Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor het schoonmaken van je laminaat

10 tips voor het schoonmaken van je laminaat

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wat betreft schoonmaken is een laminaatvloer erg makkelijk. Er zijn verschillende manieren om je laminaatvloer grondig te reinigen. Toch zijn er ook wat punten waar je op moet letten. Zo kan een laminaatvloer bijvoorbeeld kromtrekken als je hem te lang nat maakt. Met onze tips kan je je laminaat veilig en makkelijk schoonmaken op een manier die je zelf handig vindt. Voor je het weet heb je weer een schone, mooi glimmende vloer. Tot slot geven we tips van wat je beter niet kan doen om je laminaat schoon te maken.


Waarom stofzuigen niet altijd genoeg is

De vloer dweilen is waarschijnlijk niet je favoriete klusje. Toch is het ook als je een laminaatvloer hebt, wel het meest schoon om dat regelmatig te doen. Schoenen, pootjes van je huisdier, vet en etensrestjes kunnen je laminaatvloer op den duur behoorlijk groezelig maken. Je hebt daarna weer een vloer waar je ‘van kan eten’ en dat ziet er altijd goed uit.
Stofzuigen en vegen blijft ook belangrijk. Hieronder lees je waarom en hoe je dat het beste kan doen.


1. Je laminaatvloer vegen of stofzuigen.

Om dagelijkse rommel en vuiltjes te verwijderen, kan je het laminaat het beste dagelijks even vegen. Hiermee voorkom je vuil en haar krassen gaan veroorzaken op het laminaat, zodat het er minder mooi uit gaat zien. Gebruik om te vegen het liefst een droge stofdweil of een Swiffer. Een gewone bezem heeft te grove haren, waardoor het laminaat kan beschadigen.
Wanneer je veegt, veeg dan mee met de richting van de laminaatdelen. Je veegt zo het beste het vuil weg dat tussen de groeven is gekomen.

Als je het laminaat liever stofzuigt, gebruik hier dan bij voorkeur een zacht laminaat opzetstuk voor. Met zo’n onderstuk ben je er zeker van dat je je vloer niet beschadigd.


2. Gemorst op het laminaat? Maak het dan zo snel mogelijk schoon

Water of een andere vloeistof kan je het beste zo snel mogelijk van je laminaat verwijderen. Het kan namelijk vlekken maken op de beschermlaag van je laminaat, en in het vervelendste geval blijf je die zien. Bij grote hoeveelheden water kan het laminaat krom gaan trekken, wat helemaal zonde is.
Wat kan je doen als je water of iets anders op je laminaatvloer hebt gemorst:

 • Overtollig water kan je weghalen met een droge, schone doek.
 • Verwijder vuil of andere vloeistoffen met een vochtige spons.
 • Droog de plek met een droge, zachte doek.

Als je zorgt dat de plek niet nat blijft, voorkom je schade aan je mooie vloer.


3. Simpel maar doeltreffend om te dweilen: heet water.

Heet of warm water is een uitstekend middel om laminaat mee te reinigen. Het laat namelijk geen strepen achter en is mild, waardoor het beschermlaagje van het laminaat niet kan beschadigen. Met het hete water kan je het laminaat dweilen. Het is wel belangrijk om dit met beleid te doen, omdat laminaat kan kromtrekken bij een te grote hoeveelheid water. Zeker als het een dusdanige hoeveelheid is die langzaam opdroogt.
Hoe kan je je laminaatvloer het beste dweilen:

 • Gebruik het liefst een sponsmop om mee te dweilen, omdat je met zo’n mop de vochtigheid goed kan controleren. Natuurlijk kunnen een gewone dweil of mop ook, maar dan moet je er extra op letten om niet teveel water te gebruiken.
 • Wring de mop goed uit voor je begint met dweilen. In het vervelendste geval kan zelfs water vlekken veroorzaken op het laminaat.
 • Zorg dat de mop licht vochtig is.
 • Dweil van de ene naar de andere kant van je kamer, terwijl je de mop af en toe lichtjes nat maakt. Gebruik liever te weinig dan teveel water.

Deze manier van dweilen kan je ook toepassen met een paar andere schoonmaakmethodes die we verderop toelichten.


4. Laminaatvloer ontvetten met azijn.

Een flinke scheut azijn bij het water vinden veel mensen nog steeds een handige methode om een laminaatvloer mee schoon te maken. Azijn is niet agressief en veroorzaakt niet snel strepen. Wél werkt het ontvettend. Je kan er je vloer mee dweilen zoals we omschreven in de vorige tip, al werkt een microvezeldoek ook perfect! Het is maar net wat je fijn vindt. Zorg er ook hier weer voor dat je de doek of dweil niet te nat maakt. Zet bij voorkeur alle ramen en deuren open, zodat je vloer zo snel mogelijk droogt. Maak je laminaatvloer niet schoon met pure azijn, dit is te agressief.

Als je niet houdt van de geur van azijn, staan er verderop in dit artikel andere suggesties voor schoonmaakmiddelen die je kan gebruiken. Wel blijft azijn een erg goede ontvetter.


5. De vloer mooi laten glimmen

Na het schoonmaken kan een laminaatvloer wat dof worden. Let op, want dit is vooral het geval als je schoonmaakmiddelen gebruikt die wat minder geschikt zijn. Je kan de vloer weer mooi laten glimmen door hem na het dweilen op te wrijven met een schone, droge stofdoek. Gebruik altijd een zachte doek, en nooit een schurende doek.
Later in dit artikel bespreken we welke schoonmaakmiddelen je beter niet kan gebruiken voor je laminaatvloer.


6. De laminaatvloer schoonmaken met een mild afwasmiddel of babyshampoo

Belangrijk aan een laminaatvloer is dat je vooral milde schoonmaakmiddelen gebruikt. Elk agressief of te sterk geparfumeerd middel, kan de laminaatvloer in principe beschadigen. Ook zijn shampoos of schoonmaakmiddelen met kleurstof niet geschikt, omdat deze strepen kunnen achterlaten op je laminaat. Een mild schoonmaakmiddel of zelfs babyshampoo kunnen dan een uitkomst zijn. Hoe gebruik je die:

 • Kies een afwasmiddel zonder geur – en kleurstoffen, of een babyshampoo uit (geen shampoo voor volwassenen).
 • Meng met de hand  het afwasmiddel of de shampoo met het water zodat er belletjes beginnen te ontstaan.
 • Dweil de vloer zoals we al eerder omschreven, dus met slechts een klein beetje water. Het is zonde als je laminaat krom trekt.

Laat je vloer ook bij deze methode weer lekker snel drogen met je ramen en deuren open.


7. Laminaat schoonmaken met de stoomreiniger

Met een speciale stoomreiniger kan je een laminaatvloer moeiteloos, stralend schoon krijgen. Wel is hier veel discussie over. Kenners van de laminaatvloer vinden de stoomreiniger geen goed idee, omdat de stoom van zo’n apparaat tussen de naden van het laminaat wordt geblazen. De onderkant van laminaat kan slecht tegen vocht, waardoor de vloer kan gaan bollen. Een vervormde laminaatvloer, is niet meer te herstellen. Toch heeft een stoomreiniger ook voordelen:

 • Er wordt maar heel weinig vocht gebruikt.
 • Schoonmaken met een stoomreiniger is makkelijk.
 • Een stoomreiniger laat geen strepen achter.
 • Je hebt geen schoonmaakmiddel nodig.

Aanbieders van stoomreinigers geven zelf ook aan dat je voorzichtig moet zijn als je zo’n apparaat wilt gebruiken op een laminaatvloer. Ze geven daarvoor de volgende tips:

 • Zet de stoomdruk van de stoomreiniger op het laagste niveau, zodat er zo min mogelijk stoom tussen de naden wordt geblazen.
 • Maak gebruik van een dubbelgevouwen vloerdoek, zodat er nooit teveel stoom gebruikt wordt.

Je zou ervoor kunnen kiezen om je laminaatvloer af en toe schoon te maken met een stoomreiniger voor een extra schoon en streeploos resultaat. Zo stel je de vloer niet al te vaak bloot aan stoom, maar hou je hem wel mooi schoon, wat weer ten goede komt aan de levensduur.
Stoomreinigers kan je bijvoorbeeld kopen bij Mediamarkt of Coolblue.


8. Inktvlek? Verwijder hem met aceton of nagellakremover

Een inktvlek op je mooie laminaatvloer. Je wordt er niet vrolijk van. Gelukkig kan je inktvlekken makkelijk verwijderen met aceton of nagellakremover. Breng de aceton aan op een doekje of watje (niet rechtstreeks op je vloer). Verwijder de inktvlek zo snel mogelijk. Wacht je te lang, dan trekt het in het laminaat en zal de vlek sporen achter laten. Na het verwijderen met aceton kan je de vloer nog even nawrijven met een licht vochtige doek om eventuele restjes van de aceton te verwijderen.


9. Vlekken uit laminaat verwijderen met een gum

Strepen van rubber schoenzolen zijn ook vervelend om aan te treffen op je laminaat. Met een gum kan je ze veilig en makkelijk verwijderen. De gum kan je ook gebruiken voor nagellak, viltstift , olie en teer. Lukt het toch niet om een van deze vlekken met een gum te verwijderen, dan je aceton of nagellakremover proberen.
Probeer vlekken liever  niet te verwijderen met een speciale laminaatreiniger. Vaak laat zo’n reiniger een laagje achter op je laminaatvloer, waardoor je kleur – en glansverschillen krijgt.


10. Wat zijn de absolute dont’s om je laminaatvloer mooi te houden?

Op internet wemelt het van de tips voor een mooie laminaatvloer. Daar vind je ook tips tussen die helaas minder goed zijn voor een laminaatvloer. Hier zetten we op een rijtje wat je vooral níet moet doen of gebruiken, om lang plezier te hebben van je vloer:

 • Gebruik geen groene zeep, dit laat vettige strepen achter. Je laminaat gaat dus niet mooi glanzen.
 • Gebruik ook liever geen allesreiniger, dit is agressief en laat een doffe waas achter op je vloer.
 • Wil je toch graag je vloer reinigen, gebruik de stoomreiniger dan nooit op een hoge stand.
 • Veeg de laminaatvloer op tijd en laat hem niet verslonzen. Op een vuile laminaatvloer komen makkelijk krassen.
 • Gebruik liever geen ammoniak. Bij een teveel kan de vloer beschadigen, maar het is bovenal irriterend en geeft een vervelende geur. Zeker wanneer je kinderen hebt, is het niet wenselijk dat ze op een vloer gaan liggen spelen die is gereinigd met ammoniak.
 • Gebruik geen schoonmaakmiddelen met kleurstoffen erin.
 • Veel laminaatreinigers laten een vettig laagje achter op je vloer. Hierdoor wordt hij juist niet mooi glanzend. Een scheutje mild schoonmaakmiddel of azijn werkt meestal beter.

Laat een aantal schoonmaakmiddelen dus liever staan, en maak gebruik van simpele, doeltreffende middelen zoals azijn.


Weet waar je op moet letten

Een laminaatvloer is niet heel moeilijk om schoon te maken, maar het is wel belangrijk om met name voorzichtig te zijn met de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Agressieve middelen kunnen het beschermlaagje van je laminaat beschadigen. Een stoomreiniger kan, maar zet hem nooit op een hoge stand en gebruik hem liever niet te vaak. Tot slot raden we aan om in elk geval regelmatig te vegen met een stofdweil. Zo voorkom je dat vuil zich ophoopt en er krassen ontstaan op je vloer.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag