10 Tips voor een mooie wintertuin

10 Tips voor een mooie wintertuin

Laatst bijgewerkt: 3 november 2018

Juist tijdens de donkere dagen van het jaar is een uitzicht op een mooie tuin erg leuk. In het najaar hoeft een tuin namelijk helemaal niet somber of kaal te zijn. Met onze tips creëer je een wintertuin waarmee je sfeervol het nieuwe jaar in gaat. We geven ook een paar tips om je tuin winterklaar te maken. Je tuin voorbereiden op de winter is belangrijk, omdat je daar ook ná de winter plezier van hebt. We geven uiteenlopende tips, zodat iedereen een mooie wintertuin kan creëren met meer dan alleen kerstverlichting.


Je tuin klaarmaken voor de winter: algemene tips

Elke plant in je tuin heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. Zo zijn sommige planten vorstgevoelig, en anderen juist niet. Met de volgende tips kan jouw tuin goed overwinteren:

 • Sommige planten zijn gevoelig voor vorst. Sneeuw kan deze planten beschermen, omdat een laag sneeuw isoleert. Omdat Nederland weinig witte winters kent, kan je deze planten helpen door er luchtig materiaal bovenop te leggen zoals coniferentakken, jute, eikenblad of beukenblad.
 • Als je gladde paden in je tuin hebt, strooi dan liever niet met zout. Dit is niet goed voor de aangrenzende planten. Je kan beter strooien met scherp zand, of met een beetje houtas.
 • Heb je een moestuin? Geef de vakken met vruchtgroenten en kolen op tijd mest. In de winter hebben ze veel voeding nodig.
 • Laat siergrassen en uitgebloeide planten staan. In de winter worden ze erg mooi als het gevroren heeft, omdat er dan een laagje rijp op komt. Heel sfeervol!
 • In de winter is het een geschikte tijd om hagen, rozen en bomen met kale wortels te planten. Doe dit wel in een periode dat het niet vriest. Gaat het daarna toch vriezen, dan is dat niet zo’n probleem.

Door je tuin goed voor te bereiden op de winter, kan je er makkelijker iets moois van maken en gaat jouw tuin beter het voorjaar in.


Zorg voor planten in je tuin die mooi groen blijven.

Als je het leuk vindt om het hele jaar door naar een groene tuin te blijven kijken, zijn ‘groenblijvers’ een must om te hebben in je tuin. Voorbeelden van planten die in de winter mooi groen blijven zijn:

 • kerstroos
 • buxus
 • hulst
 • coniferen
 • sierkers
 • skimmia

Breng wat compost aan over de groenblijvers voor voeding en bescherming. Je zal zien dat je tuin er met veel groene planten in de winter, erg mooi uit blijft zien. Extra romantisch wordt het wanneer er over het groen een laagje sneeuw valt!

Een tuin die groen blijft in de winter, ziet er allesbehalve somber uit. n


Maak een winterloungebank voor in je tuin

Wist je dat je zelf met pallets een hele mooie ‘winterloungebank’ kan maken? In combinatie met een mooie groene tuin creëer je op deze manier heel veel sfeer. Zet hem tegen je huis aan en je kan heerlijk buiten relaxen en een frisse neus halen.
Zet de bank in elkaar door twee pallets horizontaal op elkaar te schroeven. Verticaal ertegenaan, monteer je één pallet als rugleuning. Daar staat je bank! Voor extra warmte en gezelligheid kan je er (oude) dekens, plaids en kussens bovenop leggen. Voor een ultiem winterse sfeer gebruik je dikke, fluffy dekens of (fake) dierenvachten.

Als je het zelf maken van een bank niet zo zit zitten, kan je natuurlijk ook een kant – en klare bank kopen. Qua styling van je tuin is een wat meer robuuste bank in de winter het mooist.


Een buitenhaard in je tuin

Niets is lekkerder dan op je tuinbank zitten met een vuurtje erbij. Ook in je tuin is het mogelijk om een open haard te hebben. Je kan zo’n open haard eenvoudig maken door stenen op elkaar te stapelen en zo een cirkel of vierkant te creëren waarin je een vuurtje kan stoken. Je kunt ook een vuurkorf neerzetten vlakbij je buitenbank. Zo kan je buiten heerlijk romantisch en toch warm, genieten van je tuin.


Pompoenen en kalebassen in je tuin

Een vorm van tuindecoratie die het vaak de hele winter volhoudt, zijn pompoenen. Vooral de grotere varianten zorgen voor kleur en sfeer in je tuin. Pompoenen kan je vinden bij tuincentra, maar er zijn ook mensen die ze kweken en verkopen.
Om de pompoenen te beschermen en lang goed te houden, kan je ze het beste neerleggen op een bedje van stro of naar binnen halen zodra het gaat vriezen. Keer ze regelmatig om, om te voorkomen dat ze gaan rotten.


Grote windlichten

Waar in de zomer kleine kaarsen en lichtjes mooi zijn, mag het in de winter gerust wat forser. In tuincentra kan je vaak grote windlichten vinden, waar je een mooie, dikke kaars in kan zetten. Dit is erg leuk voor bij je winter lounge plekje buiten en zorgt voor extra warmte en sfeer. Koop er bijvoorbeeld vijf, zodat je een mooi, knus hoekje kan maken voor jou en je kop chocolademelk.


Maak een wintertafeltje van een (oude) houten slee

Als er iets is dat aan de winter doet denken, dan is het wel een slee. Zet een slee tegen je huis aan en zet daarop wat je mooi vindt. Ideeën zijn bijvoorbeeld een plant die lang groen blijft, een witte deken en een windlicht. Hou met decoratie wel altijd rekening met eventueel stormachtig of onstuimig weer. Het is zonde als je leuke spulletjes overal door de tuin verspreid liggen na een storm.


Zorg voor extra levendigheid met kleurige planten

Naast de zogeheten groenblijvers, zijn er nog meer planten die voor kleur in je tuin zorgen tijdens de winter. Deze planten zijn niet zozeer groen, maar hebben andere kleuren. Je kan ze combineren met groenblijvers voor een afwisselende en levendige wintertuin. En heb je al eens aan klimplanten voor de gevel van je huis gedacht? De volgende planten geven andere kleuren dan groen in je tuin:

 • Viburnum bloeit ook in de winter en heeft geurige bloemen.
 • Een klimplant zoals wingerd is niet alleen knus en mooi, maar zorgt er ook voor dat de gevel van je huis minder warmte verliest.
 • Een winterharde plant die in februari al begint te bloeien, is de camelia. Zo heb je in februari al bloemen in je tuin.
 • Winterjasmijn bloeit van december tot februari en is een sierheester met gele bloemen.
 • Najaarsviooltje geeft ook kleur in je tuin.
 • Sneeuwklokjes

Kleurige planten (boven) zorgen voor een levendige tuin, ook in de winter.


Zet je tuin in de spotlights

Dan heb je een mooie, knusse wintertuin, maar de winter is natuurlijk wel donker. Met grondspots kan je de planten van onderop verlichten, zodat ze echt in de spotlights komen te staan. Deze verlichting is ook erg leuk als je op een mooie winteravond nog even wil genieten van je tuin. Weer wat anders dan kerstverlichting, en erg stijlvol. De grondspots kan je plaatsen in favoriete hoekjes van je tuin. Let erop dat de verlichting niet al te fel is, zodat het ontspannend blijft om naar te kijken.


Kleurige plantenbakken

Je kan je wintertuin extra opfleuren met kleurige plantenbakken. Een groenblijvende plant bijvoorbeeld, kan je prima in een opvallende pot zetten. Heb je planten in je tuin die uitbundig bloeien in de winter, zet deze dan juist in een eenvoudige pot zodat alle aandacht naar de bloemen gaat.
Bloembakken met mozaïek zijn bijvoorbeeld erg mooi, en geven je tuin ook in de winter nog een opvallend tintje.


Extra gezelligheid met vogels en andere dieren in je tuin.

Vogels kunnen in het najaar wel wat extra eten gebruiken. Je kan ze regelmatig bijvoeren en je zal zien dat het al snel vaste bezoekers worden van je tuin. Een vogelhuisje maakt dit wat makkelijker, én het ziet er leuk uit!
Egels zoeken ook vaak een plekje om te overwinteren. Je kan ze helpen met een speciaal egelkastje, of met tuinafval! Egels schuilen namelijk graag onder jouw tuinafval en onder takken en bladeren. Voor hen is dat heerlijk beschut.


Maak een knusse plek van jouw tuin in de winter

Je tuin hoeft in de winter geen plekje te zijn waar je nauwelijks naar omkijkt. Een complete make-over daarentegen, is ook niet nodig. Met een paar van onze suggesties ziet jouw tuin er in de winter al romantisch en verzorgd uit. Een paar kleurige bloemen en groenblijvers doen al een heleboel. Als je daar nog een gezellige wintertafel of buitenloungebank aan toevoegt, is je tuin ook in het najaar fijn om in te vertoeven en naar te kijken. Door de vogels bij te voeren blijft het extra levendig in je tuin.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag