Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger?

Waar let je op bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hoewel een stofzuiger maar één hoofdfunctie heeft, hebben de apparaten onderling vaak wel veel verschillen. We hebben bijvoorbeeld te maken met grotere huizen, diverse ondervloeren en ook allergieën en huisdieren. Voor ieder huis is er een perfecte stofzuiger te koop, maar je moet wel weten hoe je erachter komt welke dat precies is. In dit artikel beantwoorden we dan ook de vraag waar je op moet letten als je een nieuwe stofzuiger koopt. Hint: het is niet alleen de zuigkracht en de lengte van het snoer!


Wat voor soort stofzuiger kies je?

Als eerst is het belangrijk om te bepalen wat voor soort stofzuiger je wil kopen. Er is natuurlijk de klassieke rijdende stofzuiger met een slang en stang, maar tegenwoordig kun je ook kiezen uit stofzuigers die alleen bestaan uit een stang. En voor de mensen die ook dat nog teveel werk vinden, zijn er ook robotstofzuigers op de markt. Voordat je gaat kijken welke stofzuiger het beste is, moet je er dus eerst achter komen wat voor soort stofzuiger je precies wilt hebben. In dit artikel behandelen we alleen de reguliere stofzuigers. Wil je nooit meer hoeven stofzuigen, lees dan ook ons artikel met de beste robotstofzuigers.


Waar let je op bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger?

Aan de hand van de volgende 12 vragen kom je erachter waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van een nieuwe stofzuiger. Beantwoord je al deze vragen voordat je een nieuwe stofzuiger koopt, dan zal stofzuigen voortaan een stuk relaxter zijn.

1. Hoe groot is de woning?

Heb je een klein appartementje, of moet je wekelijks een gigantisch huis stofzuigen? De grootte van je huis heeft veel invloed op de keuze voor een stofzuiger. Een stofzuiger met een kleine reservoir voor opgevangen stof heeft namelijk weinig nut in een groot huis. Aan de andere kant heeft het weinig zin om een dure en grote stofzuiger te kopen als je in een klein appartement woont met één slaapkamer. In dat geval neemt een grote stofzuiger ook te veel ruimte in beslag. Dan zou het bijvoorbeeld beter zijn om een steelstofzuiger te kopen.


2. Hoeveel verdiepingen heeft de woning?

Moet je veel trappenlopen in huis? Dan kan het vervelend zijn om een zware stofzuiger mee naar boven te sjouwen. Veel mensen kiezen dan liever voor een steelstofzuiger die ze iets vaker moeten leegmaken. Andere mensen besluiten om meerdere stofzuigers te kopen en er op iedere verdieping eentje neer te zetten. Koop je dan drie dure merken, is dat waarschijnlijk een flinke aanslag op je budget. Je kan dan bijvoorbeeld ook een goede stofzuiger voor de woonkamer houden, en een iets minder goede stofzuiger voor alle ruimtes boven.


3. Hoe vaak stofzuig je?

Ook de frequentie waarmee je stofzuigt is van belang bij het kiezen van een stofzuiger. Wil je iedere dag even stofzuigen, dan is het vervelend om steeds een loodzware stofzuiger tevoorschijn te moeten halen. Een kleine steelstofzuiger zou in dat geval een uitkomst zijn, omdat je in één dag nooit het hele stofreservoir kunt vullen. Daarbij is zo’n stofzuiger ook een stuk handzamer en kun je hem eenvoudig weer opbergen.


4. Wil je een stofzuiger met zak of zonder zak?

Er zijn stofzuigers met zak en stofzuigers zonder zak. Over het algemeen zijn stofzuigers zonder zak iets duurder dan stofzuigers met zak. Maar een stofzuiger met zak heeft natuurlijk wel regelmatig een nieuwe zak nodig en die kosten geld. Moet je iedere twee weken een zak vervangen, kan de stofzuiger zonder zak zich al na enkele maanden terugverdiend hebben. Stofzuigerzakken zijn namelijk behoorlijk prijzig.


5. Wat voor vloer heb je?

Krassen op je nieuwe laminaat. Het is de nachtmerrie van iedere huiseigenaar. Gelukkig kan een goede stofzuiger ervoor zorgen dat je daar niet bang voor hoeft te zijn. Kijk dus ook vooral naar het type ondergrond waar de stofzuiger voor bedoeld is. Natuurlijk krijgt bijna iedere stofzuiger een setje met opzetstukken mee, maar die zijn niet altijd bedoeld voor alle ondergronden. Heb je tapijt, dan moet je bijvoorbeeld een stofzuiger kopen die zich niet vast zuigt aan de vloer. Bij laminaat moet je er juist weer voor zorgen dat je een opzetstukje meegeleverd krijgt waarbij borstels ervoor zorgen dat het kunststof van de stofzuiger de vloer niet raakt. Iedere vloer heeft een eigen behandeling nodig omdat ander snel beschadigingen kunnen ontstaan. Omdat sommige stofzuigers speciaal bedoeld zijn voor een bepaalde vloer, is het dus handig om ook daarnaar te kijken.


6. Heb je huisdieren?

Huisdieren zijn leuk, maar ze verliezen vaak enorm veel haar. Daarom is het hebben van een goede stofzuiger een vereiste als er dieren in huis zijn. Op die manier is je eigen leefomgeving ook een stuk hygiënischer. Vaak wil je met huisdieren in huis iedere dag wel even stofzuigen om alle haren weg te halen, maar dan is een logge en zware stofzuiger natuurlijk niet ideaal. Ook een stofzuiger met zak is dan veel sneller vol, waardoor dat op de lange duur ook voor extra kosten kan zorgen. Neem dan bijvoorbeeld een steelstofzuiger, zonder zak. Dan loop je iedere dag even snel door het huis heen, en dan zijn binnen 5 minuten alle haren weer verdwenen. De stofzuiger zet je dan onopvallend in een hoek, klaar om de volgende dag weer gebruikt te worden.


7. Ben je allergisch?

Allergisch zijn is al vervelend genoeg. Met name een stofallergie kan de pret van thuis zijn flink bederven. Gelukkig zijn er stofzuigers te koop die een goed stoffilter hebben. Bij het opnieuw uitblazen van de lucht worden de fijne stofdeeltjes dan niet weer de lucht in geschoten, maar netjes opgevangen. Heeft de stofzuiger een speciaal anti-allergiefilter of zit er minimaal een HEPA 13 filter in? In dat geval kun je ervan uitgaan dat je stofallergie een stuk minder wordt met deze stofzuiger. Een stofzuiger met anti-allergiefilter is overigens niet alleen maar handig voor mensen met een stofallergie. Doordat zelfs de kleinste stofdeeltjes worden opgevangen, is je huis na het stofzuigen ook gelijk een stuk schoner.


8. Wat moet de stofzuiger opzuigen?

Het klinkt logisch dat een stofzuiger bedoeld is op stof op te zuigen. Maar er zijn verschillende gradaties in hoe fijn het stof is, en ook hoe vochtig dat allemaal mag zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een stofzuiger kopen die geschikt is voor bouwstof. Normale stofzuigers zijn niet in staat om zulke fijne stofdeeltjes op te vangen, waardoor het apparaat vaak stuk gaat. Daarnaast is ook water normaal gesproken geen goede vriend van een stofzuiger. Toch zijn er speciale stofzuigers die in staat zijn om bouwstof en water op te zuigen. Hiervoor moet je vaak wel iets dieper in de buidel tasten, maar je weet dan wel zeker dat je stofzuiger in staat is om het klusje te klaren zonder dat de motor het begeeft.


9. Wat voor energielabel heeft de stofzuiger?

Stroom besparen is belangrijk, ook als je stofzuigt. Sinds enkele jaren is het ook voor stofzuigers verplicht om een energielabel te hebben, hoewel deze anno 2019 nog niet officieel zijn goedgekeurd. Dat energielabel geeft jou goed inzicht in het verwachte energieverbruik, zodat je een energiebewuste beslissing kunt maken. Gebruik je de stofzuiger iedere dag in verband met huisdieren of een stofallergie? Dan kan een zuiniger energielabel een zichtbare impact hebben op de energierekening.


10. Hoe krachtig is de stofzuiger?

Hoewel kracht niet alles zegt over hoe goed een stofzuiger is, is het wel een belangrijke factor. Om het volledige vermogen tot je beschikking te hebben, moeten wel alle onderdelen goed op elkaar aansluiten. Een stofzuiger van een goedkoop merk met 2000 watt is dus niet altijd sterker dan een kwalitatieve stofzuiger met 1200 watt die gemaakt is door een bedrijf zoals Dyson. Een hoog vermogen zorgt wel voor een hoger energieverbruik. Heb je dat extra vermogen niet altijd nodig, dan kun je hebt beste kiezen voor een stofzuiger waarbij je het vermogen zelf kunt aanpassen.


11. Hoe makkelijk is het om vervangende onderdelen te kopen?

Wanneer je een stofzuiger koopt denk je er vaak niet over na. Het kopen van vervangende onderdelen of stofzuigerzakken. Maar raak je een onderdeel kwijt of heb je nieuwe stofzuigerzakken nodig, dan volgt bij sommige stofzuigermerken een lange zoektocht. Het merk is bijvoorbeeld onbekend waardoor je op de gok universele stofzuigerzakken moet kopen en nieuwe opzetstukken zijn nergens meer te verkrijgen. Soms moet je dan een nieuwe stofzuiger kopen omdat je zonder de hulpstukken niets meer kunt. Je kunt dit voorkomen door een stofzuiger van een bekend merk te kopen, waarvan je weet er altijd wel reserveonderdelen van beschikbaar zullen zijn. Ook nieuwere modellen hebben vaak veel meer verkooppunten waar je deze spullen kunt kopen.


12. Hoe lang moet het snoer zijn?

Niets is vervelender dan om nét dat ene hoekje niet te kunnen bereiken. Of als je tijdens het stofzuigen drie keer een ander stopcontact moet opzoeken omdat het snoer niet lang genoeg is. Herken je dit probleem? Kijk dan vooral ook naar de lengte van het snoer. Bij sommige stofzuigers is deze lengte nog geen 5 meter, terwijl je bij andere stofzuigers bijna 10 meter aan snoer tot je beschikking hebt.


Met deze 12 vragen kom jij erachter welke stofzuiger het beste bij jou past. En hoewel stofzuigen er misschien niet veel leuker van wordt, kan een goede stofzuiger in ieder geval zorgen dat je minder moeite hoeft te doen voor een schoon huis. Heb je een klein budget voor de stofzuiger? Bekijk dan ook ons artikel met de beste goedkope stofzuigers. Wil je dat je huis automatisch wordt schoongemaakt, maar vind je een robotstofzuiger niks? Bekijk ook hoe je een betrouwbare schoonmaker vindt.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag