Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips om onkruid te verwijderen

6 tips om onkruid te verwijderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Onkruid is voor veel mensen een ware kwelling. Iedere keer weer groeit het opnieuw tussen de tegels door, of in het gazon of de border. Om gek van te worden. Wat kun je nu eigenlijk doen tegen dat onkruid? Wat zijn de beste manieren om het te bestrijden, en hoe kun je het voorkomen? In dit artikel geven we je 6 tips om onkruid te verwijderen, en voorzien we je ook nog van 5 tips om onkruid te voorkomen.


Onkruid herkennen en soorten onkruid

Er zijn veel verschillende soorten onkruid, maar hoe weet je nou precies wat wel en geen onkruid is? Hieronder vind je aantal van de meest voorkomende soorten onkruid, die je maar beter uit je tuin kunt halen.

Zevenblad

Zevenblad is te herkennen aan zijn samengesteld blad, dat uit 7, 5, 3 of zelfs 9 blaadjes bestaat. De bloemen van een zevenblad zijn meestal wit, maar soms ook roze. Zevenblad is een ontzettend hardnekkig soort onkruid, dat zich razendsnel door de tuin verspreidt. De wortels verstikken de wortels van andere planten in de tuin, wat de plant een ongewilde gast maakt.

Paardenbloem

De paardenbloem herkennen is voor de meesten waarschijnlijk niet lastig. Hij staat vooral bekend om zijn gele bloem, die veranderd in een pluizig wit bolletje als de vruchten rijp zijn. Paardenbloemen komen veel voor in tuinen en gazons. Zodra je een paardenbloem in je tuin bespeurt is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Zorg er daarbij voor dat je de wortel volledig verwijderd om te voorkomen dat hij weer terugkomt.

Brandnetel

Ook de brandnetel zal voor de meeste mensen wel bekend zijn. De brandharen aan de bladeren zorgen voor irritatie en jeuk wanneer deze met de huid in aanraking komen.

Dovenetel

De dovenetel heeft qua uiterlijk wel iets weg van de brandnetel, al zijn er ook duidelijke verschillen. Zo heeft de dovenetel altijd roodbruine elementen in het blad of de stengels, terwijl dit bij brandnetel niet voorkomt. Ook zijn de randen wat slordiger en hebben ze kleurige lipbloemen.

Vogelmuur

Vogelmuur is te herkennen aan zijn ronde harige stengels en bladeren, en witte kleine bloemetjes. De plant groeit laag bij de grond en verspreidt zichzelf door middel van roodbruine zaden.

Haagwinde

De haagwinde vind je voornamelijk terug om palen, in hekwerken of in hagen en bomen. De witte bloemen van de Haagwinde worden ook wel ‘pispotjes’ genoemd door hun vorm. De plant kan een hoogte van 1,5 to 3 meter bereiken, en wordt beschouwd als moeilijk te bestrijden. Dit komt doordat de wortels bij het verwijderen gemakkelijk breken, waardoor de plant opnieuw de kans krijgt om te groeien.

Boterbloem

De boterbloem is een prachtig en lieflijk plantje met goudgele bloemetjes. De plant kan tot een meter hoog worden. Helaas is de boterbloem een onkruid dat de tuin snel overwoekerd, waardoor andere planten gevaar lopen. Daarom is het verstandig om de boterbloem zo snel mogelijk uit de tuin te verwijderen.

Wegdistel

De wegdistel heeft platte, zeer stekelige bladeren. Als de plant bloeit is hij voorzien van paarse bloemen. Deze distel kun je het beste zo snel mogelijk (met handschoenen) uit de tuin verwijderen. De wegdistel kan namelijk een hoogte van 3 meter bereiken.

Melkdistel

Als je de steel van de melkdistel door breekt, komt er een witte melkachtige substantie tevoorschijn. De plant is te herkennen aan zijn stekelige bladeren en gele bloemetjes, die op vaak op hoge stengels groeien.

Hondsdraf

Hondsdraf is een kruipende plant met paarsblauwe bloemen. De plant wordt 15 tot 60 cm groot. In het voorjaar zijn de bladeren enigszins paarsig en in de zomer kleuren deze groen. De hondsdraf behoudt ook in de winter zijn blad.

Wilgenroosje

Het wilgenroosje wordt gemiddeld 60 cm tot 1,5 meter hoog. Aan de lange stengels groeien paarse bloemetjes. Het blad lijkt op dat van wilgen. Windroosjes verspreiden zich razendsnel.

Fluitenkruid

Fluitenkruid is gemakkelijk te herkennen aan zijn schermen vol witte kleine bloemetjes. Ze staan vaak in de berm en kunnen tot 1,5 meter hoog worden.

Kleefkruid

Kleefkruid is te herkennen aan zijn klevende bladeren, waarmee hij langs andere planten of hekwerken omhoog klimt.

Kweekgras

Kweekgras herken je aan de lange dikke stammen en brede grassprieten. Kweekgras vind je vaak terug in het gazon.

Straatgras

Straatgras groeit haast overal. Je herkent het gras aan zijn kleine witte tot lichtgroene pluimpjes.

Madeliefje

Weer zo’n plantje dat er ontzettend leuk uitziet, maar beter niet in de tuin kan groeien. Het madeliefje kan er namelijk voor zorgen dat een gazon geruïneerd wordt.

Dagkoekoeksbloem

De dagkoekoeksbloem is een plant die maximaal 1 meter hoog kan worden. De plant is te herkennen aan zijn prachtige roze bloemen. De plant bloeit vaak twee keer per jaar.


Onkruid verwijderen

Je hebt nu een idee hoe je onkruid kunt herkennen. De vraag is nu hoe je ervanaf komt. Het verwijderen van onkruid kan op veel verschillende manieren. Je kunt gebruik maken van een schoffel, of een wortelsteker om het onkruid met wortel en al te verwijderen. Maar ook het verwijderen met de hand is vaak nog steeds erg effectief. Hieronder vind je 6 tips om onkruid te verwijderen.

1. Onkruid verwijderen met gereedschap

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten gereedschap verkrijgbaar om onkruid mee te verwijderen. Zo heb je voegenkrabbers of -borstels om het onkruid te verwijderen tussen de tegels en van de oprit. Deze zijn zowel verkrijgbaar op een lange stok, zodat je kunt blijven staan, als zonder stok. Ook zijn er speciale onkruidtrekkers te koop, waarmee je gemakkelijk en snel onkruid met wortel en al uit de grond trekt. Deze onkruidtrekkers zijn bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld paardenbloemen. Onkruidstekers zijn ook erg handig om onkruid met wortel en al te verwijderen, het fijne aan dit soort gereedschap is dat je rechtop kunt blijven staan, waardoor je geen last van je rug krijgt.

2. Onkruid verbranden

Een andere manier om van onkruid af te komen, is het verbranden ervan. Daarvoor zijn speciale onkruidbranders op de markt. Dit is een apparaat op stroom of gas, waarmee je het onkruid kunt laten verschroeien. Het voordeel van een onkruidbrander is dat het gemakkelijk en snel werkt. Het nadeel is dat de wortel vaak onaangetast blijft, waardoor het onkruid gewoon weer terug groeit.

3. Machinaal onkruid verwijderen

Onkruid kun je ook machinaal verwijderen. Zo kun je gebruik maken van een onkruidborstelmachine, die het onkruid gemakkelijk en snel verwijderd. Vooral voor grote oppervlakten is zo’n apparaat ideaal. Deze machines zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Zo heb je een handzame variant die gemakkelijk te dragen is, en een grotere variant die iets wegheeft van een grasmaaier.

4. Onkruid bestrijden met huishoudelijke middeltjes

Op het internet vind je veel tips over het verwijderen van onkruid met huishoudelijke middeltjes, we zetten er hier een aantal voor je op een rij.

Onkruid verdelgen met bleekwater

Bleekwater is gemakkelijk verkrijgbaar en is effectief tegen onkruid en mos. Maar is het wel verstandig om bleekwater te gebruiken bij het verdelgen van onkruid? Het antwoord daarop is nee. Het bleekwater zorgt er niet alleen voor dat het onkruid gedood wordt, maar richt ook schade aan aan andere planten en bomen die in de buurt staan. Daarnaast komt het bleekwater in het grondwater terecht, en zo in ons drinkwater. En de laatste en meest overtuigende reden is misschien wel: bleekwater gebruiken tegen onkruid is verboden.

Onkruid bestrijden met azijn/schoonmaakazijn

Azijn of schoonmaakazijn wordt veel gebruikt bij het bestrijden van onkruid. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? Het antwoord op die vraag is nee. Het gebruik van azijn is alleen effectief bij bestaand onkruid, dit betekend dat je het niet preventief kunt gebruiken en dus steeds opnieuw met de azijn aan de gang moet. Bovendien blijft de wortel onbeschadigd, dus zal het onkruid gewoon weer terugkeren. Azijn is daarnaast schadelijk voor het milieu, en ook voor azijn geldt dat het door Rijksoverheid verboden is om het te gebruiken tegen onkruid.

Zout

Ook zout wordt vaak als middel genoemd bij het bestrijden van onkruid, het zou onkruid doden en zelfs voorkomen. Ook voor zout geldt dat het schadelijk is voor het milieu. De bodem wordt er te zilt van en daarnaast komt het ook terecht in het bodemwater. Daarom is ook het gebruik van zout niet toegestaan als bestrijdingsmiddel tegen onkruid.

Wat werkt dan wel?

Azijn, zout en bleekwater gebruiken mag dus niet, maar wat kun je dan wel doen? Een van de tips die gegeven wordt is het gebruik van kokend water. Dit kan zeker een effectieve oplossing zijn, al moet je er wel rekening mee houden dat de wortel vaak erg stevig is en dus pas na een aantal keer zal afsterven. Aangezien het gebruik van kokend water geen schade aan het milieu toebrengt, kun je dit zo vaak herhalen als je zelf wilt. Houd er wel rekening mee dat de wortels van de planten eromheen ook beschadigd kunnen raken, dus kies voor het bestrijden van onkruid in de border liever niet voor kokend water.

5. Onkruid verwijderen tussen tegels

Onkruid verwijderen tussen tegen kun je doen met een voegenkrabber of –borstel, onkruidbrander, onkruidborstelmachine of onkruidtrekker. Ook werkt het ouderwetse aardappelschilmesje vaak prima. Kokend water over de tegels gooien is ook effectief, al zal je dit wel een aantal keer moeten herhalen voor het beste resultaat.

6. Onkruid uit het gazon verwijderen

Onkruid in je gazon is niet mooi en daarnaast schadelijk voor het gras. Daarom is het belangrijk om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Hoe doe je dat?

Weghalen

Het is belangrijk om het onkruid zo snel mogelijk weg te halen met bijvoorbeeld een onkruidsteker, al werkt met de hand vaak ook prima. Zo kan het onkruid zich niet verspreiden en beperk je eventuele schade aan het gras.

Verdelgen

Je kunt ook een middeltje gebruiken om het te onkruid te verdelgen. Zo bestaat er gazonmest met toegevoegde onkruidbestrijding, wat vaak zeer goed werkt.


5 tips om onkruid te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, daarom geven we je graag 5 tips om onkruid te voorkomen.

1. Grondzeil tegen onkruid

Er bestaat veel discussie of het gebruik van grondzeil (zoals bijvoorbeeld anti-worteldoek) helpt om onkruid te voorkomen. Het antwoord daarop is moeilijk te vinden, vandaar ook de discussie. Het lastige is dat veel onkruid vanuit de lucht komt, door zaden die worden meegevoerd door de wind of door vogels. Een grondzeil heeft in dat geval geen enkel nut, daar de bedreiging van bovenaf komt en niet vanuit de grond. Anderzijds beschermt het zeil wel tegen onkruid van onderaf, dus is het zeker het overwegen waard.

2. Snel verwijderen

Zodra je onkruid in je tuin bespeurt, is het belangrijk dat je het zo snel mogelijk (het liefst met wortel en al) uit je tuin verwijderd. Hierdoor heeft het geen kans om zich te verspreiden en voorkom je meer onkruid.

3. Bodembedekkers

Om te voorkomen dat onkruid in de border groeit is het aan te raden om gebruik te maken van bodembedekkers. Dit kunnen planten zoals klimop of dwergmispel zijn, maar je kunt ook denken aan cacaodoppen, houtsnippers, grind of boomschors. Door de bodem te bedekken geef je onkruid geen kans om te groeien.

4. Afdekken

Een groot stuk terrein onkruidvrij houden, kun je doen door het af te dekken met folie of zeil. Dit wordt vaak gedaan voor het aanleggen van een gazon. Laat het onkruid eerst een beetje kiemen door het terrein nat te sproeien en dek het vervolgens af. Hierdoor zal het gekiemde onkruid afsterven.

5. Niet te kort maaien

Om onkruid in je gazon te voorkomen is het belangrijk om niet te kort te maaien. Zorg ook dat je het gazon goed voedt. In een gezond gazon, zonder gaten groeit immers minder onkruid.


Onkruid composteren

Onkruid kan toegevoegd worden aan de composthoop, maar alleen als het zaadvrij is en niet in kapot gesneden vorm verder kan groeien. Wil je onkruid gebruiken, doe dat dan voor het in zaad staat. Twijfel je of het onkruid dat je gewied hebt wel of niet geschikt is voor de composthoop? Doe het dan liever niet.


Onkruid vergaat niet

De conclusie is toch wel dat onkruid echt heel vervelend is. Daarom kun je het beste zorgen dat je er zo min mogelijk mee te maken krijgt in jouw tuin. Zorg dat je de grond in je borders bedekt met bodembedekkers en haal onkruid tussen de tegels, op de oprit of in het gazon zo snel mogelijk weg, zodat het zich niet verder verspreidt. Je tuin helemaal onkruidvrij houden zal waarschijnlijk niet lukken, maar met bovenstaande tips kom je een heel eind.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag