Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 Tips om vlekken uit je matras te halen

7 Tips om vlekken uit je matras te halen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een matras is vrijwel altijd een grote aankoop die je met zorg hebt uitgezocht. Wél zo fijn als je matras dan lang netjes blijft, natuurlijk. Vlekken in een matras zijn zonde en zien er niet al te schoon uit. Je wordt er niet vrolijk van. Helemaal voorkomen kan niet altijd, omdat een matras meestal intensief gebruikt wordt. Gelukkig zijn vlekken in de meeste gevallen goed te verwijderen. In dit artikel helpen we je uit de brand. Hieronder lees je alle manieren om vlekken uit je matras te verwijderen, zodat deze er weer schoon uitziet en lang meegaat. Van speciale zeep tot het wassen van de tijk: alles komt voorbij. Onze tips zijn voor verschillende soorten vlekken. 


In het kort: hoe voorkom je vlekken en hoe hou je je matras fris?

Een matras gaat gemiddeld zo’n acht jaar mee, en hoe beter je ervoor zorgt, hoe frisser en netter hij blijft. Je kan vlekken niet altijd volledig voorkomen. Wel helpt het in de eerste plaats in elk geval om een molton en een hoeslaken om je matras heen te doen. Daarmee vang je de ergste vlekken al op.
Wat kan je nog meer doen om vlekken te voorkomen en het matras fris te houden:

  • Was een keer in de week je beddengoed, het liefst op 60 graden. Zo wordt de kans kleiner dat zweet door de molton en het hoeslaken heen dringt, en vlekken maakt op het matras.
  • Eens in het halfjaar heeft de tijk van het matras (de hoes die om het matras heen zit) een opfrisbeurt nodig. Hiermee voorkom je de lelijkste (transpiratie) vlekken. Hieronder vertellen we daar meer over.
  • Stofzuig het matras maandelijks om stofophopingen te voorkomen. Hiermee hou je meteen de huisstofmijt uit de buurt.
  • Laat je matras zoveel mogelijk luchten met je raam open en een teruggeslagen deken. Daardoor blijft hij lekker fris.
  • Veel rommel onder je bed? Je matras kan hierdoor minder goed ventileren. Overweeg eens om wat op te ruimen.

Een belangrijke algemene tip is om, als je de tijk niet in de wasmachine doet, altijd zo min mogelijk water te gebruiken bij het verwijderen van een vlek. Met name matrassen met schuim werken als een spons. Ze drogen moeilijk, en dat trekt schimmel aan. Zonde van je matras! Wees dus zuinig met water op het moment dat je een vlek gaat verwijderen.


1. De tijk wassen in de wasmachine of bij de stomerij brengen

Door de tijk te wassen, kan je er uitstekend vlekken uit verwijderen. Bovendien kan je ‘m daarmee meteen een goede opfrisbeurt geven. Met name zweetvlekken verdwijnen goed uit het matras door de tijk te wassen. Ook bloed en urine verdwijnen goed door de tijk in de wasmachine te stoppen.
Waar moet je op letten als je de tijk gaat wassen:

  • De temperatuur waarop er gewassen mag worden.
  • Kan de tijk eventueel in de droger? Was hem anders op een dag tijdens warm, zonnig weer zodat hij makkelijk op kan drogen.
  • Past de tijk in de wasmachine? In het ongunstigste geval is dit lastig, als je een tweepersoons bed hebt en een vrij kleine wasmachine. Controleer dit voor de zekerheid even.
  • Bij een bloedvlek kan je in combinatie met koud water eerst een vlekkenverwijderaar in laten werken (ongeveer een kwartier) en de tijk daarna wassen zoals je van plan was.
  • Urine – en zweetvlekken verdwijnen meestal vanzelf in de was.

Controleer ook of de tijk van jouw matras daadwerkelijk in de wasmachine gewassen mag worden. Soms is er chemische reiniging nodig. In dat geval moet je naar de stomerij.


2. Ossengalzeep

Ossengalzeep is één van de oudste en eenvoudigste middelen om vlekken uit textiel te verwijderen. Veel water heb je er niet voor nodig en voor een matras is dat ideaal. Zeker bij een synthetisch matras is het belangrijk om zo min mogelijk water te gebruiken. Voordelen van ossengalzeep is dat het niet agressief en niet prijzig is. Het is ook een geschikt middel om bloedvlekken mee te verwijderen.

Ossengalzeep om je matras mee schoon te maken gebruik je als volgt:

  • Maak de zeep een beetje nat.
  • Maak de vlek licht vochtig.
  • Wrijf voorzichtig wat zeep in.
  • Laat de zeep ongeveer 10 minuten intrekken.
  • Dep de zeep en de vlek goed af met een licht vochtige doek.

De vlek zou nu verdwenen moeten zijn. Je kan de behandeling eventueel nog even overdoen.

Een middel met een soortgelijke werking om vlekken uit je matras te verwijderen, is groene zeep van het merk Driehoek. Deze kan je op ongeveer dezelfde manier aanbrengen en verwijderen.

https://nl.pinterest.com/pin/830421618768741316/


3. Speciale tip om bloedvlekken te verwijderen

We hebben het al genoemd: bij bloedvlekken verwijderen is het altijd belangrijk om aan de slag te gaan met koud water. Van warm water stolt bloed namelijk, waardoor de vlek heftiger wordt. Gebruik voor een matras ook niet teveel water, omdat dit in het matras kan trekken en moeilijk opdroogt, met de kans op schimmel.
Ook belangrijk bij bloedvlekken is om er zo snel mogelijk bij te zijn, omdat het bloed anders alsnog stolt. Dep voorzichtig een klein beetje met koud water. Eventueel kan je op de vochtige plek nog wat soda strooien, zodat de rest van de vlek in het zout trekt. Daarna borstel je het zout weg. Meer hierover tip lees je bij tip 5. Ook tip 2 en 8 werken goed voor bloedvlekken.


4. Vlekken verwijderen met soda

Soda is voor veel mensen dé redder in nood als het gaat om vlekken in het het matras. Het is namelijk erg effectief om de geur én de vlek te verwijderen. Soda heeft namelijk als eigenschap dat het zonder een stof te beschadigen, vuil ergens uit kan trekken. Een groot voordeel is daarbij dat je geen water nodig hebt om met soda te reinigen, en het matras in elk geval droog blijft (vooral met een synthetisch matras is dit erg belangrijk).
Als je een vlek wilt verwijderen, kan je plaatselijk een laagje soda aanbrengen. Borstel dit in met een harde borstel, en laat het intrekken zolang je tijd hebt. De restjes verwijder je eerst met een schone veger en blik, en de laatste beetjes verwijder je met de stofzuiger. Met name zweet – en urinevlekken zijn prima te verwijderen met deze methode.

Bij erg hardnekkige vlekken zou je een klein beetje water en azijn kunnen toevoegen. Doe dit altijd met een vochtige doek, en gooi het nooit over je matras heen.


5. Vlekken verwijderen met waterstofperoxide en afwasmiddel

Met afwasmiddel en waterstofperoxide kan je een geschikt schoonmaak middel creëren om vlekken uit je matras te verwijderen. Voor deze methode meng je een eetlepel vloeibaar afwasmiddel met twee eetlepels waterstofperoxide. Roer deze twee middelen door elkaar totdat ze schuimen. Pak daarna een harde borstel zoals een tandenborstel en wrijf het mengsel in de vlek. Laat heel even intrekken en verwijder het antivlekkenmiddel daarna met een droge doek. De vlek zou nu verdwenen moeten zijn. Zo niet, herhaal de behandeling dan voorzichtig.


6. Vlek uit je matras verwijderen met azijn

Azijn is vooral bij grotere urinevlekken een uitstekende vlekkenverwijderaar. Maak eerst een (liefst katoenen doek) nat met koud water. Daarna breng je wat azijn aan op de doek. Dep met de doek over heel de vlek en laat het geheel daarna een tijdje drogen. Het is ook bij deze methode belangrijk om niet teveel water te gebruiken.
Azijn is een uitstekend middel om nare geurtjes mee te verdrijven, en is daarom een goede vlekkenverwijderaar voor urine in een matras (bijvoorbeeld van jonge kinderen bij wie dat niet altijd te voorkomen is).

Het azijn kan je eventueel combineren met soda of keukenzout.


7. Cleantex textielreiniger van Royal

Dit is een textielreiniger, speciaal voor matrassen. De reiniger verwijderd dan ook de vlekken die het vaakst voorkomen in matrassen.
De reiniger werkt heel makkelijk: je spuit er wat van op de vlek, en hij zal lichtjes schuimen. Eventueel kan je de reiniger nog wat in borstelen. Laat hem intrekken en verwijder de reiniger tot slot met een droge doek. Bij een ernstige vlek kan je de behandeling eventueel herhalen.
Test altijd even of de reiniger niet te agressief is voor de kleur van je matras (meestal is dit niet het geval).

Een voordeel van de Royal Cleantex textielreiniger is dat het een heel makkelijke manier is om je matras te reinigen. Een nadeel is dat het wat prijziger is (19,95 euro voor 500 ml).


Veel vlekken zijn eenvoudig en goedkoop uit je matras te verwijderen.

Een matras wordt intensief gebruikt, waardoor er makkelijk vlekken in kunnen komen. Wel zijn dit vaak vlekken (transpiratie, bloed of urine) die je makkelijk kan verwijderen. Wel is het met name bij bloed belangrijk om er op tijd bij te zijn, zodat je de vlek makkelijker kan verwijderen. Bij bloed moet je altijd koud water gebruiken, en liefst niet teveel. Daarnaast kan je soda, ossengalzeep of groene zeep gebruiken.
Het is erg belangrijk dat je het matras zo min mogelijk nat maakt. Vocht kan met name bij matrassen met schuim, zorgen voor schimmelvorming. Zonde van je matras!
Met soda (eventueel in combinatie met wat azijn) kan je al veel vlekken verwijderen. Met name transpiratievlekken. Je hoeft het matras niet eens nat te maken als je soda gebruikt. De soda over het matras verspreiden, inborstelen en weer verwijderen is al genoeg.

Erg snel en effectief om vlekken uit je matras te halen is een speciale textielreiniger. Deze verwijdert vrijwel de meeste vlekken, maar is vergeleken met soda, azijn, keukenzout, ossengalzeep en waterstofperoxide wel erg prijzig.

 



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag