Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 Tips om vetvlekken te verwijderen uit kleding

9 Tips om vetvlekken te verwijderen uit kleding

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vetvlekken behoren helaas tot de gemene vlekken onder de vlekken. Je zal zien dat je ze net oploopt in je favoriete kledingstuk. Dit gebeurt simpelweg omdat je je leukste kleding het vaakst aanhebt. Gelukkig zijn er manieren om prima van die akelige vetvlekken af te komen. In dit artikel bespreken we alle handige tips en middeltjes om dit soort vlekken te bestrijden. Succes! En vergeet niet om bij risicovolle activiteiten je oude kleding aan te trekken!


Welke voedingswaren en andere middelen veroorzaken vetvlekken?

Vet veroorzaakt vervelende vlekken. Helaas is vet nu net zo’n middel dat in allerlei producten voorkomt. Met name voedingswaren en verzorgingsproducten bevatten vaak vetten. Je loopt een vetvlek helaas niet alleen op tijdens het eten. Waar schuilt gevaar in voor een vetvlek in je kleding?

 • jus
 • olie voor bakken en braden zoals olijf –  en kokosolie.
 • olie om jezelf mee te verzorgen zoals arganolie, jojoba olie, emoe olie en cactusvijgolie.
 • chocolade
 • boter
 • gebraden vlees
 • mayonaise
 • slagroom
 • Vette sauzen zoals knoflooksaus.

Let dus goed op je kleding als je met deze producten bezig bent. Bij verzorgingsproducten zoals boters en oliën kan je vetvlekken het beste voorkomen door ze niet te gebruiken met je kleding aan, of in de buurt. Kijk ook meteen uit voor je beddengoed!


1. Handig om te weten: dit moet je níet doen bij vetvlekken.

Veel mensen schrikken als ze een vetvlek in een kledingstuk ontdekken. Wat veel gedaan wordt en wat je juist niet moet doen, is de vlek deppen met heet water. Heet water bevorderd het intrekken van de vlek, waardoor je hem juist moeilijker kan verwijderen in de was of met een vlekkenmiddel.

Ook kouder water helpt niet (al kan het in elk geval wat minder kwaad), omdat vet niet oplost in water. Water alleen is dus niet genoeg om een vetvlek te verwijderen. Bespaar jezelf dus de moeite door gelijk met water te gaan deppen.  Wel geldt dat hoe eerder je de vlek bestrijdt, hoe groter de kans wordt dat je de vlek goed verwijderd. Hieronder lees je alle tips.


2. Talkpoeder op de vetvlek

Je moet het maar net in huis hebben: bij het ontdekken van een vetvlek is talkpoeder een handig eerste hulpmiddel. Talk neemt namelijk vet op. Als je er snel bij bent, kan talk een vlek in een aantal gevallen bijna verwijderen. Brengt wat poeder aan op de vetvlek (liefst een flink laagje, zodat al het vet opgenomen wordt) en laat het even intrekken. Hierna moet je het kledingstuk wassen. Als het goed is, verwijder je dan de vlek in zijn geheel, en reinig je het kledingstuk van het poeder dat je gebruikt hebt.
Hoe sneller je erbij bent, des te minder trekt de vlek in.


3. Voor een kleine vetvlek: citroen

Bij een kleine vetvlek wil citroen nog weleens helpen. Citroen werkt namelijk sterk ontvettend en reinigend. Snij een schijfje af en wrijf dit over de vlek. Daarna kan je het kledingstuk het beste wassen. Liefst niet te heet, zodat eventuele resten niet verder intrekken.
Citroen werkt het beste bij nieuwe, en niet al te grote vlekken. Voor grotere vlekken kan je beter een andere methode kiezen.


4. Wasbenzine

Wasbenzine is één van de sterkste vlekkenverwijderaars. Kijk wel altijd uit bij dierbare kleding, en breng de wasbenzine niet rechtstreeks aan, maar met een hulpmiddel zoals een oude lap. Bij sterke middelen zoals wasbenzine is er altijd gevaar voor het verkleuren van je kleding, hoewel dit niet vaak voor lijkt te komen.
Gebruik wasbenzine alleen voor het voorbehandelen van een vlek. Wat je moet doen is een poetslap pakken, en hierop de wasbenzine aanbrengen. Wrijf de lap met wasbenzine voorzichtig over de vlek. Hierna zou de vlek minder moeten worden. Was het kledingstuk na het aanbrengen van de wasbenzine, gewoon in de wasmachine.

Een voordeel van wasbenzine is dat het meestal erg succesvol is, zelfs bij oudere vlekken. Daarbij is het niet duur. Wasbenzine is in verschillende doe-het-zelf winkels verkrijgbaar, en ook bij bijvoorbeeld de Albert Heijn.

https://nl.pinterest.com/pin/176695985354863911/

Wasbenzine is één van de sterkste middelen tegen vetvlekken. Breng het dus niet rechtstreeks op je kledingstuk aan, maar met een oude lap.


5. Kledingstuk of schoen met suède? Gebruik dan azijn.

Azijn is een echte vetvreter. Je kan azijn daarom goed gebruiken om vet uit een suède kledingstuk te verwijderen. Het beste kan je hiervoor een tandenborstel pakken. Breng hierop een scheutje schoonmaak azijn aan en wrijf voorzichtig in de vlek. Doe dit voorzichtig, zodat de vlek zich niet uitbreidt.
Als je het vervelend vindt om een tandenborstel te gebruiken, kan je dezelfde truc ook proberen met een oude lap (al zal dit wellicht wat minder handig zijn dan de tandenborstel).


6. Vanish Oxi Action

Vanish Oxi Action is één van de beste vlekkenverwijderaars. Je kan het kopen (verpakt in een pot) bij de meeste supermarkten en drogisten. Het is een vlekkenverwijderaar in poedervorm. Er is Vanish verkrijgbaar voor witte kleding en speciaal voor gekleurde kledingstukken.
De allersterkste Vanish is de Oxi Action Gold versie (verkrijgbaar voor zowel witte als gekleurde kleding). Deze raden we aan bij vetvlekken die je niet meteen ontdekt hebt, en die dus al ingedroogd zijn. Omdat Vanish Oxi Action naast vetvlekken ook andere vlekken goed kan verwijderen, is dit altijd een handig middel om in huis te hebben. Een voordeel is daarbij dat het een frisse geur heeft.
Hoe gebruik je Vanish Oxi Action?

 • Neem het schepje uit de Vanish pot en vul het schepje voor een kwart met poeder en driekwart met water.
 • Meng de poeder en het water goed door elkaar.
 • Breng het mengsel van poeder en water aan op de vlek. Zorg ervoor dat de Vanish alleen op de vlek aangebracht wordt.
 • Om het mengsel goed in de vlek te wrijven, gebruik je de onderkant van het doseerschepje (hier zitten nopjes op, waarmee je het poeder in de vlek kan wrijven).
 • Laat het mengsel 5 tot 10 minuten inwerken voor je het kledingstuk wast in de wasmachine. Wees bij een kledingstuk waar je zuinig op bent extra voorzichtig, en laat de Vanish dan maximaal 5 minuten inwerken.
 • Stop het kledingstuk in de wasmachine en voeg eventueel een schepje Vanish toe als je bang bent voor andere, onontdekte vetvlekjes.

De kans is groot dat Vanish je helpt om de vetvlek in zijn geheel te verhelpen. Zoals je al zag kan je dit middel het beste voorzichtig in laten trekken: liever niet langer dan 10 minuten. De kans bestaat anders dat de kleur van je kleding aangetast wordt.


7. HG Vlekken en plekken voorbehandeling.

HG is een echt huishoudmerk en heeft een krachtige voorbehandeling voor vlekken in haar assortiment. Dit vloeibare anti-vlekkenmiddel bevat actieve zuurstof om de vlek mee aan te pakken. Je kan HG Vlekken en Plekken voorbehandeling rechtstreeks op de vlek aanbrengen. Masseer het middel goed in, en laat het vervolgens intrekken. Even laten intrekken is voldoende, laat de behandeling niet indrogen. Na het inwerken van HG Vlekken en Plekken doe je je kledingstuk in de wasmachine en was je het, zoals je gewend bent.


8. Ossengalzeep

Ossengalzeep is één van de sterkste en oudste middelen om vlekken mee te verwijderen. Nog steeds wordt het veel gebruikt, want het is erg doeltreffend. Onder andere schoonmaakmerk Dr. Beckmann heeft goede producten met ossengalzeep. Je kan dit merk bij de drogist of bij de supermarkt kopen.
Ossengalzeep is geen wasmiddel zoals je dat tegenwoordig het meeste ziet, maar een stuk zeep. Om het te gebruiken, maak je de zeep wat vochtig. Maak ook de vetvlek op je kledingstuk vochtig, en gebruik hier koud water voor. Wrijf de vlek in met de ossengalzeep en laat de zeep even inwerken. Daarna kan je je kledingstuk uitspoelen en wassen in je wasmachine.

https://nl.pinterest.com/pin/830421618768741316/


9. Wees er snel bij.

We hebben het al een paar keer geschreven in deze blog: hoe sneller je een vetvlek ontdekt, hoe vollediger en makkelijker je hem kan verwijderen. Als je thuis bent en je hebt net een vetvlek opgelopen, behandel je kleding dan zo snel mogelijk. De kans is groot dat je het kledingstuk dan gauw weer vlekvrij aan kan trekken.
Het is niet je hobby om gelijk na het avondeten kleding te behandelen tegen een vlek, maar het is wél het beste begin om van een vlek af te komen.


Welk vlekkenmiddel heeft je voorkeur?

Veel mensen hebben één van bovenstaande middelen al in huis. Welk middel je kiest om een vetvlek te verwijderen hangt vaak af van je eigen gewoontes en manier van werken. Misschien is er een merk dat je al vaker uit de brand heeft geholpen. Of misschien bereikt je moeder altijd goede resultaten met ossengalzeep, Vanish of wasbenzine.

En, we hebben het al gezegd: snel de vetvlek ontdekken helpt om hem te verwijderen. Oude vetvlekken kunnen lastig te verwijderen zijn, zelfs met krachtige schoonmaakmiddelen. Heb je toch zo’n geniepige oude vlek in je kledingstuk, dan zou wasbenzine weleens de sterkste oplossing kunnen zijn. Breng de wasmachine aan met een oude lap en wrijf het voorzichtig in de vlek. Laat kort inwerken en stop het daarna in je wasmachine.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Kleding

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag