Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 tips voor het creëren van een strakke tuin

9 tips voor het creëren van een strakke tuin

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een strakke tuin kenmerkt zich voornamelijk door de strakke vormen, vlakken en lijnen die erin gebruikt worden. De materialen die gekozen worden om die vlakken te creëren, kunnen heel verschillend zijn. Denk bijvoorbeeld aan steen, hout, gras of grind. Ben jij op zoek naar tips die je kunnen helpen bij realiseren van een strakke tuin? Lees dan vooral snel verder. In dit artikel geven we je namelijk 9 tips voor het creëren van een strakke tuin.


1. Bepaal je budget

We beginnen gelijk maar met de belangrijkste tip, namelijk het bepalen van je budget. Voordat je allerlei plannen gaat bedenken voor het inrichten van je nieuwe tuin, is het namelijk wel zo handig om te weten wat al die plannen bij elkaar mogen kosten. Op die manier heb je overzicht, kun je je keuzes aanpassen op je mogelijkheden en zorg je ervoor dat je de kosten voor het aanleggen van de tuin binnen de perken houdt.


2. Kies voor wat je belangrijk vindt

De tweede tip die we je geven is: kies voor wat je belangrijk vindt. De tuin moet er immers niet alleen mooi uitzien, maar je moet er ook echt van kunnen genieten. Hoe je dat het liefst doet is volledig aan jou. Bedenk wat er echt niet mag ontbreken in de tuin. Is dat een stukje gras? Een loungeset? Een vijver? Een overkapping? Een zandbak voor de kinderen? Of een plek waar je gezellig met vrienden of familie kunt eten? Door eerst voor jezelf duidelijk te krijgen wat er absoluut in jouw droomtuin thuishoort, kun je minder belangrijke dingen laten varen als die budget-technisch niet handig zijn.


3. Maak een tuinontwerp

Het maken van een tuinontwerp klinkt vrij technisch, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Als je het budget hebt om het ontwerp te laten maken, dan zou dat een optie kunnen zijn. Wie daar geen geld aan uit wil geven, kan het gewoon zelf doen. Hiervoor zijn verschillende online programma’s beschikbaar, maar je kunt ook gewoon een schets maken op papier. Probeer hierbij de afmetingen van je tuin op schaal te tekenen, waarna je de tuin indeelt zoals je dat in gedachte hebt. Hierdoor krijg je niet alleen een beeld van hoe dat eruit komt te zien, maar krijg je ook een idee van de mogelijkheden. Wat komt waar en hoe groot wil je dat het is? Denk er bij het maken van het ontwerp ook over na wat wel en niet praktisch is. Waar kun je bijvoorbeeld het langst genieten van de zon? Daar kun je namelijk het beste je tuinset neerzetten. En hoe laat je een eventueel pad lopen? En is dit handig ten opzichte van de poort, de schuur en de ingang van het huis?

Tip: Kijk bij het maken van het ontwerp ook naar de lijnen van het huis en hoe je die door kunt laten lopen. Wat wil je vanuit je huis kunnen zien als je naar buiten kijkt?


4. Kies de materialen en kleuren

Wil je graag mooie grote tegels in je tuin of kies je liever voor sierbestrating? En hoe zie je de rest van de tuin voor je? Wil je een stukje gras? Of wil je een border waar mooie planten in komen, of kies je liever voor losse plantenbakken? En de kleuren, heb je daar al over nagedacht? Kies je bijvoorbeeld voor grijs of zwart? Of ga je voor een combinatie van hout en wit? Probeer hierbij niet alleen te kijken naar wat je mooi vindt, maar ook naar wat praktisch is. Heb je kinderen? Dan zou je daar rekening mee kunnen houden bij het uitzoeken van het soort tegels. Heb je een hekel aan tuinieren? Dan is (te) veel groen waarschijnlijk niet handig.


5. Denk na over planten

Niet alleen is het belangrijk dat je nadenkt over waar de planten in je tuin moeten komen, maar ook wat voor planten je daar dan voor gaat gebruiken. Houd hierbij niet alleen rekening met wat je mooi vindt, maar ook met dat wat de planten nodig hebben. Waar de ene plant het prima doet in de schaduw, heeft de ander namelijk volop zon nodig. Heb je niet zoveel ruimte in de tuin, maar wil je eigenlijk wel graag planten? Dan kun je er eventueel voor kiezen om een verticale tuin aan te leggen. Dit kun je vrij simpel doen door zelf plantenbakken aan de muur of schutting te bevestigen, of je kunt bijvoorbeeld een klimmende plant tegen de schutting laten groeien.

Tip: Door voor een mix van planten die zomers prachtig bloeien en planten die ’s winters groen blijven te kiezen, kun je het hele jaar door genieten van de planten in je tuin.


6. Bepaal of je verlichting in de tuin wilt

Ben je iemand die zomers graag tot laat in de tuin blijft zitten? Of vind je het gewoon mooi als de tuin ’s avonds verlicht is? Dan kun je erover nadenken of je verlichting in je tuin wilt plaatsen en zo ja, hoe je dat dan gaat doen. Kies je voor spots in de grond? Voor verlichting aan de muren of schutting? Of ga je voor verlichting in de border? Door van tevoren na te denken over de verlichting, kun je ervoor zorgen dat de benodigde kabels direct goed neergelegd kunnen worden.


7. Zoek de meubels uit

Wat voor tuinmeubels wil je graag in je tuin? Kies je voor een loungeset of voor een set waaraan je kunt eten? Of heb je een vrij kleine tuin en kies je voor een leuke tuinbank tegen de schutting of de muur om zo wat zitruimte te creëren? Bedenk goed wat je mooi vindt en wat binnen je ontwerp en budget past.


8. Doe inspiratie op

Wanneer je van plan bent om je tuin onder handen te nemen, is het handig om zoveel mogelijk inspiratie op te doen. Niet alleen omdat je daardoor een beeld krijgt van wat je mooi vindt, maar ook omdat je op die manier tot verrassende ideeën kunt komen. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van strakke tuinen voor je verzameld om je alvast een beetje te inspireren.

Een loungeset, tuinset én vijver in een middelgrote tuin

Hieronder zie je een voorbeeld van een strakke tuin waarin niet alleen een loungeset en een tuinset geplaatst is, maar waar zelfs ruimte is voor een stukje gras, planten en een heuse vijver.

https://nl.pinterest.com/pin/578431145861766426/

Een praktische tuin voor mensen die graag buiten leven

Op het voorbeeld hieronder zie je een strakke tuin voor mensen die graag buiten zijn. De loungeset onder de overkapping zorgt ervoor dat je zelfs met slechter weer nog heerlijk in de tuin kunt zitten. Daarnaast zorgt het handige schuurtje ervoor dat je je tuingereedschap en fietsen netjes uit het zicht op kunt bergen.

https://nl.pinterest.com/pin/529735974901572234/

Vakantie in je eigen tuin

In onderstaande tuin is het net of je op vakantie bent. De combinatie van hout, de kleur wit en het groen van de planten en het gras, zorgt voor een prachtige en ruime uitstraling. Op het verhoogde terras tegen het huis kun je vervolgens genieten van een gezellig etentje met familie of vrienden.

https://nl.pinterest.com/pin/485262928581216501/

Strak en onderhoudsvrij

Het voorbeeld hieronder laat een (vrijwel) onderhoudsvrije tuin zien, waarin hout en grijze kleuren de overhand hebben. Het groen in deze tuin is zeer beperkt.

https://nl.pinterest.com/pin/579205202052261334/

Eten en genieten

De tuin hieronder is zeer geschikt voor mensen die de tuin zien als dé plek om gezellig met vrienden of familie te genieten van heerlijk eten. Een tuin waarin zowel gebruik is gemaakt van een houten vlonder, als grind en stenen, en waarin ook ruimte is voor groen.

https://nl.pinterest.com/pin/55450639139069126/

Een kleine tuin

Het voorbeeld hieronder laat zien hoe je een kleine tuin strak kunt inrichten. De grote tegels, verhoogde witte borders en de losse plantenbakken zorgen voor een rustige en strakke uitstraling. De simpele houten hoekbank maakt het geheel helemaal af.

https://nl.pinterest.com/pin/442267625888195648/


9. Zelf doen of laten doen?

Zodra je je ideeën voor de tuin zorgvuldig hebt uitgewerkt, is het tijd om na te denken over wat je zelf kunt doen en wat je beter kunt laten doen. Het aanleggen van een tuin is niet iets wat je zomaar even doet, dus als je niet zo handig bent is het waarschijnlijk slimmer om hulp in te schakelen. Je kunt ervoor kiezen om je tuin volledig door een bedrijf of vakman te laten aanleggen, of je kunt alleen voor bepaalde zaken (zoals bijvoorbeeld de bestrating) hulptroepen inschakelen.


Een strakke tuin creëren

Als je graag een strakke tuin wilt creëren is het handig om als eerste je budget te bepalen, zodat je weet wat je mogelijkheden zijn. Bedenk vooral ook wat voor jou het belangrijkste is aan de tuin. Wil je er heerlijk kunnen zonnen? Of dient het vooral als een plek om met vrienden of familie te eten? Om alles duidelijk en overzichtelijk te krijgen, is het slim om een ontwerp van de tuin te maken. Schets wat waar moet komen en bekijk of dingen naar je zin en handig zijn. Bepaal ook of je gras en/of planten wilt, of er verlichting in de tuin moet komen, en wat voor meubels je wilt. Hiervoor kun je online inspiratie opdoen. Check bijvoorbeeld de voorbeelden die wij voor je hebben verzameld of ga zelf op zoek naar meer ideeën voor jouw strakke tuin. Heb je geen tijd, zin of kennis om zelf een ontwerp te maken en/of de tuin aan te leggen? Dan kun je daarvoor een vakman inhuren. Zij kunnen aan de hand van jouw wensen een prachtige strakke tuin creëren.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag