Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Verstelbaar bed: opties, mogelijkheden en kosten

Verstelbaar bed: opties, mogelijkheden en kosten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een elektrisch verstelbaar bed is duurder dan een bed dat niet verstelbaar is. Een verstelbaar bed biedt echter wel veel extra ligcomfort, waardoor het zeker de investering waard kan zijn. Heel veel mensen hebben bijvoorbeeld tegenwoordig een televisie op de kamer en het hoofdeinde omhoog brengen maakt het Tv-kijken dan veel fijner. Maar ook een boek lezen wordt makkelijker en dus leuker als je het hoofdeinde van het bed omhoog kunt doen. En wanneer je gezondheidsklachten hebt, bijvoorbeeld een pijnlijke rug of nek, kan het heerlijk zijn om je bed in diverse standen te kunnen zetten. Er zijn legio opties voor verstelbare bedden, waar moet je dus allemaal op letten als je er eentje wilt gaan kopen? In dit artikel leggen we uit welke opties en mogelijkheden er zijn, maar ook welke kosten daarmee gepaard gaan.


Verschillende soorten verstelbare bedden

Wanneer je een verstelbaar bed zoekt moet je als eerste een keus maken uit de verschillende typen bedden. In dit artikel bespreken we voornamelijk bedden met een verstelbare bedbodem (waar je zelf dan nog een geschikt matras bij zoekt) en een verstelbare boxspring die meestal als een hele set wordt verkocht. Welke van deze twee opties je kiest is vooral afhankelijk van wat je mooi en comfortabel vindt.


Type 1: Verstelbare boxsprings

Kosten: van € 750,- tot € 1.500,- per boxspring voor 2 personen

Boxsprings zijn tegenwoordig heel populair. Volgens de Consumentenbond gaat het bij 7 op de 10 bedden die op dit moment worden verkocht zelfs om een boxspring. De dikke matras (plus eventueel een dunner topmatras) waar een boxspring over beschikt hoeft niet uniek te zijn aan een boxspring, want daar kan een ander bed natuurlijk ook van worden voorzien. Maar dat dikke matras is in elk geval geen belemmering voor de standen waarin je een elektrische boxspring kunt brengen. Ook vinden veel mensen een boxspring simpelweg heel mooi, maar dat is natuurlijk volledig afhankelijk van je eigen smaak. Een tweepersoons elektrisch verstelbare boxspring bestaat altijd uit twee eenpersoons bedden met aparte matrassen, zodat je onafhankelijk van elkaar de ideale posities in kunt stellen.

Lighoogte en instaphoogte

Boxsprings zijn hoog (meestal 60 of 70 cm) waardoor je makkelijk in en uit bed kunt stappen, helemaal wanneer je lang bent, een dagje ouder wordt of lichamelijke klachten hebt. Veel mensen vinden het ook heel prettig om wat hoger te liggen, maar dat is natuurlijk heel erg smaakgebonden. Evenmin als de dikte van het matras is ook die totale hoogte natuurlijk weinig van invloed op wat er mogelijk is aan verschillende standen van de elektrisch verstelbare boxspring. Dit ligt vooral aan het merk en model van de boxspring in kwestie. Wat jij daarbij prettig vindt is volledig persoonlijk en ontdek je het beste door verschillende bedden met diverse hoogtes te gaan testen in de winkel.


Type 2: Verstelbare bedbodems

Kosten: van € 250,- tot € 1.250,- per eenpersoons bedbodem

Verstelbare bedbodems zijn een populaire en relatief voordelige optie om een verstelbaar bed aan te schaffen. De meeste elektrische verstelbare bedbodems zijn lattenbodems, waarbij het matras rust op een reeks latjes met ruimte ertussen voor de ventilatie. Ook zogenaamde schotelbodems zijn een optie. Daarbij zijn op de latten van het bedbodem meerdere schotels geplaatst die de druk van de matras nog beter verdelen dan bij een gewone latenbodem.

Je kiest bij een verstelbare bedbodem in de eerste plaats voor een bepaald type en model bedbodem, waar je vervolgens een mooi bed en het beste matras los bij koopt. Uiteraard zijn deze combinaties ook gewoon als set te koop, maar als je wilt kun je dus veel meer invloed hebben op het uiteindelijke resultaat dan bij de meeste boxsprings (die in de regel als set worden verkocht).

Je kunt al vanaf een € 150,- tot € 250,- een (eenpersoons) elektrisch verstelbare lattenbodem of schotelbodem kopen, maar let wel op dat dit vaak gaat om een bedbodem die alleen maar bij het hoofdeinde is te verstellen. Wil je graag meer opties, meer comfort en vooral een langere levensduur, dan hangt daar al snel een hoger prijskaartje aan. Dan heb je het al snel over € 400,- tot € 500,- en hoger. Uiteraard komen hier ook nog de kosten bij voor een goed matras, plus het bed zelf.

Levensduur elektrische bedbodem

Een bedbodem gaat over het algemeen ongeveer twee keer zo lang mee als een goed matras. In de praktijk betekent dit dat je ongeveer 15 tot 20 jaar met een bedbodem kunt doen. Een elektrisch verstelbare lattenbodem is natuurlijk wel iets kwetsbaarder dan een gewone lattenbodem, maar de bodems van goede merken horen ook die levensduur prima te kunnen halen. Soms gaat er wel eens een latje kapot, maar als je een dikke matras hebt is de kans dat dit gebeurt meteen een stuk kleiner. Vervelender is het wanneer de motor stuk gaat, want die kan al snel tussen de 100 en 300 euro kosten afhankelijk van het model en het vermogen.

Ligcomfort verstelbare bedbodem

Hoe belangrijk een bedbodem is voor het ligcomfort wordt nogal eens overschat. Het soort bodem waar de matras op ligt blijkt namelijk in de praktijk niet heel belangrijk. Het meest van belang is hoe goed de lattenbodem ventileert, want een matras moet ook aan de onderkant goed kunnen ademen. Wanneer je het matras direct op een lattenbodem legt zit het met de ventilatie altijd goed. De standen waarin je de bedbodem kunt brengen met de afstandsbediening zijn natuurlijk wel van invloed op het ligcomfort. Dit verschilt van merk tot merk en vooral ook van model tot model. Wat je zelf kiest is afhankelijk van wat je nodig hebt of comfortabel vindt. Dit in het echt testen in de winkel is nog altijd de beste manier om je keuze te bepalen.


Type 3: Verstelbaar hoog-laag bed

Kosten: van € 800,- tot € 3.000,- per eenpersoons bed

Een verstelbaar hoog-laag bed is een speciale uitvoering van een verstelbaar bed. Deze bedden worden ook wel seniorenbedden of verpleegbedden genoemd. Ze zijn heel geschikt voor mensen die moeilijk uit bed kunnen komen of veel door verplegers of mantelzorgers geholpen worden. Een hoog-laag bed is namelijk ook in zijn geheel in hoogte verstelbaar, meestal elektrisch maar soms ook hydraulisch of zelfs mechanisch. Dit kan het makkelijker maken voor de verpleging om de persoon in kwestie te helpen. Bovendien kan het zorgen voor een veel eenvoudiger in- en uitstap. Voor consumenten die niet bedlegerig zijn (en ook geen lichamelijke ongemakken hebben waardoor het lastig is om uit bed te komen) is een hoog-laag bed vaak niet nodig, maar volstaat een gewoon verstelbaar bed. (Let ook op dat een hoog-laag bed altijd een eenpersoonsbed is.)


Waarop letten bij elektrisch verstelbare bedden?

Er zijn ook een aantal zaken waar je altijd goed op moet letten als je een elektrisch verstelbaar bed koopt die niet afhankelijk zijn van het type waarvoor je hebt gekozen. Dit gaat bijvoorbeeld om de afmetingen, het type en de kracht van de gebruikte motoren en de manier waarop je het bed kunt bedienen.

Kracht van de motoren

Een elektrisch verstelbaar bed maakt gebruik van elektrische motoren die het bed in de gewenste positie brengen. De motoren zijn vaak aan elkaar verbonden maar bedienen onafhankelijk van elkaar het hoofd- en het voeteneinde. Hoe krachtig de motoren zijn kan absoluut van invloed zijn op je keus. Met name wanneer je wat zwaarder bent (100kg of zwaarder) is dit belangrijk. Niet zozeer omdat de motoren dan niet in staat zouden zijn om hoofd- en/of voeteneinde te verstellen, maar meer doordat ze dan overbelast zouden kunnen raken en eerder aan vervanging toe zijn. Het drukvermogen dat de motoren hebben wordt vaak uitgedrukt in Newton (N) en het kan dus lastig zijn om in te schatten of bepaalde motoren krachtig genoeg zijn. Een drukvermogen van 6.000 Newton of meer per motor is normaal gesproken krachtig genoeg, ook als je wat meer weegt dan gemiddeld. Pas als je zwaarder bent dan 100 kg is dit echter iets om zelf goed op te letten.

Wel of geen knieknik?

Tegenwoordig is elk elektrisch bed zowel bij het hoofdeinde als het voeteneinde te verstellen. Alleen de echte budgetmodellen beschikken soms alleen over een motor bij het hoofdeinde. Het kan echter wel handig zijn om te checken of het bed bij het voeteneinde automatisch een knieknik aanneemt. Het komt dan niet in zijn geheel horizontaal omhoog maar loopt schuif af. Op die manier komen je knieën dus hoger te liggen dan je voeten. Of dat belangrijk voor je is hangt er natuurlijk vanaf of je het prettig vindt om zo te liggen, of dat je liever hebt dat het voeteneinde altijd horizontaal blijft.

Draadloze bediening of met kabel

De motoren van het verstelbare bed kunnen op verschillende manieren worden bediend. Dit gebeurt ofwel met een afstandsbediening die via een kabel met het bed is verbonden, ofwel met een draadloze afstandsbediening die van verschillende technieken gebruik kan maken. De meest betrouwbare methode is om te kiezen voor een bekabelde bediening, want die is over het algemeen wat minder kwetsbaar. Een draadloze bediening kan echter wel heel makkelijk zijn. Het fijnste is dan om een radiografisch bestuurde afstandsbediening te nemen. Die werkt namelijk via radiogolven, zodat je niet per se de afstandsbediening op het bed hoeft te richten. Dat laatste is wel noodzakelijk bij een infrarood afstandsbediening bediening (zoals veel televisies die bijvoorbeeld hebben).

De afmetingen van het verstelbare bed

De meeste elektrisch verstelbare bedden zijn eenpersoonsbedden, die je in het geval van een boxspring kunt combineren tot een geheel, of bij een elektrisch verstelbare bedbodem samen in een tweepersoonsbed kunt leggen. De afmetingen zijn daarbij niet afwijkend van normale afmetingen voor bedden en matrassen dus het is vooral een kwestie van de gewenste breedte kiezen. Er is een heel ruim aanbod in bedbodems of boxsprings van 70 cm, 80, cm, 90cm en 100cm breed. Bij een tweepersoonsbed kom je dan dus uit op breedtes van 140 cm (een zogenaamde ‘twijfelaar’), 160 cm, 180 cm of 200cm. Hetzelfde geldt voor de beschikbare lengtes, want ook die lopen uiteen van ongeveer 190 cm tot 220 cm. Daarbij spreekt het uiteraard voor zich dat de bredere en langere formaten duurder zijn. Comfort, lichaamslengte, postuur, de beschikbare ruimte, het gewenste slaapcomfort en het budget zijn allemaal heel persoonlijke factoren die je keus bepalen.


Conclusie

Zoals je merkt zijn er tal van opties en mogelijkheden voor elektrisch verstelbare bedden. Het is daarom altijd aan te raden om voor je een keus maakt niet alleen uitgebreid te vergelijken via internet, maar ook een aantal verschillende typen, hoogtes en formaten in het echt te testen voor je tot aankoop overgaat. Ook de diverse opties zoals de verschillende afstandsbedieningen of de aanwezigheid van een knieknik zijn dingen die je het beste zelf kunt ervaren. Schroom dus niet om een of meerdere beddenzaken te bezoeken om daar zelf alle mogelijkheden te bekijken en te ervaren. Pas als je echt een goed idee hebt van wat je zoekt kun je zorgeloos via internet je nieuwe verstelbare bed uitzoeken en bestellen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Matras

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag