Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10x inspiratie voor een buitenkeuken

10x inspiratie voor een buitenkeuken

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Buiten zijn. Het is één van de fijnste dingen die er is. Maar na een werkdag, boodschappen en koken is er weinig tijd meer over om naar buiten te gaan. Een buitenkeuken brengt daar verandering in. Daar bereid je namelijk je favoriete gerechten in de frisse buitenlucht. Een bevrijdende ervaring die dichterbij is dan je denkt. Het maken van een buitenkeuken hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. Wil je inspiratie opdoen voor een buitenkeuken? Wij vertellen je enkele unieke ideeën om van te smullen!


10 keer inspiratie voor een buitenkeuken

We beginnen de lijst met 3 belangrijke overwegingen. Want neem je wel of geen overkapping? En is hout de beste keuze voor een buitenkeuken? Wat voor voedsel wil je eigenlijk klaarmaken buiten? Vervolgens laten we je 7 ideeën zien om jouw eigen droom vorm te geven. Zo heb jij aan het einde van het artikel precies in beeld wat jij in je tuin wilt.


1. Overkapping

Of je nou in Nederland woont of ergens anders, het kan altijd regenen. Wil je regelmatig gebruik maken van de buitenkeuken, dan zal je daar wel maatregelen voor moeten nemen. Plaats je de buitenkeuken niet onder een bestaande terrasoverkapping, dan kan je plan om lekker buiten te koken bij een buitje toch niet doorgaan. Het is dan ook waarschijnlijk de belangrijke beslissing die je neemt bij het maken van een buitenkeuken; wat voor soort overkapping kies ik? De keuze daarvoor is ook weer afhankelijk van de keuken die je plaatst en de afstand tot de woning.

Het is een stuk eenvoudiger om een overkapping te maken als de keuken tegen de buitenmuur van een woning wordt gemaakt. In dat geval maak je gewoon een terrasoverkapping en je bent klaar. In de tuin moet je met meer zaken rekening houden. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met wind, waardoor de overkapping een stuk steviger moet zijn. Ook zorgt die wind ervoor dat regen onder de overkapping kan komen. Wil je droog blijven én ook nog buiten kunnen eten? Dan zul je een flinke overkapping moeten maken.

https://nl.pinterest.com/pin/595249275730115669/


2. Materiaal

Het materiaal van de keuken is ook belangrijk. Wil je een duurzame keuken waar je nooit meer wat mee hoeft te doen? In dat geval zijn stenen of roestvrijstalen keukens de beste oplossing. Ook hardhout van goede kwaliteit kan lang meegaan. Ga je zelf werken met pallets en hout dat niet goed waterdicht is gemaakt, dan is dat zeker in Nederland vragen om problemen. Het hout wordt nat en kan op een gegevens moment gaan rotten. Zonde als je net een mooie keuken hebt gebouwd.

https://nl.pinterest.com/pin/536139530610254334/


3. Kookfaciliteiten

Het derde punt waar je over na moet denken is hoe en wat je wil koken. Kies je voor een eenvoudige grill, wil je een gasfornuis of wil je op een houtvuur koken? De bereiding van je eten is een belangrijke overweging, omdat het de hele indeling van je keuken bepaalt. Een houtvuur creëert namelijk enorm veel rook, waardoor je een afzuigkap of ventilatie in de overkapping moet maken. Een gasfornuis zorgt er weer voor dat je een gasaansluiting moet laten aanleggen. Bedenk goed wat je wilt kunnen bereiden in je buitenkeuken. Want als je eenmaal een keuze hebt gemaakt is het lastig om toch te kiezen voor een andere bereidingswijze.

https://nl.pinterest.com/pin/108790147231514766/


4. Overdekte grill met afzuigkap

BBQ’en is voor veel Nederlanders de favoriete manier om eten te bereiden. Of je nou vegetariër bent of niet, er is altijd wel iets lekkers te verzinnen. Het is alleen jammer dat we dat alleen in de zomer kunnen doen. In de herfst en de winter is het vaak te regenachtig om de BBQ aan te zetten. Wil je 365 dagen per jaar kunnen grillen, dan is een eenvoudige overkapping voor de grill een goede optie. Je houdt zo je materiaal droog, je hoeft het nooit op te bergen en met een afzuigkap stik je ook niet zo van de rook.

https://nl.pinterest.com/pin/628322585492209075/


5. Basic keuken

Wie denkt aan een buitenkeuken, denkt al snel aan een luxe keuken met alle erop en eraan. Toch kan een basic keukentje voor de meeste mensen al genoeg zijn. Een klein fornuis, een grill of tafe-BBQ, een aanrechtblad om op de snijden en eten te bereiden en een wasbak om je handen te wassen en de groentes te wassen. Alleen met die faciliteiten ben je al een heel eind op weg om heerlijke gerechten in de tuin te bereiden. Het mooiste van alles? Als je het houten frame zelf in elkaar knutselt, kun je voor minder dan 150 euro klaar zijn. Best een prima prijs voor een buitenkeuken. Daarbij is de basic keuken ook een goede test. Kom je erachter dat buiten koken niets voor jou is, dan heb je in ieder geval niet al je geld verspild.

https://nl.pinterest.com/pin/473863192028562296/


6. Maak een bar

Wat is er leuker dan een buitenkeuken met bar? Het is de ideale manier om je vrienden en familie te betrekken bij je hobby en een informele en gezellige sfeer te creëren. Je kunt de bar eenvoudig maken door één muur te maken, waar je vervolgens een raam in maakt. Daar maak je vervolgens een vensterbank in, je zet wat bar stoelen neer en je hebt een buitenkeuken met een bar. Zo kan iedereen onder het genot van een lekker koud drankje kijken hoe jij of iemand anders de heerlijke gerechten bereidt. Je kunt de bar natuurlijk zo bijzonder maken als je zelf wilt. Want waarom zou je de bar stoelen niet vervangen voor schommels? Dan wordt relaxen in de tuin wel heel erg leuk!

https://nl.pinterest.com/pin/12947917665461623/


7. Vuurplaats

Met je vrienden of familie om een gezellig houtvuur, terwijl je marshmallows bereid op een satéprikker. Voor veel mensen is het de beschrijving van een perfecte avond. Zeker als je daarvoor ook nog eten hebt bereid op het houtvuur. Want hoewel dat misschien moeilijk lijkt, zijn er genoeg mogelijkheden om dat te goed en veilig te doen. Hoewel koken op een haardvuur niet voor iedereen is weggelegd, is het wel een hele primitieve en leuke manier om eten klaar te maken. Een groot voordeel van een vuurplaats? Je kunt hem vrijwel het hele jaar door gebruiken omdat je er zelfs in de winter warmpjes bijzit.

https://nl.pinterest.com/pin/532480355941657069/


8. Zelfgemaakte steenoven

Pizza eten is heerlijk. Met name als je hem zelf hebt gemaakt. Maar wist je dat je zelf ook een steenoven kunt maken? Bijvoorbeeld door grote terracotta plantenpotten te gebruiken. In een paar uurtjes knutselen heb je dan een eigen steenoven waarin je heerlijke pizza’s kunt bereiden. Je kunt natuurlijk ook een steenoven laten maken of een prefab steenoven bestellen. Vooral als je gewoon wilt genieten van lekker eten uit de steenoven zijn dat twee prima opties.

https://nl.pinterest.com/pin/431008626829750866/


9. Houten keuken

Buiten zijn betekent lekker in de natuur bezig zijn. Een houten keuken met extra houten accenten zorgt ervoor dat het buitengevoel nog meer versterkt wordt. Je kunt natuurlijk de hele keuken van hout maken, maar je kunt ook bewust kiezen om bepaalde delen van metaal te houden. Handig voor als je ook een koelkast, grill, fornuis of aanrechtblad wilt maken. Gelukkig kunnen roestvrijstalen materialen en hout prima gecombineerd worden en creëer je hiermee een prachtige en duurzame keuken.

https://nl.pinterest.com/pin/578501514611983899/


10. Verborgen keuken

Een buitenkeuken is mooi, maar je gebruikt hem niet de hele dag. Wil je rustig op je terras kunnen zitten, zonder dat je steeds naar de buitenkeuken moet kijken? In dat geval kun je er ook een verborgen keuken van maken. Die zorgt ervoor dat de keuken één wordt met het huis wanneer je hem niet meer nodig hebt. Door middel van een schuifwand verdwijnt de keuken dan in enkele seconden en tover je hem weer tevoorschijn al je weer wilt koken. De perfecte manier voor iemand die graag op een eenvoudige manier een opgeruimd leven voor zichzelf creëert.

https://nl.pinterest.com/pin/700309810781009084/


Een buitenkeuken is een fijne toevoeging aan je leven. Buiten koken is namelijk een bijzondere activiteit die iedereen een keer geprobeerd moet hebben. De vrijheid, frisse lucht en het buiten zijn zorgen voor een uniek gevoel waardoor je het gevoel hebt op vakantie te zijn. En dat in je eigen tuin. Wil je nog meer met de tuin doen? Bekijk ook ons artikel met 7 tips voor het beginnen van een moestuin. Je kunt dan zelfs je eigen verbouwde groente en fruit bereiden in je buitenkeuken. Heb je een kleine tuin? Lees dan ook ons artikel met de beste tuinideeën voor een kleine tuin.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag