Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Zit er verschil in opzetborstels voor elektrische tandenborstels?

Zit er verschil in opzetborstels voor elektrische tandenborstels?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In de winkel en op het internet vind je een enorm assortiment aan opzetborstels voor elektrische tandenborstels. Ze zijn te verkrijgen in de meest uiteenlopende vormen, maten en structuren. Het is slim om uit te zoeken aan welke vorm opzetborstel jouw gebit het meest behoefte heeft. Het maakt namelijk nogal wat uit met welke vorm opzetborstel je poetst. Zo is de een beter voor tandplak en de ander voor gevoelig tandvlees. Ook zijn er speciale opzetstukjes voor mensen met een beugel. In dit artikel bespreken we verschillende opzetborstels en de functies daarvan. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke je moet hebben!


Verschillende opzetborstels en hun functie

Er bestaan opzetborstels met verschillende ‘functies’. Veel mensen weten niet waarvoor welke dient en kopen een willekeurig exemplaar. Toch is het handig om te weten welke soort opzetborstel welke functie heeft. Op deze wijze kun je de borstelsoort kopen die jouw gebit het meest nodig heeft.

Opzetborstel tegen tandplak

View this post on Instagram

🎉 BON PLAN ORAL-B 🎉 En ce moment chez @intermarche, vos brosses à dents électriques Oral-B vitality 100 (plusieurs gammes) à -70% de remise sur la carte fidélité 😁! Prix payé pour une brosse à dent en caisse : 19,50€, dont 13,65€ crédité sur la carte Intermarché, et en plus de çà certaines avaient un bon de réduction de 4€ immédiat, soit une des brosses à dents m’est revenu à seulement 1,85€ 😱😱soit plus de 90% de réduction 🍾 (prix pour les deux après remise fidélité 7,70€). 🌸Grâce au 27,30€ gagné sur notre carte, nous avons pu nous acheter un petit salon de jardin que nous avions repéré juste avant donc tout benef 🌸☺️! Dites moi si vous arrivez à en trouver chez vous, avec des bons de 4€ de réduction supplémentaire 😃 #réduction #brosseadents #brosseadentselectrique #remisefidelite #carte #magasin #intermarche #bondereduction #oralb #dents #electrique #vitality #crossaction #trizone #pascher #optimisation #bonplan #lesbonsplansdemma #tropcool #gains #braun

A post shared by #LesBonsPlansd’Emma😻 (@lesbonsplansdemma) on

Te veel tandplak is de grootste boosdoener voor gebitsproblemen zoals gaatjes. Daarnaast vormt oud tandplak tandsteen dat speciaal door een mondhygiënistes moet worden weggehaald. Gewoon twee a drie keer per dag poetsen is niet genoeg om al het tandplak te verwijderen. Vandaar dat tandartsen altijd aanraden om de vlossen of met een tandenstoker het tandplak te verwijderen. Een andere manier om zo veel mogelijk tandplak weg te krijgen is door te kiezen voor een speciale opzetborstel tegen tandplak. Je herkent deze borsteltjes aan de relatief lange borsteltjes die dicht op elkaar zitten. Door de lengte van de borstelharen dringt het dieper tussen de tanden waardoor er meer tandplak weggaat.

Opzetborstel tegen gevoelige tanden

View this post on Instagram

Si chiama #SENSIUltraThin ed è l’evoluziobe della #sensitive. La leggera concavità dei filamenti nella porzione terminale della testina, rende le setole compatte con un’azione meccanica più efficace ed al contempo delicata. Inoltre le estremità presenti sulla linea esterna della testina, essendo leggermente più lunghe e sottili, penetrano meglio nel solco gengivale regalando una piacevole sensazione durante lo spazzolamento. Indicata per coloro che soffrono di: 👉🏻sensibilità dentinale 👉🏻recessione gengivale 👉🏻infiammazione gengivale moderata e grave 👉🏻colletto dentario scoperto Indicata anche per la detersione delle mucose in presenza di: 👉🏻 infiammazioni intorno all’impianto 👉🏻 rimodellamento gengivale dopo gengivoplastica 👉🏻 massaggio gengivale dopo trattamento parodontale

A post shared by 👩🏻‍⚕️Stefania Barbieri – RDH (@stefaniabarbieri_rdh) on

Gevoelige tanden zorgen voor een vervelende pijn. Vooral wanneer je tanden iets heel warms of kouds aanraken zorgt het voor nare pijnscheuten. Zaak is dan om drie keer per dag goed en grondig te poetsen. Daarnaast is extra vlossen of stoken ook geen verkeerd idee. Je tanden en tandvlees zijn namelijk een beetje van slag wanneer je gevoelige tanden hebt. Door de boel schoon en ‘netjes’ te houden worden je tanden en het tandvlees weer gezond en zal de pijn verdwijnen. Voor het poetsen terwijl je gevoelige tanden hebt zijn er speciale opzetstukken met zachte borstelharen. Zo pijnig je jezelf ook niet en worden je tanden prima schoon. Pak wel weer een andere borstel als je tanden na verloop van tijd niet meer zo gevoelig zijn.

Opzetborstel voor wittere tanden

Hoe ouder je wordt hoe donkerder je tanden worden. Vooral als je veel koffie en alcoholhoudende dranken drinkt kan het snel gaan. Er zitten hier namelijk bepaalde stoffen in (zuren) die een afbreuk doen aan glazuurvorming. Daarnaast laten ze simpelweg een laagje achter op je tanden. Hoe hard je ook poetst, er blijft altijd wat achter. Na verloop van tijd resulteert dit in minder witte tanden. Om dit tegen te gaan doe je er goed aan om een geschikte opzetborstel aan te schaffen met een hoge dichtheid van borstelharen. Daarnaast hebben sommige borstels en een cupje in het midden die de aanslag van je tanden zal weghalen. Dit werkt vaak erg goed. Wil je nog wittere tanden? Dan is zelf je tanden bleken ook een optie. Lees hier hoe dat moet.

Opzetborstel om je tandvlees gezond te houden

Gevoelige tanden kunnen pijn doen, maar ontstoken tandvlees is misschien nog wel vervelender. Het geeft een branderig en stekend gevoel. Ook komt er vaak bloed vrij. Om al deze narigheid te voorkomen doe je er goed aan om een spiraalborsteltje te kopen. Dit is geen opzetborstel voor je elektrische tandenborstel, maar wel de moeite waard om te melden. Naast de aanschaf van zo’n spiraalborstel kun je het best voor een anti-tandplak opzetborstel kiezen. Als je twee keer per dag goed poetst, ook met de spiraalborstel, zul jij geen last meer krijgen van je tandvlees!

Opzetborstel voor kinderen

Kleine kwetsbare melktanden vragen om een kleine zachte borstel. Vooral als die kleine tandjes los gaan zitten is het niet fijn om met een grote ruwe borstel te gaan poetsen. Gebruik bij voorkeur kleine en zachte opzetborstels. Om je kinderen blij te maken is het leuk om een speciale kinderborstel met een printje te kopen. Bijvoorbeeld een met een prinsessenplaatje. Bij kinderen met melktanden is het vooral zaak om het overal globaal goed schoon te houden. Met wat voor borsteltje maakt niet zo veel uit, als er maar minimaal twee keer per goed gepoetst wordt. Bij voorkeur met een elektrische tandenborstel.

Opzetborstel voor het poetsen van je tong

Wat veel mensen niet weten is dat een slechte adem vaak het gevolg is van een tong vol bacteriën. Poets daarom sowieso altijd je tong mee wanneer je je tanden poetst. Dit is iets dat vaak vergeten wordt, maar zeer belangrijk is! Niets is namelijk vervelender dan een slechte adem. Naast het poetsen van je tong kun je een tongborstel/tongschraper aanschaffen dat alle bacteriën vermoord en alle aanslagen op je tong weg schraapt. Op deze wijze zorg je voor een betere, natuurlijke adem. Goedkoop mondwater aanschaffen voor een betere adem werkt vaak kort. Daarna werk het juist averechts. Je zult merken dat een schone tong al een boel scheelt.

Beugelopzetborstel

Beugels vergen veel aandacht. Ten eerste moeten de beugeldraden om de zoveel tijd strakker worden gespannen. Ten tweede is het zaak dat je je gebit zeer goed schoon houdt. Gaatjes achter je beugeldraadjes kan nare gevolgen hebben. Zorg daarom voor speciale opzetborstels voor beugels. Deze wat grotere borsteltjes zorgen ervoor dat jouw gebit én de beugel zelf schoon wordt. Je mag met een beugel best wat harder drukken om zo tussen de ijzertjes het vuil weg te poetsen. Een zachte borstel is een no-go


Welke opzetborstel je ook kiest; elektrisch poetsen is altijd beter dan met de hand

Je hoeft je niet heel druk te maken als je al jaren een opzetborstel gebruikt die eigenlijk niet echt bij je gebit past. Het is alleen aan te raden om wel een opzetborstel te kopen die wél goed bij jou past. Voor de rest is elektrisch poetsen al een stuk beter dan met de hand poetsen. Je verwijdert met een elektrisch exemplaar namelijk aanzienlijk meer tandplak en je komt veel beter tussen de tanden terecht, ongeacht welke opzetborstel je gebruikt.

Advies van de tandarts

Specialisten raden aan om twee of drie keer per dag te poetsen. Daarnaast zou je het allerbest kunnen kiezen voor een opzetborstel dat twee kanten opdraait. Hiermee behaal je beter resultaat wat betreft tandplak verwijdering dat weer zorgt voor minder tandsteenvorming en een gezonder tandvlees.


Conclusie

Er bestaan tal van opzetborstel in verschillende vormen, maten en structuren. Je doet er goed aan om een exemplaar te kopen dat goed bij je gebit past. Wanneer je bijvoorbeeld een beugel hebt is het slim om een borstel te kopen dat speciaal gemaakt is voor beugels poetsen. In dit artikel heb je kunnen lezen welke borstel welk doeleinde heeft. Als het goed is weet je nu welke borstel het allerbest bij jouw gebit past. We raden je aan om er verschillende aan te schaffen en ze bijtijds te vervangen voor het beste resultaat. Het kan ook voorkomen dat je er nu achter komt dat je jarenlang ene borstel hebt gebruikt die je niet echt nodig hebt. Wees dan niet ongerust, welke borstel je ook gebruikt; elektrisch poetsen is altijd beter dan met de hand. Vooral als je een opzetstuk gebruikt dat twee verschillende kanten op kan draaien. Oh, en vergeet je tong niet mee te poetsen!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag