Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar koop je een goedkoop matras?

Waar koop je een goedkoop matras?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor een goede nachtrust is een fijn matras essentieel. En dat gaat soms gepaard met een behoorlijk prijskaartje, variërend van €100 tot over de €1500. We laten ons vaak te veel leiden door de prijs van een matras, terwijl dat lang niet altijd iets zegt over de kwaliteit van een matras. Er zijn dus ook een heleboel goedkope matrassen met een goede kwaliteit. Waar koop je goedkope matrassen? En hoe weet je of goedkoop uiteindelijk geen duurkoop wordt? Je leest het in dit artikel.


Goedkoop matras kopen bij IKEA

Woongigant IKEA staat erom bekend om een goede prijs-kwaliteitverhouding aan te bieden. Niet voor niets heeft dit Zweedse concern wereldwijd vestigingen. Bij de IKEA heb je een groot assortiment aan matrassen, die zeer scherp geprijsd zijn. Omdat IKEA op grote schaal kan produceren en verkopen, kunnen ze kwalitatief goede matrassen voor een lage prijs verkopen. Op IKEA’s website vind je meer informatie over de verschillende matrassen die IKEA aanbiedt.


Online goedkoop matras kopen

Online matrassenverkopers kunnen de prijs van hun matrassen laag houden omdat ze besparen op een dure showroom. Ook kunnen ze de inkoop optimaliseren aan de hand van de vraag. Op die manier gaan ze efficiënt met hun kosten om. Er zijn een aantal online beddenwinkels waar de matrassen goedkoop de deur uit gaan. Over het algemeen is de kwaliteit goed, al zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten:

  • Referenties van vorige kopers
  • Informatie over het matras en de gebruikte materialen
  • Garantievoorwaarden en retourneervoorwaarden
  • Mogelijkheid om het matras uit te proberen
  • Kwaliteitscertificaten

Naast ‘online beddenwinkels’ zijn er natuurlijk ook nog discountwebsites zoals Groupon. Daar staat zo nu en dan een deal voor een extra goedkoop matras. Koop het matras alleen als het aansluit bij jouw wensen, niet alleen omdat het goedkoop is. Dan kun je beter wachten tot er no geen deal voorbijkomt.


Goedkoop matras bij Beter Bed

Er zijn in Nederland een hele hoop matrassenwinkels en beddenzaken waar je een matras kunt kopen. In de meeste winkels zijn er verschillende segmenten. Toch is een beddenwinkel vaak duurder dan een algemene woonwinkel of een online winkel. Wil je toch graag een matras kopen bij een beddenwinkel, en profiteren van het advies van de medewerkers? Dan adviseren we je om naar Beter Bed te gaan. Hier verkopen ze goede matrassen voor een aannemelijke prijs.


Goedkoop matras kopen bij een uitverkoop

Zo nu en dan is er een uitverkoop van matrassen. Soms in de winkel zelf, soms in een fabriekhal. En ook weleens online. Als je goed kijkt tussen het afgeprijsde aanbod, vind je wellicht een matras dat goed bij je past. Met wat geluk koop je straks een goedkoop matras wat eigenlijk veel meer geld waard is. Je moet wel even goed opletten dat de garantie netjes op orde is. Want als een winkel failliet dreigt te gaan, en daardoor korting aanbiedt, kun je fluiten naar je garantie. Zonde…


Goedkoop matras kopen bij Leen Bakker

Leen Bakker is een laagdrempelige woonwinkel. Het assortiment is over het algemeen iets exclusiever dan de IKEA, maar de prijzen zijn nog heel schappelijk. Voor drie tientjes heb je een logeermatras en voor een paar tientjes extra heb je al een basismatras. Daarna lopen de prijzen op. Het is aan jou om te beslissen hoeveel geld je kwijt wil zijn aan een matras.


Waarom zijn sommige matrassen zo goedkoop?

Als je een matras wil kopen, vraag je je misschien af waarom sommige matrassen duur zijn (€1500) en anderen weer goedkoop (€150). Er zijn een aantal factoren die de prijs op matrassen behoorlijk drukt. In sommige gevallen hoeft dit niets te zeggen over de kwaliteit van de matras.

Besparen op showroom

Beddenwinkels die op een afgelegen industrieterrein zitten, betalen minder dan beddenwinkels die goed bereikbaar zijn. Daarnaast zijn er steeds meer aanbieders die hun matrassen via het internet aanbieden. Daarmee wordt een hoop geld bespaard. Een besparing die je terugziet in de prijs van de matras. Het is natuurlijk wel een nadeel dat je de matras niet kan testen in een showroom. Gelukkig bieden veel verkopers de mogelijkheid om de matras van tevoren een maand te testen.

Matrassen maken klein deel uit van assortiment

Beddenwinkels staan bekend om hun kennis en expertise van bedden. Matrassen maken dan ook een groot onderdeel uit van hun assortiment. Logischerwijs vloeit er ook heel wat budget naartoe: reclame, personeel (beddenexperts), extra winkelruimte om de matrassen tentoon te stellen. Dat is bij algemenere woonwinkels, zoals Leen Bakker of IKEA, niet het geval. Voor hen zijn de matrassen slechts bijzaak. Daarom gaat er ook minder budget heen en wordt het matras goedkoper.

Grote volumes produceren

Matrassen kunnen goedkoop worden door de algemene weten in de economie. ‘Schaalvoordeel’ en ‘massaproductie’. Want hoe meer matrassen je produceert, hoe lager de totale kosten worden. Hierdoor wordt de prijs behoorlijk gedrukt. Sommige winkels, zoals de IKEA, hoeven maar één keer een matras te ontwerpen, slechts een paar machines te kopen en daarna alleen maar het trucje te herhalen. Vervolgens hoeven de matrassen alleen nog maar verkocht te worden.

Beter goed gekopieerd dan slecht gejat

Matrassen lijken redelijk rechttoe-rechtaan. Toch wordt er soms wel geëxperimenteerd met nieuwe modelletjes. Er wordt flink wat geld gepompt in nieuwe innovaties. Soms slaan deze innovaties wel aan, soms niet. Een slimme matrassenproducent kijkt eerst de kunst van anderen af, om het vervolgens te implementeren in de productiemethode. Dit scheelt natuurlijk een hoop geld.


Waarom zijn sommige matrassen zo duur?

Matrassen verschillen behoorlijk in prijs. Zoals hierboven te lezen was, varieert de prijs van €100 tot €1500. Dat heeft een aantal redenen:

  • Materiaal. De prijzen zijn vaak afhankelijk van het gebruikte materiaal. Sommige materialen zijn nou eenmaal duurder om te vervaardigen dan andere materialen. Bovendien beïnvloeden ze het ligcomfort.
  • Merk. Je hebt matrassen met en zonder merk. Vanzelfsprekend zijn matrassen met een (goed) merk duurder dan matrassen zonder merk. Dat komt omdat de merken veel geld en tijd steken in het promoten van het merk. Ook vinden zij dat de prijs de kwaliteit van het matras weerspiegelt. Het is echter lang niet altijd het geval. Uit diverse tests blijkt dat merkloze matrassen vaak minstens zo goed scoren.
  • Service. De prijs van een matras wordt gedeeltelijk bepaald door de service die je krijgt. Een goed matras heeft een garantiebewijs. En niet eentje bij een fabrieksverkoophal die na een paar maanden wordt opgedoekt. Je moet vooral alert zijn op matrassen die via het internet worden gekocht. Wat gebeurt er als het matras defect is? Hoe breng je het terug naar de fabrikant, wie betaalt ervoor? En wat gebeurt er als je het matras wil ruilen? Dit zijn allemaal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Ten slotte geven sommige aanbieders je de kans om een matras gratis uit te testen. Dit is een stukje service die je uiteindelijk terugziet in de prijs van het matras.

Slechte redenen voor een prijsverhoging

Er zijn een aantal facetten van een matras die de prijs behoorlijk opvoeren. Bovenstaande facetten dragen echt bij aan de kwaliteit van de matras, anderen juist niet. Van een aantal matraseigenschappen is niet bewezen dat ze iets toevoegen aan de kwaliteit. De meeste eigenschappen hebben te maken met de tijk en de vulling:

  • Een tijk (stof om het matras heen) die veel ingewikkelde stikpatronen en naden bevat. Ja, het ziet er ingewikkeld uit. En ja, het is lastig om te maken. Maar wat voegt het toe? Je voelt er niets van tijdens je nachtrust. Bovendien zie je het waarschijnlijk nooit, omdat er altijd een dekbeddenhoes overheen zit.
  • De tijk en de vulling van het matras bestaat uit een bepaald materiaal. Soms worden er veel verschillende materialen gebruikt, of is de constructie zeer ingewikkeld. Daar hangt vaak ook een hoger prijskaartje aan. Het is wel zo dat een bepaald materiaal duurder is dan het andere, maar een mix van materialen doet eigenlijk niets met de prijs.

Ten slotte zijn er nog een aantal ‘extra’s van een matras. Deze extra’s vragen om een hogere prijs, maar de vraag is of je de extra’s ook echt nodig hebt. Ze zijn namelijk handig zonder iets bij te dragen aan het ligcomfort. Hieronder vallen: een stevige, slijtvaste tijk, een bredere rits die minder snel stukgaat, een bescherming van de rits (zodat er geen stof tussen kan komen), een rits die langs het hele matras gaat, handvatten aan het matras, een tijk van wol of zijde en een wasmachine bestendige tijk.


Is een goedkoop matras duurkoop?

Volgens ons hoeft een goedkoop matras niet een slecht matras te zijn. Door bovenstaande schaalvoordelen dalen de kosten door een tal van oorzaken, waar ‘kwaliteit’ geen deel van uitmaakt. Het heeft ook heel veel te maken met je persoonlijke voorkeur. Want als jij prima ligt op een goedkoop matras, waarom zou je dan een dure kopen? Als je zeker wilt weten dat je geen duurkoop doet, dan kun je gebruikmaken van een matrassenvergelijker. Zo heeft de Consumentenbond een uitgebreide test gedaan waaruit blijkt welke matrassen goed zijn. Er zijn zowel dure als goedkope matrassen meegenomen in de test. Hun jarenlange testen onderstrepen maar weer eens dat goedkoop geen duurkoop hoeft te zijn.


Meer hulp nodig bij het kopen van een goedkoop matras?

Wij hebben al een heleboel informatie verzameld over het kopen van matrassen. Bij gerelateerde artikelen staat bijvoorbeeld waar je op moet letten bij de aanschaf van een matras, informatie over soorten matrassen (latex, pocketvering, boxspringmatras).foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag