Misschien ben je helemaal klaar met die tuin waar je nu al jaren tegenaan kijkt. Of misschien heb je net een nieuw huis en wil je de tuin graag volledig aanpassen. Of misschien heb je het aanpassen van de tuin altijd een beetje uitgesteld, omdat je het teveel werk vond, of te duur. Vooral wanneer dat laatste meespeelde heb je mazzel, want in dit artikel geven we je 11 tips om goedkoop een tuin aan te leggen. Waar moet je op letten? Wat zijn je opties? En op welke manier realiseer je een mooie tuin voor weinig geld?
1. Maak het ontwerp zelf
De meeste mensen denken dat je het maken van een ontwerp voor je tuin aan een professional moet overlaten. Natuurlijk is het zo dat mensen die hiervoor zijn opgeleid precies weten wat ze doen en dat ze je perfect kunnen helpen bij het bepalen van het juiste ontwerp voor jouw tuin. Maar tegelijk is het vaak ook behoorlijk prijzig om een professional in te huren om een ontwerp voor jouw tuin te maken. En aangezien we op zoek zijn naar goedkope manieren om een tuin aan te leggen, kun je het maken van een ontwerp beter zelf doen om kosten te besparen.
Online zijn veel verschillende ontwerpen te vinden. Je kunt ervoor kiezen om een van deze ontwerpen over te nemen als je er heel enthousiast over bent, of je kunt bepaalde elementen gebruiken en die vervolgens aanvullen met eigen ideeën of elementen uit een ander ontwerp. Je kunt je ontwerp schetsen, of je kunt gebruik maken van een online programma, zoals bijvoorbeeld online 3D tuinontwerp software.
2. Keuzes
Wanneer je bezig bent met het maken van een tuinontwerp, zal je te maken krijgen met keuzes. Ga je voor tegels? Zo ja, wat voor tegels? Wil je gras? Planten? Een vijver? Neem al deze dingen mee in je tuinontwerp en bepaal ook vooraf wat wel en niet handig is. Gras lijkt namelijk leuk, maar op een kleine oppervlakte ben je vaak zoveel tijd kwijt aan het onderhoud, dat het eigenlijk niet leuk meer is. Bekijk in plaats daarvan of kunstgras een idee is, of maak de keuze om voor een andere oplossing te gaan. Kortom: denk goed na over de dingen die je wilt. Zijn ze handig? Haalbaar? En is het mogelijk om dat goedkoop te realiseren?
3. Maak een begroting
Bepaal vooraf hoeveel geld je uit wilt geven aan je tuin en zorg dat je daar bij het maken van je keuzes rekening mee houdt. Zo kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan, en zal je nooit meer uitgeven dat je van tevoren bedacht had. Houd alles wat je nodig hebt bij op een lijstje, zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat je precies moet hebben, en wat dat kost.
4. Wat kun je zelf? En wat kunnen vrienden/familie?
Als je de tuin aan wil pakken, is het handig om te kijken naar wat je wel en niet zelf kunt doen. Soms is het nu eenmaal zo dat er iets moet gebeuren wat je zelf niet kunt. In plaats van dan toch stug proberen, kun je soms beter gelijk iemand inschakelen die het wel kan, zodat je dat niet achteraf alsnog hoeft te doen. Vraag ook vooral aan de mensen om je heen of zij je misschien kunnen helpen bij het realiseren van de tuin. Wellicht zijn er mensen in je buurt die veel handiger zijn dan jij dacht. Deze mensen willen je wellicht gratis helpen, of vragen daar slechts een kleine vergoeding voor.
5. Wanneer een professional inschakelen?
Voor sommige klussen kun je toch echt beter de hulp van een professional inschakelen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het aanleggen van een buitenkraan of het trekken van elektriciteit door de tuin. Maar ook voor het graven van een vijver of het uitgraven van een boomstronk kan de hulp van een professional nodig zijn. Neem de kosten daarvoor mee in je begroting, zodat je deze kosten kunt betalen.
6. Bespaar op materiaal
Besparen op materiaal is misschien wel een van de beste manieren om je tuin goedkoop aan te passen. Zodra je een lijst hebt met alles daarop wat je nodig hebt, kun je gaan kijken waar je dat het goedkoopst kunt halen. Speur vooral het internet af om op zoek te gaan naar de goedkoopste aanbieders, en blader de folders door om te kijken of je ergens met korting aan producten kunt komen. Zo weet je zeker dat je niet onnodig veel geld uitgeeft aan materialen.
Hergebruik
Kijk of je materialen uit je oude tuin kunt gebruiken voor je nieuwe tuin, voordat je alles naar de vuilstort brengt. Misschien zijn er wel planken van een schutting die je opnieuw kunt gebruiken, bijvoorbeeld om een plantenbak of border te maken. Of misschien is dat oude tuinbankje best leuk als je hem even schuurt en een nieuw likje verf geeft.
Tweedehands
Wanneer je weet wat je nodig hebt, is het ook aan te raden om sites te bekijken waar tweedehandsspullen worden aangeboden. Hier koop je vaak voor een schijntje het product waar je naar op zoek bent. Op websites als Marktplaats kun je eigenlijk alles vinden wat je nodig hebt voor het herinrichten van je tuin. Van tegels tot grond, en van schuttingdelen tot planten.
Gratis
Zowel op marktplaats als op andere sites waar tweedehandsspullen worden aangeboden, worden vaak dingen gratis weggedaan. Soms zijn er mensen die hun tuin hebben uitgegraven en gratis grond aanbieden, of gratis tegels. Sommige mensen bieden hun vijver gratis aan, of zelfs complete schuttingen kunnen gratis opgehaald worden. Check daarom dit soort websites goed, voordat je overgaat tot het kopen van een nieuw product.
7. Bespaar op planten
Ook op planten kun je gemakkelijk besparen. Zo kun je stekjes vragen aan vrienden of familie, of zoals hierboven genoemd kijken op websites als Marktplaats, waar vaak planten voor weinig of zelfs gratis worden aangeboden. Bedenk goed wat voor planten je kiest, en in welke vorm je die wilt kopen.
Aanbiedingen
Ook voor het aanschaffen van planten geldt dat het slim is om eerst alle folders en online aanbiedingen te bekijken. Op die manier kun je veel geld besparen.
Stekken
Stekjes zijn een goedkope manier om aan planten te komen. Vraag aan buren, vrienden of familie of ze planten hebben waar je een stekje van mag hebben. Of misschien heb je zelf wel een paar mooie planten staan die je zou kunnen stekken? Op die manier kun je gratis een tuin vol mooie planten realiseren.
Zaadjes/bollen
Vaak is het kopen van zaden en bollen goedkoper dan het kopen van een plant die al gegroeid is. Het enige wat de zaadjes en bollen meer kosten, is tijd. Dus wanneer je het niet erg vindt dat de planten nog even nodig hebben om te groeien, of wanneer je het leuk vindt dat er op verschillende tijden per jaar bloemen tevoorschijn komen, dan is het planten van zaden of bollen een goed idee.
Wat voor planten?
Houd er bij je keuze qua planten ook rekening mee dat je planten uitzoekt die niet te fragiel zijn. Het zou immers zonde zijn als ze binnen een paar maanden al sneuvelen. Zoek stevige planten uit, waar je nog lang van kan genieten. Het is mooi om in ieder geval een aantal planten te kiezen die ook in de winter groen blijven, zodat de tuin er ook dan mooi bij ligt.
8. Wel of geen gras?
Gras is goedkoop, en alleen dat al zou een reden kunnen zijn waarom je het overweegt. Maar gras is eigenlijk alleen aantrekkelijk wanneer de oppervlakte die je ermee bekleedt, meer dan 10 m2 is. Anders is het onderhoud aan het gras en de verzorging die het nodig heeft eigenlijk meer werk dan het plezier dat je ervan hebt. Mocht je toch heel graag gras in een kleine tuin willen, dan is kunstgras absoluut het overwegen waard.
9. Gereedschap
Het gereedschap dat je nodig hebt bij het realiseren en onderhouden van je nieuwe tuin, zou je natuurlijk allemaal zelf kunnen kopen. Handiger is echter om familie, vrienden en andere bekenden te vragen of je misschien wat gereedschap mag lenen. Veel van dat gereedschap zal je namelijk na het aanleggen van je tuin nooit meer gebruiken, waardoor het kopen ervan zonde voor je geld is.
10. Tuinmeubelen
Wanneer je graag een mooie tuinset in je tuin wilt hebben, is het slim om ook hiervoor de aanbiedingen te bekijken. Kijk zeker ook op websites als Marktplaats waar tweedehands tuinmeubels vaak voor weinig (en soms voor niets) worden aangeboden. Ben je handig? Dan is het eventueel slim om van (steiger)hout zelf iets in elkaar te zetten. Online zijn verschillende bouwtekeningen te vinden die je eventueel zou kunnen gebruiken om een mooie loungebank of tuintafel te maken.
11. Decoratie
Plantenbakken, bloempotjes, beeldjes of andere tuindecoratie kun je vaak goedkoop bij winkels als Action vinden. Ook kun je daar terecht voor tuinverlichting, klein tuingereedschap, een tuinslang, en ook tuinkussen en bijvoorbeeld een gieter of opberg box. En ook hier geldt: op Marktplaats kun je heel veel producten voor weinig vinden.
Goedkoop een tuin aanleggen
Met bovenstaande tips moet het je haast wel lukken om goedkoop een tuin aan te leggen. Voor wat voor ontwerp je kiest en van welke materialen je gebruik wilt maken is een kwestie van smaak en het budget dat je voor de tuin hebt uitgetrokken. Wanneer je niet zoveel te besteden hebt, is het ook een idee om de tuin in delen aan te pakken, zodat je niet in een keer alles hoeft te bekostigen. Over het algemeen geldt dat heel veel materialen en producten die je nodig hebt gratis of voor weinig te vinden zijn, vooral op websites als Marktplaats, waardoor je ook met een kleine budget een mooie nieuwe tuin kunt creëren. Wil je je tuin liever laten doen? Zoek dan goed uit wat de prijzen bij verschillende aanbieders zijn, en vraag vrijblijvende offertes aan om te zien wat een hovenier voor jou kan doen en wat dan kost, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 10 Tips om goedkope tuintegels te kopen
- 8 tips voor het creëren van een landelijke tuin
- De beste tuinideeën voor een kleine tuin
- Grind voor in je tuin: waar let je op bij de aanschaf en aanleg?
- 9 tips voor de inrichting van je voortuin
- 12 Budget oplossingen om je tuin op te knappen
- 8 tips voor een onderhoudsarme tuin
- 14 x Inspiratie voor een kleine voortuin
- Wat zijn je opties voor een verticale tuin in huis?
- 10 Budget tuin ideeën