Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 Tips voor het schoonmaken van je ramen

10 Tips voor het schoonmaken van je ramen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De ramen schoonmaken is voor veel mensen geen favoriete klus. Zeker niet als het resultaat niet zo mooi schoon is als je wilt. Daarbij werkt niet elke truc bij iedereen, omdat veel mensen zo hun voorkeuren hebben om handig schoon te maken. Door schone ramen heen kijken is wel erg prettig, dus daarom vind je hier de handigste tips om weer door je ramen heen te kijken. Van oude tips tot nieuwe middelen en trucs, er zit vast wel wat voor je bij om je ramen het beste schoon te maken.


Wat moet je in elk geval in huis hebben voor schone ramen?

Of je nu net op jezelf woont, of al heel lang een huishouden hebt, af en toe moet je de ramen zemen. Welke spullen heb je dan in elk geval nodig:

 • Een emmer
 • Een trekker of ramenwisser
 • Een zeem (voor het beste resultaat het liefste een natuurzeem)
 • Als er plekken zijn waar je zelf niet bij kan: een trapje
 • Een spons
 • Afwasmiddel of azijn en warm water (gebruik maar weinig afwasmiddel voor een streeploos resultaat).

Dit zijn de spullen die de meeste mensen gebruiken om ramen te zemen. Er zijn ook andere producten en methodes voor schone, streeploze ramen. Daar gaan we natuurlijk ook op in in dit artikel!


De klassieke manier om voor schone ramen te zorgen

Pak de spullen erbij die we net genoemd hebben en ga aan de slag. Hier lees je wat je in welke volgorde het beste kan doen. Als je regelmatig je ramen zeemt, zal je zien dat je steeds sneller schone en streeploze ramen hebt. Het volgende moet je doen:

 • Ruim de vensterbank op zodat je overal makkelijk bij kan.
 • Zijn je ramen erg zanderig aan de buitenkant? Spoel ze dan eerst af met de tuinslang. Zo kan je makkelijker schoonmaken en voorkom je krassen op je raam.
 • Maak de ramen vochtig met een spons. Zorg dat ze ook weer niet té nat worden.
 • Als de ramen nat zijn, is het tijd voor de trekker. Haal de trekker in een vloeiende beweging van links naar rechts om strepen te voorkomen.
 • Neem het vuil van de trekker af en toe even af met de zeem.
 • Beweeg de trekker van links naar rechts tot de ramen droog zijn.
 • Haal de zeem langs alle hoekjes en ramen om de laatste druppels te verwijderen.
 • Moeilijk bereikbare, vuile plekjes in de hoeken van je ramen kan je schoonmaken met wattenstaafjes.

Eventueel kan je met stukken ui en oude kranten zorgen voor extra streeploze ramen. Hoe dat werkt, lichten we verderop in het artikel toe.


Twee praktische tips om strepen op je raam te vermijden.

Als je je ramen zeemt in de volle zon, zullen ze sneller opdrogen waardoor er strepen ontstaan. En die wil je nu juist niet. Vermijd al te zonnige dagen om te zemen, als je een mooi, streeploos resultaat wilt. In de zomer kan een zonnige dag bovendien erg heet zijn.

Een andere tip om strepen tegen te gaan, is om de binnenkant van je raam horizontaal schoon te maken en de buitenkant verticaal. Als je toch strepen ziet, zie je meteen welke kant je opnieuw moet doen.


Maak je eigen schoonmaakmiddel met water en azijn

Meng één deel warm water met één deel schoonmaakazijn en doe dit in een plantenspuit. Het beste kan je wat meer water dan azijn gebruiken, al verschilt het per persoon wat iemand prettig vindt. Als je de geur erg vervelend vindt, kan je een scheutje citroen gebruiken.
Bij regelmatig gebruik van je eigen schoonmaakmiddel, heb je telkens maar erg weinig werk. Spuit ‘m op je ramen en gebruik oude kranten om je raam in één keer droog en schoon te maken. Klaar ben je!


Gebruik ammonia tegen vet of strepen

Sommige mensen vinden ammonia een handig middel tegen strepen en vettigheid. Inderdaad kan je ammonia hier prima voor gebruiken. Je voegt dit gewoon toe aan je sopje met schoonmaakmiddel. In tegenstelling tot spiritus laat ammonia geen sporen achter. Wel heeft ammonia een opvallende, minder prettige geur. Het is dus een praktisch middel zolang je je daar niet aan stoort.


Schoonmaakmiddelen voor de auto op je raam.

Ruitensproeiervloeistof en autoshampoo werken perfect op autoruiten, maar ook op je ramen. Om ruitensproeiervloestoef handig aan te brengen op je ramen, kan je dit het beste in een leeg flesje of handzeeppompje bewaren.

Als je houdt van een langdurig resultaat, kan autoshampoo een ideaal middel zijn voor het schoonmaken van je ramen. Autoshampoo laat een beschermend laagje op je raam achter, waardoor bijvoorbeeld regen er niet op blijft ‘plakken’ en vlekken achterlaat. Makkelijk in het gebruik en je hoeft je ramen wat minder vaak te lappen.


Natuurlijke middeltjes voor streeploze ramen

Dure of ingewikkelde schoonmaakmiddelen gebruiken voor schone, streeploze ramen is helemaal niet nodig. Soda, zout en natuurazijn zorgen stuk voor stuk voor schone ramen. Als je niet van sterk geurende of agressieve schoonmaakmiddelen houdt, zijn dit prima schoonmaakmiddelen. Het natuurazijn kan je ook in plaats van gewoon azijn in je fles met zelfgemaakt schoonmaakmiddel doen.

Je ramen zemen met een scheut natuurazijn in een emmertje water, zorgt ook voor schone, streeploze ramen. Daarnaast werkt azijn ontvettend.


Vogelpoep op je raam? Verwijder het eenvoudig met tandpasta!

Je wilt snel even je ramen zemen, maar je oog valt op een klodder vogelpoep. Irritant. Wist je dat je vogelpoep op je ramen handig kan verwijderen met tandpasta? Het schuurt mild, en is daarom veilig voor je raam. Doe een beetje op een doekje of op je vinger, en wrijven maar om die vervelende vogelkwak te verwijderen!
Spoel daarna de tandpasta weg, want je hoeft het natuurlijk niet overal op je raam terug te vinden.


Gebruik glansspoelmiddel voor een extra mooi resultaat

Voor schitterende ramen kan je een scheutje glansspoelmiddel gebruiken dat je ook voor de vaatwasser gebruikt. Een middel dat goed werkt voor mooie drinkglazen kan je gerust ook voor je ramen gebruiken. Je ramen zullen er weer als nieuw uitzien.


Tip van Oma: gebruik een gepelde ui voor streeploze ramen

Het klinkt een beetje vreemd of ouderwets, maar een ui zorgt écht voor streeploze ramen. Het is het stofje waar je van gaat tranen dat zo goed schoonmaakt. Snij de ui in vieren en stop hem in je emmer met sop. Door de ui in stukken te snijden komt het stofje waar je wat aan hebt, goed in je sop terecht. Het nadeel van de ui is wel dat je hem ietwat kan blijven ruiken. Niet iedereen houdt daarvan.


Andere tip van Oma: streeploze ramen met oude kranten

Een tip die je vaak tegen zult komen voor schone ramen, is het gebruiken van oude kranten. Waarom werken die nu eigenlijk zo goed? Om deze redenen zijn oude kranten handig voor schone, streeploze ramen:

 • Krantenpapier laat geen pluisjes achter, zoals papieren handdoekjes dat wel doen.
 • Het inkt van de kranten blijft nooit achter op ruiten of spiegels, omdat het oppervlak van een spiegel of raam te glad is om inkt vast te houden.
 • Met krantenpapier kan je vlekken uit het raam verwijderen.
 • Krantenpapier laat geen strepen na.

Maak een prop van oude kranten en maak daarmee je ramen simpelweg droog. Met deze methode ontstaan er geen strepen. Gebruik wel alleen oude kranten, want hoewel de kans klein is, kunnen nieuwere kranten inkt afgeven.

Let op, want oude kranten kan je niet te vaak gebruiken op je ramen. Op den duur kunnen ze krasjes op je raam veroorzaken, wat natuurlijk zonde is.


Gebruik liever geen spiritus

Spiritus is een veelgebruikt middel voor schone ramen. Toch kan je hier beter mee uitkijken. Spiritus kan namelijk olieachtige strepen op je ramen achterlaten die er niet meer uitgaan. Zonde! Daarnaast kan spiritus een blauwige waas achterlaten die je niet wilt hebben.

De tip om spiritus te gebruiken staat regelmatig genoemd op internet. De meningen of het handig is voor je ramen, lopen uiteen. Wij gaan er vanuit dat je liever geen risico wilt lopen op olieachtige sporen op je ramen. Daarom raden we spiritus af.


Lap je ramen regelmatig om handiger te worden en zet muziek aan.

Bijna niemand lapt graag ramen, maar iedereen houdt van ramen waar je doorheen kunt kijken. Zet muziek aan waar je actief van wordt en de klus is binnen no-time geklaard. Van autoshampoo tot ouderwetse methodes: tussen al onze tips zie je er vast wel één die past bij jouw routine!foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag