Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste goedkope stofzuiger?

Wat is de beste goedkope stofzuiger?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een stofzuiger hoeft tegenwoordig helemaal niet zo duur meer te zijn om er toch gewoon prima mee uit de voeten te kunnen. Ook voor een budget tussen 50 en 100 euro kun je namelijk uitstekende stofzuigers kopen die jarenlang meegaan en waar je jouw huis prima mee schoon kunt houden. Maar helaas zijn er ook budget stofzuigers voor in deze lagere prijsklasse die juist helemaal geen goede koop zijn. Om je voor een miskoop te behoeden hebben we hier 8 van de beste goedkope stofzuigers van dit moment verzameld waarmee je volgens ons altijd een prima apparaat in huis haalt.


Aandachtspunten bij goedkope stofzuigers

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten wanneer je een goedkope stofzuiger wilt gaan kopen? Hieronder hebben we een aantal aspecten op een rijtje gezet die een grote rol spelen bij de aanschaf van een stofzuiger. Hoe moderne budget stofzuigers scoren op deze punten heeft voor een groot deel bepaald of ze in ons overzicht terecht zijn gekomen.

Vermogen

Hoe meer vermogen een stofzuiger heeft, hoe beter hij over het algemeen ook in staat is om je vloer vakkundig schoon te zuigen. Daarom is het vermogen wel iets om rekening mee te houden als je een nieuwe stofzuiger koopt. Gelukkig zijn sterke elektromotoren niet zo duur en kun je ook voor een budget van maximaal 100 euro hele sterke stofzuigers kopen. Het minimale vermogen waar we op hebben geselecteerd is 600 Watt. Let er wel op dat een stofzuiger met een hoog vermogen meer stroom verbruikt, maar daar staat weer tegenover dat je waarschijnlijk minder lang bezig bent dan met een stofzuiger met een lager vermogen.

Allergieën

Wanneer een of meer familieleden allergisch zijn voor de huisstofmijt dan is het belangrijk dat je stofzuiger goed in staat is het opgezogen stof ook echt binnen te houden en niet weer naar buiten te blazen. De filters die daarvoor worden gebruikt zijn van groot belang. Het beste is een HEPA-13 filter, aangezien die vrijwel al het stof uit de lucht weet te filteren. Het kan het geld absoluut waard zijn om bij ernstige allergische klachten meer geld uit te trekken voor een stofzuiger die dat perfect doet. Maar ten eerste is die mogelijkheid er niet altijd en soms gaat het slechts om milde klachten. We kijken daarom vooral naar hoe de stofzuigers tot 100 euro zich op dit gebied onderscheiden. Enkele daarvan bleken wel degelijk deze hoogste bescherming te kunnen bieden.

Snoerloos en/of zakloos

De meeste zakloze stofzuigers onder de 100 euro zuigen minder goed dan voordelige stofzuigers die nog wel gewoon een stofzak hebben. Ze kunnen dus weliswaar handiger zijn in het gebruik, maar als je er niet zo grondig mee schoon kunt maken heb je er nog steeds niet zoveel aan natuurlijk. De zakloze stofzuigers die we in dit overzicht hebben meegenomen zitten daardoor allemaal dicht tegen de grens van 100 euro aan. Snoerloze stofzuigers hebben we helemaal buiten beschouwing gelaten. Het is daarbij namelijk eigenlijk niet mogelijk om een goede stofzuiger te kopen die goedkoper is dan 100 euro.


De 8 beste voordelige stofzuigers van dit moment

1. Inventum ST306RZA

Prijs: € 65,-

Vermogen: 700 W

Geluidsniveau: 69 dB

Deze stofzuiger met zak van Inventum is licht in gewicht en vooral heel geschikt voor gladde vloeren. Dankzij het HEPA-13 filter wordt maar liefst 99,95% van alle stof uit de lucht gefilterd die weer terug de kamer in wordt geblazen. Het snoer van deze stofzuiger is 7 meter lang en daardoor werkt hij het fijnst in niet al te grote ruimtes. Omdat de stofzak slechts 1,9 liter groot is zul je de zak ook regelmatig moeten vervangen. Toch is deze stofzuiger, ook vanwege zijn grote zuigkracht en lage prijs, erg goed te noemen. Er worden een combizuigmond en een zuigmond voor kieren meegeleverd, net als een extra borstel voor bekleding zodat je bijvoorbeeld ook de bank netjes schoon kunt zuigen. Ook heel fijn: met maximaal 69 dB is de Inventum ST306RZA ook heel stil te noemen.


2. Proline VCB3APARQUET

blank

Prijs: € 60,-

Vermogen: 700 W

Geluidsniveau: 74 dB

Deze compacte stofzuiger van Proline is een heel fijne stofzuiger voor een lage prijs. Zoals de naam al doet vermoeden is hij met name geschikt voor parket. Dat is niet alleen doordat hij op gladde vloeren sowieso al goed tot zijn recht komt, maar ook doordat er een aparte zuigmond voor parket wordt meegeleverd. Door zijn grote zuigkracht (dit ondanks een heel laag geluidsniveau) komt hij daarnaast zowel op andere gladde vloeren als op tapijt goed voor de dag. Een nadeel van deze stofzuiger is dat de lengte van het snoer slechts 5 meter telt en je in een grotere kamer dus al snel het stekker in een ander stopcontact moet doen. Het is verder wel een heel licht apparaat waardoor hij heel eenvoudig te hanteren is.


3. Rowenta Compact Power Cyclonic RO3731

blank

Prijs: € 77,-

Vermogen: 750 W

Geluidsniveau: 79 dB

De Compact Power Cyclonic is een zakloze stofzuiger van het gerenommeerde merk Rowenta, die daarmee een prima stofzuiger zonder zak hebben ontwikkeld. Het apparaat heeft een hoge zuigkracht maar is daardoor niet bepaald fluisterstil (79 dB). Let ook op dat het stoffilter dat in deze stofzuiger zit niet heel geschikt is voor mensen met een ernstige stofallergie. Er zit een enkele combizuigmond bij, die met een druk op de knop is te veranderen van harde vloeren naar vloerbedekking en weer terug. Ook wordt er een handige zuigmond voor smalle kieren meegeleverd. De inhoud van de stofbak is met 1,5 liter niet heel groot, maar omdat je de bak eenvoudig boven de vuilnisbak kunt lezen is dat geen al te groot probleem.


4. Bosch Compaxx’x BZGL2A310

blank

Prijs: € 83,-

Vermogen: 600 W

Geluidsniveau: 80 dB

De Bosch Compaxx’x is – zoals je aan de naam van deze stofzuiger al kunt zien – een heel compact apparaat. Daardoor is hij makkelijk hanteerbaar en is er altijd wel een plekje te vinden om hem te stallen als je kleinbehuisd bent. Toch heeft hij met een actieradius van 8 meter nog een behoorlijk groot bereik. Het vermogen is met 600 Watt redelijk beperkt maar dankzij een vernuftig ontwerp met schoepen kan hij toch veel zuigkracht ontwikkelen. Desondanks functioneert hij wel beter op gladde vloeren dan op tapijt. Wanneer je hoogpolige vloerbedekking hebt liggen kies je daarom liever een krachtiger exemplaar. Er worden allerlei handige accessoires meegeleverd, zoals een kierenzuigmond, een mondstuk om bekleding van meubels schoon te zuigen en een losse meubelborstel. De stofzuiger is met 80 dB helaas wel vrij luid te noemen.


5. Severin BC 7045

blank

Prijs: € 83,-

Vermogen: 750 W

Geluidsniveau: 72 dB

De Severin BC 7045 is een krachtige maar niet bijzonder luide stofzuiger die ook heel geschikt is voor mensen die lijden aan een stofallergie. Dankzij het HEPA 13 filter wordt namelijk bijna 100% van alle stofdeeltjes uit de lucht gefilterd. De krachtige 750 Watt motor maakt niet zoveel herrie als je zou verwachten, doordat er gebruik wordt gemaakt van geavanceerde demping en een optimale afdichting. De stofzak kan maar liefst 3 liter bevatten zodat je die niet om de haverklap hoeft te vervangen. Er wordt behalve een combizuigmond ook een parketzuigmond meegeleverd. De actieradius bedraagt maximaal 9 meter en deze stofzuiger is dus ook prima geschikt voor middelgrote ruimtes.


6. Philips PowerPro Compact FC9330/09

blank

Prijs: € 85,-

Vermogen: 650 W

Geluidsniveau: 79 dB

Natuurlijk mag ook een mooie Philips stofzuiger niet ontbreken in onze lijst. De PowerPro Compact is een budget stofzuiger van dit bekende Nederlandse merk waarmee je zonder de stofzak te hoeven verwisselen je hele huis kunt stofzuigen. Dierenharen worden perfect opgezogen, ondanks het vermogen van ‘slechts’ 650 Watt. De stofzuiger is zo compact en licht mogelijk gehouden, wat helaas wel als nadeel heeft dat het snoer ook maar 6 meter lang is. Daardoor kun je de PowerPro Compact vooral goed inzetten in kleine woningen. Net zoals veel andere zakloze stofzuigers is ook deze van Philips vrij luid te noemen met een geluidsniveau van 79 dB. Er wordt ondanks zijn lage prijs wel gewoon een uitgebreide set accessoires meegeleverd, zoals een speciale turboborstel, een kierenzuigmond en een aanvullende borstel voor meubels.


7. Nilfisk Neo R10P05A

blank

Prijs: € 89,-

Vermogen: 750 W

Geluidsniveau: 76 dB

De zeer compacte en lichte Nilfisk Neo rijdt soepeltjes achter je aan door het huis en als je klaar bent met stofzuigen berg je hem ook makkelijk weer op. Ideaal als je kleinbehuisd bent, wat ook wel nodig is vanwege zijn vrij korte snoer van 5 meter lang. Dat deze stofzuiger heel krachtig is hoor je meteen, want hij maakt aardig wat herrie. Maar daardoor kun je niet alleen gladde vloeren perfect schoon zuigen, maar ook laagpolige tapijten en vloerbedekking. De stofzakken zijn niet zo groot (2,1 liter) en moet je dus regelmatig verwisselen. Wat dat betreft is het wel fijn dat je er meteen twee extra stofzuigerzakken bijgeleverd krijgt. De Nilfisk Neo wordt daarnaast geleverd met een combiborstel en een extra meubelzuigmond.


8. AEG LX5-2-4T

blank

Prijs: € 96,-

Vermogen: 750 W

Geluidsniveau: 80 dB

AEG laat je niet in de steek, zo luidde jarenlang de slogan van dit elektronicaconcern. Dat geldt zeker voor de AEG LX5-2-4T want met deze voordelige stofzuiger kun je echt elke ondergrond aan. Met een vermogen van 750 Watt en de speciale combizuigmond zuig je in korte tijd je hele huis weer schoon. Daarmee profiteer je van een uitzonderlijk hoge zuigkracht voor in deze prijsklasse. Het gaat bij deze stofzuiger om een zakloze variant. Het enige wat je dus hoeft te doen is af en toe het 1,8 liter grote stofreservoir leeg te gooien, wat heel makkelijk gaat dankzij het Easy-Empty systeem. De stofzuiger beschikt wel over een redelijk kort snoer, want dat is maar 5 meter lang. Ook maakt hij vrij veel herrie (80 dB). Zoals op de foto al is te zien worden er diverse zuigmonden meegeleverd, waaronder een parketzuigmond, een meubelzuigmond en een plumeauborstel.


Conclusie

Voor een budget van maximaal 100 euro moet je natuurlijk niet verwachten de beste stofzuiger in huis te kunnen halen die er is. Maar er zijn toch aardig wat merken en modellen die in staat zijn een prima zuigkracht en een groot gebruiksgemak met elkaar te combineren. De AEG LX5-2-4T is wat ons betreft de beste optie als je puur en alleen naar zuigprestaties kijkt. Maar vind je het heel belangrijk dat er zo weinig mogelijk stof weer in huis terug wordt geblazen (bijvoorbeeld omdat iemand in huis een stofallergie heeft) dan heb je met stofzuigers zoals de Inventum ST306RZA of de Severin BC 7045 ook in deze prijsklasse prima opties tot je beschikking.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag