10 Tips voor het wassen van je gordijnen

10 Tips voor het wassen van je gordijnen

Laatst bijgewerkt: 19 maart 2019

Gordijnen worden nog weleens makkelijk vergeten als het erom gaat ze te wassen. Waarschijnlijk denk je eerder aan het schoonmaken van je ramen, meubelen of tapijt, dan aan de gordijnen. Zonde om ze te vergeten, want hoe netter je ze houdt, hoe langer je er plezier van hebt. Nu gebruik je je gordijnen relatief weinig, maar stof, eventuele huisdieren of eten kunnen toch voor wat vervuiling zorgen. Zie je er tegenop om je gordijnen te reinigen, dan lees je in dit artikel hoe je dat kunt doen. We hebben tips voor elk type gordijn én we geven tips over waar je op moet letten voor je begint met het reinigen van je gordijnen.


De verschillende soorten gordijnen

Het ene gordijn is natuurlijk het andere niet. Er bestaan verschillende soorten gordijnen, die je elk op een andere manier schoonmaakt. Bij het ene gordijn is dit een grotere klus dan bij het andere gordijn. Verderop in deze blog lees je daar alles over. Wat zijn de gordijnen die het meeste voorkomen:

 • Gordijnen van de stof katoen
 • Gordijnen van zijde of velours
 • Rolgordijnen
 • Plissé gordijnen
 • Jaloezieën
 • Lamellen
 • Vouwgordijnen
 • Overgordijnen
 • Vitrage
 • Moderne, nieuwe soorten gordijnen met bijvoorbeeld een bijzondere coating.

Een aantal van deze gordijnen kunnen op dezelfde manier gewassen worden. Andere gordijnen vragen weer om een geheel eigen aanpak. Het is dan meer een kwestie van een doekje erover halen dan wassen. Sommige gordijnen moeten bijvoorbeeld naar de stomerij.


1. De voorbereiding voor het wassen van je gordijnen is belangrijk.

Zoals je hierboven las, is het dus allereerst belangrijk om zeker te weten welke gordijnen je nu precies hebt hangen. Vaak staat hier een wasvoorschrift bij (indien van toepassing). Zit er geen wasvoorschrift bij de gordijnen, dan kan je het beste bij de fabrikant of de leverancier navragen hoe je de gordijnen het beste kunt reinigen. Wat je ook kan doen, is je gordijnen professioneel laten reinigen. Het resultaat is dan optimaal en je hebt er weinig omkijken meer naar. Een nadeel is natuurlijk dat het wel geld kost. Verderop in dit artikel vertellen we daar meer over.

Je gordijnen losmaken van het plafond

Wat ook erg belangrijk is voor je je gordijnen gaat, of laat wassen, is de manier waarop ze opgehangen zijn. Let hier goed op, zodat je er niet je hoofd over hoeft te breken als je ze weer op moet hangen.
Verwijder de haakjes en loodjes van de gordijnen zodat ze de gordijnen tijdens het wassen niet kunnen beschadigen. Als je de haken niet kan verwijderen, doe er dan een washandje omheen, dat je vastzet met een elastiekje.


2. Zo was je je gordijnen met de hand

Als je je gordijnen met de hand gaat wassen, heb je natuurlijk niet genoeg aan een klein teiltje. Ze moeten flink de ruimte krijgen om te weken. Gebruik dus een grote teil of als je die hebt, een badkuip.
Wat is er verder belangrijk:

 • Gebruik niet teveel, of al te agressieve zeep. Chloor is bijvoorbeeld uit den boze.
 • Wring de gordijnen niet uit.
 • Wrijf niet te lang over vlekken, want dat kan verkleuringen veroorzaken.
 • Hang de gordijnen na het wassen goed uit om te drogen.

Wat dus vooral belangrijk is tijdens met de hand wassen, is ruimte om de gordijnen te wassen en te drogen.


3. Zo was je je gordijnen met je wasmachine

Als je je gordijnen wast in je wasmachine, is het belangrijk dat je wasmachine niet te vol zit. In een te volle machine kunnen je gordijnen slijtageplekken oplopen.
Wat is nog meer belangrijk:

 • Kwetsbare gordijnen zoals vitrage kan je het beste wassen in een waszak.
 • Laat gordijnen nooit centrifugeren.
 • Na het wassen met de machine hang je de gordijnen nat uit om ze te laten drogen.

Let vooraf natuurlijk ook op de wasvoorschriften. Doe gordijnen nooit in de droger. Geen enkel gordijn is daar geschikt voor.


4. Gordijnen professioneel laten wassen of stomen.

Er kunnen een aantal redenen zijn om je gordijnen professioneel te laten wassen of stomen. Denk hierbij aan:

 • Velours gordijnen, deze kan je niet zelf wassen.
 • Sommige gordijnen zijn te gevoelig voor water.
 • Je vindt zelf wassen teveel gedoe.
 • Je hebt niet de mogelijkheden om de gordijnen goed te wassen en te drogen.
 • Je gordijnen professioneel laten wassen of stomen heeft als voordeel dat de kans op krimpen kleiner is. Bij tip 9 vertellen we daar meer over.
 • Sommige gordijnen, zoals bepaalde vouwgordijnen, kunnen het beste ultrasoon gereinigd worden.

In elk geval is het belangrijk om bij twijfel over het wassen van je gordijnen altijd een professional te raadplegen. Het nadeel van professioneel laten wassen is dat je je gordijnen een paar dagen kwijt bent en dat het prijzig kan zijn.


5. Zo maak je vouwgordijnen schoon

De meeste vouwgordijnen kan je zelf wassen, al moet je wel goed opletten. Ze zijn namelijk wat ingewikkelder dan veel andere gordijnen wat betreft het ophangen. Bekijk goed hoe ze oorspronkelijk opgehangen waren, en maak desnoods een paar notities. Vouwgordijnen bestaan uit allerlei touwtjes, koordjes en knoopjes. Deze maak je los, zodat je de losse vouwgordijnen kan wassen.

Veel vouwgordijnen zijn ook geschikt voor reinigen met stoom, reinigen met de lage stand van je stofzuiger of ultrasoon reinigen. Twijfel je over de beste methode, vraag dan aan de leverancier wat de beste manier is.


6. Tip voor het schoonmaken van rolgordijnen

Rolgordijnen kunnen niet gewassen worden. In de eerste plaats zijn ze niet geschikt om uit elkaar te halen, en vaak kunnen ze niet goed tegen schoonmaakmiddel. Schoonmaakmiddel kan namelijk makkelijk vlekken veroorzaken in je rolgordijn. Het beste maak je deze gordijnen schoon met een vochtige doek. Je bent dus snel klaar. Wat reinigen betreft zijn rolgordijnen lekker makkelijk. Haal wel regelmatig dat doekje erover, zodat ze niet groezelig en stoffig worden.


7. Lamellen en jaloezieën reinigen

Lamellen en jaloezieën zijn niet erg tijdrovend om te reinigen. Je kan ze afnemen met een vochtig doekje en dat is voldoende. Gebruik daar geen agressieve schoonmaakmiddelen voor. Vaak kunnen lamellen en jaloezieën daar niet zo goed tegen en is het ook niet nodig.
Maak het doekje niet te vochtig als je houten jaloezieën hebt. Van teveel vocht kan hout krom gaan trekken.


8. Plissé gordijnen schoonmaken

Plissé gordijnen worden eerder stoffig dan echt vies. Je kan ze het beste schoonmaken met een plumeau of met de stofzuiger op een lage stand.
Als je een vlek ontdekt in je plissé gordijn, kan je deze het beste zo snel mogelijk afnemen met een vochtige spons. Eventueel kan je een niet-synthetisch wasmiddel gebruiken, maar het liefst niet teveel.
Sommige plissé gordijnen (dit hangt af van het materiaal van het doek) kunnen in lauwwarm water gewassen worden. Het beste kan je daarvoor een fijn wasmiddel gebruiken. Naderhand spoel je het plissé gordijn uit met schoon water. Daarna plooi je je gordijn weer tot een pakket om het water eruit te drukken. Als het goed is, is het gordijn daarna alleen nog vochtig. Hang het op zijn eigen plek op, om het verder te laten drogen.

Let op
Plissé gordijnen met een gemetalliseerde achterkant kunnen niet met water gereinigd worden. Voor alle pliséé gordijnen geldt dat het mechanische gedeelte niet met water in aanraking mag komen.


9. Zo hou je rekening met het krimpen na het wassen van stoffen gordijnen

Het feit dat je gordijnen kunnen krimpen na het wassen is zowel bij zelf wassen als bij professionele reiniging, een punt om rekening mee te houden. Dat stoffen gordijnen kunnen krimpen (zo’n 3 tot 5 procent), heeft alles te maken met het productieproces. Gordijnen worden namelijk geweven onder hoge spanning, maar zodra je ze reinigt met water verdwijnt deze spanning. Het gevolg is dat je gordijnen korter worden. Als je je gordijnen professioneel laat wassen, moet het bedrijf je van tevoren waarschuwen voor de krimp. Vaak doen de medewerkers dit met een kleine uitleg. Wél is de kans op krimpen na een professionele wasbeurt kleiner dan wanneer je je gordijnen zelf schoonmaakt.
Als je je gordijnen zelf wast, is dat kans op krimp iets groter. In de eerste plaats kan je dit beperken door de wasvoorschriften goed te volgen.

Bang voor flink krimpen? Maak de zoom van het gordijn los

Als je problemen met gekrompen gordijnen wilt voorkomen, kan het helpen om voor het wassen de zoom los te maken. Je kunt er dan naderhand een nieuwe zoom inzetten. Een meegewassen zoom blijf je namelijk zien, waardoor deze geen optie meer is.


10. Tip voor gekreukelde gordijnen

We kunnen je vast geruststellen: de meeste gordijnen zijn door de fabrikant voorzien van een kreukvrije finish. Dat betekent dat je direct na het wassen van je gordijnen wel wat kreukels zou kunnen zien, maar deze zouden na een paar dagen of weken moeten verdwijnen.
Blijf je toch storende kreukels zien na het wassen, dan zou je kunnen overwegen om je gordijnen te strijken. Controleer dan van tevoren wél of je gordijnen daar geschikt voor zijn en zo ja, op welke stand je mag strijken. Als je dit zeker weet, dan zie je gordijnen er na het strijken weer onberispelijk uit.


Verschillende reinigingsmethodes voor gordijnen

Van een goede wasbeurt kunnen je gordijnen erg opknappen. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Je kan ze wassen in je wasmachine, met de hand, of je kan ze laten stomen. Sommige gordijnen, zoals lamellen, hoef je niet daadwerkelijk te wassen. Deze kan je afnemen met een vochtig doekje, het liefst zonder schoonmaakmiddel.
Andere manieren voor het reinigen of wassen van gordijnen zijn ultrasoon reinigen of afstoffen met je stofzuiger of plumeau. Sommige gordijnen, zoals velours gordijnen, zijn niet geschikt om zelf te wassen. Dit moet je altijd professioneel laten doen.

Bij gordijnen is het erg belangrijk om goed op de wasvoorschriften te letten en ervoor te zorgen dat ze genoeg ruimte hebben tijdens het wassen en drogen. Voor het drogen moet je ze goed uit kunnen hangen. Bij een aantal stoffen gordijnen moet je bovendien rekening houden met een krimp van 3 tot 5%. Dit kan bij langere gordijnen een paar centimeter zijn. Hier kan je op inspelen door de zoom los te maken en er na het wassen en drogen een nieuwe zoom op te zetten.

 foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag