Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een topper voor je matras?

Waar let je op bij de aanschaf van een topper voor je matras?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel mensen kiezen ervoor om bovenop hun matras een topper te leggen. De topper is een dun matras van 5 à 10 centimeter dik. Een goede topper op je matras kan helpen tegen rug – en gewrichtsklachten. Daarnaast zorgt een topmatras natuurlijk voor extra comfort. Gemiddeld kost een matrastopper voor je matras tussen de 100 en 200 euro. Ze zijn te koop in verschillende modellen en materialen, zoals de splittopper en de traagschuimtopper. Welk materiaal past bij jou en waar moet je op letten?


Wanneer is een topmatras handig?

Zoals al besproken kan een goede topper rugklachten verminderen en zorgt hij voor extra comfort. Daarnaast kan een topper bij een ouder matras helpen voor meer ondersteuning. Je kunt een topmatras ook gebruiken om de vervelende ‘kloof’ tussen twee matrassen mee te overbruggen.
Tot slot zorgt een topper voor bescherming van je dikke matras. Het dikke matras zal met een topper wat minder snel slijten.
Let erop dat een topmatras geen vervanging is van het gewone matras. Is je matras echt aan het einde van zijn levensduur, dan is het in de eerste plaats belangrijk om deze te vervangen. Een topper zal bij een zwaar versleten matras uiteindelijk niet voor genoeg steun zorgen.


Waar moet je op letten bij online verkooppunten?

Omdat er veel keuzes te maken zijn bij een overweging te kiezen voor een topmatras is het belangrijk dat je voor een winkel kiest waar de producten goed omschreven zijn. Zo weet je zeker dat je een artikel gaat aanschaffen dat goed van kwaliteit is en bij je past. Topmatrassen zijn er van verschillende materialen en een goede (web) winkel laat duidelijk zien om wat voor materiaal het gaat en wat het doet. Beterbed.nl heeft bijvoorbeeld een overzichtelijke website en nette specificaties.
Om je verder op weg te helpen vertellen wij over de materialen en waar je op moet letten.


Verschillende topmatrassen

Hoewel er enkele verschillen zijn tussen de verschillende winkels, zijn er een paar types topmatrassen die je overal tegenkomt. Elke matrastopper voelt net anders aan en elke materiaalsoort biedt op eigen manier een goed slaapcomfort. Hieronder behandelen we de meestvoorkomende soorten.

Koudschuimtopper (wordt ook wel comfortschuimtopper genoemd)

Een koudschuimtopper bevat koudgeperst schuim. Dit schuim zorgt voor een ‘open celstructuur’ in het matras. Door de open celstructuur van een koudschuim topper, ventileert het matras goed. Hoe opener de celstructuur van het schuim is, hoe hoger de kwaliteit wordt. Dit wordt bij koudschuim aangegeven met een SG waarde. Zo kan een lagere kwaliteit koudschuim een SG waarde van 25 hebben, en een hogere kwaliteit een SG40.
De koudschuimtoppers van een lagere kwaliteit worden vaak aangeduid met de term ‘comfortschuimtopper’ of er wordt aangegeven dat er polyether in de topper zit.

Koudschuim van hoge kwaliteit wordt meestal ‘HR koudschuim’ genoemd. Hieronder gaan we daar verder op in.

HR koudschuimtopper

De HR koudschuim topper is vaak van een hogere kwaliteit dan de comfortschuimtopper. Zo hebben ze meestal een SG40 waarde of hoger. HR koudschuim is veerkrachtig, ventileert uitstekend en is erg duurzaam.
HR koudschuimtoppers zijn duurder dan koudschuim toppers, maar bieden meer comfort en gaan langer mee. In het geval van comfortschuim toppers en goede HR koudschuimtoppers wordt vaak gezegd dat goedkoop ‘duurkoop’ is.
Een HR koudschuimtopper zorgt met name voor extra comfort en veerkracht.

– traagschuimtopper (traagschuim wordt ook wel Nasa schuim of memory foam genoemd)
– latex topper
– splittopper
– wollen topper

Traagschuim

Traagschuim heeft als belangrijkste eigenschap dat het zich vormt naar je lichaam. Op deze manier ondersteunt de traagschuimtopper jou terwijl je ligt. Een traagschuimtopper heeft geen drukpunten en is daarom bijzonder geschikt voor mensen met gewrichts – en rugklachten. Als je last hebt gekregen van zulke klachten ondanks dat je al een (goed) matras hebt, is een traagschuim topper waarschijnlijk  het meest geschikt voor je.
Er zijn ook goede gel topmatrassen met soortgelijke eigenschappen als traagschuim.

Traagschuimtoppers worden zachter naarmate de temperatuur hoger is, en harder wanneer de temperatuur laag is. In de winter kan een traagschuimtopper daarom wat harder aanvoelen wanneer je net gaat liggen.
Traagschuim staat bekend om een goede ventilatie, maar het ventileert iets minder sterk dan HR koudschuim.

Wollen topper

Over wollen toppers lees je doorgaans weinig. Ze worden relatief weinig verkocht. Een wollen topper is een 100% natuurlijk product dat koel aanvoelt in de zomer en warm in de winter.
Een nadeel van wollen topmatrassen is dat ze een wolgeur kunnen afgeven en dat je ze meestal niet kan wassen.

Latex topper

Latex staat bekend als één van de meest ondersteunende materialen. Het is flexibel en veerkrachtig tegelijk en ondersteunt je lichaam op de juiste plaatsen. Daarnaast is latex erg goed in ventileren. In de winter is dit materiaal lekker warm, terwijl latex in de zomer koel genoeg blijft. In een latex topmatras ontstaan er luchtbellen wanneer je beweegt. Door deze luchtbellen en de open celstructuur van de latex, kan je gerust zeggen dat dit materiaal echt ademt.
Latex wordt vaak gebruikt om een ouder matras meer comfort te geven.

Allergie voor latex

Qua slaapcomfort biedt een latex topmatras  geweldige eigenschappen. Let er wel op dat er latex allergieën voorkomen. Schaf alleen een latex artikel aan als je weet dat je hier niet allergisch voor bent, of vraag of je op de latex topper mag proefslapen.

Splittopper

De naam zegt het al: de splittopper heeft een split in het midden bij het hoofdeinde. Splittoppers worden daarom gebruikt bij elektrisch verstelbare bedden, zodat jij nog even kan lezen terwijl je partner gaat slapen. Splittoppers zijn verkrijgbaar in de verschillende types (materialen) die we net besproken hebben.


Welk materiaal past bij jou?

Iedereen heeft andere behoeften of klachten. Hier zie je een paar veel voorkomende wensen en welk materiaal voor de topper daarbij past.
– Bij last van rugklachten: traagschuim, gel of latex.
– Bij last van gewrichtsklachten: traagschuim of gel
– Voor een goede ventilatie: HR koudschuim
– Je wilt graag een natuurlijk materiaal: latex of wol
– Extra comfort bovenop een ouder matras: latex
– Warm in de winter, koel in de zomer: latex

Twijfel je over een keuze die past bij jouw situatie, informeer dan vooral ook bij de winkel


Waar let je op bij een topmatras voor een boxpring?

Dit is ook een categorie apart, in die zin dat er bij boxprings vaak al een topper inbegrepen zit. Kijk altijd goed of dit zo is. Wanneer je de topper van je boxpring moet vervangen, kan je je het beste oriënteren bij het adres waar je ook de boxpring hebt gekocht. De topper moet immers wel goed passen.


Duurzame matrastopper

De duurzaamheid van een topmatras hangt af van twee factoren. Het topmatras moet passen bij jouw behoeften én de kwaliteit moet voldoende zijn. Door een artikel aan te schaffen dat qua materiaal bij jouw wensen past, koop je iets waar je lang plezier van hebt.

Bij je eisen denk je misschien voornamelijk aan ondersteuning en comfort. Ventilatie is echter ook belangrijk! Als je het snel warm hebt, is een topper die goed ventileert belangrijk voor jouw comfort.
Als je een duurzame topmatras wilt kopen, kan je beter niet kiezen voor een polyether topper. Deze ventileert matig en geeft weinig steun. In het ergste geval gaat je nachtrust er dan op achteruit, in plaats van vooruit.


Prijs van een topmatras

Zoals ook bij het gewone matras, kan je voor het zoeken naar een topper het beste jouw gewenste formaat invoeren op de online shop (bijvoorbeeld 160 cm x 200 cm). Zo krijg je alleen de één – of tweepersoonstoppers van een bepaald formaat te zien. Je hebt meteen overzicht om prijzen te vergelijken.
We raden aan om, ook als je geen eindeloos budget hebt, niet voor de goedkoopste topper te kiezen. De goedkoopste topmatrassen voegen weinig toe.
Voor 2-persoonsbedden kan je vanaf 90 à 100 euro een aardige topmatras kopen. Voor prijzen boven de 100 euro krijg je meestal meer kwaliteit. Bij prijzen onder de 90 euro kom je vooral matige  (polyether) topmatrassen tegen.


Een goed formaat

Het is belangrijk dat het topmatras precies hetzelfde formaat heeft als jouw gewone matras. Is het topmatras te klein, dan heb je minder slaapruimte. Een topper die te groot is, is ook niet comfortabel. Een topper die afwijkt van je matras is daarnaast storend tijdens het opmaken van je bed.

Ondanks dat je het goede formaat aanschaft, wil het soms toch gebeuren dat de topper niet exact hetzelfde formaat heeft. Dit komt het meest voor bij goedkope polyether toppers en soms bij latextoppers. Het is daarom prettig als je de topper eerst zou kunnen passen op jouw bed.


Hoe weet je of het ligcomfort van een matrastopper goed is?

Het ligcomfort van een topmatras is pas goed zodra deze echt bij je past. Twijfel je nog welke topmatras het beste bij jouw klachten of behoeftes past, vraag dan of je kan proefslapen op de topper. Even uitproberen in de winkel is vaak te kort om vast te stellen of het topmatras geschikt voor je is. Hiervoor heb je een paar, of een aantal, nachten nodig. Vaak moet je lichaam wennen aan een nieuwe ondergrond om te slapen. Dit geldt ook voor slapen op een goede topper die bij je past!
Meestal bieden goede bedden – of matrassenzaken gratis proefslapen aan. Informeer altijd even naar deze mogelijkheid.


Samengevat: prijs, kwaliteit en jouw eisen

Toppers zijn er in verschillende materialen en prijsklassen te vinden. Er zijn veel verkooppunten van toppers, die allemaal hun eigen informatie geven. Belangrijk is dat je goed terug kan lezen van welk materiaal de topper precies gemaakt is.  Elk materiaal heeft zijn eigen voor – en nadelen.
Wil je zeker zijn van je keuze, vraag dan naar de mogelijkheid voor proefslapen.
Hou tot slot altijd in gedachten dat een hoge kwaliteit topper geen vervanging is voor een zeer oud, of slecht matras!



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag