Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 prettige schoonmaak apps

6 prettige schoonmaak apps

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De badkamer schoonmaken, troep opruimen, de (af)was doen, boodschappen halen, strijken, stofzuigen, dweilen en de ramen lappen zijn klusjes waar de meeste mensen niet heel erg naar uitkijken. Om het schoonmaken van je huis en het verdelen van de taken iets makkelijker te maken, zijn er diverse schoonmaak apps te vinden. Welke schoonmaak apps het prettigst zijn om te gebruiken? Dat lees je hier.


Een schoonmaak app

Een app om schoon te maken klinkt wellicht als dé uitkomst voor al jouw huishoudelijke frustraties, en dat is precies wat het kan zijn. Hoewel jij en je partner/huisgenoot/kinderen het werk nog steeds helemaal zelf zullen moeten uitvoeren, wordt het door het gebruik van een app wel een stuk makkelijker en leuker gemaakt. Leuker? Ja, leuker. Er zijn namelijk apps verkrijgbaar waarin een wedstrijdelement verwerkt zit, wat natuurlijk ideaal is om je kinderen (of competitieve medebewoner) zo snel mogelijk hun klusjes te laten doen.


De prettigste schoonmaak apps

In dit artikel hebben wij de prettigste schoonmaak apps voor je op een rijtje gezet. Niet alleen hebben we daarbij apps geselecteerd die vooral héél handig zijn, maar ook apps die je nét dat beetje extra motivatie of ondersteuning kunnen bieden wanneer je klusjes moet doen waar je heel erg tegen opziet.


1. Cozi

De ideale app voor stellen of gezinnen is misschien wel Cozi. Met deze app heb je een gedeelde agenda, waarin iedereen zijn of haar afspraken kan zetten, zodat alle gezinsleden een duidelijk overzicht hebben van waar iedereen wanneer is. Daarnaast kun je er boodschappenlijstjes mee maken, die door de anderen te zien zijn. Superhandig als je partner bijvoorbeeld uit zijn of haar werk langs de supermarkt gaat en jij ineens nog een aantal dingen bedenkt die hij/zij niet moet vergeten. Naast een agenda en boodschappenlijstje, beschikt de app ook over de mogelijkheid om to do-lijstjes te maken. Dat is dan vooral weer heel handig als er dingen in huis zijn die moeten gebeuren. Door een lijstje te maken van alle schoonmaakklusjes die nog uitgevoerd moeten worden, kan iedereen zien wat er nog gedaan moet worden en zo zijn steentje bijdragen. Ook biedt de app de mogelijkheid om recepten op te slaan, zodat iemand anders dan degene die het recept kent het gerecht kan maken. Wel zo handig als je bijvoorbeeld een keertje later thuis bent.

Cozi is verkrijgbaar voor iPhone, Android en Windows, én is gratis, dus eigenlijk is er geen enkel excuus om de app niet te downloaden.


2. Chorma

Chorma is vooral een ideale app voor mensen die een gezin hebben of met meerdere huisgenoten samenwonen. Met deze app kun je namelijk punten verdienen door de klusjes die openstaan te voltooien. Deze app zal het vooral goed doen binnen gezinnen waarin sommige klusjes niet worden opgepakt, of binnen studentenhuizen waarin het verdelen van de taken soms erg moeizaam gaat. Door het wedstrijdelement kun je haast iedereen wel motiveren om hun steentje bij te dragen. Wil je een klusje uitvoeren? Dan kun je dit klusje claimen en daarmee het bijbehorende aantal punten verdienen. De grote klusjes zijn meer punten waard dan de kleine klusjes. Zo kun je er dus voor kiezen om meerdere kleine klusjes te doen, óf om één grote klus te doen. Zodra de taken (of een aantal daarvan) zijn afgerond, stelt de app een groepsactiviteit voor, zoals bijvoorbeeld een etentje met zijn allen. Hierbij kun je degene met de meeste punten als beloning het minst (of helemaal niets) laten betalen.

Chorma is gratis, en helaas alleen verkrijgbaar voor de iPhone.


3. Clean my house

Clean my house is een fijne app die je helpt om je schoonmaakwerk handig in te plannen. Het werkt als een soort personal assistent die je helpt om taken die dagelijks, wekelijks of maandelijks terugkomen voor je te organiseren. Zo hoef je nooit meer na te denken over wanneer je wat precies moet doen, omdat dit gewoon duidelijk voor je in de app staat. Stel takenlijstjes op en vink simpel af wat je al gedaan hebt om het overzichtelijk te houden. Een superhandige app voor mensen die wel een stok achter de deur kunnen gebruiken als het om schoonmaken gaat.

Clean my house is gratis verkrijgbaar voor Android.


4. Afvalwijzer

De afvalwijzer is een ideale app voor mensen die niet goed weten wat in welke bak hoort, en wanneer welke bak aan de weg moet. Voor mensen die regelmatig de groene bak aan de weg zetten, terwijl het plastic wordt opgehaald. En voor mensen die er pas aan het einde van de dag achter komen dat ze die ochtend een bak aan de weg hadden moeten zetten. Deze app laat je niet alleen weten welke bak er deze week aan de weg moet, maar kan je ook een melding sturen wanneer dat dan precies moet. Deze melding kun je zelf instellen, waarna de app je de avond voordat de bak wordt opgehaald, of de ochtend van de ophaaldag, een berichtje stuurt welke bak je aan de weg moet zetten. Superhandig.

Afvalwijzer is gratis verkrijgbaar voor zowel Android als iPhone


5. Slim huishouden

Slim huishouden is een Nederlandse app die jou helpt om je huishouden op rolletjes te laten lopen. De app biedt je diverse schoonmaakschema’s waarmee je gestructureerd je huis kunt schoonmaken. Dit zorgt overigens niet alleen voor een schoon huis, maar ook voor een ruim hoofd. Je weet precies wat je deze week (of dag) schoon moet maken, en hoeft over de rest niet na te denken tot in je schema staat dat het aan de beurt is. Er zijn diverse basisschema’s te gebruiken die je eventueel zelf kunt aanvullen. Klusjes die gedaan zijn kun je vervolgens gemakkelijk afvinken, waardoor het overzicht van wat je nog moet doen duidelijk blijft. Daarnaast kun je de app ook voor je persoonlijk leven gebruiken door routines toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld een routine maken voor op bepaalde ochtenden waarop je extra dingen moet doen, zodat je deze niet kunt vergeten. Bijvoorbeeld dat je de bak aan de weg moet zetten, of dat de kinderen hun sportspullen mee moet nemen.

Slim huishouden is een gratis app verkrijgbaar voor Android en iPhone.


6. Anylist

Voor wie op zoek is naar een simpele app waarmee je lijstjes kunt maken, is de app Anylist erg handig. Deze app biedt verder geen (of weinig) functies, waardoor het zeer overzichtelijk blijft. Met Anylist kun je letterlijk voor álles een lijstje maken en deze vervolgens gemakkelijk delen met je huisgenoten, partner of kinderen. Lijstjes voor boodschappen, dingen die in huis gedaan moeten worden, films die je nog wilt zien, en ga zo maar door.

Anylist is gratis verkrijgbaar voor Android en iPhone


Apps voor het huishouden

Bovenstaande zes apps zijn superhandig voor in het huishouden, maar dit zijn natuurlijk niet de enige apps die je kunnen helpen met schoonmaken. Naast de zes apps die we hierboven hebben besproken, zijn ook de volgende apps hele handige schoonmaak apps:

  • Huishouden App is een app waarmee je taken toe kunt voegen aan een to do-list en punten kunt verdienen met het voltooien die taken. Net zoiets als Chorma, maar dan Nederlands én verkrijgbaar voor Android.
  • Clean House is een app waarmee je simpele to do-lists op kunt stellen, en waarmee je taken terug kunt laten komen. Bijvoorbeeld elke drie dagen stofzuigen, elke week de bedden verschonen, en om de dag de kattenbak leegscheppen.
  • Huishoudtips is een handige app waarmee je het antwoord op al je huishoudelijke vragen kunt vinden. Zo weet je precies op hoeveel graden je een spijkerbroek moet wassen, en hoe je een vlek het beste kunt verwijderen. Huishoudtips is enkel verkrijgbaar voor iPhone, maar de app OmaWeetRaad is een goed alternatief voor Android.

Schoonmaak apps

De apps die we in dit artikel voor je hebben verzameld kunnen je helpen in het huishouden. Ze zorgen voor overzicht, voor een verdeling van de taken, en voor orde in de chaos. Ze geven jou en je medebewoners een duidelijk overzicht van wat er allemaal gedaan moet worden, waardoor iedereen zijn steentje bij kan dragen. Daarnaast zijn er apps die je helpen met (het opstellen van) een schoonmaakschema, waardoor je precies weet wat wanneer schoongemaakt moet worden. Die schoonmaakschema’s zorgen voor een fijne routine waar je zelf niet over na hoeft te denken. En dat laatste is wel zo fijn als je een druk bestaan hebt. Deze apps zijn daarnaast ook nog eens allemaal gratis,wat wel zo prettig is.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag