Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 tips voor de inrichting van je voortuin

9 tips voor de inrichting van je voortuin

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Om bij de voordeur van een huis te komen, zal je meestal door de voortuin moeten lopen. De voortuin is dan eigenlijk ook direct de eerste kennismaking die mensen met jou en jouw huis hebben. Dat kan de reden zijn waarom je je voortuin graag eens flink onder handen zou willen nemen. Misschien is je voortuin nu een troep, ben je er niet tevreden over, of ben je aan het kijken hoe je hem opnieuw zou kunnen inrichten. Wat de reden ook is dat je je voortuin graag onder handen wilt nemen, in dit artikel geven we je 9 tips voor de inrichting van je voortuin.


1. Hoe gebruik je de voortuin?

Wanneer je de voortuin graag aan wilt pakken, is het allereerst slim om je te bedenken waarvoor de tuin eigenlijk dient. Is de tuin slechts een weg om naar je voordeur te komen? Of dient het in de zomermaanden ook als plek om heerlijk van het zonnetje te genieten? Is de voortuin de ideale plek om de kinderen te laten spelen? Of is de voortuin daar te klein voor? En wil je het liefst een mooie groene tuin? Of wil je eigenlijk vooral dat de tuin zo min mogelijk onderhoud nodig heeft? Door van tevoren goed na te denken over wat je het belangrijkste vindt aan je voortuin, kun je een plan maken.


2. Doe inspiratie op

Wanneer je een idee hebt van wat het belangrijkste aan jouw voortuin is, is het slim om inspiratie op te doen. Niet alleen kun je op die manier bekijken wat je mooi vindt, maar je kunt ook ideeën opdoen waar je zelf nooit aan had gedacht. Je kunt natuurlijk inspiratie opdoen op het internet, maar je kunt ook gewoon tijdens je dagelijkse fiets- of wandeltochtje eens goed om je heen kijken. Hoe hebben andere mensen hun voortuin ingericht, en wat vind je wel en niet mooi? En welke ideeën zou jij ook wel willen gebruiken voor jouw nieuwe tuin? Door inspiratie op te doen, kun je voor jezelf bepalen wat het precies is dat je met je tuin wilt gaan doen.

https://nl.pinterest.com/pin/355291858100441775/

https://nl.pinterest.com/pin/520306563182220827/

https://nl.pinterest.com/pin/201676889549222588/


3. Bepaal je budget

Voordat je ook maar iets aan je voortuin gaat doen, is het slim om een budget vast te stellen. Hierdoor weet je niet alleen wat financieel gezien wel en niet mogelijk is, maar voorkom je ook dat je uiteindelijk veel meer geld kwijt bent dan je wilde. Of erger nog: dat je de verbouwing van je tuin halverwege moet staken omdat er geen geld meer voor is. Daarom is het handig om een budget te bepalen. Vervolgens kun je kijken wat er binnen dat budget mogelijk is. Heb je niet zoveel budget? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Bij tip nummer 9 geven we namelijk ook nog een aantal handige tips om voor weinig geld (of zelfs gratis) aan je spullen te komen.


4. Maak een ontwerp

Een ontwerp maken klinkt nu misschien als iets heel groots, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het gaat erom dat je een idee krijgt van wat je wilt. Hoe laat je bijvoorbeeld het tuinpad lopen? Waar komt de border? Wil je een tuinhekje? Waar komt een tuinset waar je kunt zitten? En waar ga je plantenbakken neerzetten? Door een ontwerp of schets te maken, krijg je overzicht. Je kunt je ontwerp gewoon op papier maken of er een (online) programma voor gebruiken. Is dat wat jij bedacht had mogelijk? En zo ja, hoe? Bij het maken van een ontwerp kun je gelijk ook rekening houden met het soort huis dat je hebt en de stijl die daar het mooiste bij zou staan. Bij een nieuwbouwhuis is een strakke en moderne tuin vaak mooi, terwijl je bij een landelijk huis misschien beter voor een tuin kunt kiezen die bij die uitstraling past. Ben je zelf niet zo handig of wil je dat de tuin professioneel wordt aangepakt? Dan kun je het beste de hulp van een hovenier inschakelen.


5. Wat voor materialen wil je gebruiken?

Ga je voor grote tegels in de voortuin die je met een paar bloembakken combineert? Of kies je liever voor een gazon met een tuinpad naar de voordeur? Of vind je het juist leuk om verschillende materialen te combineren? De keuze qua materialen hangt onder andere af van hoeveel onderhoud je voortuin mag hebben en wat je mooi vindt. Doordat je een ontwerp hebt gemaakt, kun je betere keuzes qua materialen maken. Wat voor tegels kies je voor het tuinpad? En de border, maak je die van stenen of van hout? En het tuinhekje? Doordat je vooraf een budget hebt vastgesteld kun je nu ook voor materialen kiezen die binnen dat budget passen.


6. Wat voor planten wil je?

Als je graag planten in je voortuin wilt, dan zijn er een aantal dingen waar je over na kunt denken. Wil je alleen lage planten of ook hogere? En wat voor planten vind je bijvoorbeeld mooi? Als je graag het hele jaar wilt genieten van een mooie tuin, is het aan te raden om voor een combinatie van bloeiende planten en planten die ook in de winter groen blijven te kiezen. Houd vooral ook rekening met de zon en de schaduw in je tuin en kies planten uit die daarbij passen. Wil je een heg om je voortuin plaatsen als een vorm van erfscheiding? Dan kun je gelijk bepalen voor wat voor soort heg je dan graag zou willen gaan.

https://nl.pinterest.com/pin/320600067219943260/

https://nl.pinterest.com/pin/242490761164542188/

https://nl.pinterest.com/pin/243757398556431584/


7. Kies voor een geschikte tuinset

Wanneer je op zoek gaat naar een tuinset voor in je voortuin, dan is het vooral handig om te kijken naar wanneer je er zit en hoeveel ruimte je er hebt. Kies bijvoorbeeld voor een klein zitje voor het raam als je niet zoveel ruimte hebt. Of ga voor een leuke bistroset, waar je ’s ochtends kunt genieten van een ontbijtje of ’s avonds van een hapje eten. Wat voor tuinset je kiest, hangt voornamelijk af van de grootte van je tuin. Een enorme voortuin leent zich bijvoorbeeld prima voor een loungeset, terwijl een kleinere tuin daar een stuk minder geschikt voor is.


8. Denk na over verlichting

Verlichting in de voortuin is niet alleen handig, maar ook veilig. Je kunt immers direct zien wie er voor de deur staat als ’s avonds de deurbel gaat en het buiten al donker is. Met de verlichting kun je alle kanten op. Kies bijvoorbeeld voor een mooie lamp aan de muur of ga bijvoorbeeld voor verlichting langs het tuinpad. Ook solarlampjes kunnen een leuke en handige oplossing zijn voor verlichting in je voortuin, vooral omdat je hier geen elektriciteit voor nodig hebt.

https://nl.pinterest.com/pin/311311392984503189/ 

https://nl.pinterest.com/pin/662662532647502599/


9. Tips voor een klein budget

Heb je niet zoveel geld (over) voor het vernieuwen van je voortuin? Dan zijn er verschillende manieren om aan gratis of goedkope materialen te komen. Op websites als Marktplaats kun je bijvoorbeeld gratis tegels, hekjes en planten vinden. Ook tuinmeubels kun je tweedehands vaak voor weinig kopen. Verlichting en plantenbakken worden ook vaak op dit soort websites aangeboden. Heb je familie of vrienden met mooie planten in de tuin? Dan zou je kunnen vragen of je daar misschien een aantal van mag stekken, zodat je geen nieuwe planten hoeft aan te schaffen. Ook is het slim om te bedenken dat zaadjes en jonge planten vaak een stuk goedkoper zijn dan planten die al ouder/groter zijn. Door goed om je heen te kijken naar acties en aanbiedingen, en door op tweedehandswebsites te kijken, kun je ook met een klein budget een mooie nieuwe tuin realiseren.


Je voortuin inrichten

Wanneer je je voortuin gaat inrichten, is het vooral belangrijk om te kijken naar wat bij je past. Wat vind je belangrijk aan je voortuin en wat mag er absoluut niet in ontbreken? Waar de een de voortuin voornamelijk gebruikt voor het stallen van fietsen en vuilcontainers, zal de ander er namelijk het liefst iedere zomerse ochtend genieten van een ontbijtje. Door van tevoren voor jezelf duidelijk te krijgen wat je belangrijk vindt, kun je daar vervolgens mee aan de slag. Doe inspiratie op op internet of in de buurt om te zien wat je wel en niet mooi vindt. Bepaal daarnaast ook een budget, zodat je weet wat mogelijk is en zodat je niet meer uitgeeft dan je wilt. Aan de hand van een ontwerp kun je vervolgens de tuin indelen en bepalen welke materialen je waar wilt gebruiken. Denk ook na over wat voor soort planten je gaat gebruiken om optimaal van het groen te kunnen genieten. Heb je niet zoveel geld (over) voor de inrichting van je voortuin? Dan kun je goedkope of gratis spullen op websites als Marktplaats vinden.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag