Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een grasmaaier?

Waar let je op bij de aanschaf van een grasmaaier?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Niets mooier wanneer je een wat grotere tuin hebt dan een perfect glad gazon, maar een goede grasmaaier is daarvoor natuurlijk onontbeerlijk. Wat voor jouw grasveld de ideale grasmaaier zou zijn is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de ligging, de afmetingen en of er veel hoogteverschillen in het grasveld zitten. In dit artikel lees je welke verschillende grasmaaiers er allemaal zijn, op welke punten ze verschillen en hoe je zelf de beste grasmaaier kiest die voor jou de meeste voordelen biedt.


Handmaaier, benzine of elektrisch?

De eerste keus die je zult willen maken is de manier waarop de grasmaaier aangedreven wordt. Is dat door middel van je eigen spierkracht (oftewel met een handmaaier) of kies je liever voor het gemak van elektriciteit of de rauwe kracht van benzine?

Handmaaiers

Handmaaiers zijn meestal kooimaaiers (daarover zo meer) die je zelf over het gras duwt. Een goed onderhouden handmaaier die soepel draait en die zich niet door al te hoog gras hoeft heen te ploeteren werkt helemaal niet zwaar, want het enige wat je (als het goed is) doet is de maaier over het grasveld rijden. De ronddraaiende messen doen dan al het werk. Maar let op: als het gras te lang is – of te nat – dan kan het werk wel zwaarder worden. Ook is een handmaaier vooral geschikt voor niet al te grote gazonnetjes. Het is aan te raden de grasmaaier regelmatig in het vet te zetten zodat hij soepel blijft en hem vooral te gebruiken op een vlakke ondergrond.

Benzinemaaiers

Het nadeel van een grasmaaier met een benzinemotor is dat hij aardig wat onderhoud vergt en ook vrij veel lawaai maakt. Natuurlijk moet ook regelmatig de benzine bijgevuld worden. De brandstof bewaar je veilig in een kleine jerrycan, maar ook die moet op zijn beurt af en toe weer worden bijgevuld. De hoeveelheid resterende motorolie is belangrijk om voor en na gebruik te controleren en zo nodig vul je ook dat bij. Tot slot is er nog af en toe onderhoud nodig, zoals ook de motor van je auto af en toe moet worden nagekeken. Daar staat tegenover dat benzinemaaiers erg krachtig zijn en dat je niet doorlopend op het verlengsnoer hoeft te letten. Ze zijn heel wendbaar en sterk en kunnen ook het makkelijkst op lastige ondergronden worden gebruikt.

Elektrische grasmaaiers

blank

Elektrische grasmaaiers worden in Nederland het meest gebruikt. Ze zijn veelal lichter dan benzinemaaiers waardoor ze makkelijker te hanteren zijn. Dat kan handig zijn op een grasveld met veel grillige vormen, maar ook gewoon wanneer je zelf niet zoveel spierkracht hebt. Elektrische maaiers zijn dus heel veelzijdig maar dankzij moderne elektromotors hoeven ze qua kracht zeker niet onder te doen voor benzine. Een groot nadeel is wel het verlengsnoer, want je zult niet de eerste zijn die in al het enthousiasme het snoer door midden maait. Dat blijft dus altijd iets om goed op te letten. Het verlengsnoer is ook de reden dat een elektrische maaier lastiger kan worden in het gebruik in een heel lange tuin.


Wielmaaier of zweefmaaier?

Naast het onderscheid tussen elektrisch en met benzine aangedreven grasmaaiers kun je de keuze ook laten bepalen door de manier waarop de maaier wordt voortbewogen. Daarbij kun je kiezen tussen wielmaaiers en zweefmaaiers.

Wielmaaiers

Wielmaaiers zijn zoals de naam al zegt voorzien van wielen. Vrijwel alle benzinemaaiers zijn wielmaaiers omdat ze in de regel erg zwaar zijn. Wielmaaiers zijn vaak makkelijk in hoogte verstelbaar met een handel aan het handvat waardoor je altijd goed uit de voeten kunt op een oneffen terrein. Je rijdt ze ook makkelijk naar de plek waar je wilt beginnen met maaien.

Zweefmaaiers

Een zweefmaaier heeft geen wielen maar wordt dankzij zijn ontwerp van de grond getild tijdens het maaien, een beetje zoals een hovercraft. Een zweefmaaier wordt daarom ook wel een luchtkussenmaaier genoemd. Een zweefmaaier is vaak licht en heel wendbaar, waardoor je hem ook eenvoudig op steil aflopend terrein zoals een slootkant kunt gebruiken. Je kunt hem echter niet makkelijk rijdend meenemen maar zult hem altijd moeten tillen. Gelukkig zijn de meeste weefmaaiers daarop berekend en zo licht mogelijk gemaakt. Daarom zijn zweefmaaiers ook vrijwel altijd elektrisch aangedreven, omdat die maaiers sowieso lichter zijn. Voor grotere oppervlakken is een zweefmaaier wel wat minder geschikt.


Cirkelmaaier of kooimaaier?

Naast het kiezen tussen de verschillende manieren van aandrijving kan je keus ook bepaald worden door de wijze waarop het gras wordt afgemaaid. Er wordt daarbij met name onderscheid gemaakt tussen cirkelmaaiers, die een ronddraaiend mes hebben, en kooimaaiers, die populair zijn omdat ze het gras netter afsnijden.

Cirkelmaaier

Een cirkelmaaier heeft aan de onderkant een vliegwiel dat door de motor wordt aangedreven en waar een mes op zit gemonteerd. Wanneer het wiel door de benzinemotor op hoge snelheid wordt rondgedraaid hakt het mes de grassprieten door midden. Het gras wordt daardoor meer afgeslagen dan gesneden, waardoor je weliswaar snel werkt maar het grasveld wel wat minder mooi wordt. Zo wordt het gras bijvoorbeeld eerder geel.

Kooimaaier

Een kooimaaier heeft geen schijf met messen aan de onderkant maar bevat een draaiende ronde kooi die het gras naar binnen haalt en netjes afsnijdt. Wens je een heel strak en glad gazon dan geeft een kooimaaier altijd een mooier resultaat dan een wielmaaier. Het gras raakt niet beschadigd en wordt ook minder snel geel. Kortom, wil je het perfecte grasveld dan is een kooimaaier de beste keus. Kooimaaiers zijn er als handmaaier maar ook in een mooie en heel handzame elektrische variant.


Zitmaaier

blank

Heb je een heel groot grasveld en wil je dat zo comfortabel mogelijk bij kunnen houden, dan is een zitmaaier natuurlijk altijd een geweldig apparaat. Zitmaaiers zijn zowel met een benzinemotor als met een elektrische motor verkrijgbaar. Voor een zitmaaier heb je vrij veel ruimte nodig wanneer je hem niet gebruikt en je parkeert hem altijd het beste uit de wind en regen. Regelmatig na laten kijken is een vereiste, maar zelf moet je ook goed voor het apparaat zorgen door hem te smeren (en regelmatig de olie te checken in het geval van een zitmaaier met benzinemotor). Wanneer je een grasveld hebt met een oppervlakte van 200 vierkante meter of meer dan wordt het interessant om over een zitmaaier na te gaan denken.


Robotmaaier

blank

Tot slot kun je tegenwoordig natuurlijk ook prima kiezen voor een volautomatische robotmaaier. Deze grasmaaier doet geheel zelfstandig zijn werk omdat hij zijn eigen weg zoekt over het grasveld. Hij is dus enorm handig, maar ook wat minder flexibel dan de andere grasmaaiers die we hier hebben genoemd. Zo komt hij bijvoorbeeld niet helemaal tot aan de randen van het grasveld, waardoor je die zelf nog zult moeten bijhouden (dat kan bijvoorbeeld prima met een lichte en helemaal niet dure elektrische kantjesmaaier). Een elektrische robotmaaier is vrijwel altijd in staat om op tijd te detecteren dat zijn interne accu begint leeg te raken en rijdt dan vanzelf naar zijn laadstation om nieuwe energie op te doen. Normaal gesproken heb je er dus echt geen omkijken naar.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag