Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom kiezen voor een traagschuim kussen?

Waarom kiezen voor een traagschuim kussen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel mensen verlangen er alweer naar als ze er net uit zijn gestapt: hun lekker warme bed. Je slaapt bijna een derde deel van je leven, dus het is belangrijk dat je lekker kunt liggen. Wist je dat je hoofdkussen bijna net zo belangrijk voor je slaaphouding is als je matras? Voor een goede nachtrust is het dus cruciaal om een kussen te hebben die bij je past. Ga jij bijvoorbeeld voor een traagschuim kussen? Wij vertellen je in dit artikel waarom dat een goed idee is.


Waarom is een hoofdkussen zo belangrijk?

Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk om een passend hoofdkussen te hebben. Je nachtrust is immers ontzettend belangrijk: je wilt uitgerust aan je dag beginnen. Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat de wervelkom recht blijft liggen tijdens je slaap, wat vervelende (en nog veel erger: misschien wel chronische) rugklachten vermijdt. Ook zal je beter doorslapen op een passend kussen en zal je niet liggen te woelen ‘s nachts. Welk soort kussen het beste bij je past, heeft te maken met verschillende zaken.

Je slaaphouding

Je slaaphouding is ontzettend belangrijk bij het kiezen van het juiste hoofdkussen. Als je steeds wakker wordt omdat je in de slaap van houding wisselt, zul je niet heel uitgeslapen wakker worden. Het is daarom belangrijk om een kussen te hebben die perfect is voor jouw houding tijdens het slapen. Zo maak je een lange nacht en wordt je uitgerust wakker. Je hebt buik-, zij- en rugslapers: deze soorten slaaphoudingen hebben in principe allemaal een ander kussen nodig. Een buikslaper slaapt bijvoorbeeld het beste op een dun hoofdkussen, omdat diegene wel genoeg ruimte moet hebben om goed te kunnen ademen, en een zijslaper heeft baat bij een wat steviger kussen, om het hoofd en de schouders op de juiste manier te ondersteunen.

De stevigheid van je matras

Ook de dikte van je huidige matras is een belangrijk punt als je op zoek gaat naar een nieuw hoofdkussen. Een heel stevig hoofdkussen voelt nóg steviger op een hard matras, en voelt weer heel anders dan het slapen op een zacht matras. Het is daarom aan te raden om een kussen altijd even te proberen op een vergelijkbaar matras als bij jou thuis.

Je persoonlijke voorkeur

Natuurlijk ook cruciaal bij het kiezen van een kussen: je persoonlijke voorkeur. Misschien vind jij van zachte kussens niet prettig, of slaap je juist niet lekker op een hard kussen. Dat heeft alles te maken met je voorkeur en je ervaring: misschien logeer je af en toe bij een vriendin op dat zachte kussen en vind je het verschrikkelijk. Neem dus vooral je gevoel en voorkeuren mee in die zoektocht naar een nieuw hoofdkussen!


Wat is een traagschuim kussen?

Traagschuim kussens worden ook wel memory foam kussens of kussens van astronauten schuim genoemd. Dat laatste is omdat NASA, het Amerikaanse ruimtevaart agentschap, het traagschuim heeft uitgevonden. Door deze ontwikkeling kon NASA de druk beter over het lichaam van de astronaut verdelen. NASA heeft deze uitvinding nooit in de praktijk uitgeprobeerd, maar het schuim werd al snel overgenomen voor het gebruik in matrassen en kussens. Je kent vast de matrassen van het Zweedse merk Tempur: zij maakten de eerste matrassen en kussens van het memory foam. Sinds 1990 zijn traagschuim kussens te koop in Nederland.

Een kussen van traagschuim heeft een vaste vorm en biedt dus ontzettend goede ondersteuning aan nek, rug en hoofd. Een andere benaming voor traagschuim kussens is daarom ook ergonomische kussens. Het kussen is gemaakt van een groot stuk traagschuim dat onthoudt hoe jij ligt, zodat het kussen zich direct vormt naar je lichaam. Dat geeft een hele hoop comfort.


Wanneer is een traagschuim kussen een goed idee?

Denk je dat een kussen van traagschuim een prima keuze is voor jou? Dat kan heel goed kloppen, want een kussen van memory foam is voor veel mensen geschikt. Wij zetten graag op een rij wanneer zo’n memory foam kussen goed bij jou zal passen.

Een kussen van traagschuim is geschikt voor verschillende soorten slapers

Zoals je al eerder las, is de slaaphouding erg belangrijk bij de aanschaf van een nieuw kussen. Bij een kussen van traagschuim maakt het eigenlijk niet zo veel uit welke houding je in je slaap aanneemt: het kussen vormt zich namelijk naar jouw lijf. Of je nou op je zij of buik slaapt, met een memory foam kussen wordt je wél uitgeslapen wakker. Ook handig voor diegenen die meerdere slaaphoudingen aannemen en het dus lastig vinden om een keuze voor een dun of hard kussen te maken.

De memory foam werkt drukverlagend

Is het je wel eens opgevallen dat je in ziekenhuizen en bij veel verzorgingshuizen alleen maar kussens en matrassen van traagschuim tegenkomt? Dat komt omdat een kussen van memory foam drukverlagend werkt: je spieren en huid worden dus iets minder intensief belast. Dat voorkomt vervelende kwalen als doorligplekken, waar patiënten tijdens een opname last van kunnen krijgen. Jij zult daar in je dagelijkse leven waarschijnlijk minder snel ervaren, maar het is wel heel prettig dat een kussen van traagschuim de druk op je hoofd en je nek verlaagd. Daardoor zul je minder hinder ervaren door hoofd- en nekklachten.

Lekker voor de koukleumen: memory foam kussens warmen zichzelf op

Bij een traagschuim kussen is het ook zo dat het kussen zichzelf opwarmt. Dat komt door de druk die jij tijdens het slapen met je hoofd op het kussen uitvoert. Een kussen van traagschuim is dus ook zeer geschikt voor de koukleumen: met zo’n soort kussen zul jij het altijd lekker warm hebben.

Het kussen is geschikt voor elk lichaamsgewicht

Net als bij matrassen is het lichaamsgewicht ook belangrijk bij het uitkiezen van een kussen. Als je wat zwaarder bent, te licht of juist last hebt van het jojo effect, kan een traagschuim kussen een uitkomst bieden. Het kussen vormt zich naar jouw lichaam, ook als je weer wat afvalt of juist zwaarder wordt. Zo hoef je niet steeds een ander kussen aan te schaffen, maar worden de spieren in je bovenrug en je nek perfect ondersteunt. Wel zo fijn!

Werkt goed tegen klachten in de rug en nek

Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: een kussen van traagschuim werkt goed tegen klachten in de rug en de nek. Nek- en rugklachten komen bij steeds meer mensen voor. We zitten met z’n allen ook veel meer achter de computer, waardoor we een onnatuurlijke houding aannemen. Als jij ook last hebt van zulke klachten, is het een goed idee om te kiezen voor een traagschuim kussen. Het kussen biedt in de nacht genoeg ondersteuning, waardoor de nek- en rugklachten snel zullen verdwijnen. Je zal ook ’s nachts niet meer wakker worden van pijn, omdat het kussen van traagschuim drukverlagend werkt.

Een kussen van traagschuim gaat lang mee

De gemiddelde levensduur van een donzen hoofdkussen is vier jaar, een kussen met veren moet je na ongeveer vijf jaar vervangen. Dat is een ander voordeel van een traagschuim kussen: de levensduur is wel acht jaar! Je kunt dus een hele tijd doen met een kussen van memory foam.

Versnipperde stukken memory foam

Het niet zelf kunnen verstellen van de dikte en zachtheid van een hoofdkussen lijkt toch wel een groot nadeel van een traagschuim kussen. Gelukkig is daar iets slims op bedacht: hoofdkussens van traagschuim zijn ook verkrijgbaar met versnipperde stukken memory foam, zodat het kussen toch direct harder en zachter gemaakt kan worden. Op deze manier geniet je toch van de voordelen van een traagschuim kussen, terwijl je de dikte zelf kunt bepalen.


Een kussen van traagschuim is dus een prima hoofdkussen voor verschillende mensen. Het is te gebruiken bij elke slaaphouding, omdat het kussen een ‘herinnering’ heeft, en zich daardoor altijd naar jouw lijf vormt. Je rug- en nekklachten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen als je een traagschuim kussen hebt. Ook verwarmt een kussen van traagschuim zichzelf door de druk die jij met je hoofd uitvoert, zodat je het altijd lekker warm hebt. Daarbij is het ook wel cool om een uitvinding van de NASA in je eigen huis te hebben, toch? Sleep tight!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag