Waar let je op bij de aanschaf van een dweilrobot?

Waar let je op bij de aanschaf van een dweilrobot?

Laatst bijgewerkt: 21 april 2021

Er is een grote kans dat dweilen niet bepaald je grootste hobby is. Dan maak je het huishouden meteen een stuk leuker met een automatische dweilrobot. Deze handige apparaten reinigen helemaal zelfstandig alle gladde vloeren in je huis. In dit artikel laten we je alles zien waar je op moet letten voor je een dweilrobot aanschaft en bespreken we ook de 5 populairste dweilrobots van dit moment.


Wat is een dweilrobot?

Een dweilrobot is in staat helemaal zelfstandig de vloeren in huis te dweilen. Gladde vloeren zoals laminaat, vinyl, parket en tegels zijn daarbij geen enkel probleem. Houten vloeren met wat meer hoogteverschillen zorgen soms voor wat meer moeite. Een dweilrobot bevat altijd een ingebouwde accu die helemaal opgeladen ervoor zorgt dat de robot een bepaalde tijd zijn werk kan doen.

De verschillende dweilrobots gebruiken uiteenlopende manieren om zich binnen je huis te oriënteren. Sommige benutten daarvoor GPS, andere worden bestuurd via een app. Daar geef je dan bijvoorbeeld de grenzen in aan waar hij wel en niet moet/mag komen. Het is niet ongebruikelijk dat een dweilrobot willekeurig te werk gaat en dan dus vrij lang bezig is met een vloer. Er zijn echter ook modellen die juist heel systematisch je hele vloer dweilen in een bepaald patroon.

De meeste dweilrobots kunnen standaard nat dweilen en bevatten daarom waterreservoirs die je af en toe bij moet vullen, eventueel met een schoonmaakmiddel erbij. Om goed te functioneren moet de vloer wel vrij zijn van grotere vuildeeltjes. Die worden namelijk vooral verplaatst door de dweilrobot en niet echt verwijderd. Het is daarom een goed idee om zelf eerst te stofzuigen, een aparte robotstofzuiger te nemen of te kiezen voor een hybride robotstofzuiger met dweilfunctie.

Een dweilrobot functioneert beste in een goed opgeruimd huis. Laten je kinderen bijvoorbeeld regelmatig speelgoed slingeren? Dan kan de dweilrobot zijn werk niet goed doen. Hou er ook rekening mee dat zowel een robotstofzuiger als een dweilrobot nooit perfect werk af zullen leveren. Af en toe zul je toch echt ook zelf weer aan de slag moeten om de vloer perfect schoon te krijgen.


Dweilrobot kopen: waar rekening mee houden?

Lijkt het je wel wat om een dweilrobot in huis te halen? Voor je tot aanschaf overgaat is het dan zaak om de verschillende merken en modellen even goed met elkaar te vergelijken. Hou daarbij – naast je budget natuurlijk – de volgende zaken bij in het oog:

Geluidsniveau

Elk huishoudelijk apparaat maakt geluid maar in het geval van een dweilrobot heb je het liefst eentje die zo stil mogelijk is. Het apparaat is vaak langere tijd achter elkaar actief dus hoe stiller hij dan is hoe beter. Het geluidsniveau kan enorm verschillen tussen de verschillende dweilrobots, let daar dus goed op wanneer je waarde hecht aan een stille werking. De stilste apparaten uit ons eigen overzicht van beste dweilrobots produceren 35 dB en de luidste gaan meer richting de 65 dB. Dit is het verschil tussen iemand die tegen je fluistert en iemand die tegen je praat. Je hebt het dus nooit echt over regelrechte geluidsoverlast, maar het kan voor je woongenot toch een groot verschil maken.


Hybride robotstofzuiger (met dweilfunctie)

Naast dweilrobots zijn ook robotstofzuigers heel populair. Veel van die apparaten – met name die uit het middelste segment – hebben ook een dweilfunctie. Het is dus ook altijd een optie om te kiezen voor een hybride huishoudrobot in plaats van een losse dweilrobot. De meeste dweilrobots kunnen nat dweilen en dat verwijdert viezigheid makkelijker (en beter) dan droog dweilen, terwijl veel robotstofzuigers alleen droog kunnen dweilen. Dat is dus ook iets om goed op te letten als je voor een hybride gaat.


Gebruiksduur op volle lading

Net zoals robotstofzuigers en automatische grasmaaiers beschikken ook dweilrobots over een interne accu die regelmatig moet worden opgeladen. Een grotere accu is over het algemeen beter, want dan kan de dweilrobot in theorie langer door blijven werken voordat hij weer moet worden opgeladen. Maar ook het stroomverbruik is van belang, want dat bepaalt de werkelijke tijd dat het apparaat achter elkaar kan functioneren. Staar je dus niet blind op de capaciteit van de batterij, maar kijk vooral naar hoe lang de dweilrobot kan werken zonder tussendoor opgeladen te hoeven worden. Ook de oplaadtijd is natuurlijk van belang, want hoe sneller de batterij weer vol is, des te sneller kan de dweilrobot weer verder met schoonmaken. Hou in de gaten dat niet elke dweilrobot in staat is zelfstandig terug te gaan naar zijn laadstation als de accu dreigt leeg te raken.


De beste dweilrobots van dit jaar

Wat zijn de beste dweilrobots van dit moment? In onderstaand overzicht hebben we enkele populaire en goed beoordeelde dweilrobots verzameld. De prijzen lopen uiteen van ongeveer € 150,- tot € 400,- en het zal je soms verbazen hoeveel gemak je met zo’n relatief laag budget al in huis kunt halen.

Dweilrobot 1: iRobot Braava Jet 240

Prijs: € 179,-

Type: Dweilrobot

Gebruiksduur: 75 minuten

Oplaadtijd: 120 minuten

Geluidsniveau: 35 dB

iRobot is een bekende producent van robotstofzuigers en heeft ook een aantal goede en voordelige dweilrobots op de markt gebracht. De Braava Jet 240 is een basismodel dat gewoon uitstekend werk aflevert. Gebruikers zijn vaak heel blij met de goede kwaliteit voor de lage prijs. De Jet 240 is een heel stil apparaat dat het best presteert in een relatief kleine ruimte. Dat komt doordat je zelf een virtuele muur optrekt met het meegeleverde kastje. Als de denkbeeldige grenzen te lang worden kan de robot in de war raken. Dat neemt niet weg dat deze dweilrobot zijn werk meer dan uitstekend doet. Dankzij de vierkante vorm kan hij bijvoorbeeld goed in de hoekjes komen. Ook beschikt hij over vuildetectie, zodat hij zelf ziet welke stukken hij wat meer tijd aan moet besteden. Let op: wanneer de iRobot Braava Jet 240 leeg is zul je hem zelf terug moeten brengen naar het laadstation.


Dweilrobot 2: Medion MD18501

blank

Prijs: € 249,-

Type: Dweilrobot

Gebruiksduur: 80 minuten

Oplaadtijd: 300 minuten

Geluidsniveau: 65 dB

De Medion MD18501 is een heel efficiënte dweilrobot. Met behulp van zijn unieke gyro-technologie dweilt hij je vloeren namelijk niet willekeurig maar in systematische patronen. Dankzij de ingebouwde sensoren is hij ook in staat allerlei obstakels te herkennen en vakkundig uit de weg te gaan. Per keer maakt hij zo moeiteloos een oppervlakte van 25 vierkante meter weer helemaal schoon. Een nadeel van de Medion MD18501 is dat hij een vrij lange oplaadtijd heeft. Wanneer hij helemaal leeg is doet hij er namelijk maar liefst 5 uur over om weer aan de slag te kunnen. Je kunt wel op elk gewenst moment aflezen hoe lang hij nog kan werken met de indicatoren op de dweilrobot zelf. Een ander nadeel zou kunnen zijn dat hij met zijn 65 dB wat luider is dan veel andere dweilrobots. Maar daar staat tegenover dat hij ook heel krachtig is en je vloer dus heel goed reinigt.


Dweilrobot 3: iRobot Braava 390T

blank

Prijs: € 269,-

Type: Dweilrobot

Gebruiksduur: 150 minuten

Oplaadtijd: 120 minuten

Geluidsniveau: 35 dB

De iRobot Braava 390T kan maar liefst 2 uur en 30 minuten onafgebroken dweilen, waardoor deze dweilrobot bijzonder goed geschikt is voor grotere ruimtes. Dat doet hij ook fluisterstil, want de Braava 390T produceert slechts 35 dB. Daardoor is hij ook prima ‘s nachts in te zetten zonder je uit je slaap te houden. Vanwege de ingebouwde GPS-navigatie weet deze dweilrobot altijd waar hij moet dweilen, waar hij al geweest is en dus ook walk deel van de vloer hij nog moet doen. Dit werkt wel het beste op vloeren tot maximaal 10 vierkante meter. Bij grotere oppervlakken schakelt het apparaat over op een willekeurig patroon zodat hij er langer over doet om in elke hoek te komen. Allerhande obstakels en zelfs vloerkleden kunnen daarbij wel altijd automatisch gedetecteerd en ontweken worden. Naast dweilen kan de iRobot Braava 390T ook vegen (maar niet stofzuigen).


Dweilrobot 4: Zoef Robot Sjaan

blank

Prijs: € 360,-

Type: Hybride

Gebruiksduur: 90 minuten

Oplaadtijd: 270 minuten

Geluidsniveau: 60 dB

De Zoef Robot Sjaan is de eerste hybride dweilrobot in ons overzicht. Dit apparaat is dus een combinatie van een robotstofzuiger en een dweilrobot. De Zoef Sjaan is weliswaar vrij luid (60 dB) maar dat komt vooral doordat hij een heel krachtige motor heeft waardoor hij dus ook heel goed zijn werk kan doen. Bediening gaat met een app op je smartphone. Een veel gehoorde klacht over het apparaat is dat de vloer wel goed vrij moet zijn van obstakels omdat hij anders af en toe stil komt te staan. Heel handig is natuurlijk dat je met hetzelfde apparaat zowel kunt laten stofzuigen als dweilen. Maar let er wel op dat het dweilen niet altijd een even mooi resultaat geeft als met een specifieke dweilrobot. Het is daarom aan te raden om het vloeistofreservoir te vullen met een sopje en niet alleen met water.


Dweilrobot 5: Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS

blank

Prijs: € 379,-

Type: Hybride

Gebruiksduur: 120 minuten

Oplaadtijd: 240 minuten

Geluidsniveau: 60 dB

De Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS is een enorm veelzijdige hybride robotstofzuiger die ook kan dweilen. Dankzij de extra zuigmond met draaiende borstels kan het apparaat zelfs dierenharen en andere grotere vuildeeltjes opzuigen. Ook heel fijn voor mensen met een allergie is dat de Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS een HEPA-filter bevat zodat zo min mogelijk stofdeeltjes weer terug de lucht in worden geblazen. De bediening van deze hybride robotstofzuiger werkt heel eenvoudig via de meegeleverde app voor op je smartphone. Ook heel handig is dat het apparaat zelf weer teruggaat naar zijn laadstation als hij bijna leeg is, je hebt er dus echt geen omkijken naar. Het enige waar je op moet letten is dat het waterreservoir goed gevuld blijft wanneer je de dweilfunctie aanzet.


Conclusie

Zoek je alleen een dweilrobot en hoeft deze niet te kunnen stofzuigen dan is de iRobot Braava 390T een uitstekende optie. Met zijn lange gebruiksduur, korte oplaadtijd en lage geluidsniveau is dit apparaat uitstekend geschikt voor vrijwel elk huishouden. Heb je liever een robotstofzuiger die ook kan dweilen dan is de Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS wat ons betreft de beste optie vanwege zijn ongekende veelzijdigheid.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag