie tegels zorgen voor wat levendigheid.

https://nl.pinterest.com/pin/612841461769990264/

https://nl.pinterest.com/pin/387309636695678244/

https://nl.pinterest.com/pin/90635011235845531/

https://nl.pinterest.com/pin/844776842577064576/

https://nl.pinterest.com/pin/463870830342256057/


11. Tegels met een motief

De tegels in je toiletruimte zijn bijna het belangrijkste om de sfeer te bepalen. Met tegels kan je alle kanten op. Etnisch, retro, modern, landelijk of kleurrijk: het kan allemaal. Tegels zetten echt de toon in je toilet, en daarom is het handig om goed te overwegen welke kant je daarmee uit wil. Kies je voor een bescheiden tegel, dan kan je wat makkelijker van stijl veranderen.

https://nl.pinterest.com/pin/585045807817810497/

https://nl.pinterest.com/pin/553520610445099103/

https://nl.pinterest.com/pin/498562621239080679/

https://nl.pinterest.com/pin/502644008395082381/


Je verdient een goed toilet

Als je wc erg verouderd is en niet meer mooi, of prettig in het gebruik is, dan is het tijd om na te denken over renovatie. Een wc renovatie is niet zo bewerkelijk als de renovatie van een badkamer of keuken, maar vraagt ook wat aandacht. Wil je bijvoorbeeld een hangend – of een staand toilet, en wil je nieuwe tegels? Wil je zelf renoveren of laat je dit een loodgieter doen? Met een goede planning en vakman kan je er een vlotte renovatie van maken. Hoe lang een toiletrenovatie duurt, hangt ook af van wat er allemaal moet gebeuren en aan het type toilet dat je wilt. Hou ook rekening met een kostenplaatje van de materialen en het toilet, en daarnaast de kosten voor de werkzaamheden.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag