Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7x expert tips voor het schoonmaken van je badkamer

7x expert tips voor het schoonmaken van je badkamer

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er zijn twee soorten mensen: de mensen die het schoonmaken van de badkamer een verschrikkelijk werkje vinden, en de mensen die juist plezier halen uit het blinkend schoon boenen van de wastafel en de douche. Voor allebei deze soorten mensen hebben we dit artikel geschreven: je leest hier namelijk zeven tips om als een echte expert je badkamer schoon te maken. Voor diegenen die schoonmaken verschrikkelijk vinden: je zult nu vele malen sneller klaar zijn met je poetswerk, zodat je die tijd kunt besteden aan dingen die je wél leuk vindt – de schoonmaakliefhebbers zullen door het dolle heen zijn met deze tips, want zo krijg je alles nog beter schoon, zelfs met natuurlijke producten! Trek die gele schoonmaakhandschoenen maar alvast aan en maak je klaar voor deze zeven expert tips voor het schoonmaken van je badkamer.


1. Als je op deze manier werkt, gaat het schoonmaken van je badkamer snel én nauwkeurig

First things first: ga op een slimme manier te werk in je badkamer. Als je geen zin hebt om uren bezig te zijn met het boenen van je badkamer, of geen plekje wilt overslaan om deze kamer zo schoon mogelijk te krijgen, is het een goed idee om op een bepaalde manier te werken. Werk van boven naar beneden en ga van links naar rechts: zo weet je zeker dat je nauwkeurig kunt schoonmaken en zul je geen enkel plekje vergeten tijdens het boenen. Als je van boven naar beneden schoonmaakt, zorg je ervoor dat je de net schoongemaakte gedeeltes niet weer vies maakt, omdat er bijvoorbeeld wat schoonmaakmiddel naar beneden druipt of omdat je per ongeluk met je vieze schoonmaakdoek op de net afgenomen plek terecht komt. Zo weet je zeker dat je snel en grondig werkt!


2. Zorg voor het beste schoonmaakmiddel om je badkamer blinkend schoon te maken

Als je aan de poets gaat, heb je natuurlijk goed schoonmaakmiddel nodig. De badkamer schoonmaken heeft net wat meer uitdaging in zich dan andere kamers: je hebt te maken met een vochtige kamer waar schimmel kan ontstaan, en met kalk door het water uit de douche en in de wasbak. Er zijn daarom verschillende fabrikanten die speciale producten voor in de badkamer of de wc op de markt hebben gebracht, zoals HG, Cif, Dettol of Witte Reus. Met deze schoonmaakproducten kun je doeltreffend aan de slag met de wasbak, de tegels in de douche of het toilet.

Geen zin om allerlei verschillende schoonmaakmiddelen aan te schaffen? Misschien wil je niet al te veel geld uitgeven aan het schoonmaken van je badkamer, of wil je zo veel mogelijk met natuurlijke producten werken. Is dit het geval? Maak dan zelf dit super schoonmaakmiddel! Meng een deel water, een deel azijn en een deel baking soda met elkaar en doe het in een spuitfles. Met dit zelfgemaakte schoonmaakmiddel zullen vlekken door kalk of viezigheid als sneeuw voor de zon verdwijnen. Je douchekop kun je bijvoorbeeld even in dit goedje laten weken, en hij zal al gauw kalkvrij en blinkend schoon zijn. Je kunt ook in plaats van baking soda citroen, bleekmiddel en zelfs ammonia toevoegen. Met dat laatste moet je wel een beetje uitkijken, want er kunnen giftige dampen vanaf komen. Het spul is wel zeer doeltreffend!


3. Het best bewaarde geheim voor een schoon toilet en tegels zonder kalk: cola

Krijg je ook met speciale schoonmaakmiddelen de kalkaanslag in je toilet niet weg? Of blijven je badkamertegels toch bedekt met kalk? Probeer dan eens wat cola! Ja, cola helpt echt als de beste tegen vlekken van kalk in de toiletpot en op de tegels van de douche. Door cola maken bacteriën geen schijn van kans en neemt de kalk steeds wat meer af. Je wc pot maak je weer mooi wit door de cola een nachtje te laten weken voordat je doorspoelt, voor de tegels spray je regelmatig met wat cola op de wanden, of neem je de tegels af met een doekje met wat van dit zwarte goed erop. Het merk van de cola maakt overigens niet uit, alle soorten cola voldoen om af te rekenen met kalk!

https://nl.pinterest.com/pin/118641771419496858/


4. Het bad: heerlijk om in te liggen, minder heerlijk om schoon te maken – dit kun je er aan doen

Ben jij de trotse eigenaar van een bad? Wij zijn jaloers! Na een lange werkdag heerlijk tussen het schuim in het warme water zakken, zodat je heerlijk relaxed kunt gaan slapen na je bad… Iets minder relaxed is het schoonmaken van je bad. Gelukkig zijn er expert tips die het een stuk makkelijk maken om je bad mooi en schoon te houden. Als je bad vies is door bijvoorbeeld aangekoekte zeepresten of zand of modder, kun je het bad met een beetje Biotex in no time weer blinkend en wit krijgen. Laat het bad gewoon even vollopen, doe er wat Biotex bij, laat het even weken en de Biotex neemt al het vuil mee door het putje. Liever een natuurlijk product gebruiken? Karnemelk werkt bijna net zo goed als Biotex! Als je karnemelk gebruikt, hoef je er geen water bij te doen: giet een pak leeg in de badkuip en wrijf met een doek de randen in. Als je last hebt van wat gelige vlekken in de badkuip, kun je die snel verwijderen door wat citroensap te gebruiken.

https://nl.pinterest.com/pin/519673244494857046/


5. Door een schone spiegel oogt je badkamer direct erg netjes

Bij het schoonmaken van je badkamer, neemt de spiegel een speciale plek in. Ook al zit je bad vol met vlekjes en is je wc pot wat geel: door een schone spiegel ziet de hele badkamer er meteen frisser uit. Door de weerspiegeling van een blinkende spiegel, zonder vlekken, oogt je badkamer veel netter. Dé truc om je spiegel schoon te krijgen? Laat die fles Glassex maar in de kast staan, je hebt alleen een aardappel nodig! Dat klinkt misschien raar, maar een aardappel maakt je spiegel brandschoon én zorgt ervoor dat je spiegel minder snel vies wordt in de natte omstandigheden van je badkamer. Snij een aardappel doormidden en neem met het helftje van de aardappel je spiegel af. Vervolgens haal je de resten van deze knol van de spiegel met een doekje met wat koud water. Bling, bling: je spiegel ziet er weer prachtig uit. Geen aardappels binnen handbereik? Autowax helpt ook prima om je spiegel heerlijk schoon te krijgen, en om viezigheid af te weren bij volgend gebruik. Handig!


6. Voorkom schimmel in je badkamer door deze schoonmaak tip

In je badkamer is het vaak vochtig, waardoor je te maken kunt krijgen met vervelende schimmels. Dat ziet er niet alleen lelijk uit, schimmels kunnen op lange termijn ook nog eens slecht zijn voor je gezondheid. Het is daarom ten eerste belangrijk om je badkamer goed te luchten. Sommige mensen hebben een goed afvoersysteem, zodat de schimmelvorming een stuk minder is – anderen moeten het goed met het goed openzetten van de deuren na het douchen.

Toch schimmel gespot in je badkamer? Dat pak je op de volgende manier aan: schrob de voegen waar schimmel op zit met een tandenborstel of een schuursponsje met wat schuurmiddel. Voor de mensen die geen zin hebben om hard te schrobben, is er ook speciale schimmel verwijderaar beschikbaar. HG en Bison hebben spul dat ontzettend goed helpt tegen schimmel in de badkamer. De gouden tip is en blijft wel: verwijder de schimmel direct als je het ziet: dan heeft de schimmel geen kans om de tegels, voegen en de kitrand aan te tasten. Altijd wat schuurmiddel of schimmel verwijderaar in de badkamer hebben, dus.

https://nl.pinterest.com/pin/97249673190013295/


7. Vergeet vooral deze dingen niet bij het schoonmaken van je badkamer!

Nog een tip van de schoonmaak experts: sla vooral het schoonmaken van je douchegordijn, afvoerputjes en tandenborstelbeker niet over. Bij het schoonmaken van de badkamer, worden er vaak een aantal dingen vergeten. Om je badkamer écht hygiënisch te houden, is het een goed idee om de volgende zaken mee te nemen in je schoonmaakroutine:

Je douchegordijn

Het is belangrijk dat je om de zo veel tijd (bijvoorbeeld om de maand) je douchegordijn een goede schoonmaakbeurt te geven. De meeste gordijnen mogen gewoon in de wasmachine: dat kun je checken door het wasvoorschrift die er, net als bij kleding, aangenaaid zitten. Kun je geen wasvoorschrift vinden of durf je het niet helemaal aan? Doe dan je douchegordijn een nacht in een badje met wat azijn. Alle viezigheid zal van het gordijn verdwenen zijn! Ook heel handig: je kunt het douchegordijn na het aanspoelen gewoon weer nat bevestigen aan de douchegordijn haakjes, het gordijn droogt dan vanzelf.

https://nl.pinterest.com/pin/292382200807680309/

Het tandenborstelbakje

Als je een bakje hebt waar jij je tandenborstel in bewaard, moet je die ook om de week schoonmaken. Er kan namelijk een ophoop van bacteriën ontstaan door de tandpastaresten in het bakje. Je hebt hem in een handomdraai weer schoon door hem even schoon te maken met wat schuurmiddel.

De afvoerputjes

Misschien maak jij de afvoerputjes van je douche of wasbak alleen schoon als er zichtbaar haren in zitten of als de boel niet meer zo goed doorstroomt. Het is echter belangrijk om ook preventief de afvoerputjes in je badkamer al schoon te maken: zo voorkom je een vervelende verstopping en blijft je badkamer ook fris ruiken.

De kraan

Voor een mooie, frisse uitstraling van je badkamer mag je ook zeker de kranen niet vergeten. Op de douchekraan- en stang komt er al snel kalkvorming en ook de kraan van de wastafel kan snel vies worden. Met wat citroensap zorg je ervoor dat alle kranen weer blinken. Door het zuur uit het sap van deze vrucht dood je meteen alle bacteriën. Een win-win situatie, dus!


Met de zeven bovenstaande expert tips zal jouw badkamer blinken als nooit tevoren! En dat gaat ook nog eens hartstikke snel.Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag