Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je tuintegels schoonmaken?

Hoe kun je tuintegels schoonmaken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je een tuin vol mooie tuintegels die je graag zo mooi wilt houden? Dan ontkom je helaas niet aan het schoonmaken ervan. Hoe je ze precies schoonmaakt hangt een beetje af van het soort tegel dat je hebt. Eén ding is in ieder geval zeker: je moet elk soort tegel wekelijks onderhouden. In dit artikel lees je per tegelsoort hoe je de tuintegels het beste kunt schoonmaken.


Stenen tuintegels schoonmaken

Heb jij lijmstenen, marmeren, granieten, zandstenen of leistenen tuintegels? Dan moet je onderstaande instructies opvolgen over hoe je ze schoon kunt maken.

Dagelijks onderhoud

Gebruik een droge dweil om de tuintegels om de dag mee te dweilen. Dat is beter dan vegen, want een bezem laat al gauw krasjes achter. Door droog te dweilen voorkom je dat er zand blijft liggen. Want ook zand kan de tegels beschadigen, bijvoorbeeld als er iemand over de tuintegels heen loopt waardoor het zand verschuift.

Regelmatig onderhoud

Het ligt er een beetje aan of je tegels dienen als siertegels aan de rand van je tuin, of dat het onderdeel is van een looppad. Want hoe sneller de tegels vies worden, hoe vaker je dit onderhoud zult moeten plegen. We gaan in ieder geval uit van een gemiddelde poetsbeurt van één keer per maand.

Dweil de tuintegels in kleine, overlappende cirkels totdat je geen vuil en vlekken meer ziet. Gebruik hiervoor een zeep die specifiek geschikt is voor het soort tuintegels dat je schoonmaakt. Het is belangrijk dat je controleert of het schoonmaakmiddel geschikt is voor de stenen tegels, want het verkeerde middel kan onomkeerbare vlekken veroorzaken. Dat zou natuurlijk enorm zonde zijn!

Incidentele schoonmaak

Zo nu en dan zullen jouw stenen tuintegels ten prooi vallen aan alg of mos. Probeer deze te verwijderen met een bleekoplossing. Na het dweilen moet je ze afspoelen met lauw water. Het is belangrijk dat er geen zeepresten achterblijven. Daarna moet je de tegels met een zachte handdoek drogen. Let op: vermijd schoonmaakmiddelen met een schurende werking! Zoals borstels met harde haren, azijn, zure reinigingsmiddelen et cetera. Dergelijke producten kunnen krassen en beschadigingen veroorzaken.


Porseleinen tuintegels schoonmaken

Porseleinen tuintegels zijn prachtig maar vergen tegelijkertijd ook onderhoud. Hieronder lees je hoe je porseleinen tegels het beste schoon kunt maken en schoon kunt houden.

Dagelijks onderhoud

De meeste hoveniers raden aan om porseleinen tegels dagelijks (of op z’n minst om de dag) te vegen. Gebruik een zachte, natuurlijke borstelbezem die geen krassen achter kan laten op je porseleinen tegels. Als de porseleinen tegels de entree vormen naar je voordeur, is het beter om ze nóg vaker te vegen. Hoe meer ze gebruikt worden, hoe sneller ze vuil kunnen worden.

Wekelijks onderhoud

Je porseleinen tegels blijven het mooiste als je ze wekelijks met warm water dweilt. Het is belangrijk dat het water schoon is en geen schoonmaakmiddelen bevat. Water is voldoende om de vuiligheid uit de tegels te verwijderen en ze te laten glanzen. Probeer de dweil eerst een beetje uit te wringen en niet onnodig veel water op de tegels te laten vallen.

Maandelijks onderhoud

Elke maand moet je de porseleinen tegels grondig schoonmaken.Ook door te dweilen. Ditkeer wel met een schoonmaakmiddel. Je kunt kiezen uit twee soorten: water met een beetje azijn of een schoonmaakmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor porseleinen tegels. Nadat je de vloer met een schoonmaakmiddel hebt gedweild, moet je het nog een keer met schoon water doen om de schoonmaakmiddelresten te verwijderen. Daarna moet je met een schone handdoek de tegels drogen. Mochten je tegels nog steeds niet helemaal schoon zijn, dan moet je dit hele proces nog een keer herhalen.

Incidentele schoonmaakbeurten

Als je een vlek ziet moet je die zo snel mogelijk verwijderen, voordat de vlek hardnekkig wordt . Dat kun je het beste doen door een schoonmaakmiddel te kopen en de gebruiksaanwijzing op de verpakking op de volgen. Het is heel belangrijk dat je geen producten gebruikt die op olie gebaseerd zijn! Dit kan lelijke vlekken achterlaten in je porselein. Gebruik ook zachte borstels en geen borstels die het porselein blijvend kunnen beschadigen.


Tuintegels van hout en composiet schoonmaken

Houten tuintegels vergen uiteraard ook het nodige onderhoud. Hieronder lees je hoe je ze schoon maakt.

Dagelijks onderhoud

Je moet de houten tegels dagelijks of in ieder geval een aantal keer per week vegen. In de herfst moet het nog veel vaker, want bladeren moet je direct verwijderen voordat ze blijven liggen. Als ze te lang blijven liggen kan er namelijk houtrot of schimmel ontstaan. Dagelijks vegen lijkt veel, maar het voorkomt dat je ineens een hele grote schoonmaakbeurt moet doen of dat je tegels blijvend vies worden.

Maandelijks onderhoud

De houten of composiet tegels moeten één keer per maand worden gereinigd met water en zeep. Je moet heel wat liter water pakken (zo’n 20 liter) en dit vermengen met een beetje afwasmiddel. Je hebt pas genoeg zeep als het water als er zeepsop ontstaat. Gebruik een dweil om vuil van de houten tegels te verwijderen. Je moet zorgen dat de dweil van zacht materiaal is, bijvoorbeeld spons of draden of een doek. Na het dweilen moet je de tegels afspoelen met schoon water, om het schoonmaakmiddel te verwijderen.

Tweejaarlijks onderhoud

In de lente en in de herfst is het belangrijk om je houten tegels aan een grondige reinigingsbeurt te onderwerpen. Je moet een speciale tegelreiniger aanschaffen en daarmee schoonmaken. Voor houten tegels is een product met natriumhypochloriet uitermate geschikt.

Incidentele schoonmaakbeurten

Het is belangrijk om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Al helemaal als de vlekken bestaan uit een olie-achtige substantie, zoals sladressing. Je moet de vlek verwijderen met een beetje zeepsop. Lukt dat niet? Koop dan een anti-vlek schoonmaakmiddel voor houten vloeren/tegels. Het is belangrijk om de vlek snel te verwijderen omdat deze anders te diep in het hout trekt.


Voor alle soorten tegels: onkruid verwijderen

Al jouw moeite voor het dweilen wordt teniet gedaan door de grote, groene vijand: onkruid. Niet iedereen heeft last van onkruid tussen de tuintegels, maar het gros van de mensen wel. Daarom willen we er ook nog even bij stilstaan hoe je onkruid tussen je tuintegels verwijdert.

  • Zodra je onkruid ziet moet je het direct uit de grond trekken. Want onkruid groeit, wordt groter en laat z’n wortels steeds dieper achter. Daardoor wordt het steeds lastiger om het onkruid te verwijderen. Diepe wortels breken namelijk af en groeien rustig verder. Oftewel, nieuw onkruid!
  • Gebruik kokend water om het onkruid los te branden. Hierdoor is het makkelijker om het te verwijderen. Sommige huis-tuin-en-keukenwebsites zeggen dat je moet werken met azijn of zout. Het is echter verboden om deze middelen tegen onkruid te gebruiken. Daarnaast kan azijn sommige tegeltypes beschadigen. Wij raden dan ook aan om hier voorzichtig mee om te gaan en het liefst uitsluitend kokend water te gebruiken.

Onkruid voorkomen

Ook zo’n hekel aan onkruid wieden? Bekijk dan nog even deze tips om onkruid te voorkomen. Waarschijnlijk komt deze tip een beetje als ‘mosterd na de maaltijd’, maar kies het liefst voor grote tegels. Dan ontstaan er minder voegen op je terras of looppad waardoor onkruid minder ruimte heeft. Ten tweede kan het helpen om polymeer voegzand tussen de tegels te plaatsen. Hierdoor krijgt onkruid minder ruimte. Ten slotte kun je biologisch afbreekbare onkruidverdelgers kopen. Let er echter wel op dat deze verdelgers geen beschadigingen kunnen aanbrengen aan je tuintegels.

Groene aanslag voorkomen

Een ander groen tuinmonster is groene aanslag. Dit geeft jouw tegels natuurlijk niet echt de uitstraling waar je op zit te wachten. Daarom hebben we nog een leuke hovenierstip voor je. Kook je weleens aardappelen? Op de een of andere manier werkt het kookvocht van aardappelen ontzettend goed om groene aanslag te voorkomen. Daarnaast kan een goede afwatering echt al heel veel groene aanslag voorkomen.


Ook interessant: hoe reinig je een terras?

Grote kans dat de tuintegels onderdeel uitmaken van een terras. In dat geval is het ook interessant om te weten hoe je deze in totaliteit kunt reinigen of kunt laten reinigen. In dit uitgebreide artikel bespreken we hoe je verschillende soorten terrassen reinigt.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Huishouden Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag