Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips voor het verven van je badkamertegels

6 tips voor het verven van je badkamertegels

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zijn de tegels in jouw badkamer verouderd? Passen ze niet meer bij wat je tegenwoordig mooi vindt? Of wil je de badkamer gewoon een nieuwe look geven omdat de huidige tegels qua kleur of stijl niet meer naar je zin zijn? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om je badkamer opnieuw te laten betegelen. Het nadeel daarvan is niet alleen dat het een hoop troep oplevert en een hoop tijd kost, maar het is ook nog eens een duur klusje. Een (goedkoper) alternatief is je badkamertegels verven. Hoe je dat kunt doen? In dit artikel geven we je 6 handige tips.


De badkamertegels verven

Net als dat je uitgekeken kunt raken op de kleur van je gordijnen of accessoires in huis, kan het ook zo zijn dat je de stijl van je badkamer niet meer mooi vindt. Misschien was de badkamer al zo toen je in het huis kwam wonen, of misschien heb je de badkamer tientallen jaren geleden laten renoveren en past de uitstraling die je toen koos totaal niet meer bij wat je nu mooi vindt. Voor wie absoluut geen zin heeft in de troep en kosten van een renovatie van de badkamer, is het verven van de tegels een goed alternatief. Op die manier kun je je badkamer een totale make-over geven, zonder dat je daar een hoop tijd en geld aan kwijt bent. Om deze klus goed aan te pakken, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen, namelijk:


1. Kies de juiste verf

Als je je badkamertegels gaat verven, is het heel belangrijk dat je daar geschikte verf voor gebruikt. Er zijn speciale soorten tegelverf te koop, maar het is ook mogelijk om een ‘gewone’ lak (bijvoorbeeld die van Flexa Creations) te gebruiken, zolang deze lak maar van hoogwaardige kwaliteit is. Het belangrijkste is dat je (vooral in de doucheruimte) kiest voor een verf die warmwaterbestendig is. In de meeste bouwmarkten en speciaalzaken hebben ze een basiscollectie tegelverf en daarnaast is het vaak mogelijk om de tegelverf in een kleur naar keuze te laten mengen. Zo weet je zeker dat je een kleur kiest die perfect past bij de rest van het huis en de badkamer. Ga je de vloer van de badkamer ook verven? Dan is het niet alleen belangrijk dat de verf warmwaterbestendig is, maar kun je ook het beste kiezen voor een slijtvaste verf.

Grondverf

Afhankelijk van wat voor soort verf je koopt, kan het nodig zijn om de tegels eerst te behandelen met grondverf. Dit doe je om ervoor te zorgen dat de verf beter hecht. Als je voor een lak kiest, is het gebruiken van grondverf absoluut nodig. Belangrijk is dat je in dat geval kiest voor een geschikte grondverf. De meeste universele soorten grondverf zijn geschikt, maar check voor de zekerheid altijd even of dat ook geldt voor de grondverf die je wilt gaan kopen. Twijfel je of je bij de verf van jouw keuze ook grondverf nodig hebt? Lees dan de beschrijving op het blik door of vraag om advies bij het personeel van de bouwmarkt of speciaalzaak. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.


2. Haal de juiste spullen in huis

Voor het verven van je badkamertegels heb je natuurlijk meer nodig dan alleen verf. Zorg dat je geschikte kwasten in huis haalt, dat je rollers inslaat, dat je tape en afdekzeil koopt, en dat je vooral ook zorgt dat je een geschikte ontvetter in huis haalt. Dit laatste is erg belangrijk, omdat de verf niet zal hechten op een ondergrond die niet grondig ontvet is. Je kunt een speciale ontvetter kopen of bijvoorbeeld kiezen voor verfreiniger. Ook ammoniak wordt vaak voor dit soort klusjes gebruikt. Als laatste is het ook belangrijk dat je schuurpapier in huis haalt. Kies hierbij voor een korrel tussen de 80 en 120.


3. Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het absoluut slim om hier ruim de tijd voor te nemen. Voordat je kunt gaat schilderen ga je de muren eerst grondig schoonmaken. Zorg er daarbij voor dat je alles goed hebt afgenomen en laat het drogen voordat je verdergaat. Plak de randen van de tegels vervolgens af, zodat je de muren niet per ongeluk ook van een laagje verf voorziet. Leg een afdekzeil op de vloer, zodat je vloertegels beschermd zijn. Dek eventuele badkamermeubels netjes af en zorg dat je alle spullen die je nodig hebt bij de hand hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende ventilatie in de ruimte. Dus zet even een raampje (of desnoods een deur) open.

Vervang kapotte tegels

Zijn er tegels kapot? Dan zul je deze eerst moeten vervangen. Als je de originele tegels niet meer hebt, kun je simpelweg kiezen voor een tegel die ongeveer dezelfde kleur en dezelfde afmetingen heeft als de rest. Doordat je de tegels toch gaat schilderen, zul je later geen verschil opmerken. Eventuele gaten in de muren zul je eerst moeten dichten met een geschikte vuller/stopper.


4. Schuren en/of grondverf

De meningen over wat nu de volgende stap moet zijn, verschillen. De een zegt dat je de tegels na het schoonmaken eerst licht op moet schuren, voordat je de grondverf aan gaat brengen. Anderen zeggen dat dit niet nodig is en dat je de grondverf direct op de tegels aan kunt brengen. De keuze is dus aan jou. Voor het aanbrengen van de grondverf gebruik je voor de randen een kwast en voor de rest een roller. Na het aanbrengen van de grondverf zul je je werk een x aantal uren moeten staken, omdat de verf eerst volledig opgedroogd moet zijn voor je verder kunt. Hoe lang de grondverf precies nodig heeft om te drogen, staat op het blik. Is de grondverf droog? Dan schuur je deze nog even licht op, voordat je de lak aan gaat brengen.

Geen grondverf nodig

Gebruik je speciale tegelverf? Dan is de kans aanwezig dat je geen grondverf nodig hebt. In dat geval kun je de tegels eerst licht opschuren, daarna goed afnemen en vervolgens gaan schilderen.


5. Het schilderen zelf

Roer de verf eerst goed door met het houtje dat je daarvoor meegekregen hebt. Daarna giet je een laagje verf in een bakje. Voordat je de kwast gaat gebruiken, is het slim om eerst even de haren van de kwast te buigen en ze daarna weer terug te laten veren. Hierdoor kun je zien welke haren loszitten (die steken uit) en die eerst verwijderen. Zo voorkom je dat die haren straks in je verf terechtkomen. Begin met het schilderen van de randen en voegen. Daarna breng je de verf royaal aan met een roller. Het is slim om bovenaan te beginnen en de verf eerst in verticale banen aan te brengen en daarna horizontaal te verdelen. Als laatste is het belangrijk om nog eens met lange banen over het oppervlakte te rollen, zodat je straks geen strepen/vlakken ziet.

Tip: Schilder ook de voegen mee, dit scheelt je een hoop tijd en gedoe. Mocht je het mooier vinden om de voegen te voorzien van een andere kleur, dan kun je dit achteraf altijd nog met een smal kwastje doen.

Meerdere lagen verf

Over het algemeen is het zo dat één laag verf niet voldoende is om de tegels volledig te dekken. Daarom is het in veel gevallen nodig om de tegels van twee (of zelfs 3) lagen te voorzien. Hierbij is het heel belangrijk dat je de verf ruim de tijd (minstens 24 uur) geeft om te drogen, voordat je de volgende laag aanbrengt. Schuur de verf voor je de nieuwe laag aanbrengt eerst nog even licht op.

Bewaren van rollers en kwasten

Tussen het aanbrengen van de lagen door is het slim om je kwasten en rollers te bewaren, zodat je ze de volgende dag opnieuw kunt gebruiken. Je kunt ze hiervoor het beste in aluminiumfolie wikkelen.


6. Als het schilderwerk gedaan is

Ben je klaar met schilderen? Dan is het slim om de tape waarmee je de randen hebt afgeplakt te verwijderen zolang de verf nog nat is. Veel mensen wachten hiermee tot de verf volledig uitgehard is, maar daarmee loop je het risico dat je de verf deels meetrekt bij het verwijderen van de tape. Laat je kwasten indrogen om ze bij het restafval te kunnen gooien, of lever de natte kwasten in bij het Klein Chemisch Afval.


Inspiratie voor het verven van je badkamertegels

Je kunt bij het schilderen van je badkamertegels natuurlijk voor één kleur gaan, maar je kunt ook voor patronen of meerdere kleuren kiezen. Heb je inspiratie nodig voor het verven van je badkamertegels? Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je verzameld.

https://nl.pinterest.com/pin/488992472038806594/

https://nl.pinterest.com/pin/463307880406225772/v

https://nl.pinterest.com/pin/572872015082010631/

https://nl.pinterest.com/pin/324329610651278751/


De tegels in de badkamer verven

Het verven van je badkamertegels is een goede manier om je badkamer er weer als nieuw uit te laten zien. Het fijne is dat je hierbij kunt kiezen voor een kleur die helemaal bij jou en/of de rest van je huis past, zodat je na afloop (weer) tevreden kan zijn met je badkamer. Voor het schilderen van je badkamertegels is het vooral belangrijk dat je geschikte (warmwaterbestendige) verf kiest. Deze kun je eventueel laten mengen als de kleur naar jouw keuze niet aanwezig is. Zorg dat je alles netjes afplakt, de tegels goed ontvet en dat je eventueel een laag grondverf aanbrengt als dit nodig is. Mocht je niet goed weten wat voor soort verf je moet hebben en welk gereedschap je het beste kunt gebruiken, vraag dan altijd om advies bij de medewerkers van een bouwmarkt of speciaalzaak. Zij kunnen al je vragen beantwoorden en je voorzien van persoonlijk advies.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag