Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De beste robot stofzuiger

De beste robot stofzuiger

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je graag zo min mogelijk tijd kwijt wilt zijn aan het huishouden is een robot stofzuiger echt ideaal. Een automatische stofzuiger kan namelijk vrijwel geheel zelfstandig je hele huis schoonmaken. Je hoeft normaal gesproken alleen maar regelmatig het stofreservoir leeg te maken, af en toe nieuwe aanwijzingen te geven of zelfs alleen maar een schoonmaakprogramma uit te kiezen. Kortom, ideaal voor iedereen die weinig tijd heeft of gewoon niet zo van stofzuigen houdt. Er zijn echter inmiddels aardig wat verschillende robotstofzuigers te krijgen met ook heel uiteenlopende prijskaartjes. Daarom hebben we op deze pagina 10 uitstekende keuzes bij elkaar gebracht voor iedereen met een budget van maximaal € 500,-.


Aandachtspunten voor het kopen van een robot stofzuiger

Robot stofzuigers zijn nog niet zo heel lang op de markt, maar nu steeds meer mensen ervoor kiezen eentje aan te schaffen zien we steeds meer goed geprijsde en prima functionerende modellen verschijnen. Toch is er nog veel verschil tussen die verschillende stofzuigers. Daarom hebben we bij elke robotstofzuiger gelet op de volgende belangrijke eigenschappen die echt het verschil kunnen maken:

Gebruiksduur en oplaadtijd

Een robot stofzuiger heeft natuurlijk geen snoer maar is voorzien van een oplaadbare accu. Hoe lang deze accu meegaat als hij is opgeladen bepaalt of je hele huis gestofzuigd kan worden voordat hij leeg is. Ook de oplaadtijd is van belang, want die bepaalt hoe snel de stofzuiger weer inzetbaar is. Vrijwel elke robotstofzuiger weet zelf zijn weg terug te vinden naar het oplaadstation, zodat je daar in elk geval geen omkijken naar hebt.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van een robot stofzuiger zit hem in een aantal verschillende aspecten. Hoe makkelijk het apparaat is schoon te maken bijvoorbeeld, maar ook of er een app meegeleverd wordt voor de bediening. Sommige robotstofzuigers kunnen drempels overwinnen, anderen weer niet. De duurdere varianten zijn soms zelfs in staat om je vloer ook te dweilen. Dit soort aspecten noemen we bij elk artikel wanneer ze van toepassing zijn, maar zijn geen reden om ze wel of niet in de lijst op te nemen. Iedere gebruiker heeft tenslotte weer andere wensen en eisen.

Geluidsniveau

Een gewone stofzuiger maakt best wel veel herrie en ook een robot stofzuiger gaat nooit helemaal stil te werk. Doordat hij er meestal wel een stuk langer over doet om je hele huis te stofzuigen dan jijzelf is het geluid dat hij produceert dus ook best wel belangrijk. Fabrikanten werken er doorlopend aan om hun nieuwe modellen robotstofzuigers stiller te maken, zonder dat dit consequenties heeft voor de zuigkracht. Omdat wij dat ook best wel belangrijk vinden hebben we vooral stofzuigers gekozen die maximaal 65 dB produceren. Dat is vergelijkbaar met het geluid dat een airconditioning of wasdroger maakt.


1. Eufy Robovac 11s

Prijs: € 199,-

Gebruiksduur: 100 minuten

Geluidsniveau: 55 decibel

Bediening via app: Nee

De Eufy Robovac is een instapmodel robotstofzuiger. Het is desondanks een stijlvol ontworpen stofzuiger die ook best nog veel functies heeft. Zo keert hij zelfstandig terug naar zijn oplaadstation wanneer de accu begint leeg te raken en kan hij ook lange tijd zijn werk doen op een acculading, helemaal opgeladen is dat namelijk meer dan anderhalf uur. Zoals de meeste voordelige automatische stofzuigers is de Robovac niet te bedienen via een app, maar met de meegeleverde afstandsbediening kun je hem wel alvast op de plek afsturen waar dringend gezogen moet worden. Vervolgens gaat hij in een willekeurig patroon te werk om al het vuil op te zuigen. Hij is slechts 7,5 cm hoog en kan daardoor ook onder veel meubels doorrijden.


2. Zoef Robot Emma

blank

Prijs: € 200,-

Gebruiksduur: 90 minuten

Geluidsniveau: 55 decibel

Bediening via app: Nee

De Zoef Robot Emma is ook een instapmodel, maar wederom uitgerust met enkele handige functies. Zo kun je hem naast het stofzuigen ook inzetten voor het dweilen van je vloer met behulp van een microvezeldoek, waardoor ook het fijnste stof wordt weggenomen. Emma bevat een automatische terugkeerfunctie en kan met de afstandsbediening naar een bepaalde hoek van de kamer gestuurd worden. Er is geen ondersteuning voor bediening via een app. Met 55 decibel is deze stofzuiger relatief stil te noemen maar helaas worden dierenharen minder goed opgezogen door dit apparaat.


3. Black+Decker RVA420BP-QW

blank

Prijs: € 299,-

Gebruiksduur: 75 minuten

Geluidsniveau: 65 decibel

Bediening via app: Ja

De Black+Decker RVA420BP-QW is een robotstofzuiger die zich aan de onderkant van het middensegment bevindt. Hij heeft een hoge zuigkracht en een aparte borstel die heel goed in staat is haren van huisdieren op te zuigen. Dit is daarom de eerste stofzuiger in deze lijst die je serieus kunt overwegen als je een huisdier hebt dat veel haren verliest. Met een app op je smartphone kun je de robotstofzuiger makkelijk en snel instellen op je wensen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende programma’s, de resterende accuduur aflezen en hem ook gewoon even handmatig besturen. Door zijn hoge vermogen is hij wel wat luider dan de meeste robotstofzuigers in deze lijst en kan hij ook wat minder toe met een volle accu, maar daar staat tegenover dat hij automatisch gaat opladen als dat nodig is en je vloer ook schoner wordt.


4. Princess Deluxe 339000

blank

Prijs: € 329,-

Gebruiksduur: 90 minuten

Geluidsniveau: 65 decibel

Bediening via app: Ja

De Princess Deluxe 339000 is een krachtige robotstofzuiger die geleverd wordt met twee verschillende zuigmonden. De zuigmond zonder borstel is heel geschikt voor het opzuigen van stof en kattenbakgrit van een vlakke ondergrond. Voor op het tapijt of het opzuigen van dierenharen gebruik je het beste de zuigmond met draaiende borstel. De Princess Deluxe is dus heel veelzijdig, kan lange tijd zijn werk doen met een opgeladen accu en keert daarna zelf terug naar het oplaadstation. Dankzij de app op je smartphone kun je de Princess Deluxe heel eenvoudig instellen en hem zelfs als je niet thuis bent de opdracht geven je huis te stofzuigen. Zo kom je altijd thuis in een schoon huis!


5. iLife V8s

blank

Prijs: € 340,-

Gebruiksduur: 120 minuten

Geluidsniveau: 33 decibel

Bediening via app: Nee

De iLife V8s is vooral bijzonder vanwege zijn fluisterstille ontwerp dat slechts 33 dB produceert, maar ook vanwege zijn systematische manier van stofzuigen. De iLife V8s werkt namelijk heel gedegen je hele vloer af in lange banen die steeds een klein stukje overlappen. Als hij klaar is weet je dus zeker dat hij in elk hoekje is geweest. Er wordt geen app meegeleverd voor de bediening, maar je hebt wel uitgebreide opties om deze robotstofzuiger exact zo in te stellen als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld eigen schoonmaakschema’s invoeren en bepaalde gebieden uitsluiten waar de stofzuiger van jou niet hoeft te komen. De gebruiksduur is maar liefst 2 uur en het opladen duurt slechts 40 minuten. Tot slot kun je dankzij het ingebouwde waterreservoir en microvezeldoekje de vloer ook automatisch laten dweilen.


6. LG VR86000B Hom-Bot

blank

Prijs: € 349,-

Gebruiksduur: 100 minuten

Geluidsniveau: 60 decibel

Bediening via app: Nee

De Hom-Bot van elektronicafabrikant LG leert zelfstandig de ideale route voor het stofzuigen van je huis en dat hoef je dus niet handmatig in te stellen. Hij bevat een zogenaamde digitale bumper, wat zoveel betekent dat er sensoren zijn die op tijd zien dat er een obstakel aan komt. Standaard werkt deze robotstofzuiger het fijnst op harde vloeren, maar met de meegeleverde borstel kun je hem ook op tapijt gebruiken. Aangezien je hem tot 7 dagen vooruit kunt programmeren kom je de hele week in een schoon huis thuis zonder dat je daar enige moeite voor hoeft te doen. De Hom-Bot is niet te bedienen met een app, maar wel met de afstandsbediening. Daarmee kun je hem dus ook heel gericht afsturen op de vuile hoekjes van de kamer.


7. AEG RX7-1-TM

blank

Prijs: € 349,-

Gebruiksduur: 60 minuten

Geluidsniveau: 75 decibel

Bediening via app: Nee

Alhoewel de AEG RX7-1-TM met zijn 75 dB een stuk luider is dan de meeste andere robotstofzuigers in deze lijst hebben we hem er toch in opgenomen omdat hij een aantal hele unieke eigenschappen heeft. Ten eerste heeft hij een driehoekige vorm waardoor hij heel slim ook in de kleinste hoekjes kan komen. Daarnaast beschikt deze stofzuiger over een mechanisme waarmee hij zich over obstakels (zoals drempels) van wel 2,2 cm kan voortbewegen. Hogere objecten worden vermeden met behulp van infraroodsensoren. Wanneer de accu met een gebruiksduur leeg is rijdt het apparaat zelf terug naar het laadstation en gaat eenmaal opgeladen weer precies daar verder waar hij was gebleven.


8. Blaupunkt Bluebot Xsmart VCBB1XS

blank

Prijs: € 379,-

Gebruiksduur: 120 minuten

Geluidsniveau: 59 decibel

Bediening via app: Ja

De Blaupunkt Bluebot is een slimme stofzuiger die volledig zelfstandig je vloer kan zuigen en hem meteen ook nog kan dweilen. De Bluebot heeft een verwisselbare zuigmond en kan dus heel veelzijdig worden ingezet. De normale zuigmond is uitstekend geschikt voor gladde hout- tegel- en laminaatvloeren, terwijl de zuigmond met draaiende borstels ideaal is voor het stofzuigen van tapijt of het effectief opzuigen van dierenharen. Het HEPA-filter zorgt ervoor dat er zo min mogelijk stof weer terug de kamer in komt waardoor de Bluebot dus heel geschikt is voor mensen met een stofallergie. De lange accuduur van twee uur is heel handig, want daarmee kan hij maar liefst 180 vierkante meter stofzuigen. Tot slot kun je ook deze robotstofzuiger heel handig via een app op je mobiele telefoon bedienen.


9. iRobot Roomba 691

blank

Prijs: € 379,-

Gebruiksduur: 90 minuten

Geluidsniveau: 58 decibel

Bediening via app: Ja

iRobot is al een paar jaar een bekende naam op het gebied van tijdbesparende huishoudelijke apparaten. De iRobot Roomba 691 is een sterk doorontwikkelde versie van de Roomba 600 met nog meer zuigkracht maar nog altijd evenveel gebruiksgemak. Een goed voorbeeld daarvan is bediening via de iRobot HOME app voor smartphones, waarmee alle iRobot apparaten in huis gecontroleerd kunnen worden. Deze app kan ook worden geïntegreerd met spraak gestuurde digitale assistenten, zoals Amazon Alexa en Google Home. Het zuigsysteem bestaat uit twee aparte borstels zodat het vuil zo effectief mogelijk opgezogen kan worden. Dit gebeurt in drie stappen: opkloppen, borstelen en zuigen. Zo wordt al het vuil, ook van het tapijt, makkelijk en volledig weggehaald. De motor is heel robuust, en daardoor ook wat aan de luide kant (59 dB) maar met zijn accuduur van 90 minuten kan hij wel heel lang doorwerken voor een stofzuiger met deze sterke zuigkracht.


10. iRobot Roomba e5

blank

Prijs: € 499,-

Gebruiksduur: 90 minuten

Geluidsniveau: 58 decibel

Bediening via app: Ja

De iRobot Roomba e5 is een geheel vernieuwde robotstofzuiger van het merk iRobot met tal van nieuwe snufjes, maar vooral met een nog grotere zuigkracht. Het vuil wordt door dit nieuwe model tot wel 5 keer effectiever opgezogen dan met modellen uit de al genoemde 600-serie. Ook de e5 kan uiteraard worden bediend met de iRobot HOME app en daar heb je dus amper omkijken naar. Dankzij de Virtual Wall technologie hou je hem bovendien eenvoudig weg bij de gebieden waar je hem liever niet aan het werk hebt. De dubbele borstels zijn onderhoudsarm en perfect geschikt voor het opzuigen van huisdierharen. Dankzij het vernieuwde ontwerp van de borstels zijn die ook beter dan ooit in staat om tapijt weer perfect schoon te krijgen.


Conclusie

Veel bedrijven proberen een graantje mee te pikken in de nog relatief jonge markt van de robotstofzuigers. Daarom zit er ook veel verschil in kwaliteit en functionaliteit van de verschillende merken en modellen.

Als je een betrouwbaar hulpje in huis zoekt waar je echt zo min mogelijk tijd aan kwijt bent kies je nog altijd het beste voor een wat duurder model, zoals bijvoorbeeld de iRobot Roomba 691 of Blaupunkt Bluebot Xsmart. Het verschil merk je bij deze modellen ook n de software, zo kunnen ze vaak het beste omgaan met obstakels.

Wanneer je bereid bent wat op zuigkracht of geluidsniveau in te leveren kun je prima kiezen voor een van de robotstofzuigers uit het middelste segment. Let dan vooral op je eigen specifieke vereisten. Wanneer het bijvoorbeeld nodig is om dierenharen op te zuigen is de Black+Decker RVA420BP een prima optie. Wanneer je geen (verharende) huisdieren hebt en/of voornamelijk gladde vloeren in je woning hebt kan de Princess Deluxe 339000 bijvoorbeeld weer de perfecte keus zijn.

Als het tot slot belangrijk is dat de robotstofzuiger zo stil mogelijk opereert is de iLife V8s de beste optie, want met zijn 33 dB is die van alle besproken robotstofzuigers de enige die echt fluisterstil te noemen is.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag