Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Badkamer opnieuw (laten) betegelen. Waar moet je aan denken?

Badkamer opnieuw (laten) betegelen. Waar moet je aan denken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Is je badkamer toe aan een flinke opfrisbeurt? Opnieuw betegelen kan een mooie manier zijn om hem weer weer een moderne uitstraling te geven. Je kunt dit door een professionele tegelzetter laten doen maar als je een goede klusser bent is het ook een mooi project om zelf aan te pakken. Daarmee druk je de kosten namelijk behoorlijk.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen de wanden of de vloer met nieuwe tegels te bekleden. Het mooiste resultaat verkrijg je echter vaak door zowel de muren als de wanden van mooie nieuwe tegels te voorzien. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal op moet letten en geven we je ook alvast een indicatie van de kosten die met alle verschillende opties zijn gemoeid.


Kostenoverzicht badkamer betegelen

De kosten voor het opnieuw betegelen van je badkamer lopen sterk uiteen. In de eerste plaats heeft dat natuurlijk te maken met je persoonlijke wensen, maar ook of je de klus door iemand anders uit laat voeren bepaalt mede de prijs. Tegels kun je in allerlei vormen, maten en kwaliteit kopen, waardoor de kosten per vierkante meter sterk kunnen verschillen. Daarom hebben we hier een aantal prijsvoorbeelden verzameld waarmee je een globale inschatting kunt maken voor je eigen badkamer.

We maken in dit overzicht onderscheid tussen een kleine, middelgrote en grote badkamer, maar ook tussen de diverse prijsklassen. Zowel voor de tegels zelf als voor de tegelzetter heb je namelijk verschil in prijs en kwaliteit. Alhoewel deze voorbeelden natuurlijk niet zaligmakend zijn geven ze je hopelijk wel alvast een redelijke indicatie van de kosten die je kunt verwachten.

Kleine badkamer 1,5 x 2 meter

Goedkoop Gemiddeld Duur
Wandtegels 14 m² x €10 = €140 14 m² x €20 = €280 14 m² x €40 = €560
+ Arbeidskosten 14 m² x €30 = €420 14 m² x €40 = €560 14 m² x €50 = €700
Vloertegels 3 m² x €15 = €45 3 m² x €25 = €75 3 m² x €50 = €150
+ Arbeidskosten 3 m² x €30 = €90 3 m² x €40 = €120 3 m² x €50 = €150
Totale kosten €695 €1.035 €1.700

Middelgrote badkamer 2 x 3 meter

Goedkoop Gemiddeld Duur
Wandtegels 20 m² x €10 = €200 20 m² x €20 = €400 20 m² x €40 = €800
+ Arbeidskosten 20 m² x €30 = €600 20 m² x €40 = €800 20 m² x €50 = €1.000
Vloertegels 6 m² x €15 = €90 6 m² x €25 = €150 6 m² x €50 = €300
+ Arbeidskosten 6 m² x €30 = €180 6 m² x €40 = €240 6 m² x €50 = €300
Totale kosten € 1.070 € 1.590 € 2.400

Grote badkamer 3 x 4 meter

Goedkoop Gemiddeld Duur
Wandtegels 28 m² x €10 = €280 28 m² x €20 = €560 28 m² x €40 = €1.120
+ Arbeidskosten 28 m² x €30 = €840 28 m² x €40 = €1.120 28 m² x €50 = €1.400
Vloertegels 12 m² x €15 = €180 12 m² x €25 = €300 12 m² x €50 = €600
+ Arbeidskosten 12 m² x €30 = €360 12 m² x €40 = €480 12 m² x €50 = €600
Totale kosten € 1.660 € 2.460 € 3.720

Een tegelzetter inhuren

Een professionele tegelzetter doet elke dag niet anders dan wanden en vloeren voorzien van allerlei uiteenlopende tegels. Deze man of vrouw is dus de aangewezen persoon om ook in jouw badkamer voor een prachtig eindresultaat te zorgen. Daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden en voor echt vakwerk betaal je ook een flinke prijs. Probeer daarom van tevoren zo goed mogelijk te vergelijken en de ervaringen van andere klanten te bekijken.

Het fijnste voor jou als klant is het om een prijs per vierkante meter te krijgen, want dan weet je precies wat de klus je gaat kosten. De prijzen lopen gemiddeld uiteen van ongeveer 30 tot 50 euro per vierkante meter, afhankelijk van kwaliteit en ervaring van de tegelzetter.

Let op, dit is alleen voor het werk en hier zitten dus nog niet de materiaalkosten bij in.

Tegelzetters vragen soms ook gewoon een uurtarief en brengen je dan het aantal uren in rekening dat de klus heeft gekost. Het is dan lastiger om al van tevoren een vaste prijs te bedingen waardoor je voor onverwachte kosten kunt komen te staan. Spreek dus als het even kan voor men begint de totaalprijs af op basis van de oppervlakte van wanden en/of vloer.


Tegels over tegels aanbrengen

Wanneer de oude tegels nog goed vast zitten kun je ervoor kiezen om de nieuwe tegels aan te brengen bovenop de oude. Dit is een relatief snelle manier om je badkamer een update te geven, zonder direct een hele nieuw badkamer te laten plaatsen.

Wanneer je tegels over tegels aan gaat brengen is het altijd nodig om objecten zoals spiegels, kastjes en en douchewanden tijdelijk weg te halen. Ook is het vaak noodzakelijk om de wastafel en eventueel aanwezige toilet weg te halen. Dan kunnen ook op die plekken eenvoudig nieuwe tegels kunnen worden aangebracht en er niet omheen gewerkt hoeft te worden. Nadat er is gevoegd kan dan alles weer op zijn plek terug worden geplaatst of gehangen.

Kies je ervoor om de bestaande tegels weg te halen? Dan sneuvelt vaak ook de ondergrond, bijvoorbeeld wanneer die bestaat uit gipsplaten. Ook die moeten dan natuurlijk vervangen worden, waarbij je altijd moet kiezen voor hoge kwaliteit waterbestendige gipsplaten omdat je daar vochtproblemen mee voorkomt.


Zelf een wand betegelen – wat heb je nodig?

Als je twijfelt over je kunsten als tegelzetter kun je natuurlijk het beste een professional inhuren. Maar als je enigszins handig bent aangelegd, het juiste materiaal hebt en secuur te werk gaat kan ook jij een hele nette tegelmuur maken.

Je maakt het jezelf makkelijker door een kleine en dunne tegel te gebruiken. Met grote tegels kun je namelijk weliswaar in korte tijd een groot oppervlak betegelen, maar die tegels zijn ook moeilijker te verwerken. Zo is het doorsnijden van een kleine tegel veel makkelijker en mocht het toch mislukken heb je veel minder uitval. Dit zijn alle materialen die je nodig hebt:

 • Een goede tegelsnijder. Huur desnoods eentje, want hier wil je liever niet op bezuinigen.
 • Een troffel en een lijmkam. Met de kam verdeel je de tegellijm gelijkmatig over de muur. Hij heeft uitsparingen die baantjes trekken in de lijm, deze zijn belangrijk voor de vochtverdeling.
 • Flexibele tegellijm. Die vangt makkelijker oneffenheden en bewegingen op zodat je tegels niet gaan scheuren. Je kunt zelf mengen (dit is goedkoper) of reeds gemengde tegellijm gebruiken.
 • Een waterpas en twee lange rechte latten. Deze bevestig je op de muur om de eerste tegels eenvoudig waterpas mee te maken.
 • Een gatenboor voor het aanbrengen van doorvoergaten.
 • Eventueel ook een tegelvijl, een tegelzaag en een knabbeltang voor het makkelijk zagen of afbreken van kleine hoekjes en gaten.

Stappenplan badkamermuur tegelen

Volg dit stappenplan om zelf je badkamer te betegelen:

  1. Zorg voor een schone ondergrond. Deze moet uiteraard ook al mooi vlak zijn gemaakt. Als dat niet zo is moet je de gaten eerst opvullen met vulmiddel.
  2. Wanneer je direct op gipsplaten tegelt is het verstandig om een voorstrijkmiddel op de wanden te doen en dit 24 uur te laten opdrogen.
  3. Breng de lat waterpas aan op ongeveer 1 tegelhoogte van de vloer. Teken het midden van de muur af en breng daar de tweede lat loodrecht op de andere aan. Sla de latten vast met spijkers en laat die een stukje uitsteken zodat je de latten eenvoudig weer weg kunt halen. Nu heb je een kaarsrechte start voor je eerste tegels.
  4. Meng de tegellijm, als je dit als poeder hebt gekocht tenminste, met water. Houdt altijd de verhouding aan die op de verpakking staat. Maak niet meer aan dan wat je op tijd kunt verwerken voor de lijm hard wordt.
  5. Breng lijm aan op de muur met de troffel en gebruik de lijmkam om hier horizontale banen in te trekken. Doe maximaal 1 vierkante meter per keer anders is de lijm al te droog als je de laatste tegels op de muur doet.
  6. Druk de eerste tegels stevig in de lijm, de eerste komt in de hoek die de twee latten met elkaar maken.
  7. Breng de kunststof voegkruisjes aan en druk direct daarna ook de tweede tegel in de lijm. Werk van onder naar boven tot alle lijm bedekt is met tegels. Haal overtollige lijm weg met een natte spons.
  8. Nu kun je de latten weghalen en de hele muur afmaken. Wanneer je aan de randen toe bent moet je waarschijnlijk tegels op maat gaan snijden.
  9. Laat nu 24 uur drogen voor je gaat voegen.

Let op: zorg altijd voor een kleine ruimte tussen de laatste tegels en de muur, anders krijg je scheuren in de tegels!


Gebruik het juiste voegmiddel

Voegmiddel heb je in verschillende kleuren zoals wit, grijs en antraciet. Welke voor jouw badkamer het meest geschikt is hangt af van je eigen smaak en de kleur van de tegels. Zorg in elk geval dat je altijd waterdicht voegmiddel gebruikt in de badkamer want daarmee voorkom je vochtproblemen.

Veel mensen vinden smalle voegen het mooiste staan, maar let wel op ze ook weer niet al te dun te maken. Ten eerste wordt daar het voegen zelf lastiger van want de smalle opening maakt het moeilijker het voegmiddel erin te werken. Maak dan vooral niet de fout het voegmiddel te dun te maken door het met extra water aan te lengen want dit gaat ten koste van de stevigheid. Dunne voegen hebben op termijn ook meer last van breken of scheuren.

Uiteraard bepaal je al voor je begint met tegelen hoe breed de voegen moeten worden. Daar pas je ook de dikte van de voegkruisjes op aan, die je tussen de hoeken van de tegels plaatst. Neem bij twijfel liever 1 of 2 millimeter voeg meer om te zorgen dat je tegelwerk ook na langere tijd perfect in orde blijft.


Zelf voegen

Zelf voegen is makkelijker dan je zou denken. Ontdoe de ruimte tussen de tegels eerst van resten tegellijm en ontvet ze. Maak het voegmiddel aan volgens de instructies op de verpakking en niet meer aan dan je in circa een kwartier kunt verwerken. Je kunt het mengen met een troffel maar ook een handige spindel kopen voor op je boormachine.

Verdeel het voegmiddel over de voegen en trek het tussen de tegels met een rubberen trekker. Beweeg die alleen schuin over de voegen, anders trek je het voegmiddel er telkens weer uit. Ga door tot alle voegen helemaal gevuld zijn met voegmiddel.

Als de voegen mat zijn opgedroogd kun je het overtollige voegmiddel verwijderen met een natte spons. Ververs doorlopend het water dat je gebruikt voor het beste resultaat. Vaak blijft er een cementwaas over nadat de tegels zijn opgedroogd. Die kun je daarna wederom met een natte spons verwijderen. Als de wand genoeg is gedroogd kun je de hoeken en randen af kitten.


 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag