15 schoonmaaktips met azijn

15 schoonmaaktips met azijn

Laatst bijgewerkt: 30 november 2018

Azijn is iets wat de meeste mensen wel in huis hebben. Niet alleen wordt het gebruikt als dressing in bijvoorbeeld salades, maar het is ook nog eens een zeer geschikt middel om mee schoon te maken. Wil je weten wat je allemaal met azijn kan doen? Lees dan snel verder. In dit artikel geven we je namelijk 15 schoonmaaktips met azijn.


Waarom schoonmaken met azijn?

Schoonmaken met azijn is een zeer milieuvriendelijke manier om je hele huis weer van boven tot beneden schoon te krijgen. Azijn is in tegenstelling tot de meeste schoonmaakmiddelen vrij van chemische stoffen, wat wel zo vriendelijk is voor het milieu. Daarnaast is het een middel dat organisch is en geen allergieën of irritaties veroorzaakt. Dat in combinatie met de lage prijs, maakt het zeer aantrekkelijk om azijn als schoonmaakmiddel te gebruiken.


Waarvoor kun je azijn gebruiken?

Azijn kan in huis voor superveel dingen gebruikt worden. Je kunt er je apparaten mee ontkalken, je ramen mee lappen, je vloer mee dweilen en vlekken mee verwijderen. Weten wat je allemaal precies met azijn kunt doen? Hieronder hebben we een lijst voor je samengesteld met maar liefst 15 schoonmaak tips met azijn.


1. Ontkalken van apparaten

Apparaten als de waterkoker, het koffiezetapparaat en het stoomstrijkijzer zullen na een tijdje last krijgen van kalkopbouw. Om de levensduur van je apparaten te verlengen, is het belangrijk dat je ze eens in de zoveel tijd ontkalkt. Hiervoor kun je allerlei speciale middeltjes aanschaffen, maar je kunt ook gewoon azijn gebruiken.

Voor de waterkoker:

Vul de waterkoker met water en schenk er een flinke scheut azijn bij. Zet het apparaat aan en laat het daarna nog een minuut of tien staan. Daarna de waterkoker goed naspoelen met water, en de binnenkant zal weer helemaal schoon zijn.

Voor het koffiezetapparaat:

Vul het waterreservoir met een mengsel van 1/3 azijn en 2/3 water. Zet het koffiezetapparaat aan en wacht daarna ongeveer een minuut of 30. Hierna laat je het apparaat nog twee keer lopen met alleen water erin om het apparaat goed schoon te spoelen.

Voor het stoomstrijkijzer:

Vul het waterreservoir met water en een scheutje azijn. Laat het goed heet worden, en gebruik daarna de stoomfunctie van de strijkbout om de kalk uit het strijkijzer te verwijderen.


2. Schoonmaken van de badkamer

Azijn is, mede door het effect op kalk, een perfect middel om de badkamer mee schoon te maken. Giet een scheutje azijn op een schuursponsje en boen ermee over de kalkaanslag (op bijvoorbeeld de kraan) om het supersnel en gemakkelijk te verwijderen. Ook kalkaanslag op een glazen douchewand verwijder je gemakkelijk door wat water en azijn in een plantenspuit te mengen en dat mengsel over de douchewand te sprayen. Een minuutje of tien laten intrekken, en vervolgens naspoelen met water. Daarna nog even met een schone doek of trekker droogmaken, en klaar.


3. De vaatwasser opfrissen

Azijn is ideaal om de vaatwasser weer helemaal schoon en fris te krijgen. Vul het vakje waar je normaal gesproken het vaatwasmiddel in doet met azijn. Zet ook nog een kommetje gevuld met azijn in het bovenste rek, en laat vervolgens op de heetste stand een programma (zonder afwas) draaien. Na afloop van het programma zal de vaatwasser weer fris ruiken en helemaal schoon zijn. Het reinigen met azijn is ook erg goed voor de filters van de vaatwasser.


4. De magnetron schoonmaken

Een van de meest gehate klusjes in huis is misschien wel het schoonmaken van de magnetron. Vooral wanneer de etensresten aangekoekt zitten aan de binnenkant van het apparaat, kan dit een tijdrovend en frustrerend klusje zijn. Maar dat hóéft niet. Plaats een kommetje gevuld met water en een scheutje azijn in de magnetron en zet deze ongeveer een minuut of 5 aan. Daarna hoef je de binnenkant van de magnetron alleen nog maar even met een schone doek af te nemen, en het apparaat is weer als nieuw.


5. Schoonmaken van de oven

Nog zo’n rotklusje: de oven schoonmaken. Net als bij een magnetron kan dit heel vervelend werk zijn, maar door azijn te gebruiken klaar je deze klus binnen no time. Vul een pannetje met water en zet deze op het vuur. Schenk er 250 ml azijn bij en breng dit mengsel aan de kook. Verwarm ondertussen je oven voor op 100°C. Haal de pan van het vuur zodra het mengsel van water en azijn kookt, en zet de pan in de voorverwarmde oven. Laat hem hier ongeveer een minuut of 10 tot 15 in staan. Daarna de pan weer uit de oven halen en de oven laten afkoelen. Zodra de oven is afgekoeld hoef je hem alleen nog even met een spons of doekje schoon te vegen, en de oven is weer stralend schoon.

Voor de ovenplaat

Is de bakplaat van je oven vies? Dan kun je deze in de oven laten zitten tijdens het schoonmaken van de oven op bovenstaande manier. Is de oven echter schoon en alleen de bakplaat vies, dan kun je deze tip opvolgen:

Vul het bad (of een grote teil) met een mix van een volle fles azijn, 125 ml vloeibaar wasmiddel en water. Laat de bakplaat hier vervolgens een nachtje in weken, voordat je hem afspoelt met water en schoonveegt met een doek.


6. Glazen of kopjes reinigen

In glazen en kopjes kan aanslag ontstaan. Glazen kunnen daar dof van worden, en in kopjes zie je vaak een bruinige waas ontstaan. Om je glazen en kopjes weer helemaal schoon te krijgen, kun je ze het beste in een mengel van water en azijn leggen (flink wat water, scheutje azijn). Laat ze hier een (paar) uur in liggen en was ze daarna af.


7. Stank verwijderen

Stinkt het in de kamer naar eten, rook of iets anders? Vul dan een schaaltje met water en voeg een scheutje azijn toe. Laat dit in de kamer staan tot de geur weg is. Ook in het geval van verflucht is dit heel effectief. Stinkt je woonkamer of keuken na het grillen van vis of vlees, of bijvoorbeeld na een avondje gourmetten? Zet dan een pannetje met water op het vuur en doe er een flinke scheut azijn bij. Even aan de kook brengen en daarna zonder deksel laten staan. Stinkt de koelkast? Zet dan een schaaltje met water en azijn in koelkast om de geur te neutraliseren.


8. Pannen schoonmaken

Heb je een vieze pan die je maar niet schoon krijgt? Maak de pan dan nat met pure azijn en laat dit vervolgens even een half uurtje intrekken. Was de pan daarna met afwasmiddel af. Zit er een aangebrande laag in de pan? Vul hem dan met heet water en een flinke scheut azijn, en laat dit een nachtje weken. De volgende dag met een afwasborstel of schuurspons erdoorheen, en de pan is weer helemaal schoon.


9. Groenten en fruit schoonmaken

Tomaten, appels, komkommers en sla was en desinfecteer je gemakkelijk met een scheutje azijn. Vul een kom met water en giet er een scheutje azijn bij. Leg vervolgens de groenten en het fruit erin en haal ze er een minuut of tien later weer uit. Even naspoelen, en klaar.


10. Roest verwijderen

Heb je last van roest op een object? Dit kun je gemakkelijk verwijderen door er wat azijn op aan te brengen. Laat het vervolgens 12 tot 24 uur intrekken, en het object zal weer roestvrij zijn.


11. Ramen lappen

Giet een scheutje azijn in een emmer water en lap daarmee je ramen. Door de azijn krijg je superschone ramen zonder strepen.


12. Vlekken verwijderen

Heb je vlekken in je bankstel of het vloerkleed door bijvoorbeeld huisdieren, of door het laten vallen van eten of drinken? Met azijn en soda kun je die vlek verwijderen. Maak de vlek daarvoor goed nat met azijn en strooi er vervolgens een beetje soda overheen. Laat dit een nachtje intrekken en zuig de soda dan met de stofzuiger op. De vlek zal (zo goed als) verdwenen zijn.


13. Het toilet schoonmaken

Zelfs het allersmerigste toilet krijg je makkelijk schoon met het volgende recept:
Los twee bruistabletten voor het reinigen van een kunstgebit op in 250 ml azijn en giet dit in het toilet. Laat het een nacht intrekken en haal de volgende ochtend even de wc-borstel erdoorheen. Het toilet zal er weer stralend schoon uitzien.


14. Kringen uit hout verwijderen

Heb je per ongeluk een glas op een houten tafel gezet en is er daardoor een kring of plek ontstaan in het hout? Geen zorgen, met azijn verwijder je deze gemakkelijk. Doe hiervoor een mengseltje van olijfolie en azijn (in gelijke hoeveelheden) op een doek en wrijf hiermee over de kring om hem te verwijderen.


15. De vloer dweilen

Het dweilen van de vloer met een allesreiniger (of ander schoonmaakmiddel) kan een doffe waas achterlaten op de vloer, daarom is onze laatste tip in dit rijtje: dweil de vloer met azijn. Vul hiervoor een emmer met lauw water en schenk er een scheutje azijn bij. Dweil hiermee je vloer voor een superschoon en fris resultaat.


Schoonmaken met azijn

Met bovenstaande 15 tips maak je goedkoop, simpel en milieubewust je huis schoon. Geen chemische stoffen die via de gootsteen in het water terechtkomen, maar met een goed gevoel schoonmaken met een organisch én goedkoop middel. Van je ramen tot je vloer en van je toilet tot je pannen; je maakt het gemakkelijk schoon met azijn.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag