Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 tips voor het schoonmaken van tapijt

5 tips voor het schoonmaken van tapijt

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een tapijt kan de ruimte meer warmte en sfeer brengen. Daarnaast is het geluiddempend, warm aan je voeten, en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en designs. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen een tapijt in huis hebben. Maar hoe kun je tapijt nu eigenlijk het beste goed schoonmaken? Hoe krijg je vlekken eruit? En hoe zorg je dat het hygiënisch blijft? In dit artikel geven we je 5 tips voor het schoonmaken van tapijt.


Tapijt mooi houden

Een mooi tapijt in huis wil je natuurlijk ook graag mooi houden. Door stof en vuil kan een tapijt er echter al snel een stuk minder mooi uit gaan zien. Daarom is het belangrijk om je tapijt goed schoon te houden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Alleen stofzuigen blijkt in ieder geval vaak niet genoeg. Een tapijt bevat namelijk meer stof dan de stofzuiger op zal zuigen. Nu kun je natuurlijk een professional inhuren om je tapijt grondig schoon te laten maken, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf doen. Hoe? Dat lees je hieronder.


1. De mattenklopper

Voordat je je tapijt op wat voor manier dan ook schoon gaat maken, is het om te beginnen altijd verstandig om eerst met de mattenklopper aan de gang te gaan. Dat klinkt misschien wat ouderwets, maar een mattenklopper is een hele goede manier om je tapijt vrij te maken van stof en vuil. Til het vloerkleed naar buiten en hang hem ergens overheen, bijvoorbeeld over de waslijn, een stoel of de schutting. Sla er vervolgens met de mattenklopper tegenaan tot er (haast) geen stof of vuil meer uit het kleed komt.


2. De stofzuiger

Om je tapijt mooi en fris te houden, is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je hem minstens een keer per week grondig stofzuigt. Niet alleen zorg je er daardoor voor dat het tapijt hygiënisch blijft, maar ook dat hij langer mooi blijft. Als het mogelijk is, is het aan te raden om het tapijt altijd in verschillende richtingen te stofzuigen, zo zorg je er namelijk voor dat je zoveel mogelijk vuil en stof verwijdert.


3. Een stoomreiniger

Een stoomreiniger is dé manier om je tapijt weer helemaal fris en schoon te krijgen. Niet alleen zorgt dit apparaat ervoor dat het tapijt er weer als nieuw uitziet, maar ook dat bacteriën in het tapijt gedood worden. In principe kun je de stoomreiniger zo vaak als je wilt gebruiken om je tapijt te reinigen, maar het is zeker aan te raden om dit minstens twee keer per jaar te doen. Heb je huisdieren of kleine kinderen? Dan zou je het nog iets vaker kunnen doen. Je kunt zelf een stoomreiniger kopen, of voor een paar uur een stoomapparaat huren bij bijvoorbeeld de bouwmarkt. Zorg wel dat je het tapijt eerst grondig hebt gestofzuigd, voordat je met de stoomreiniger aan de slag gaat.


4. Vlekken verwijderen

Vlekken in je tapijt zijn enorm vervelend, zeker als je een licht vloerkleed hebt. Des te meer reden om die vlek zo snel mogelijk te verwijderen. Maar hoe kun je dat het beste doen? Allereerst kun je altijd proberen om met een doek gedrenkt in lauw water over de vlek te deppen. Mocht dit niet voldoende zijn om de vlek te verwijderen, dan hebben we hieronder een aantal tips voor je verzameld om de vlek weg te krijgen. Test het middel naar keuze wel eerst altijd uit op een onopvallende plek, zodat je weet wat het met het tapijt doet.

Een vlek door koffie

Een koffievlek in je kleed verwijder je het beste door er zo snel mogelijk na het morsen met een vochtige doek overheen te deppen. Spoel de doek daarna grondig uit, en dep de vlek na tot hij verdwenen is.

Een vlek door rode wijn

Rode wijn geeft hele vervelende vlekken, maar gelukkig kun je die vlekken supersimpel met een beetje keukenzout verwijderen. Strooi direct na het morsen zout over de vlek en laat dit even intrekken. Zodra het zout rood kleurt, neem je een vochtige doek waarmee je het zout van het kleed dept. Blijf dit doen tot de vlek verdwenen is. Werk hierbij van de buitenkant van de vlek naar binnen, en spoel de doek tussendoor goed uit. Is de rode wijnvlek al opgedroogd of ouder? Dan kun je het beste gebruikmaken van witte wijn om de vlek te verwijderen. Meng hiervoor witte wijn met water, en dep dit met een doek op de vlek tot deze verdwenen is.

Vlekken door urine

Heeft een van je huisdieren op het tapijt geplast, of heeft een van de kinderen een ongelukje gehad? Geen probleem, urinevlekken kun je namelijk verwijderen met azijn. Hiervoor is het belangrijk dat je eerst zoveel mogelijk van de urine verwijdert met een absorberende doek. Vervolgens maak je een schone doek vochtig met azijn en dep je hiermee over de vlek. Niet alleen zal de vlek op deze manier verdwijnen, maar ook de geur van de urine.

Baking soda

Baking soda kan goed gebruikt worden om je kleed vrij van vlekken te maken. Strooi hiervoor de baking soda op de vlek en spray er vervolgens met een plantenspuit warm water overheen. Laat dit mengseltje een paar uur intrekken en dep het daarna op met een droge doek. Is de vlek nog niet helemaal verdwenen? Herhaal de stappen dan nog eens tot de vlek volledig verwijderd is, of probeer het volgende:

Maak de vlek nat met azijn en strooi daar vervolgens wat baking soda overheen. Laat dit een paar uur, maar liever een hele nacht, intrekken en zuig de baking soda vervolgens met de stofzuiger op.

Shampoo

Vlekken in een tapijt kun je ook verwijderen met gewone shampoo. Breng de shampoo daarvoor aan op de vlek en wrijf er vervolgens met een vochtige doek overheen tot de shampoo goed gaat schuimen. Laat de shampoo een paar minuutjes intrekken, voordat je er met een droge doek overheen dept om het te verwijderen. Laat de plek daarna goed opdrogen om te zien of de vlek helemaal weg is. Zo niet, dan kun je bovenstaande stappen eventueel nog een keer herhalen.

Melk

Schoonmaken met melk klinkt misschien een beetje raar, maar dit kan een hele effectieve manier zijn om vlekken door inkt of bloed te verwijderen. Maak een doek vochtig met melk en dep daarmee over de vlek. Daarna maak je een sopje van water met wat baking soda of azijn, waarmee je de vlek nog even na wast. Vervolgens de vlek goed droogdeppen met een schone doek, en de vlek zal (zo goed als) verdwenen zijn.

Citroensap

Een paar druppels citroensap kunnen al genoeg zijn om een vlek te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat je deze tip alleen toe kunt passen op een wit tapijt, omdat citroen blekende eigenschappen heeft. Doe een scheutje citroensap in een emmer water en verspreidt dit mengsel vervolgens al deppend met een doekje over de vlek. Bij echt hardnekkige vlekken kun je een sopje maken van gelijke delen water, wasmiddel en citroensap, en de vlek daarmee behandelen.

Scheerschuim

Scheerschuim dat niet gekleurd is en geen toevoegingen als menthol bevat, kan gebruikt worden om een vlek te verwijderen. Spuit wat scheerschuim op de vlek en laat dit vervolgens een minuut of 20 intrekken. Wrijf daarna met een zachte spons het schuim in de vlek, en dep er daarna met een vochtige doek overheen.

Tapijtreiniger

Mochten bovenstaande tips niet genoeg zijn om de vlek te verwijderen, dan kun je altijd nog een speciale tapijtreiniger of tapijtshampoo kopen. Lees voor de manier waarop je deze producten moet gebruiken altijd goed de instructies op de verpakking.


5. Stank verwijderen

Een tapijt kan gaan stinken door bijvoorbeeld vocht, kookluchtjes, sigarettenrook of huisdieren. Om ervoor te zorgen dat je tapijt weer lekker fris ruikt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen, namelijk:

Baking soda

Bestrooi het tapijt met baking soda. Doe dit minstens een uur (of liever een hele nacht) voordat je gaat stofzuigen. Hoe langer de baking soda in kan werken, hoe beter het resultaat is. Zuig vervolgens de baking soda uit het kleed, en het zal weer helemaal fris ruiken.

Tip: Door de baking soda te mengen met een lekkere etherische olie, voordat je het over het kleed strooit, zal er een heerlijke geur van het kleed komen die door het stofzuigen ook nog eens door je huis wordt verspreid.

Azijn

Meng azijn en water in gelijke delen en maak met dit mengsel je hele tapijt licht vochtig door middel van een spons, doek of plantenspuit. Laat dit drogen en behandel het daarna eventueel nog met baking soda (zoals hierboven omschreven) om zelfs de smerigste luchtjes uit het tapijt te verwijderen.

Stomen met tapijtreiniger

Mochten bovenstaande stappen er niet voor zorgen dat nare geurtjes verdwijnen, dan kun je altijd een stoomreiniger gebruiken/huren en deze vullen met speciale tapijtreiniger. Hierdoor wordt je tapijt weer helemaal schoon en fris.


Tapijt schoonmaken

Om de levensduur van je tapijt te verlengen, en om hem zo mooi en fris mogelijk te houden, is het belangrijk om je tapijt goed schoon te maken. Stofzuig het tapijt minstens een keer in de week grondig, en maak hem minstens twee keer per jaar schoon met een stoomreiniger. Verder moet het je met bovenstaande tips toch haast wel lukken om je tapijt vrij te maken van vuil, vlekken en vieze luchtjes. Houd er wel rekening mee dat je de tips eerst uitprobeert op een stuk tapijt dat nauwelijks zichtbaar is, zodat je zeker weet dat het tapijt niet beschadigt of verkleurt. Mocht je het toch niet voor elkaar krijgen om je tapijt weer helemaal mooi schoon te krijgen, of mocht je geen zin of tijd hebben om dat te proberen, dan kun je altijd nog een specialist inhuren die je tapijt op professionele wijze reinigt. Online kun je informatie vinden over dit soort bedrijven en wat een professionele reiniging van je tapijt kost.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag