Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de beste draadloze oortjes?

Wat zijn de beste draadloze oortjes?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je via je smartphone naar muziek wilt luisteren als je onderweg bent zijn draadloze oordopjes echt een uitkomst. Bijvoorbeeld wanneer je aan het sporten bent, want de oortjes kunnen – mits je natuurlijk de juiste pasvorm hebt gekozen – niet zomaar uit je oren vallen. Je worstelt daarnaast nooit meer met de draadjes die altijd in de knoop gaan zitten of ergens achter blijven haken. In deze lijst van 5 beste draadloze oordopjes zie je welke oortjes op dit moment het beste scoren op het gebied van geluidskwaliteit, draagcomfort en gebruiksgemak.


Hoe werken draadloze oordopjes?

Draadloze oordopjes maken verbinding met je smartphone via Bluetooth en worden daarom ook wel Bluetooth oordopjes genoemd. Bluetooth is een draadloze techniek waarmee over korte afstanden gegevens kunnen worden uitgewisseld tussen twee apparaten. Bijvoorbeeld tussen twee smartphones onderling of tussen oordopjes en een smartphone. De verbindingssnelheid is bij Bluetooth vrij laag, maar omdat er alleen maar geluid hoeft doorgegeven te worden bij draadloze oortjes is dat geen belemmering voor de audiokwaliteit.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van draadloze oordopjes?

Draagcomfort

Het draagcomfort van draadloze oordopjes is van groot belang. De dopjes moeten namelijk lekker in je oren zitten en er niet makkelijk weer uit vallen. Wanneer je een flinke work-out wilt gaan doen of muziek wilt gaan luisteren tijdens het hardlopen is draagcomfort nog belangrijker. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor oordopjes met een clip die achter je oor zit. De oordopjes kunnen dan nooit zomaar uit je oor vallen.

Geluidskwaliteit

Tegenwoordig is Bluetooth 4.0 de standaard en wanneer zowel je smartphone als de oordopjes dit ondersteunen zul je van hoge kwaliteit muziek kunnen genieten. Moderne Bluetooth oordopjes maken daarnaast gebruik van een technologie die Advanced Audio Distribution Profile wordt genoemd, waarmee je in hoge kwaliteit stereo muziek af kunt spelen.

Vertraging

Bij draadloze bluetooth technologie vindt er vaak een kleine vertraging plaats. Wanneer je alleen muziek af wilt kunnen spelen is dat niet een groot probleem, maar ga je op je smartphone naar een video kijken dan kan een te grote vertraging toch wel vervelend worden. Deze vertraging wordt ook wel latency genoemd. Hoe lager die is, hoe beter.

Gebruiksgemak

Draadloze oortjes bevatten een klein batterijtje om de verbinding met de smartphone te kunnen vasthouden en het geluid af te spelen. Dat betekent dat ze ook af en toe opgeladen moeten worden. De meeste oordopjes kun je 5 tot 6 uur lang gebruiken als ze helemaal zijn opgeladen. Dat opladen doe je in de meegeleverde opbergbox, die zelf meestal ook weer een accu bevat. Ook die moet je dus regelmatig opladen. Wanneer je zorgt dat je met opgeladen oordopjes en een volledig opgeladen opbergbox van huis gaat kun je vrijwel altijd de hele dag van muziek genieten en/of handsfree telefoneren.


De 5 beste draadloze oordopjes van dit moment

Er zijn veel verschillende draadloze oordopjes op de markt waardoor het best nog wel lastig kiezen kan zijn. Daarom hebben we alvast een lijstje voor je samengesteld met oordopjes die allemaal uitstekend presteren op het gebied van draagcomfort, audiokwaliteit en gebruiksgemak.

1. JBL Tune 205BT

Prijs: € 49,-

Draagcomfort: Goed

Geluidskwaliteit: Zeer goed

De JBL Tune 205BT is het enige setje Buetooth oordopjes in deze lijst waarbij de oortjes nog via een kabeltje met elkaar zijn verbonden. Dat kabeltje heeft wel een platte vorm waardoor hij minder snel in de knoop zal raken. Met een prijs van iets minder dan 50 euro zijn het voordelige oordopjes die desondanks van uitstekende kwaliteit zijn. Ze hebben een goed draagcomfort en zoals je van audiofabrikant JBL zou mogen verwachten is ook de geluidskwaliteit uitstekend. Het opladen duurt maximaal 2 uur en daarna kun je weer 6 uur lang van muziek genieten of handsfree telefoongesprekken voeren via je smartphone. De JBL Tune 205BT oordopjes zijn veilig in het verkeer doordat ze het omgevingsgeluid goed doorlaten.


2. JBL Free X

blank

Prijs: € 129,-

Draagcomfort: Zeer goed

Geluidskwaliteit: Zeer goed

De JBL Free X zorgt ervoor dat je volledig vrij kunt bewegen terwijl je muziek luistert tijdens het sporten, stofzuigen, fietsen en andere activiteiten. Wanneer je verwacht te gaan zweten (bijvoorbeeld in de sportschool) dan doe je eenvoudig de gel sleeves om de oordopjes zodat die ook dan gewoon perfect in je oren blijven zitten. Je laadt de dopjes op door ze in de draadloze oplaadhoes te doen en dit gaat heel snel. Zo kun je oordopjes die helemaal leeg zijn na 10 minuten laden alweer een uur lang gebruiken. Af en toe heeft de JBL Free X van een wat hogere latency dan gemiddeld, wat met name duidelijk wordt wanneer je video kijkt omdat het beeld dan vooruit loopt op het geluid. Natuurlijk is dat geen probleem als je de oordopjes vooral voor het luisteren van muziek of luisterboeken gebruikt.


3. Apple Airpods

blank

Prijs: € 179,-

Draagcomfort: Uitstekend

Geluidskwaliteit: Uitstekend

Wanneer je een Apple iPhone hebt ligt het natuurlijk voor de hand om te kiezen voor de Apple Airpods oordopjes. Deze draadloze oortjes hebben een mooi ontwerp en als je ze in de draagbare oplader helemaal oplaadt kun je maar liefst 5 uur van muziek genieten. Om energie te besparen gaan de oordopjes alleen aan wanneer je ze in je oren doet. Opladen in de meegeleverde opbergbox gaat snel, want je kunt ze na een kwartier laden meteen weer 3 uur lang gebruiken. Omdat de Apple Airpods ook Siri ondersteunen kun je ze door middel van spraak besturen en er bijvoorbeeld je iPhone of iPad mee bedienen. Airpods zijn overigens ook te gebruiken met Android smartphones, maar sommige functies die specifiek voor Apple zijn (zoals Siri) kun je dan niet gebruiken. Koppelen doe je via je iCloud account, zodat je ze met die eenmalige actie direct kunt verbinden met als je Apple apparaten zoals je iMac, iPhone en iPad.


4. Bose SoundSport Free Wireless

blank

Prijs: € 186,-

Draagcomfort: Zeer goed

Geluidskwaliteit: Uitstekend

De Bose SoundSport Free Wireless oordopjes hebben een optimaal draagcomfort doordat ze een oorclip hebben en dus altijd stevig op hun plek blijven zitten. Daardoor heb je veel bewegingsvrijheid, ook tijdens het sporten. De kleine Bluetooth speakers leveren de uitstekende geluidskwaliteit die je van een gerenommeerde audiofabrikant als Bose mag verwachten. Met een volle lading gaan de oordopjes 5 uur lang mee en leveren ze perfect geluid zonder onderbrekingen. Als ze leeg zijn kun je ze met behulp van de meegeleverde cradle nog twee maal opladen zodat je in totaal 15 uur lang naar muziek kunt luisteren. Je kunt met de Bose SoundSport ook draadloos bellen, maar let wel op dat daarbij het geluid slechts uit 1 oordopje komt. Ook hebben deze draadloze Bluetooth oordopjes een vrij hoge latency, wat vooral een probleem is wanneer je een video aan het bekijken bent.


5. Sennheiser Momentum True Wireless

blank

Prijs: € 299,-

Draagcomfort: Uitstekend

Geluidskwaliteit: Uitstekend

Met de Sennheiser Momentum True Wireless beluister je dankzij de meest geavanceerde technologieën muziek altijd in Cd-kwaliteit. Omdat de oordopjes spraakgestuurd zijn kun je draadloos telefoneren en je muziekspeler bedienen met je stem. Overigens zijn er ook touch knoppen aanwezig zodat je niet altijd de spraakbesturing hoeft te gebruiken. Omgevingsgeluid wordt door het speciale ontwerp goed doorgelaten, zodat je veiliger kunt wandelen of fietsen. Wanneer de oordopjes leeg zijn laad je ze eenvoudig op in de opbergcase waarna je ze weer 8 uur lang kunt gebruiken. Diverse maten oordopjes worden meegeleverd zodat je altijd de maat kunt kiezen die voor jouw oren perfect is.


Conclusie

Draadloze oordopjes zijn er in allerlei soorten en prijzen. Wanneer je voor geheel draadloze oordopjes kiest hangt er al snel een aardig prijskaartje aan een goede geluidskwaliteit en optimaal draagcomfort. Heb je een iPhone? Dan kies je vanwege de uitstekende kwaliteit, het fraaie Apple-ontwerp en de aanvullende functies waarschijnlijk al snel voor de Apple Airpods.

Heb je een Android telefoon? Dan is de keus lastiger. Vind je het geen probleem als de oordopjes nog met elkaar zijn verbonden zijn dan kun je voor minder van 50 euro prima uit de voeten met de JBL Tune 205BT. Wil je intensief kunnen sporten en tegelijkertijd van geweldige muziek kunnen genieten? Dan is de SoundSport Free Wireless van Bose een geweldige optie.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag