Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe lang gaat een matras mee?

Hoe lang gaat een matras mee?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bij het aanschaffen van een matras vragen veel mensen zich af hoe lang het nou eigenlijk meegaat. Een matras is natuurlijk geen kleine aankoop. Hoe lang de levensduur van je matras is, hangt van een paar zaken af. Denk bijvoorbeeld aan kwaliteit, materiaal en hoe goed je het matras onderhoudt. In dit artikel lees je alles over de levensduur van matrassen en welke factoren er invloed hebben op slijtage.


Wat is de gemiddelde levensduur van een matras?

Over het algemeen kunnen we stellen dat de levensduur van een matras van aardige kwaliteit ongeveer 7 à 8 jaar is. Dit is echt een gemiddelde. Sommige matrassen gaan een paar jaar langer mee, andere matrassen een paar jaar korter. Dit heeft onder meer met het type matras te maken, de kwaliteit en of je het matras regelmatig omkeert en lekker laat luchten.


Het verschil tussen levensduur en garantie

Er zijn matrassenleveranciers die hun matras een garantie geven van wel 15 of 20 jaar. Sommige merken geven zelfs een langere garantie. Zo’n garantie moet je niet verwarren met de levensduur van een matras. Een matras moet je na maximaal tien jaar echt vervangen.


Waarom moet je een matras uiteindelijk vervangen?

Een bekende vorm van slijtage bij een matras is natuurlijk kuilvorming. Toch kan een matras ook slijten zonder dat je het in de gaten hebt. Het geeft dan minder steun en dit kan ten koste gaan van je nachtrust. Dit zijn de redenen dat je een matras tijdig moet vervangen:

  • De veerkracht gaat achteruit
  • De ondersteuning gaat achteruit, waardoor je last kan krijgen van bijvoorbeeld je rug.
  • Het ligcomfort wordt minder hoog.
  • Het matras is na een aantal jaar niet meer hygiënisch.
  • Het vochtregulerend vermogen van het matras neemt af. Iedereen verliest vocht (zweet) in zijn slaap, en na een aantal jaar kan het matras dit niet meer verwerken. Het matras is dan echt ‘op’.

Een matras wordt uiteindelijk dus echt versleten, ook als je dit niet meteen merkt.


Hoe kan je ervoor zorgen dat je matras zo lang mogelijk mee gaat?

Natuurlijk wil je het liefst dat je matras zo lang mogelijk meegaat. Je kan de levensduur zeker wat verlengen. Het volgende kan je doen om zo lang mogelijk slaapplezier te hebben van matrassen:

  • Gebruik een matrasbeschermer en was deze ook regelmatig.
  • Was de tijk (hoes) van het matras regelmatig.
  • Draai het matras tijdig weer eens om. Let op, want sommige merken hebben matrassen ontworpen met ‘zones’ die op een bepaalde manier op je bed dienen te liggen. Vaak kan je deze matrassen wel omdraaien van hoofd naar voeteneinde, maar kan je ze niet compleet omkeren (dus de onderkant boven leggen).
  • Laat het matras regelmatig luchten.
  • Berg niet teveel spullen op onder je bed. Het matras kan daardoor minder goed ventileren.
  • Ga je op vakantie? Geef je matras ook vakantie en zet hem rechtop tegen de muur voor extra ventilatie.

Zoals je ziet is hygiëne en het goed kunnen ventileren van het matras belangrijk voor de levensduur.


Welke soorten matrassen zijn er?

Een belangrijke factor voor de daadwerkelijke levensduur van je matras is de soort matras die je hebt. Verderop in het artikel gaan we in op de levensduur per type matras. De volgende soorten matrassen komen het meest voor:

Deze matrassen hebben elk hun eigenschappen die invloed hebben op de levensduur.


De levensduur van een koudschuim matras

Een HR koudschuim matras heeft uitstekende ventilerende eigenschappen, waardoor hij erg lang kan meegaan. Een goed koudschuim matras kan een levensduur hebben van 12 tot 15 jaar.. Voor zo’n lange levensduur is dan wel een hoge kwaliteit nodig.
De kwaliteit van een koudschuim matras wordt vaak aangegeven met SG (soortelijk gewicht) waarde. Deze SG waarde staat voor de hoeveelheid gebruikt materiaal in het matras. Hoe hoger de SG waarde, hoe meer materiaal er gebruikt is. Dit heeft vervolgens weer invloed op kuilvorming en ondersteuning. Een matras met een hoge SG waarde (bijvoorbeeld SG 40 of SG 60) zal minder snel kuilvorming krijgen en langer meegaan.
De term HR waarde kom je ook vaak tegen bij koudschuim matrassen. Deze zegt ongeveer hetzelfde als de SG waarde. Hoe hoger de HR waarde is, hoe langer je matras mee zal gaan!


De levensduur van een polyether matras

Polyether matrassen hebben de kortste levensduur van de verschillende typen matrassen, namelijk 4 tot 6 jaar. Polyether is een wat ouderwets type schuim met weinig veerkracht. Er ontstaan relatief makkelijk kuilen in dit materiaal en de isolatie is matig. Door de relatief snelle kuilvorming verslijt een polyether matras snel bij normaal gebruik. Het lage isolerende vermogen heeft invloed op jouw lichaamstemperatuur en ook op het vermogen om vocht te reguleren.
Een polyether matras is dus minder geschikt als je echt een duurzaam matras zoekt.


De levensduur van een traagschuim matras

Matrassen van traagschuim worden ook wel memoryfoam of NASA schuim matrassen genoemd. Als de kwaliteit goed is, zijn dit duurzame matrassen die 8 tot 10 jaar meegaan. Daarbij geldt dat het allergoedkoopste traagschuim matras niet altijd een duurzame keuze is. Kies je wel voor kwaliteit, dan zit je qua ondersteuning en duurzaamheid helemaal goed bij dit type matras.


De levensduur van een pocketveringmatras

Pocketverings – en binnenveringsmatrassen worden nog weleens door elkaar gehaald. Ze zijn echter niet hetzelfde. Het pocketveringsmatras is als het ware een moderne versie van het binnenveringsmatras. Pocketveren gaan ongeveer 8 tot 10 jaar mee.
Wat een pocketveringmatras duurzamer maakt dan het binnenvering matras, is dat bij pocketveren alle veren verpakt zijn in een ‘jasje’ van textiel. Hiermee wordt voorkomen dat het matras piept of kraakt. Alle veren zijn individueel met elkaar verbonden, wat zorgt voor een goede ondersteuning. Een pocketveringmatras is daarom een duurzame keuze.


Hoe lang gaat een binnenveringmatras mee?

Een binnenveermatras heeft een levensduur van ongeveer 6 tot 8 jaar. Daarmee gaat hij wat minder lang mee dan het pocketveermatras. De prijs is dan ook wat lager.


Hoe lang gaat een latex matras mee?

Een latex matras dat niet volgens de Talalay methode is geproduceerd, gaat ongeveer 7 tot 9 jaar lang mee. Toch al een duurzame keuze, dus. Het nadeel van een latex matras is dat ze wat minder goed ventileren. Dit heeft invloed op de levensduur en de hygiëne.


Hoe lang gaat een talalay latex matras mee?

Bij een talalay latexmatras wordt er van het latex een soort schuim gemaakt. Het schuim zorgt voor een goede ventilatie en voorkomt kuilvorming. Daarom gaat een talalay latexmatras langer mee dan een ‘gewoon’ latexmatras. Talalaymatrassen gaan 8 tot 10 jaar mee.


De levensduur van een matras gemaakt van meerdere materialen

Sommige merken van matrassen maken gebruik van meerdere technieken om tot een perfecte ondersteuning te komen. Zo hebben sommige matrassen bijvoorbeeld een combinatie van traagschuim en pocketveren. Hoe lang zulke matrassen meegaan is moeilijk te zeggen. Wél wordt de levensduur langer als al deze materialen van goede kwaliteit zijn. Een combinatiematras kan dus een duurzame keuze zijn, die bovendien geschikt is voor verschillende typen slapers.


Kies een matras dat bij je past van goede kwaliteit

Zoals je las, hangt de levensduur van een matras af van het type matras, de kwaliteit en van het onderhoud. Tot slot is het belangrijk om voor een matras te kiezen dat echt bij je past. Je hoeft je matras dan niet eerder te vervangen, of gebruik te maken van een topper. Een topper kan erg prettig zijn, maar zorgt ook weer voor een mindere ventilatie. En uiteindelijk speelt kwaliteit nog altijd een grote rol. Met name hoge kwaliteit koudschuim matrassen zijn echte bikkels als het gaat om een lange levensduur.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag