Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom kiezen voor een polyether matras?

Waarom kiezen voor een polyether matras?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In ons artikel over “welk matras past bij mij?” schreven we al dat er vandaag de dag een ruime keuze is qua matrassen. Van latex matrassen tot matrassen die gevuld zijn met gel en van pocketvering matrassen tot matrassen van polyether. Over deze laatste gaan we het in dit artikel hebben, want als het om verkoopcijfers gaat is er geen enkel matras die dit type matras tot op heden heeft verslagen. Waarom dat zo is en waarom je zou moeten kiezen voor een polyether matras ontdek je in onderstaand artikel.


Polyether matrassen

De reden dat polyether matrassen tot de dag van vandaag tot de meest verkochte matrassen ter wereld behoren is simpel: enkele tientallen jaren geleden was er simpelweg geen goed alternatief. Praktisch iedereen sliep op een polyether matras. Totdat de achterliggende techniek een vogelvlucht nam en traag- en koudschuim matrassen de nieuwe standaard werden. Tegenwoordig worden polyether matrassen dan ook in veel mindere mate aangeschaft en de verklaring daarvoor is ook weer logisch. Polyether matrassen zijn weliswaar de goedkoopste matrassen op de markt, maar daar staat tegenover dat polyether matrassen de kortste levensduur van alle matrassen hebben, niet goed ventileren (niet bepaald ideaal dus voor mensen die veel transpireren of het snel warm hebben) en ze bieden niet veel steun waardoor ze niet geschikt zijn voor mensen met lichamelijke klachten of voor mensen met een zwaar gewicht.

Door de mindere veerkrachtigheid (iets waar koudschuim en traagschuim matrassen juist wél bekend om staan) zal er snel kuilvorming ontstaan waardoor de matras al snel aan het einde van zijn latijn zal zijn. Gemiddeld gezien gaan polyether matrassen zo’n 3 tot 5 jaar mee, maar daarbij speelt wel de SG-waarde een bepaalde rol. De SG-waarde van een matras geeft aan welk soortelijk gewicht het matras heeft. Hoe hoger de SG-waarde, des te meer comfort en kwaliteit de matras in kwestie biedt. Het is dan ook aan te raden om – indien je van plan bent een polyether matras te kopen om regelmatig op te slapen – uit te kijken naar een matras met een minimale SG-waarde van 60.


Toepassingen van polyether matrassen

Nu duidelijk is dat de polyether matras (gezien de concurrentie van traagschuim- en koudschuim matrassen) z’n langste tijd wel heeft gehad, rijst ongetwijfeld de vraag wanneer je dan wél voor een polyether matras moet kiezen. Want voor de prijs hoef je het tegenwoordig bijna niet meer te laten. Ja, koudschuim en traagschuim matrassen zijn iets duurder, maar daar krijg je een hoop comfort en kwaliteit voor terug. De matrassen gaan langer mee, ventileren beter en bieden voldoende ondersteuning, ook voor mensen met een zwaarder gewicht en/of lichamelijke klachten. De lagere prijs die je voor een polyether matras betaalt zou daarbij niet moeten opwegen tegen het comfort dat een traagschuim of koudschuim matras je biedt.

Je ziet tegenwoordig dan ook vaak dat polyether matrassen worden gekocht als ‘tijdelijke’ toepassing. Voor een logeerbed bijvoorbeeld of voor de matrassen in een camper, boot of caravan. Hier slaap je tenslotte niet het gehele jaar op en een keertje een nachtje doorbrengen op een polyether matras is absoluut geen ramp. Het probleem zit hem vooral in het regelmatige gebruik van een polyether matras. Je bed is dé plek waar je je batterij moet opladen in dit drukke bestaan van vandaag de dag. Een degelijk matras is daarbij logischerwijs dé sleutel tot een goede nachtrust. Comfort en kwaliteit zijn dus geboden en een polyether matras biedt deze zaken helaas niet.

Wel worden polyether matrassen vaak gebruikt voor de bedden voor de kinderen. Kinderen zijn licht van gewicht en transpireren doorgaans niet hevig. Het is juist belangrijk dat ze het voldoende warm hebben gedurende de nacht en zodoende zijn polyether matrassen prima geschikt om te gebruiken voor het bed van de kinderen. Je betaalt er niet de hoofdprijs voor, maar biedt je kind tóch voldoende comfort om voor een goede nachtrust te zorgen. Zodra de kinderen de puberteit in gaan en beginnen te groeien wordt er vaak overgestapt op een ander type matras. Simpelweg omdat de polyether matras niet meer volstaat of – in het ergste geval – voor fysieke ongemakken gaat zorgen. Kinderen in de groei hebben baat bij voldoende ondersteuning en vanwege de gesloten celstructuur van de polyether matras is de matras niet langer meer veerkrachtig genoeg om ondersteuning te bieden aan het lichaam. Met soms dus lichamelijke klachten ten gevolge.


Wel of niet kiezen voor een polyether matras?

Laten we voorop stellen dat de inhoud van dit artikel niet bedoeld is om de polyether matras in een kwaad daglicht te stellen. Decennialang hebben ze volstaan, maar de techniek staat nu eenmaal niet stil. Alternatieven als de koudschuim en traagschuim matras kosten tegenwoordig niet heel veel meer dan een polyether matras en bieden simpelweg diverse voordelen ten opzichte van de ‘ouderwetse’ polyether matras. Dat neemt niet weg dat een polyether matras een prima (tijdelijke) oplossing kan zijn. Voor de kinderen wanneer ze nog klein zijn bijvoorbeeld of als je tijdelijk een matras nodig hebt om op te slapen. Denk dan bijvoorbeeld aan een scheiding waarbij je – hoogstwaarschijnlijk – slechts tijdelijk in een kleine woonruimte gaat wonen (met idem bed) voordat je weer een huis vindt waar je aan je toekomst kan gaan bouwen. Ook als logeerbed volstaat een polyether matras, want hoe vaak krijg je nou mensen over de vloer die een nachtje blijven logeren? Ditzelfde geldt voor de matrassen in je camper, caravan of boot. De meeste mensen gaan maar een paar weekjes per jaar op pad met de camper of caravan. Een koudschuim of traagschuim matras is dan een extreme luxe, want waarom zou je meer betalen voor een matras (die vaak ook nog eens op maat gemaakt moet worden) als een polyether matras prima volstaat voor die paar weekjes op de camping in Frankrijk, Italië of Spanje?

Uiteraard kunnen we ook niet in je portemonnee kijken. Misschien is het budget er simpelweg niet om een duur latex-, koudschuim- of traagschuim matras te kopen. Voor een gemiddeld queensize bed betaal je voor dit soort matrassen gemakkelijk 500 tot 1.000 euro voor de matras, afhankelijk van het gekozen materiaal en de dikte van de matras. Voor hetzelfde bed betaal je voor een polyether matras ‘slechts’ 100 tot 200 euro. Het geld dat je bespaart zou je dan eventueel nog in een koud- of traagschuim matrastopper kunnen steken zodat je je slaapcomfort alsnog enigszins verhoogt. Wellicht een goede optie als je te maken hebt met een relatief klein budget. In alle andere gevallen kun je echter beter kiezen voor een matras dat vervaardigd is van een ander materiaal, want zoals gezegd heeft de polyether matras (als matras voor iedere dag) z’n langste tijd inmiddels wel gehad.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag