Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor een onderhoudsarme tuin

8 tips voor een onderhoudsarme tuin

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je een tuin, maar heb je echt geen groene vingers, heb je lichamelijke problemen die tuinieren onmogelijk maken of heb je gewoon geen zin om heel veel in de tuin te doen? Dan is een onderhoudsarme tuin de oplossing! Dat hoeft echt niet te betekenen dat je tuin saai en grijs hoeft te worden, want ook in een tuin waar je maar weinig mee hoeft te doen kun je het hartstikke gezellig maken. Om je een beetje op weg te helpen, zetten wij acht tips voor een onderhoudsarme tuin voor je op een rijtje. Zo kun je genieten van een prachtige tuin, zonder dat het je veel werk kost! Heerlijk, toch?


1. Ga voor bestrating in plaats van gras

Eém van de beste manieren om je tuin makkelijk in de onderhoud te maken, is om te kiezen voor tegels in plaats van gras. Zo hoef jij niet om de haverklap met de grasmaaier in de weer en kun je zonder zweten genieten van je tuin. Je kunt vrij makkelijk bestrating leggen, of natuurlijk laten leggen door een hovenier. Als je het goed doet, zul je ook geen last hebben van onkruid dat tussen de tegels naar boven komt: ga bijvoorbeeld voor goed en stevig worteldoek onder de tegels, dat het onkruid geen enkele kans zal geven. Als je (ook) grind in je tuin wilt, kun je met grinddoek ongewenste plantgroei de baas zijn. Dat scheelt een hoop gedoe!


2. Maak je tuin leefbaar door verschillende lounge hoeken in te richten

Natuurlijk is het fijn dat je tuin hartstikke onderhoudsarm is door het plaatsen van tegels, maar je wilt ook geen kale en saaie buitenruimte. Om je tuin gezellig te maken, kun je ervoor kiezen om één of meerdere hoeken in te richten waar je lekker kunt ontspannen. Ga bijvoorbeeld voor een lekkere weersbestendige loungebank, zodat je bij lekker weer kunt relaxen in je tuin. Dat weersbestendige is heel belangrijk in een onderhoudsarme tuin, want zo hoef je nauwelijks je tuinmeubelen schoon te maken. Kies voor materialen als plastic, het populaire wicker of elementen met glas. Wat leuke kleurige kussens erbij, een tafeltje met een mooie kaars er op: wat wil je nog meer? Zulke hoekjes kun je overal in je tuin maken. Een plekje om met al je vrienden te barbecueën, bijvoorbeeld, of een plekje waar je lekker kunt nestelen met een goed boek: het is maar net wat jij wilt en hoe groot je tuin is. Een onderhoudsarme tuin hoeft echt niet saai te zijn!

https://nl.pinterest.com/pin/3096293472970828/


3. Toch wat groen? Ga dan voor deze makkelijk te onderhouden planten!

Als je het toch leuk vindt om wat planten in je tuin te hebben, zonder dat je ze veel zorg moet geven, zijn er een aantal soorten die zeker niet misstaan in een onderhoudsarme tuin. Wij zetten de drie mooiste voor je op een rijtje.

Lavendel

Plant bijvoorbeeld lavendel: dat is een prachtige paarse plant die een dot kleur in je tuin geeft, en deze plant ruikt ook nog eens heerlijk. Je hoeft lavendel maar één keer te planten, deze mooie plant zal daarna jaar na jaar terugkomen in je tuin! Je hoeft de lavendel alleen tijdens hele hete dagen maximaal twee keer per week water te geven, want hier in Nederlands gedijt de plant goed.

Schoenlappersplant

Ook de schoenlappersplant is een goed idee voor in een onderhoudsarme tuin. Deze plant heeft prachtige roze bloemen en het fijne is: in de winter en herfst behoudt deze plant gewoon zijn blad! Je hoeft dus niet eindeloos te vegen als de seizoenen veranderen. Heerlijk!

Varen

Een varen in je tuin staat lekker tropisch, of het nou zomer is of winter: deze plant blijft namelijk het hele jaar door groen. Je hoeft niet ingewikkeld te doen met een heel plan om je tuin in te delen met deze plant, want hij kan zowel in de schaduw en in de zon goed overleven. Lekker makkelijk.


4. Gebruik grind, schors of stenen tussen de beplanting door

Als je toch voor planten in je tuin gaat, dan is het handig om tussen deze planten grind, schors of stenen te gebruiken in het tuinbed. Deze materialen zorgen namelijk voor een onderhoudsarme tuin: het remt namelijk de groei van onkruid, zorgt ervoor dat de grond waar je planten van moeten leven niet zal uitdrogen en je hoeft nooit te schoffelen, want je tuin ziet er altijd verzorgd uit, zonder veel werk! Voor een mooie onderhoudsarme tuin hoef je echt niet je hele buitenruimte vol grind of stenen te bedekken, voor een leuke sfeer kun je er ook voor kiezen om in verschillende hoekjes verschillende materialen te gebruiken. Dat ziet er net zo leuk uit, en zorgt voor een onderhoudsarme tuin.


5. Wel de lusten, niet de lasten: zet plantenbakken en -potten neer!

Als je weinig onderhoud aan je tuin wilt doen, maar je qua groen niet wilt beperken tot makkelijke planten, dan is het plaatsen van potten en bakken een goed idee.

Onderhoudsarm

Zo kun je jouw favoriete planten en bloemen in je tuin meenemen, zonder dat je constant in de aarde moet wroeten, moet vegen en snoeien. Planten in potten of bakken maken een tuin onderhoudsarm, omdat de bloemen of planten niet kunnen overwoekeren en ze lekker in de pot blijven waar ze horen. Heerlijk, toch?.

Gemakkelijk te verplaatsen

Daarbij is het ook ontzettend handig dat je de planten of bloemen altijd kunt verplaatsen: een bloempot is zo verplaatst als je een feestje hebt, een tuinbed vol groen natuurlijk niet. Als je vaak mensen over de (tuin) vloer hebt, is het fijn om gemakkelijk meer ruimte te kunnen maken.

In een handomdraai te restylen

Ben je een beetje besluiteloos? Met bloempotten- en bakken kun je jouw onderhoudsarme tuin om de zoveel weken weer helemaal veranderen. Een andere kleur pot, een andere plek of andere bloemen: een kleine restyling van je tuin is zo gepiept. In de zomer kun je gaan voor potten en bakken in lichte, vrolijke kleuren – in de winter staan donkere kleuren juist weer prachtig.

Verschillende soorten en maten

Ook kun je potten en bakken bij tuincentra in alle vormen en maten en ook voor verschillende prijzen kopen, dus deze optie is geschikt voor bijna elke tuin en bijna elke portemonnee. Wel zo fijn!

https://nl.pinterest.com/pin/379146862376597322/


6. Kunstplanten en kunstgras: niet van echt te onderscheiden!

Misschien vind jij ook planten in potten te veel moeite. Het liefst wil je helemaal geen levend groen in je tuin, maar wil je wel je tuin opfleuren. De beste oplossing is dan om voor kunstplanten te gaan: zo heb je wel dat mooie groen in je tuin, maar hoef je er écht helemaal niets aan te doen. Geen onderhoudsarme, maar een onderhoudsvrije tuin, dus! Ook kun je met kunstplanten het hele jaar van prachtige groene, tropische bloemen en blaadjes genieten – zelfs in de winter. Krijg jij er een neppig gevoel bij? Tegenwoordig zijn er fantastische kunstplanten op de markt, die niet van echt te onderscheiden zijn. Zo zul je iedereen voor de gek houden!

Ook kunstgras is een goede optie voor diegene die wel een groene tuin willen, maar niet aan onderhoud gebonden willen zijn. Met kunstgras creëer je een plekje in je tuin waar je lekker van de zon kunt genieten of waar de kinderen kunnen spelen, zonder dat je moet maaien of je druk moet maken om kale plekjes. Kunstgras blijft namelijk jaar na jaar in goede conditie.


7. Kies voor een schutting of hek in plaats van een heg

Het ziet er natuurlijk prachtig uit, zo’n groene heg of een afsluiting door een plant als de klimop, maar onderhoudsvrij is het niet. Je moet zo’n heg namelijk constant bijknippen, om dat charmante karakter van het groen te behouden. Dat kan je best veel tijd kosten. Als je klaar bent met vegen en snoeien, is het een goed idee om je heg te vervangen door een schutting of een hek. Het kost eenmalig wat werk, maar dan heb je ook wat! Met een schutting of een hek zul je ook nog eens meer privacy hebben dan met een heg, waar toch nog wel eens wat gaten en doorkijkjes in kunnen zitten. Wel zo fijn!


8. Knip het licht aan in je tuin

Om je onderhoudsarme tuin helemaal af te maken, is het een goed idee om her en der wat verlichting op te hangen. Verlichting maakt – of het nu buiten of binnen is – een ruimte nog gezelliger, mooier en leefbaarder. Want met wat leuke lampjes kun je ook op die zomeravonden nog lekker van je tuin genieten met een goed boek of een heerlijk drankje. Je kunt bijvoorbeeld mooie lampionnen ophangen, een lichtsnoer bij je loungehoek of zelfs kiezen voor spotjes in de grond of een hanglamp aan de muur. Het is maar net wat jij mooi vindt en wat bij je tuin en je budget past. Laat je eens adviseren bij een tuincentrum, want daar is de keuze echt reuze.

https://nl.pinterest.com/pin/163466661461692926/


Met bovenstaande tips heb jij geen omkijken meer naar je tuin. Als je kiest voor onderhoudsarme planten en bloemen, hoef jij je tijd niet aan snoeien en schoffelen te besteden. Voor een leuke look kun je ook voor bloemen in plantenbakken- en potten gaan. Ook kunstgras en kunstbloemen kunnen een uitkomst zijn, of ga je liever voor een bestrating in plaats van groen en een schutting in plaats van een heg? Met loungehoekjes en verlichting maak je het gezelliger dan ooit. Geniet van je onderhoudsarme tuin!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag