Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 tips om je matras te reinigen

5 tips om je matras te reinigen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is heel normaal dat we onze vloer stofzuigen, de afwas doen en de ramen lappen. Maar hoe zit het met het reinigen van een matras? Niet iedereen neemt dit mee in zijn of haar schoonmaakroutine, terwijl het een best wel belangrijke taak is. Je slaapt immers elke dag op je matras, dus deze moet eens in de zoveel tijd worden schoongemaakt! In dit artikel vertellen we uitgebreid hoe je jouw matras moet reinigen. Daarnaast delen we informatie over de consequenties van een vies matras. Die zijn groter dan je denkt!


Tips om je matras te reinigen

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen in de reiniging van je matras. Hieronder bespreken we de belangrijkste tips.

1. Draai het matras regelmatig om

Dit is vast geen onbekende tip, maar wel een hele belangrijke. Het is belangrijk dat je matras regelmatig kan ‘luchten’. Dat voorkomt dat een van beide kanten verzadigd raakt met vocht en bacteriën. Daarnaast voorkomt het omdraaien van het matras dat er ligkuilen in het matras ontstaan. Als je vaker last hebt van ligkuilen, kun je het matras uiteraard ook op een andere manier draaien. Op zo’n manier dat je voeten en hoofdeinde met elkaar verwisseld zijn. Heb je vaak last van ligkuilen? Dan is een koudschuimmatras waarschijnlijk een geschikt matras voor jou.

2. Maak gebruik van soda

Heb je baking soda in huis? Zo niet, dan moet je dit zo snel mogelijk aanschaffen. Bij de supermarkt koop je dit wondermiddel voor €1 á €2. Geloof ons: baking soda wordt voor meerdere huishoudelijke doeleinden ingezet. Zo ook voor de reiniging van matrassen! Soda heeft de fijne eigenschap dat het vocht en vieze luchten ‘opzuigt’. Dus door je matras vol te strooien met soda, kun je een hoop viezigheid aan het matras onttrekken. Bijkomend voordeel is dat huisstofmijten een hekel hebben aan soda. Nadat je de soda een paar uur hebt laten liggen, kun je het opzuigen met de stofzuiger. We raden aan om je matras iedere maand met soda te reinigen.

3. Reinig alle onderdelen van je bed

We hoeven jou niet te vertellen dat je het hoeslaken, dekbedovertrek en de kussenslopen moet wassen. Het is aan te raden om dit minimaal tweewekelijks te doen. Daarnaast is het belangrijk om de kussens en de dekens regelmatig te reinigen. Want de hoezen die je er omheen doet, kunnen je dekbed en kussens niet tegen alle bacteriën beschermen. Controleer van te voren goed of jouw dekbed en kussens bestand zijn tegen de wasmachine. Als dat niet het geval is, kun je deze op z’n minst laten ‘luchten’ en uitkloppen. Je kunt ook altijd naar de stomerij gaan om hulp/advies te vragen.

4. Koop een matrasbeschermer

De meeste matrassen kun je niet in z’n geheel wassen. Ten eerste omdat matrassen groot en log zijn. Dat past nooit van z’n leven in de wasmachine, en het is maar de vraag of je het met de hand goed schoon krijgt. Daarnaast zijn de meeste matrassen niet opgewassen tegen hoge temperaturen. De meeste matrassen van particulieren kunnen maximaal op 40 graden gewassen worden. Deze temperatuur is veel te laag om bacteriën en huisstofmijt te doden. Daarom is de matrasbeschermer een goede oplossing.

Een matrasbeschermer is niet hetzelfde als een hoeslaken. Een hoeslaken is slechts een dun stuk stof, hetgeen waar je direct ligt. Veel mensen leggen onder het hoeslaken nog een extra laag, namelijk de matrashoes (ook wel molton genoemd). Dit is vrij dikke laag stof, die niet alleen comfortabel is, maar de matras ook nog eens goed beschermt tegen de warmte, het vocht en de huidschilfers van jouw lichaam. In tegenstelling tot het matras, kan een matrasbeschermer prima gewassen worden. Door een beschermer te kopen en regelmatig te verschonen, voorkom je dat het ‘echte matras’ vies wordt. Een bekend soort matrasbeschermer is een moltonhoes.

5. Verwijder hardnekkige vlekken

Tip 1 tot en met 4 hebben vooral te maken met het reguliere onderhoud van je matras. Maar wat doe je als er een vlek is ontstaan in je matras? Hoe moet je deze schoonmaken? Hieronder staan enkele scenario’s met uitleg hoe je de vlekken kunt verwijderen.

Nieuwe vlek verwijderen

Is de vlek net ontstaan? Dep de vloeistoffen dan op met een droog doekje. Ga niet wrijven, want dan zorg je ervoor dat het matras nog dieper wordt doordrongen van de vlek. Dat wil je voorkomen!

Hardnekkige vlekken verwijderen

Heb je een hardnekkige vlek die je niet schoon kunt krijgen met een doekje? Dan wordt het tijd om een mengsel aan te maken van waterstofperoxide en vloeibaar afwasmiddel. Vervolgens kun je dit met een (oude!) tandenborstel op de vlek aanbrengen. Door voorzichtig te wrijven krijg je de vlek er in de meeste gevallen uit. Heb je een traagschuim matras? Dan moet je heel voorzichtig te werk gaan! Dergelijke matrassen mogen namelijk niet in aanraking komen met water.

Biologische vlekken verwijderen

Biologische vlekken zijn natuurlijke vlekken die biologisch afbreekbaar zijn. Bijvoorbeeld uitwerpselen, vlekken van eten en drinken en vlekken afkomstig van bacteriën. Deze vlekken kun je het beste gebruiken met een enzymreiniger. Dit goedje moet je op een droge doek wrijven, waarmee je vervolgens de vlek insmeert. Hierna moet je een kwartier wachten en deze stap eventueel herhalen. Ook hier is voorzichtigheid geboden: matrassen houden niet van vocht.


Waarom is een schoon matras zo belangrijk?

Je realiseert je vaak niet eens dat je matras vies is. Stof- en zweetplekken zijn lang niet altijd goed zichtbaar. Daarnaast slaap je altijd op een matrashoes, dus kleine kans dat je matras vies wordt. Maar is dat wel zo? Elke nacht komt er zweet in het matras, in meerdere of mindere mate. Bovendien verwarmt jouw lichaam het matras, gemiddeld acht uur per nacht. En we weten allemaal dat bacteriën gek zijn op de combinatie van vocht en warmte… Zodoende hebben veel mensen een vies matras, zonder dat ze zich dit realiseren. De consequenties bespreken we hieronder.

Schadelijke bacteriën

Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat de schadelijke bacteriën Staphylococcus Aureus en Pseudomonas Aeruginosa zich in matrassen huisvesten. Tijdens het onderzoek bleek dat 50% van de mensen deze bacteriën in hun matras hadden. Dat is erg, omdat dit veroorzakers blijken te zijn van vervelende kwaaltjes en ziektes waaronder diarree.

Vervelende allergieën

Heb je last van astma of hooikoorts? Dan is het van uiterst belang om je matras te reinigen. Want de luchtkwaliteit binnenshuis kan ervoor zorgen dat je matras vervuld wordt met huisstofmijt en/of de uitwerpselen ervan. Hierdoor worden bestaande allergieën aangewakkerd. Maar waarom zijn huisstofmijten zo gek op matrassen? Omdat zij gek zijn op huidschilfers. Bijna nergens anders in huis laten we zoveel huidschilfers achter als in ons bed. Dus hoe schoner je matras, hoe minder eten er is voor de huisstofmijten. Vergis je niet in de consequenties van huisstofmijten: een huisstofmijt legt ongeveer 300 eieren per dag en produceert tot 200 keer zijn lichaamsgewicht aan uitwerpselen. Moet je nagaan hoe snel dat kan gaan…

Overige gevolgen van een vies matras

In bovenstaande alinea’s heb je al kennis gemaakt met een aantal nadelige gevolgen van een vies matras. Maar het antwoord is nog niet helemaal compleet. Bij sommige mensen zorgt de inademing van bacteriën en huisstofmijten voor een verstoorde nachtrust. In het meest ongunstige geval leidt het tot symptomen waaronder jeukende ogen, niezen, een loopneus, geïrriteerde keel, hoofdpijn, vermoeidheid en soms zelfs depressie. Als jouw gezondheid je lief is, is het heel belangrijk dat je de reiniging van je matras zeer serieus neemt.


Na verloop van tijd moet je het matras vervangen

Een matras heeft een bepaalde levensduur. Hoelang deze levensduur bedraagt, hangt af van een aantal factoren:

  • Het type matras
  • Hoeveelheid vocht waarmee het matras in aanraking komt
  • Gewicht van de slaper
  • Hoe goed je het matras onderhoudt en hoe vaak je het reinigt

Gemiddeld gezien moet je een matras na 5 tot 7 jaar vervangen. Tegen die tijd is het matras namelijk dermate versleten dat het ligcomfort sterk achteruitgaat. Dit heeft kwalijke consequenties voor de nachtrust en je gezondheid. Hele goede matrassen, zoals koudschuimmatrassen, kunnen maximaal 10 jaar meegaan. Ook als het matras er nog heel goed uitziet, wil dat niet zeggen dat het nog bruikbaar is. Het is namelijk erg vies en niet meer volledig reinigbaar! Wees daarom kritisch als matrasverkopers 15 tot 25 jaar garantie aanbieden. Dat heeft helemaal niets te maken met de levensduur van de matras, eerder met een verkooptruc.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag