Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe creëer je een tuin in Japanse stijl?

Hoe creëer je een tuin in Japanse stijl?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De gemiddelde Nederlandse tuin is tegenwoordig maar wat saai. Bepaalde trends worden naadloos gevolgd. Tegels zijn donker en groot, het oppervlakte planten is minimaal. De tuin is zoveel mogelijk symmetrisch en biedt ruimte aan een overkapping waar je in de zomer onder kunt barbecueën. Helemaal prima als je een tuin met weinig onderhoud wilt, maar het is natuurlijk wel een tikkeltje saai en doorsnee. Houd jij persoonlijk meer van een wat meeslependere tuin, waar je verrast wordt, waarin unieke plekjes worden gecreëerd en waar water een belangrijk onderdeel van is? Misschien is de Japanse stijl dan wel meer wat voor jou! Maar hoe creëer je nou een tuin in Japanse stijl? In dit artikel laten we je een aantal voorbeelden zien en geven we je tips over hoe je jouw eigen tuin omtovert tot een prachtige Japanse tuin. Wedden dat je overladen wordt met complimenten?


Wat is een Japanse tuin?

Een Japanse tuin is een tuin in een typische traditionele Japanse stijl, zoals je die veel ziet in (verrassing!) Japan, maar ook op andere plaatsen ter wereld. Je vindt de Japanse stijl onder andere in stadsparken, bij Boeddhistische tempels maar ook bij oude kastelen en bij privétuinen.

De Japanse tuin zoals we die tegenwoordig kennen is geïnspireerd op de Chinese tuin. Rond 700 na Christus werden de eerste Chinese tuinen aangelegd in Japan. De Japanners wisten hier door de eeuwen heen hun eigen draai aan te geven en zo ontstond er een geheel eigen stijl.

Alhoewel het soms niet zo lijkt, wordt er bij een Japanse tuin uitgebreid nagedacht over het geheel. Men wil graag een zo natuurlijk ogend landschap aanleggen, maar dan wel volgens hoe de bedenkers vinden dat het landschap moet zijn. Hoe herken je dat? Bijvoorbeeld doordat er heuvels zijn aangelegd die van nature niet voorkomen, rotsen geplaatst zijn op plekken waar deze van oorsprong niet zijn en door waterpartijen die aangelegd zijn, zoals watervallen.

Een Japanse tuin is niet, zoals wij dat in Nederland veel willen, bedoeld om gezellig in te zitten met buren, vrienden of familie. De Japanse tuin is meer een tuin voor rust, voor wandelingen en overpeinzingen. Dat betekent natuurlijk niet dat je hier niet een eigen draai aan kunt geven. Met de Japanse stijl in het achterhoofd kun je gerust een zitje creëeren waar je ’s avonds een flesje wijn kunt opentrekken, waar je een zonnebed neerzet voor op een warme dag of waar je misschien een plek creëert waar de zandbak voor je kinderen neergezet kan worden.

 

Hoogteverschillen, kleine boompjes, een typisch Japanse tuin.

Het onderhoud van een Japanse tuin vergt veel tijd. Het is echter niet de bedoeling dat je dat er aan af kunt zien. De tuin moet er zo uitzien dat het lijkt alsof alle elementen bij toeval op die plek staan. De werkelijkheid is dat overal over nagedacht is. Een belangrijk principe van een Japanse tuin is dat er ruimte is voor ontdekken. Het is niet de bedoeling dat je in één blik de hele tuin kunt overzien. Door door de tuin te lopen ontdek je steeds weer nieuwe paden, hoekjes en doorkijkjes. Achter elke grote struik is het een verrassing wat daarachter schuilgaat. Nog een belangrijk principe is dat de tuin nooit symmetrisch is.

Als een Japanse tuin waterpartijen heeft dan is de kans groot dat daar koikarpers in zwemmen. Ook schildpadden zie je veel in het water van Japanse tuinen.


Welke planten zie je veel in een Japanse tuin?

Bloemen die je vrijwel nooit ziet in een Japanse tuin zijn de bloemen die uit bloembollen groeien. Tulpen of narcissen kun je in de winkel dus gerust staan laten. Wel zie je veel bamboe, rododendrons, varens, kalmia, kornoelje, de Japanse esdoorn, de Japanse notenboom en veel verschillende soorten mossen. Bloesems als de Japanse sierkers zijn eigenlijk ook onmisbaar. Deze bieden een prachtige kleurenpracht. Ook zie je regelmatig bonsaiboompjes in Japanse tuinen staan. Met bonsaiboompjes zorg je voor meer diepte in je tuin, doordat je er makkelijk overheen kunt kijken.

 

De kleuren van deze boom passen perfect in een Japanse tuin.


Wat voor accessoires plaats je in een Japanse tuin?

Accessoires komen niet veel voor in een Japanse tuin. Maar hé, wie zegt dat je niet een eigen draai mag geven aan je tuin in Japanse stijl? Een beeld van Boeddha past er qua sfeer prima bij. Dat geldt ook voor accessoires van bamboe of riet. Het is wel belangrijk om het niet te overdrijven. De tuin moet nog altijd rust uitstralen en met teveel accessoires zal dat niet zo gemakkelijk lukken. Wat je wel kunt doen wanneer je er de ruimte voor hebt en je waterpartijen in je tuin hebt, is het plaatsen van een bruggetje. Zo’n bruggetje mag best wat kleur hebben. Een felrood bruggetje kan net dat contrast bieden wat je tuin net dat beetje extra’s geeft. Ook accessoires van bamboe passen goed binnen het thema.

 

Het bruggetje over het water is een typisch element voor een Japanse tuin.


Waterpartijen in de tuin

Mits je de ruimte er voor hebt is een mooie waterpartij eigenlijk onmisbaar in een Japanse tuin. Als je wat hoogteverschillen hebt is het leuk om een waterval aan te brengen, gevolgd door een kabbelend beekje. Maak zo’n beekje niet al te strak. Het mag best een beetje kronkelen! Als je wat meer ruimte hebt is een vijver (vooral niet te rond en niet symmetrisch) ook een goed idee! Heb je écht veel ruimte, dan kun je dit soort ideeën ook combineren. Voordat je de schop in de grond zet is het wel slim om eerst even na te denken of een waterpartij in jouw tuin praktisch is. Misschien heb je kleine kinderen of kleinkinderen of is de ruimte in je tuin wat beperkt. Dan kun je de waterpartijen misschien beter achterwege laten.


Grind en split

In een Japanse tuin vind je bijna nooit tegels, maar wel veel grind en split. Met grind en split leg je bijvoorbeeld mooie paadjes aan of maak je een afscheiding rondom een perkje. Het leuke van grind en split is dat je er eindeloos mee kunt variëren, het over het algemeen niet heel duur is en je redelijk makkelijk paden of afscheidingen kunt creëeren. Het nadeel van grind en split is dat wanneer je weer wat anders wilt je veel moeite hebt om het weer weg te halen.


Ruimte om te tafelen

Japan staat niet bekend om het barbecuen of het uitgebreid tafelen en natafelen. In een Japanse tuin zul je daardoor niet snel een loungeset zien staan, of een grote tafel met stoelen er omheen. Het is echter goed te begrijpen dat je dat wel in je tuin wilt aanbrengen, simpelweg omdat jij wél zin hebt om op een mooie zomerdag lekker lang te genieten van je tuin en je gezelschap. Zoek daarvoor een plek die wat verstopt zit in je tuin, die je niet direct ziet wanneer iemand je tuin betreedt. Kies ook voor natuurlijke materialen, zodat het geheel wat opgaat in de omgeving. Mocht je bamboe of rotan meubels op de kop kunnen tikken dan scoor je bonuspunten!


Inspiratie opdoen

Wil je graag een keer inspiratie opdoen? Bezoek dan één van de Japanse tuinen die toegankelijk zijn voor publiek. De Japanse tuin in Hasselt (België) is een aanrader, evenals het Dierenpark Amersfoort dat een eigen Japanse tuin heeft. Heb je ook direct een leuk uitje te pakken! Inspiratie kun je ook doen op Instagram en Pinterest. In Den Haag heb je Landgoed Clingendael, ook daar is een Japanse tuin. Een prachtige tuin met ontzettend zeldzame, kwetsbare bomen en planten. Vanwege de kwetsbaarheid van de tuin is deze slechts acht weken per jaar te bezichtigen. De tuin is alleen in het najaar te bezoeken.

 

Landgoed Clingendael



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag