Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 tips om olievlekken te verwijderen

5 tips om olievlekken te verwijderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je vlekken van olie in je nieuwe shirt of je favoriete broek gekregen? Of heb je tijdens het eten voor de tv gemorst, waardoor er nu een vlek in je bankstel zit? Of heb je per ongeluk olie op de oprit of de garagevloer gemorst? Olievlekken zijn vaak lastig te verwijderen. Niet alleen vlekken van olie in kleding of stoffen zijn vervelend, maar ook op de (garage)vloer of tuintegels kunnen dit soort vlekken behoorlijk storen. Hoe je deze vlekken het beste kunt verwijderen? In dit artikel vind je 5 handige tips.


Olievlekken

Olievlekken kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Niet alleen tijdens het onderhoud aan de auto, motor, fiets of boot, maar ook tijdens het eten. Daarnaast bevatten ook een hoop verzorgingsproducten olie, waardoor het verkrijgen van een olievlek in je kleding of vloerbedekking ook daardoor zou kunnen ontstaan. Gelukkig zijn olievlekken haast altijd wel te verwijderen. Je moet alleen even weten hoe.


1. Een olievlek uit kleding verwijderen

Een olievlek in een kledingstuk is natuurlijk vervelend. Voor het verwijderen van de vlek uit je kleding is het belangrijk om te weten of de vlek net gemaakt is of dat de vlek al langer in je kleding zit. Een vlek die net gemaakt is, is namelijk over het algemeen makkelijker te verwijderen. Daarom kun je de vlek het beste ook zo snel mogelijk na het ontstaan behandelen. Hieronder vind je 4 handige stappen voor het verwijderen van een verse olievlek uit een kledingstuk.

Stap 1. Haal poeder tevoorschijn

Zodra er een olievlek in je kleding is ontstaan, is je eerste reactie waarschijnlijk een doek pakken om de gemorste olie van je kledingstuk te halen. Dit kun je beter niet doen. In plaats daarvan is het slim om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar poeder om het vet te absorberen. Geschikte poeders zijn onder andere baking soda en maïzena. Trek het kledingstuk uit en strooi het poeder over de vlek. Laat het poeder nu minstens een half uur intrekken.

Stap 2. Verwijder het poeder

Na een half uur kun je het poeder van de vlek af gaan halen. Dit doe je simpelweg door het eraf te kloppen. Doe dit wel even boven de wasbak, zodat je niet gelijk je stofzuiger tevoorschijn hoeft te halen.

Stap 3. Verwijder de vlek

Voor het verwijderen van de vlek kun je verschillende middelen gebruiken. Sommige mensen zullen het liefst voor een vlekverwijderaar als Vanish kiezen, maar je kunt ook shampoo of afwasmiddel gebruiken. Je kunt de shampoo of het afwasmiddel direct op de vlek aanbrengen, of het eerst mengen met een klein beetje (warm) water voordat je het op de vlek smeert. Masseer het zachtjes in en laat het daarna een paar minuten intrekken. Hierna kun je het wasmiddel of de shampoo uitspoelen.

Stap 4. Gooi het kledingstuk in de wasmachine

Nadat je de vlek hebt behandeld, kun je het kledingstuk in de wasmachine gooien. Je kunt nu een normaal wasprogramma starten. Was het kledingstuk het liefst op een wat hogere temperatuur. Check wel altijd even het label van het kledingstuk om te zien tot hoe heet je het kunt wassen.

Tip: Laat het kledingstuk na het wassen aan de lucht drogen en vermijd het gebruik van een wasdroger. Mocht de vlek namelijk nog aanwezig zijn, dan kan de droger ervoor zorgen dat de vlek volledig in de stof trekt.

2. Oude olievlek uit je kleding verwijderen

Is de olievlek die in je kleding zit al oud? Dan kun je bovenstaande methode proberen, maar het resultaat zal dan waarschijnlijk niet optimaal zijn. In plaats daarvan kun je de vlek eventueel inspuiten met haarlak. Laat dit ongeveer 30 minuten intrekken en was het kledingstuk daarna in de wasmachine. Andere manieren om een oudere olievlek te verwijderen zijn:

Aceton of terpentine

Als de olievlek in je kleding al ouder is, of als het je niet is gelukt om de vlek met voorgaand stappenplan te verwijderen, dan kun je eventueel aceton of terpentine gebruiken om de vlek grondig aan te pakken. Hiervoor kun je simpelweg een beetje aceton of terpentine op de vlek aanbrengen en het ongeveer tien minuten laten intrekken. Hierna kun je het kledingstuk wassen.

Tip: Voordat je dit doet is het belangrijk om te checken of het kledingstuk dit soort agressieve middeltjes kan hebben. Twijfel je? Probeer het dan eerst op een klein stukje van de stof uit.

Groene zeep of azijn

Ook groene zeep of azijn kunnen je helpen bij het verwijderen van een oudere olievlek. Als je groene zeep gebruikt dan maak je die een beetje nat, waarna je de vlek er grondig mee inzeept. Hierna gooi je het kledingstuk in de wasmachine. Kies je voor azijn, dan druppel je simpelweg wat azijn op de vlek en laat je dat even intrekken. Ook in dit geval kun je het kledingstuk daarna gewoon wassen.


3. Olievlek uit je bankstel of vloerkleed verwijderen

Heb je per ongeluk olie op je bankstel, stoffen stoel of het vloerkleed gemorst? Geen paniek, want ook die vlek kun je vrij simpel verwijderen. Wel is het ook in dit geval verstandig om dat zo snel mogelijk te doen.

Stap 1. Verwijder de overtollige olie

Leg een vel keukenpapier op de zojuist gemaakte olievlek om de overtollige olie te absorberen. Niet gaan deppen of wrijven. Heb je geen keukenpapier bij de hand? Dan kun je ook een (oude) handdoek gebruiken.

Stap 2. Strooi er poeder op

Gebruik poeder om de olie verder te absorberen. Kies bijvoorbeeld voor baking soda of maïzena. Heb je dat niet in huis? Dan zal talkpoeder of babypoeder het werk ook doen. Strooi het over de vlek en laat het ongeveer een half uur intrekken.

Stap 3. Verwijder het poeder

Het verwijderen van het poeder kun je het beste met de stofzuiger doen. Is de vlek nog duidelijk aanwezig? Dan kun je eventueel nog een keer poeder strooien, voordat je naar de volgende stap gaat.

Stap 4. Wassen

Je kunt nu gebruikmaken van een speciale vlekverwijderaar, maar je kunt ook kiezen voor een goedkopere oplossing, zoals afwasmiddel of shampoo. Meng de shampoo af het afwasmiddel met een klein beetje water en pak vervolgens een schone doek. De doek dep je nu in het middel en daarna op de vlek. Laat het even intrekken en haal de zeepresten vervolgens met een schone vochtige doek weg.

Tip: Je kunt het middel eventueel ook onverdund op de vlek aanbrengen. In dat geval laat je het ongeveer twee minuten intrekken, voordat je het weer verwijdert.

Stap 5. Drogen

Om ervoor te zorgen dat je bankstel of vloerkleed zo snel mogelijk droogt, kun je een droge doek op de natte plek drukken om het meeste vocht te verwijderen. Daarna kun je het bankstel of vloerkleed gewoon aan de lucht laten drogen.


5. Olievlekken van de garagevloer of bestrating halen

Het verwijderen van olievlekken van de garagevloer of bestrating kan een lastig klusje zijn. Vooral als de stenen vrij poreus zijn. Voor het verwijderen van deze vlekken kun je een speciaal middel (bijvoorbeeld van HG) kopen, maar er zijn ook andere opties:

Kattenbakkorrels

Heb je net olie gemorst? Dan kun je er snel een lading kattenbakkorrels overheen strooien. Laat dit minstens een half uur liggen, zodat de korrels de olie kunnen absorberen. Dit kun je eventueel herhalen als er nog olie ligt na de eerste lading.

Baking soda

Ook baking soda kan helpen als de vlek net gemaakt is. Verwijder eerst de overtollige olie door er keukenpapier op te leggen. Daarna verwijder je het papier en kun je baking soda over de vlek strooien. Laat dit minstens 30 minuten intrekken en zuig het daarna op met de stofzuiger. Indien nodig kun je deze stappen nog een keer herhalen.

Afwasmiddel

Zit er een olievlek in de garagevloer? Dan kun je die weghalen met een goed afwasmiddel, zoals bijvoorbeeld Dreft (de originele groene). Breng het afwasmiddel onverdund aan op de vlek en laat dit minstens een paar uur intrekken. Pak daarna een borstel en schrob de vloer goed. Hierna kun je de vloer schoonspoelen om te zien of de vlek weg is. Is dit niet het geval? Dan kun je bovenstaande stappen simpelweg nog een (of twee) keer herhalen.

Tip: Lukt het niet om een olievlek van de bestrating af te krijgen? Dan kun je de aangetaste stenen/tegels eventueel omkeren.

Olievlekken verwijderen

Olie laat vervelende vlekken achter die zich soms lastig laten verwijderen. In dit artikel heb je echter een aantal handige tips gevonden waarmee je deze vlekken vrij simpel uit je kleding, het vloerkleed of van de garagevloer kunt halen. Je kunt natuurlijk ook altijd een speciale vlekverwijderaar aanschaffen. Op de verpakking kun je dan precies lezen hoe je dat middel het beste kunt gebruiken. In alle gevallen geldt dat je nooit moet proberen om de vlek te verwijderen door te wrijven. In dat geval vererger je het probleem namelijk. Wel kun je er een droge doek of een vel keukenpapier op leggen om de overtollige olie op te nemen. Daarna kun je met een van bovenstaande opties proberen om te vlek te verwijderen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag