Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is ultrasoon reinigen en hoe werkt het?

Wat is ultrasoon reinigen en hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ultrasoon reinigen is dé manier om (kleine) voorwerpen te reinigen en te desinfecteren. Het is niet voor niets dat niet alleen professionals, maar ook steeds meer particulieren kiezen voor deze manier van intensief reinigen. Maar wat is ultrasoon reinigen eigenlijk? En hoe werkt het? In dit artikel vertellen we je er alles over.


Wat is ultrasoon reinigen?

Bij ultrasoon reinigen wordt het schoon te maken voorwerp in een speciale ultrasoon machine (ultrasoonbad) gelegd. Het bad is gevuld met een speciale reinigingsvloeistof die er samen met de ultrasone geluidsgolven voor zal zorgen dat het object volledig en grondig gereinigd wordt.


Hoe werkt ultrasone reiniging?

Ultrasone reiniging werkt door middel van geluidsgolven in een ultrasoonbad. Deze geluidsgolven, ook wel trillingen genoemd, hebben een enorm hoge frequentie, waardoor het voor de mens niet mogelijk is om deze geluiden waar te nemen. Die trillingen zorgen ervoor dat in het ultrasoonbad miljoenen kleine luchtbelletjes worden gecreëerd. Door de hoge druk zullen deze belletjes imploderen, wat ervoor zorgt dat er drukgolven ontstaan. De drukgolven, of kleine stromingen, werken als een soort borstel, waardoor het voorwerp dat in het ultrasoonbad ligt intensief wordt schoongemaakt. Het ultrasoon reinigen van het voorwerp gebeurt zonder krassen en zal zelfs de meest onbereikbare oppervlakken van het voorwerp moeiteloos schoon krijgen.


Waar wordt ultrasone reiniging voor gebruikt?

Ultrasoon reinigen kan op verschillende manieren. Zo bestaan er machines die je handmatig moet bedienen, maar ook volledig geautomatiseerde machines. Het gebruik van ultrasone reiniging gebeurt in veel verschillende branches. Zo kom je deze manier van reinigen bijvoorbeeld tegen in:

  • De luchtvaartindustrie: om verschillende mechanische elementen te reinigen.
  • Laboratoria: om voorwerpen gemaakt van gevoelige materialen intensief te reinigen.
  • De juweliersbranche: om sieraden intensief te reinigen.
  • De medische sector: om medische instrumenten schoon te maken en te ontsmetten.

Naast dat ultrasoon reinigers in veel professionele werkomgevingen te vinden zijn, zijn er ook steeds meer mensen die zo’n machine (privé of voor hun hobby) gebruiken. Dit komt vooral omdat deze manier van reinigen zeer intensief en vrijwel moeiteloos is. Daarnaast is de aanschafprijs voor een ultrasoon reiniger vaak interessant genoeg om het aanschaffen van zo’n apparaat te overwegen.


Voordelen van ultrasoon reinigen

Ultrasoon reinigen kent een hele hoop voordelen ten opzichte van handmatige reiniging. Vooral als je kijkt naar voorwerpen met veel moeilijk bereikbare plekken, zoals gereedschap, brillen, sieraden, en carburateurs, zie je dat ultrasone reiniging een veel beter resultaat oplevert. De voordelen van ultrasoon reinigen zijn:

Maakt zeer intensief schoon

Het grootste voordeel van ultrasoon reinigen is dat je werkelijk iedere millimeter van een voorwerp volledig schoon kunt maken. De luchtbelletjes die in de reinigingsvloeistof ontstaan, kunnen namelijk overal bij. Dit zorgt ervoor dat zelfs de kleinste openingen en diepste gaatjes goed gereinigd worden, waardoor het voorwerp er weer zo goed als nieuw uit komt te zien.

Geen beschadigingen

Tijdens het schoonmaken met de hand kun je een voorwerp beschadigen of voorzien van krasjes door het gebruik van bijvoorbeeld een borstel. Bij ultrasone reiniging hoef je hier niet bang voor te zijn. Doordat het reinigen gebeurt door middel van luchtbelletjes, zal het voorwerp niet beschadigen of kapot kunnen gaan. En dat is fijn, vooral wanneer je kostbare objecten wilt reinigen.

Moeiteloos en snel reinigen

Wanneer je een voorwerp graag goed schoon wilt maken, kost dat vaak een hoop tijd en moeite. Zo moet je boenen, verschillende middeltjes gebruiken, en poetsen tot je er zere vingers van hebt. Bij ultrasoon reinigen heb je hier geen enkele last van. Je legt het voorwerp in het apparaat, zet het apparaat aan, en haalt het volledig schone voorwerp na afloop van het reinigen weer uit het apparaat. De tijd waarin het object gereinigd wordt varieert van een aantal seconden tot een aantal minuten, afhankelijk van de mate van vervuiling. Hiermee bespaar je maar liefst 90% aan tijd.

Milieuvriendelijk

Het schoonmaken met een ultrasoon reiniger is een zeer milieuvriendelijke manier van reinigen. Niet alleen omdat je minder reinigingsmiddelen nodig hebt dan wanneer je op een andere wijze schoonmaakt, maar ook omdat je gebruik kunt maken van biologisch afbreekbare producten.


Nadelen van ultrasoon reinigen

Eigenlijk kent ultrasoon reinigen geen echte nadelen, al is het wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat het ultrasoon reinigen niet de enige stap is in het proces van het volledig schoonmaken van een object. In het geval van sterk vervuilde objecten is het eerst nodig om het voorwerp even met de hand schoon te maken, voordat je het in het ultrasoonbad kunt leggen. Maar ook na het ultrasoon reinigen zul je nog wat stappen moeten doorlopen. Zo is het (vaak) nodig om de gereinigde voorwerpen na te spoelen met stromend water, en om deze vervolgens goed te drogen. Vooral het drogen van voorwerpen met moeilijk bereikbare plekken is belangrijk, omdat daar anders roest kan ontstaan. Daarom wordt voor het drogen van dat soort voorwerpen vaak perslucht gebruikt.


Een ultrasoonbad kopen

Als je erover nadenkt om zelf een ultrasoonbad aan te schaffen, dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten, namelijk:

De grootte van het apparaat

Ultrasoon reinigers zijn in veel verschillende maten verkrijgbaar. Om die reden is het handig om na te denken over hoe groot het apparaat dient te zijn voor de doeleinden waarvoor jij het gaat gebruiken. Kijk daarvoor naar de objecten die je wilt gaan reinigen en of deze goed in het apparaat passen. Daarbij dien je er rekening mee te houden dat er een korf in het ultrasoon bad zit waar de voorwerpen in komen te liggen, omdat ze niet om de bodem van het apparaat mogen liggen. Bij het bekijken van de ruimte die je nodig hebt, kijk je dus ook naar de korf en hoeveel ruimte die inneemt.

Het vermogen en de frequentie

Het volgende waar je rekening mee kunt houden zijn de hoogte van het ultrasoon vermogen en de ultrasoon frequentie. De mate van reiniging die je met het apparaat kunt bereiken, hangt namelijk onder andere van dat vermogen en die frequentie af. Hoe hoger het ultrasoon vermogen is, en hoe lager de ultrasone frequentie is, hoe hoger de reinigingskracht is. Dus:

Hoog ultrasoon vermogen per liter + lage ultrasoon frequentie = hoge reinigingskracht.

Dat wil echter niet zeggen dat een apparaat met een laag ultrasoon vermogen per liter en een hoge frequentie niet goed is. De reinigingskracht van dit apparaat is echter wel lager, wat ervoor zorgt dat de reinigingstijd langer zal zijn. Dus:

Laag ultrasoon vermogen per liter + hoge ultrasoon frequentie = lagere reinigingskracht en langere reinigingsduur.

Het verwarmingsvermogen

Ook het verwarmingsvermogen van een ultrasoon reiniger is belangrijk wanneer je op zoek bent naar een geschikt apparaat. Voordat een ultrasoonbad daadwerkelijk klaar is om te gaan reinigen, zal het bad op moeten warmen. Dat is waar het verwarmingsvermogen om de hoek komt kijken. Heeft het apparaat een laag verwarmingsvermogen? Dan zal het langer duren voor het apparaat opgewarmd is. Maakt het je niet zoveel uit hoe lang het bad nodig heeft om op te warmen, dan kun je voor een apparaat met een laag verwarmingsvermogen kiezen. Vind je het echter wél belangrijk dat het apparaat snel opwarmt, dan kun je beter voor een apparaat met een hoog verwarmingsvermogen kiezen. Kijk ook even naar de maximale opwarmcapaciteit van het apparaat. In principe zijn ultrasoonbaden met een opwarmcapaciteit tot 60 graden prima, daar de ideale verwarmingstemperatuur voor ultrasoon reinigen daar zelden boven ligt.

Bediening

De bediening van een ultrasoonbad kan digitaal of mechanisch zijn. Een ultrasoonbad met een mechanische bediening is minder nauwkeurig dan een met een digitale bediening. Maar het nadeel van een digitale bediening is dat deze gevoelig is voor storingen. Dit kun je in je achterhoofd houden wanneer je op zoek gaat naar een ultrasoonbad.

Levensduur van de reiniger

Het laatste waar je rekening mee kunt houden, is de levensduur van de ultrasoon reiniger. Die levensduur wordt onder andere bepaald door de kwaliteit en de dikte van de tank, de gebruikte materialen, en de onderdelen in het apparaat. De levensduur van het apparaat hangt nauw samen met hoe vaak je het apparaat gebruikt en hoe goed je het onderhoudt. Houd er rekening mee dat zelfs de beste ultrasoon reiniger bij zeer intensief gebruik (ofwel: veel triluren) vaak maar een jaar meegaat.


Kosten ultrasoonbad

De kosten voor een ultrasoon reiniger hangen samen de kwaliteit van het apparaat. Reinigers van het bekende merk Sonorex kosten je bijvoorbeeld minstens 250 euro, omdat deze apparaten van zeer goede kwaliteit zijn. Er zijn echter ook apparaten die je slechts 20 euro kosten. Bekijk bij het zoeken naar een ultrasoonbad goed wat je nodig hebt, en welk apparaat daar geschikt voor is, om zo tot een juiste keuze te komen. 


Ultrasoon reinigen

Ultrasoon reinigen is dus reinigen aan de hand van geluidstrillingen, die in de reinigingsvloeistof een proces op gang brengen waarbij miljoenen luchtbelletjes ontstaan. Door het imploderen van die luchtbelletjes ontstaan zeer krachtige golven die het voorwerp in het apparaat intensief reinigen. Die intensieve reiniging, op zelfs de meest onbereikbare plekken, maakt dat deze vorm van reinigen geliefd is bij onder andere juweliers, opticiens, laboratoria en ziekenhuizen. Mocht je zelf graag een ultrasoonbad willen aanschaffen, kijk dan vooral goed naar de benodigde afmetingen van het apparaat, het vermogen en de frequentie, en naar waar je het apparaat voor wilt gebruiken.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag