Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 tips voor goedkope inktcartridges

9 tips voor goedkope inktcartridges

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wie nooit een printer heeft gekocht, staat bij de aanschaf vaak verbaasd te kijken naar de prijs. Printers van bekende merken gaan namelijk voor slechts enkele tientjes over de toonbank. Maar helaas komen de echte kosten voor het printen dan nog om de hoek kijken. Printerinkt is namelijk één van de duurste vloeistoffen ter wereld. Gelukkig zijn er enkele manieren om iets goedkoper aan printerinkt te komen. Wil je weten hoe? Wij geven je in dit artikel alle mogelijkheden.


Waarom is printerinkt zo duur?

Er zijn een aantal redenen waarom printerinkt duur is. Als eerst heeft het te maken met het proces om printerinkt te produceren. Printerinkt maken is namelijk sowieso niet goedkoop. Daarnaast moeten veel printerfabrikanten concurreren met tientallen andere merken. Kiest een klant voor een printer, dan kunnen ze vaak alleen printerinkt gebruiken van datzelfde merk. Dat is dan ook precies de reden dat veel printers in de aanschaf zo goedkoop zijn. Soms verkoopt de fabrikant een printer zelfs met verlies, om jou zo een vaste klant te kunnen maken. Vervolgens moet je dure printerinkt kopen, omdat de fabrikant toch ergens zijn geld vandaan moet halen. Wil je goedkoop printen en heb je nog geen printer, controleer dan altijd eerst hoeveel je daarna moet betalen voor de inkt.


9 tips voor goedkope inktcartridges

Wanneer je een nieuwe inktcartridge nodig hebt, dan kun je natuurlijk naar de dichtstbijzijnde printshop lopen. Hoewel je dan waarschijnlijk het snelst je printerinkt hebt, ben je dan waarschijnlijk niet het goedkoopst uit. De prijzen voor printerinkt verschillen per merk en per winkel. Wij geven je 9 tips om goedkoper aan inktcartridges te komen.


1# Koop alternatieve merken

Koop je een printer van een bekend merk, dan betaal je daarna waarschijnlijk vrij dure inktcartridges. Dat komt dan vaak omdat de printer zelf extra goedkoop was gemaakt, maar het merk nu geld terug wil verdienen met de inkt. Gelukkig kun je vaak ook kiezen voor een alternatief merk. Dat bedrijf maakt dan inktcartridges die passen in jouw printer, maar dan voor een voordelige prijs. Door inktcartridges van dit soort alternatieve merken te gebruiken, kun je tot wel 50% op de kosten voor printerinkt besparen.


2# Koop online

De meeste printwinkels moeten huur betalen, ze hebben de hele dag personeel in de winkel staan en willen daarbij ook nog winst maken. Uiteindelijk moet de klant daarvoor betalen. Koop je de printcartridges op internet, dan profiteer je ervan dat deze webshops alleen een magazijn hebben waar de producten staan opgeslagen. Omdat deze winkels alleen maar printerinkt verkopen, kunnen ze ook een veel grotere voorraad aanschaffen. Dat zorgt er weer voor dat jij korting kunt krijgen op de printerinkt. Natuurlijk kan het nooit kwaad om ook eventuele aanbiedingen van de winkels in de gaten te houden. Soms heeft een printshop een opruiming, waardoor de kortingen juist weer hoger kunnen zijn dan op internet.


3# Vergelijk online

Het heeft weinig zin om alle aanbieders van inkt te controleren op de prijzen. In het digitale tijdperk zijn er namelijk genoeg websites die het harde werk al voor jou gedaan hebben. Websites zoals inktvergelijker.nl vergelijken continue de prijzen van inkt op diverse websites. Zo kun je op de website invullen welke printer je hebt. Vervolgens krijg je een overzicht te zien met alle beschikbare inktpatronen voor jouw printer. Omdat ook de prijzen erbij worden vermeld, kom je er op die manier binnen enkele seconden achter waar je de goedkoopste printerinkt kunt kopen.


4# Koop groot in

Winkels en printshops kopen hun printerinkt groot in. Vervolgens doen ze er een percentage bovenop en verkopen ze de inkt aan jou in de winkel. Als je deze tussenstap overslaat heb je wellicht veel inkt in huis, maar dan kun je de komende maanden of zelfs jaren goedkoop printen. De besparing die je kunt krijgen door groot in te kopen is soms meer dan 30%. Print je vaak documenten, dan kan die besparing na een jaar flink oplopen. Wel moet je er op letten dat deze inktcartridges wellicht alleen met jouw printer werken. Gaat je printer stuk en wordt dat model niet meer verkocht, dan blij je dus zitten met veel inktcartridges waar je weinig mee kunt.


5# Koop samen met je werk

Werk je op een kantoor waar dezelfde cartridges worden gebruikt als bij jou thuis? Kijk eens of je samen een bestelling kunt doen bij het bedrijf. Op die manier kun je namelijk wel profiteren van de groothandel korting, maar zit je niet direct opgescheept met tientallen inktcartridges. Je kunt dit ook doen met vrienden of familieleden die eenzelfde soort printer hebben.


6# Kijk op Groupon

Via Groupon kun je de meest uiteenlopende producten kopen. Vaak heeft de webshop ook redelijk goedkope printerinkt in de aanbieding. Je koopt dan inktcartridges van bekende merken voor een prijs die soms nog lager ligt dan de alternatieve merken. Op Groupon kom je voornamelijk inktcartridges tegen van merken zoals Canon en Brother.


7# Bied op een veiling

Nederland heeft duizenden bedrijven. Helaas kunnen niet al die bedrijven hun hoofd boven water houden. Het gebeurt dus ook regelmatig dat een bedrijf zichzelf failliet moet laten verklaren. Een vervelende situatie, waarin vrijwel direct alle spullen verkocht moeten worden. Gaat het om een drukkerij, kantoor of webshop, dan waren er vaak veel inktcartridges en toners aanwezig in het bedrijf. Via websites zoals bva-auctions.nl kun je veilingen zien waar faillissementsgoederen worden geveild.

Op die manier kun je vaak een hele doos met printerinkt kopen, voor een fractie van de winkelprijs. Je kunt dan vaak niet bieden op printerinkt van maar één merk, maar je moet dan een doos met diverse merken of kleuren kopen. Je koopt dus vrijwel altijd printerinkt die je niet kunt gebruiken, maar door de lage prijs ben je zo alsnog een stuk goedkoper uit. Je kunt de overige printerinkt altijd nog verkopen of weggeven aan iemand die dat type inktcartridge wel goed kan gebruiken.


#8 Vul zelf inkt bij

Voor veel inktcartidges kun je navulsets kopen. Dit zijn flesjes met printerinkt waarmee je de cartridges zelf weer kunt bijvullen als ze leeg zijn. Vaak zijn deze navulsets iets goedkoper dan het kopen van een nieuwe inktcartridge. Wel moet je er rekening mee houden dat je de cartridge niet oneindig kan bijvullen. Na verloop van tijd zorgt slijtage ervoor dat de inkt niet goed meer in de printer terechtkomt. Zie je dat er zelfs bij een gevulde inkcartridge een lagere kwaliteit geprint wordt, dan is het tijd om binnenkort een nieuwe inktcartridge te kopen. Over het algemeen geldt dat je één cartridge ongeveer vier tot vijf keer kan bijvullen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Het is ook nogal een priegelwerkje om zelf inkt bij te vullen.


#9 Recycle de inktcartridges

Veel mensen gooien de lege inktcartridges in de prullenbak of brengen ze naar het milieupark. Dat is zonde, want je kunt er gewoon nog geld voor krijgen. Op diverse plekken in Nederland kun je ze namelijk inleveren tegen een vergoeding. Die vergoeding verschilt per inleverpunt, maar komt vaak niet boven de één euro per cartridge uit. Daarbij ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu, want printerinkt is redelijk giftig voor mens, plant en dier. Hoewel de vergoeding voor de inktcartridge dus niet bepaald hoog is, geeft het misschien net een extra stimulans om iets bewuster met het milieu bezig te zijn.


5 Tips om zuiniger te printen

Natuurlijk zorgt een goedkope inktcartridge ervoor dat je goedkoper kunt printen. Maar zelfs dan kun je nog meer besparen op je printkosten. Er zijn namelijk ook manieren om zuiniger te printen. Hieronder geven we enkele tips hoe je nóg meer bespaard op de printerinkt.

1# Negeer de waarschuwing

De printer waarschuwt je altijd voordat de printerinkt op is. Je hoeft de inktcartridge dan nog helemaal niet te vervangen. Je kunt dus ook prima door blijven printen, totdat je merkt dat de kwaliteit van de pagina’s erop achteruitgaat.

2# Print in zwart

Kleureninkt is veel duurder dan zwarte inkt. Selecteer dus standaard de optie om alleen zwarte inkt te gebruiken. Zelfs als de pagina’s van zichzelf donker zijn is het handig om deze optie te selecteren. Het kan zijn dat de printer anders toch kleuren gebruikt om de andere donkere kleuren te produceren.

3# Kies een dun lettertype

Schrijf je alles in Bold, dan verbruikt je printer aanzienlijk meer inkt dan wanneer je schrijft in normale letters. Wil je besparen op de inkt en maakt het lettertype niet zoveel uit? Kies dan voor een dun lettertype. Zo doe je veel langer met je inkt.

4# Laat de printer aanstaan

Een printer maakt zichzelf iedere keer schoon als je hem aanzet. Er wordt dan een klein beetje inkt uit de spuitmondjes gespoten. Start je de printer drie keer per dag opnieuw op, dan verspil je dus drie keer per dag printerinkt. Probeer dus steeds alles steeds in één keer te printen, of laat de printer aanstaan.

5# Koop een laserprinter

Print je altijd alles in zwart en print je regelmatig? Dan kan een laserprinter een voordelige optie zijn. Je hoeft dan namelijk nooit meer printerinkt te kopen. Ook is de aanschafwaarde van een laserprinter laag. Voor minder dan honderd euro heb je al een prima apparaat staan. Dat is maar iets duurder dan een inkjetprinter, waar je steeds nieuwe printerinkt voor moet kopen.


Zuinig printen is belangrijk. Printerinkt is namelijk niet zo milieuvriendelijk en ook het papier moet ergens vandaan komen. Heb je goedkope printerinkt op de kop getikt, vergeet dan niet dat je ook nog kunt besparen op je leefomgeving. Zo bespaar je het milieu, maar houd je ook meer geld over in je portemonnee. En dat is dubbele winst.


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag