Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een vlog camera?

Waar let je op bij de aanschaf van een vlog camera?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vloggen is enorm populair en kan voor mensen die bekend worden met hun vlog ook een geweldige bron van inkomsten zijn. Maar het is ook gewoon een geweldig leuke manier om andere mensen deelgenoot te maken van je dag of gewoon je gedachten in het algemeen. Vloggen is op het eerste oog niet zo moeilijk, je pakt gewoon de camera en vertelt wat je kwijt wilt. Maar in werkelijkheid gaat er heel wat meer in zitten. Je bent namelijk tegelijkertijd regisseur, cameraman en de ster van de show.

Wil je zelf ook beginnen met vloggen? Dan begint een succesvolle vlog al met het uitzoeken van het juiste materiaal. Niet elke videocamera filmt even goed of is even handig in het gebruik. Daarom zetten we in dit artikel alle essentiële eigenschappen op een rijtje die een camera moet hebben om hem optimaal als vlogcamera te kunnen gebruiken. Door op deze zaken te letten doe je nooit een miskoop. Om je een vliegende start te geven met je videoblog hebben we bovendien 5 camera’s voor je verzameld die voor elke vlogger prima geschikt zijn.


Meteen zien wat je kijkers zien met een kantelbaar scherm

Wanneer je vlogt moet je ondertussen het beeld kunnen bekijken, want anders sta je er misschien niet helemaal goed op of vallen voorwerpen die je vast hebt net buiten beeld. Dat je nieuwe camera een kantelbaar scherm heeft is dus een absolute vereiste. Je kunt dan jezelf onder het filmen gewoon live zien en zorgen dat je perfect in beeld blijft. Gaat het niet goed, dan kun je meteen overnieuw beginnen zonder dat je eerst de video terug hebt moeten kijken. Dat scheelt veel tijd en geeft een beter resultaat.


Hoge resolutie steeds belangrijker

Het wordt steeds belangrijker dat je camera een hoge resolutie ondersteunt. Mensen raken er steeds meer in aan gewend om hun vlogs in een hoge resolutie zoals 4K te kunnen bekijken, dus het is fijn als je aan die wens kunt voldoen. Kies wanneer je nu een nieuwe vlogcamera koopt minimaal voor full HD, de benaming voor een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Wanneer de camera ook in 4K kan filmen is dat nog beter, maar let dan wel op dat het beeld zelf daar dan niet onder te leiden heeft. Want je kunt beter een vlog maken in full HD met mooie kleuren en een scherp beeld, dan een 4K video die qua beeldkwaliteit onder de maat is.

Let overigens niet teveel op het maximaal mogelijke aantal beeldjes per seconde, want alhoewel het natuurlijk fijn is om niet alleen met 30 maar ook met 60 frames per seconde te kunnen filmen is dat voor de meeste vlogs niet echt nodig. Wanneer je de camera echter ook voor andere doeleinden wilt gebruiken, bijvoorbeeld om video’s met veel bewegende beelden te maken, kan het juist wel weer fijn zijn om als optie achter de hand te hebben.


Lichtgewicht dus handig in het gebruik

Een camera waarmee je vlogt kun je binnen prima op een statief zetten, maar wanneer je in beweging bent hou je hem meestal zelf vast. Dat is alleen prettig om te doen wanneer je camera niet te zwaar is. Het maximale gewicht waarmee filmen langere tijd comfortabel blijft is volgens ons ongeveer 400 gram. Lichter is altijd beter, maar veel zwaarder moet de camera niet worden. Vooral wanneer je de camera aan een selfiestick wilt kunnen doen is een lager gewicht altijd beter, omdat de selfiestick als een hefboom werkt waardoor de camera automatisch zwaarder aanvoelt.


Beeldstabilisatie voor meer kijkplezier

Als je vlogt heb je het vaakst de camera gewoon in je handen en het is niet heel makkelijk om die perfect stil te houden. Voor vloggen is dat ook niet heel noodzakelijk, want het voegt juist wat toe aan de levendigheid als je lekker spontaan uit de losse pols aan het filmen bent. Maar je publiek moet daar natuurlijk niet draaierig van worden, wat een goede beeld stabilisator geen overbodige luxe maakt. Met deze techniek wordt het beeld al tijdens het filmen stabieler gemaakt, zodat je dit bijvoorbeeld niet achteraf via de (vaak verre van perfecte) beeldstabilisatie van bijvoorbeeld YouTube hoeft te doen.


Ook helder beeld bij minder licht?

Wanneer je veel in de schemering of in slecht verlichte ruimtes wilt gaan filmen is het fijn als je camera ook in die omstandigheden een mooi beeld kan leveren. Niet elke videocamera heeft dit even goed voor elkaar dus het is zaak goed op dit aspect te letten. De video wordt dan bijvoorbeeld heel grauw of je bent simpelweg amper nog zichtbaar. Online tests geven je vaak al ene goed beeld, maar hoe een bepaalde camera daadwerkelijk presteert kun je toch het beste in het echt testen.


Batterijduur

De meeste camera’s hebben een accu die je eruit moet halen om hem op te kunnen laden. De vlogcamera even aan de powerbank doen of via een adapter aan de stroom leggen is er dus vaak niet bij. Daarom is het ook best wel handig om een camera te zoeken met een lange batterijduur, zodat je niet ineens je vlog hoeft te onderbreken als de batterij bijna leeg is. Een accuduur van ongeveer anderhalf tot twee uur is een goede start.


Vijf goede vlog camera’s voor maximaal 500 euro

Om je alvast op weg te helpen hebben we hieronder 5 videocamera’s verzameld die meer dan uitstekend als vlogcamera kunnen worden ingezet. We hebben het maximale budget op € 500,- bepaald omdat je als beginnende vlogger waarschijnlijk geen duizenden euro’s uit wilt geven aan je eerste camera. Waar je echt behoefte aan hebt merk je ook pas wanneer je al een tijdje aan het filmen bent, zodat je bij een eventuele vervolgaankoop altijd nog op kunt schalen naar een camera die nog beter aan al je persoonlijke wensen voldoet.


Panasonic Lumix DMC-TZ57

Prijs: € 179,-

Gewicht: 248 gram

Kantelbaar scherm: Ja (3 inch)

Maximale videoresolutie: 1920 x 1080 pixels (Full HD)

Wanneer je op zoek bent naar een lichtgewicht camera voor een schappelijke prijs en niet per se in 4k wilt kunnen filmen is de Panasonic Lumix DMC-TZ57 een uitstekende keuze. Deze makkelijk te bedienen camera weegt namelijk slechts 248 gram. Video’s worden opgeslagen in het bekende MPEG-4 compressieformaat en kunnen daardoor altijd direct worden geüpload. Het kantelbare scherm is groot genoeg om makkelijk te kunnen zien wat je aan het filmen bent. De camera heeft ingebouwde wifi en naast een USB-aansluiting ook eentje voor HDMI. Let wel op dat je bij deze camera los een SD-kaart moet kopen, die wordt namelijk niet meegeleverd. Voor het opnemen van video’s van enige lengte is een minimale grootte van 32 Gb aan te raden.


Sony CyberShot DSC-WX500

blank

Prijs: € 278,-

Gewicht: 236 gram

Kantelbaar scherm: Ja (3 inch)

Maximale videoresolutie: 1920 x 1080 pixels (Full HD)

De Sony CyberShot DSC-WX500 is een voordelige en compacte camera die wel grote mogelijkheden heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 30x optische zoom voor heel sterk inzoomen zonder scherpteverlies, of het direct via Wifi delen van je foto’s en video’s? Filmen doen je in maximaal 1920 x 1080 pixels zodat je vlogs altijd in Full HD te bekijken zijn. Bovendien bevat deze compactcamera een prima beeldstabilisatie en ondersteuning voor zowel gewone SD-kaarten als kaartjes met het Micro SD formaat. Het kantelbare 3 inch beeldscherm is helder en scherp, wat natuurlijk heel handig is voor selfies en vlogs omdat je altijd precies ziet wat je kijkers ook zullen zien.


GoPro HERO 7

blank

Prijs: € 429,-

Gewicht: 116 gram

Kantelbaar scherm: Nee

Maximale videoresolutie: 3840 x 2160 pixels (4K)

Met een GoPro heb je altijd kwaliteit in handen en zo ook met deze GoPro HERO 7. Een GoPro is met name bedoeld voor wie volop in actie is tijdens het filmen, zodat de camera ook de lichtste camera is in deze lijst. Vergis je echter niet door te denken dat je daarom aan functionaliteit in moet boeten, want de GoPro HERO 7 zit er vol mee! Ten eerste kan hij filmen in 4K met 60 frames per seconde. Schaal je omlaag naar Full HD dan kun je zelfs met 240 frames per seconden opnemen. Dat betekent dat je met deze camera ook geweldige slow motion video’s kunt maken. Wellicht niet direct handig bij het vloggen, maar wel wanneer je bijvoorbeeld opnames wilt maken van hoe je aan het sporten bent. Wil je langere tijd filmen dan is een tweede accu een goed idee, maar mt een volledig opgeladen GoPro HERO 7 kun je ongeveer 2 uur filmen en daar kun je dus ook vaak al prima mee uit de voeten.


Canon PowerShot G7X Mark II

blank

Prijs: € 499,-

Gewicht: 319 gram

Kantelbaar scherm: Ja (3 inch)

Maximale videoresolutie: 1920 x 1080 pixels (Full HD)

Canon is niet alleen een bekend merk op het gebied van fotografie, maar natuurlijk ook voor wat betreft videocamera’s. De PowerShot G7X Mark II combineert fotografie en video in een heel lichte maar zeer allround camera die ook heel geschikt is voor vloggers. De beeldkwaliteit van deze camera is bijzonder goed te noemen, ook al filmt hij wel maar in maximaal 1080p. Wanneer je veel beweegt blijven de beelden haarscherp dankzij de sublieme beeldstabilisatie. Dat is met name voor actieve vloggers heel aangenaam. Er komt meer licht op de lens terecht dankzij het unieke ontwerp van de camera waardoor je ook prima kunt blijven filmen onder omstandigheden die normaal gesproken niet ideaal zijn voor video. Foto’s en video’s deel je eenvoudig over wifi met je smartphone, of gewoon via bluetooth en USB. Het kantelbare scherm va 3 inch geeft je altijd perfect zicht op jezelf zodat je altijd goed in beeld bent.


Fujifilm X-A5

blank

Prijs: € 499,-

Gewicht: 548 gram

Kantelbaar scherm: Ja (2,9 inch)

Maximale videoresolutie: 3840 x 2160 pixels (4K)

De Fujifilm X-A5 is een klein formaat systeemcamera maar is wel de zwaarste camera in deze test. Daardoor is deze camera vooral heel geschikt wanneer je niet overwegend vanuit de hand wil gaan vloggen maar de camera vaak op een statief kunt zetten. Daar staat tegenover dat je met deze camera voor een geschikte prijs (hij valt net binnen ons budget van 500 euro) heel veel opties krijgt. Wat meteen opvalt is de mogelijkheid om in 4K te filmen met maximaal 60 frames per seconde. Daardoor maak je dus niet alleen video’s in een heel hoge resolutie maar ook met prachtige vloeiende beelden. Zijn grootste voordeel is echter nog wel dat hij een verwisselbare lens heeft en dus heel veelzijdig is in te zetten. Scherpstellen doet de Fujifilm X-A5 automatisch en dit kan op verschillende manieren, zoals gezichtsherkenning, spotfocus en uiteraard handmatig. Je kunt met deze camera ook heel eenvoudig timelapse video’s maken.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag