Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Koudschuim matras: de voor- en nadelen

Koudschuim matras: de voor- en nadelen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je er weleens bij stilgestaan dat je gemiddeld eenderde van je leven doorbrengt in je bed? Een goede nachtrust maakt of breekt jouw dag. Daarom is het verstandig om te investeren in je bed. Met name heeft heel veel invloed op je nachtrust. Een goed matras zorgt ervoor dat je lekker ligt, geen rugklachten krijgt en dat je het niet te warm of te koud hebt. Welk matras zorgt daarvoor? Misschien wel een koudschuim matras. In dit artikel bespreken we uitgebreid wat een koudschuim matras is, wat de voor- en nadelen ervan zijn en wat het kost.


Wat is een koudschuim matras?

Een koudschuim matras wordt gemaakt van een modern, hightech soort schuim. Namelijk het polyurethaanschuim. Dat is een schuimsoort dat bestaat uit twee componenten (hard)schuim. Het grootste verschil van dit soort schuim ten opzichte van andere soorten schuim, is dat het een gesloten celstructuur heeft. In tegenstelling tot andere soorten matrassen, neemt dit matras geen vocht op. Dat betekent dat dit type schuim zeer goed ventileert en vocht opneemt. Daardoor voelt je matras nooit klef en warm aan, maar eerder ‘koud’. Misschien komt daar de naam ‘koudschuim’ wel vandaan!

Meer informatie over de samenstelling van koudschuim

Een koudschuim matras bestaat voornamelijk uit Polyol en MDI (van beiden zijn meerdere soorten beschikbaar!). Daarnaast moeten er foaming agents en kleurstoffen toegevoegd worden. In welke verhoudingen deze stoffen worden gebruikt, houden de meeste fabrikanten voor zichzelf. Dat bekent dat de verhoudingen uiteenlopen. Helaas heeft dit consequenties voor de kwaliteit van het matras. Het ene koudschuim matras is beduidend van hogere kwaliteit dan het andere matras. Als je meer wilt weten over de ingrediënten van een koudschuim matras, kun je het beste kijken op www.koudschuiminfo.nl. Want als we hier nog veel dieper op ingaan, wordt het wel een heel scheikundig/natuurkundig verhaal…


Wat zijn de voordelen van een koudschuim matras?

Koudschuim matrassen zijn niet voor niets zo populair. In onderstaande alinea’s leggen we de voordelen van koudschuim stuk voor stuk uit.

Goede ventilatie en vochtregulatie

We hebben dit voordeel al kort aangestipt in de eerste alinea. Toch willen we het nog een keer benoemen, omdat het een van de belangrijkste redenen is dat mensen een koudschuim matras aanschaffen. Door de celstructuur van koudschuim, is dit type matras goed in staat om vocht op te nemen en om te ventileren. Dus als jij het van nature snel (te) warm hebt in bed, kan een koudschuim matras uitkomst bieden.

Goede kwaliteit

Over het algemeen zijn koudschuim matrassen hele comfortabele matrassen van hoogwaardige kwaliteit, in de breedste zin van het woord. Het is echter wel zo dat de prijs-kwaliteitverhouding van matrassen enorm uiteen kan lopen. De voordelen van een koudschuim matras gelden uitsluitend voor koudschuim matrassen van een hoge kwaliteit. Deze verschillen in kwaliteit zullen we later in dit artikel aanstippen.

Kuilvorming niet tot nauwelijks aanwezig

Irriteer jij je ook zo aan kuilen in matrassen? Doordat je vaak op één plek ligt, ontstaat er een kuil. Vervolgens rol je altijd automatisch deze kuil in, of je nu wilt of niet. Koudschuim is een materiaal dat nauwelijks ruimte geeft voor kuilen. Dat komt vooral omdat schuim van nature veel ‘tegendruk’ geeft. Je matras blijft dus mooi in vorm! Door de hoge mate van veerkrachtigheid is dit matras geschikt voor alle gewichtsklassen.

Lange levensduur

Hoelang een koudschuim matras precies mee gaat, is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het matras dat je aanschaft. De kwaliteit van schuimfabrikanten loopt sterk uiteen. Hier komen we later in dit artikel nog op terug. Als je een goed koudschuim matras koopt, kun je hier gemiddeld 12-15 jaar mee vooruit. Dat is langer dan andere types matrassen!

Hoge mate van corrigerend vermogen

Koudschuim matrassen staan erom bekend dat ze veel ondersteuning geven. Door hun hoge corrigerende vermogen, kan het matras zich goed aanpassen aan het lichaam. Een goede ondersteuning is essentieel voor een goede nachtrust.


Wat zijn de nadelen van een koudschuim matras?

Beddenspecialisten zijn het erover eens: er zijn amper nadelen aan een koudschuim matras. Sommige mensen ervaren een koudschuim matras als ‘te koud’ in de winter, maar dit verschil is voor de meest mensen nauwelijks waarneembaar…  Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen! Daarom wordt dit type matras steeds populairder. Het enige wat je als nadeel kunt ervaren, is de relatief hoge prijs die je betaalt voor een koudschuim matras. Al helemaal ten opzichte van polyester matrassen. Maar, zoals we in de introductie van dit artikel aankaartten, is het heel onverstandig om te gaan bezuinigen op een matras.

Koudschuim matrassen zijn vaak zwaar

De meeste koudschuim matrassen zijn vrij zwaar. Dat ligt onder andere aan de HR-waarde, die het gewicht van het schuim bepaalt. Door het hoge gewicht, is het lastig om het matras te keren… Terwijl het voor het onderhoud van met matras belangrijk is om het matras eens in de zoveel tijd om te draaien.

Verschillen in kwaliteit

Een ander ‘nadeel’ van een koudschuim matras is het grote verschil in kwaliteit. Dit is eigenlijk meer een aandachtspunt dan een nadeel. Maar omdat het je zoektocht naar een goed matras kan vertragen, beschouwen wij het tóch als een negatief aspect van een koudschuim matras. In de volgende paragraaf gaan we dieper in op deze kwaliteitsverschillen.


Niet ieder koudschuim matras heeft dezelfde kwaliteit

De eerder genoemde voordelen van koudschuim matrassen gaan alleen op als het matras is gemaakt van hoogwaardig schuim. Maar hoe herken je of een matras een goede kwaliteit heeft? Er zijn meerdere graadmeters, die we hieronder zullen toelichten.

Percentage Polyol

De stof polyol bepaalt in grote mate hoe elastisch, veerkrachtig en comfortabel het matras is. Daarnaast heeft polyol invloed op de levensduur van het matras. Dus eigenlijk kun je stellen dat polyol de kwaliteit van het koudschuim matras bepaalt! Koop altijd een matras waarbij de verhouding polyol bekend is. Als de fabrikant hier niet transparant over is, kun je er vrijwel zeker van zijn dat er naar verhouding te weinig polyol in het matras zit.

Prijs van het matras

Omdat Polyol een behoorlijk dure stof is, heeft het een grote invloed op de prijs van het matras. Goedkopere koudschuim matrassen bevatten minder Polyol, maar zijn daardoor ook van een minder hoge kwaliteit…

Aanwezigheid/ afwezigheid van certificaten

‘Slecht’ koudschuim komt zelden in aanmerking voor een certificaat. Een hoogwaardig koudschuim matras moet op z’n minst geschikken over het CertiPur label. Experts pikken een ‘slecht’ matras er zo uit. Bijvoorbeeld aan de onregelmatig grote luchtbellen (cellen). En aan een gebrek aan veerkrachtigheid. Maar ja, voor ‘leken’ is dit heel erg lastig om te beoordelen… Grote kans dat jij in een beddenwinkel het verschil nauwelijks kunt aanwijzen. Daarom kun je certificaten voor jezelf als leidraad nemen. Naast CertiPur kan een koudschuim matras de volgende certificaten hebben:

blank

Het beste type koudschuim is medisch koudschuim. Dergelijke matrassen zijn geschikt om 24 uur op te liggen. Bovendien kunnen deze matrassen gewassen worden op temperaturen boven de 100 graden. Dat is in een ziekenhuis nodig, omdat er natuurlijk een snelle doorloop van patiënten is. Helaas wordt dit type matras zelden aan particulieren verkocht.


Wat kost een koudschuim matras?

Koudschuim matrassen zijn te koop in meerdere prijsklassen. Je koopt een goedkoop koudschuim matras rond de €200, of een dik koudschuim matras van €800. Voor een goed matras ben je minimaal €400 kwijt (afmetingen 90 x 200 cm, dikte van 20 cm en afgewerkt met een luxe matrastijk). Als je minder betaalt dan €400, dan weet je zeker dat je matras van minder goede kwaliteit is. Ook hierbij geldt: spaar liever iets langer voor een écht goed koudschuim matras, dan dat je nu een goedkoop matras koopt.


Koop niet ‘blind’ een nieuw matras!

Na het lezen van dit artikel weet je het zeker: zo’n koudschuim matras is echt iets voor jou! Neem echter geen overhaaste beslissingen. Je weet pas écht of een koudschuim matras bij jou past als je deze hebt uitgeprobeerd. Ga op z’n minst naar een beddenwinkel om een paar matrassen te vergelijken. Je kunt ook overwegen om een koudschuim matras 100 dagen uit te testen. Sommige beddenwinkels bieden deze service kosteloos aan. Maak er vooral gebruik van!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag