Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles wat je moet weten over baking soda

Alles wat je moet weten over baking soda

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Baking soda is een van de meest besproken huishoudproducten. Voor een paar euro heb je een pak baking soda, waar je volgens ‘het internet’ ontzettend veel mee kan. Als je alle verschillende ervaringen van mensen bij elkaar optelt, kun je baking soda voor zo’n 100 doeleinden gebruiken. Zowel om je huis schoon te maken, als om je lichaam te reinigen. In dit artikel benoemen we een paar belangrijke toepassingen van baking soda. Maar we staan ook even stil bij potentiële nadelen en gezondheidsrisico’s van dit product. Is baking soda echt zo’n wondermiddel of zit er een addertje onder het gras? Kom er snel achter!

Wat is baking soda precies?

Baking soda is de huis-tuin-en-keukenterm voor ‘natriumwaterstofcarbonaat’, korter aangeduid als natriumcarbonaat of dubbelkoolzure soda. Daarnaast wordt het ook vaak omschreven als ‘zuiveringszout’. In dit artikel zullen wij de term baking soda aanhouden. Het is een witte, dunne stof die oorspronkelijk gebruikt wordt in bakpoeder (als rijsmiddel, het is dus niet hetzelfde als bakpoeder, iets wat sommige mensen ten onrechte denken!) in plaats van gist. Het product wordt echter voor heel veel andere doeleinden gebruikt, iets waar je in de loop van dit artikel meer over te weten komt.


Schoonmaken met baking soda

Baking soda wordt veel gebruikt om het huis schoon te maken, in de meest brede zin van het woord. Enkele veelgenoemde oplossingen zijn bijvoorbeeld:

 • Zilverpoets
 • Vloerreiniger
 • Wasmiddelversterker
 • Vlekkenmiddel
 • Autoshampoo
 • Geurvreter
 • Wc-reiniger
 • Luchtverfrisser
 • Ontstopper

Wij willen dit artikel graag gebruiken om een paar minder vaak besproken schoonmaak toepassingen van baking soda toe te lichten, namelijk: oven schoonmaken, wasmachine schoonmaken en matras schoonmaken.

Oven schoonmaken met baking soda

Ovens zijn best wel lastig om schoon te maken. Gesmolten etensresten koeken gemakkelijk aan en het is lastig om ze te verwijderen zonder je oven te beschadigen. Herken jij dit probleem? Probeer dan eens om je oven schoon te maken met baking soda. Je strooit de baking soda op de oven, spuit het vervolgens nat zodat het soda vocht is, en laat het gedurende de nacht zitten. De volgende ochtend hebben de etensresten losgelaten en kun je dit samen met de baking soda gemakkelijk uit de oven verwijderen.

Baking soda in de wasmachine

Wasmachines krijgen heel wat te verduren. Natte kleding, kleding met vette vlekken, bezwete kleding et cetera. Daarom is het belangrijk om je wasmachine af en toe te reinigen. Baking soda leent zich daar uitstekend voor! Je moet een half kopje baking soda in de wasmachine gooien (dat lijkt weinig, maar is genoeg!), maximaal een heel kopje. Meer baking soda is slecht voor de wasmachine. Vervolgens moet je de soda wassen op een heel intensief programma van 90 tot 95 graden Celcius. Dat is een goede temperatuur om de aanwezige bacteriën te doden. Herhaal deze stap ongeveer 1 keer per maand voor het beste resultaat.

Matras schoonmaken met baking soda

Het is belangrijk om je matras af en toe te reinigen. Waarschijnlijk gooi je jouw beddengoed keurig in de was, maar hoe zit het met het matras? Ook dat moet je schoonmaken. Baking soda is een ideale matrasverfrisser. Terwijl jouw beddengoed in de was zit, kun je het matras met een dunne laag zuiveringszout bedekken. De korrels trekken viezigheid en vocht aan. Na een paar uur kun je het matras stofzuigen om de baking soda te verwijderen. Meer weten over matras reinigen? Lees het artikel 5 tips om je matras te reinigen.


Baking soda toepassingen voor het lichaam

Baking soda wordt veel gebruikt voor allerlei gezondheidsdoeleinden. Het wordt bijvoorbeeld toegepast bij:

 • Maag en maagzuur
 • Mondspoelingsmiddel
 • Verzachten van aften
 • Om een zweetgeur tegen te gaan
 • Voor het verbeteren van sportprestaties
 • Tegen jeuk
 • Als zonnebrand
 • Om een splinter te verwijderen
 • Verzachten van insectenbeten
 • Voor een betere functionering van de darmen

Wij willen dit artikel graag gebruiken om een paar minder vaak besproken schoonmaak toepassingen van baking soda toe te lichten, namelijk: tanden bleken,  blaasontsteking tegengaan, haar wassen, een voetenbad nemen en baking soda met citroen drinken.

Tanden bleken met baking soda

Zuiveringszout is een effectieve manier om je tanden te bleken, omdat het vlekken verwijdert. Het wordt daarom in veel tandblekers en tandpasta’s verwerkt. Bijkomend voordeel: baking soda bestrijdt schadelijke bacteriën in je mond. Mede daarom wordt dit middel ook vaak gebruikt als mondspoelmiddel. Wil je graag pure baking soda gebruiken om je tanden te bleken? Doe dan een beetje baking soda op een vochtige tandenborstel. Poets je mond grondig en spoel je mond daarna met water. Doe dit echter niet te vaak, want je wil voorkomen dat je je glazuur beschadigt.

Baking soda tegen blaasontsteking

Veel vrouwen, maar ook sommige mannen, hebben af en toe last van een blaasontsteking. Heb je geen zin in een antibioticakuur? Of slaat de antibiotica niet (meer) aan? Kijk dan eens naar natuurlijke alternatieven, zoals zuiveringszout. Baking soda heeft een aantal eigenschappen waardoor het een gunstig effect heeft op je blaas:

 • Zuurgraad in de urine neutraliseren, waardoor je minder klachten ervaart en sneller van de blaasontsteking geneest
 • Ontgiftende werking op de nieren
 • Zorgt voor een snelle genezing van vitale organen

Hoe gaat dat in z’n werk? Los een flinke theelepel baking soda op in een glaasje warm water en drink dit op. Hierdoor zet een beginnende blaasontsteking niet door en voorkom je dat een bestaande blaasontsteking overslaat op de nieren.

Je haar wassen met baking soda

Steeds meer mensen zoeken naar natuurlijke manieren om hun haar mee te wassen. Een van de producten om je haar mee te wassen is baking soda. Doe een eetlepel baking soda in een bekertje warm water, en verdeel het opgeloste goedje in nat haar. Je moet het minimaal 30 seconden laten intrekken alvorens het uit te spoelen. Sommige mensen claimen dat je na twee weken je haar slechts een keer per maand hoeft te wassen. Bovendien zou je er meer volume, minder vet haar en sneller groeiend haar van krijgen. Er zijn echter ook wat tegengeluiden: je haar droogt uit en baking soda is niet zo verzorgend. Wij zouden zeggen: oordeel zelf!

Baking soda voetenbad nemen

Neem je weleens een warm voetenbadje? Gooi hier eens een keer een eetlepel baking soda aan toe. Na zo’n 10 tot 20 minuten voelen je voeten heerlijk zacht aan en zijn nare (zweet)luchtjes als sneeuw voor de zon verdwenen. Bovendien zou baking soda vervelende huidaandoeningen zoals nagel- en voetschimmel tegengaan.

Baking soda met citroen drinken

Het is bekend dat veel mensen warm water met citroen drinken om af te vallen en om andere gezondheidseffecten te bereiken. Sommige mensen doen daar een schepje bovenop, letterlijk en figuurlijk, door een klein beetje baking soda toe te voegen. De combinatie van citroen en baking soda is een goede manier om je lichaam te stimuleren zich te ontdoen van gifstoffen. Neem eerst een beetje, kijk hoe het valt, voordat je dit tot je dagelijkse routine toebedeelt.


Is baking soda gezond?

Baking soda wordt door de meerderheid van de wetenschappers aangemerkt als ‘gezond’. Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat baking soda een positief effect heeft op de gezondheid. Ten eerste helpt het bij het handhaven van een goede zuurtegraad, dat aanjager is voor een goede gezondheid. De zuurtegraad is namelijk gelinkt aan een heleboel aandoeningen, bijvoorbeeld in de nieren, qua schimmels, griepjes en verkoudheden, hoge bloeddruk en auto-immuunziekten. Het kan dus geen kwaad om baking soda in te zetten ten behoeve van jouw lichamelijke gezondheid, mits je het op de goede manier toepast. Let op: wij kunnen niet garanderen dat de toepassingen in dit artikel voor jou allemaal gaan werken. Blijf altijd kritisch en kijk wat het voor jou betekent. Mocht je ziek zijn, laat je genezing dan niet volledig van baking soda afhangen maar overleg met een arts.


Is baking soda duurzaam?

Ja, baking soda is duurzaam. In ieder geval in vergelijking met reguliere schoonmaaksoda (zoals het bijtende Driehoek soda) en andere schoonmaakmiddelen. Wat betreft duurzaamheid valt baking soda in hetzelfde straatje als azijn, marseillezeep en citroen. Daarom is zuiveringszout een perfect middel voor iedereen die zijn huishouden wil verduurzamen.


Is baking soda gevaarlijk?

Baking soda is in principe niet gevaarlijk, in ieder geval niet als het wordt gebruikt in de aanbevolen doseringen. Het gevaar neemt toe als je het in hoge doseringen neemt gedurende een lange tijd. Dat komt omdat baking soda heel veel natrium bevat.

Wanneer geen baking soda nemen?

 • Zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven kunnen de baking soda het beste links laten liggen, tenzij anders geadviseerd door hun arts
 • Als je last hebt van een hoge bloeddruk of een zoutarm dieet nuttigt
 • Als je een kind bent, jonger dan 6 jaar oud
 • Als je net hebt gegeten, het baking soda valt beter als het eten verteerd is

Je kunt het beste overleggen met een arts als je onzeker bent over het effect van baking soda op jouw lichaam.

Bijwerkingen baking soda

Mogelijke bijwerkingen van baking soda zijn: extra dorst (want: veel zout) en maagkrampen. Als je last krijgt van zwelling van de voeten, zwak gevoel, langzame ademhaling of misselijkheid (gelinkt aan de inname van baking soda), dan kun je het beste een arts raadplegen. Sowieso raden we je aan om baking soda eerst voorzichtig uit te proberen, voordat je dit op grote schaal gaat gebruiken.

Is baking soda slecht voor je huid?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Er zijn veel mensen die baking soda gebruiken tegen acne, huidproblemen en bijvoorbeeld een vette huid. Het is echter wel zo dat de natuurlijke ph-waarde van baking soda hoger ligt dan die van de huid. Hierdoor kun je ‘het natuurlijke huishouden’ van je huid verstoren door veel baking soda te gebruiken. Om die reden adviseren veel beauty experts om de baking soda te verzuren, bijvoorbeeld met appelazijn.


Waar is baking soda te koop?

Baking soda is op veel verschillende plekken te koop, waaronder:

 • Webshops (zowel grote webshops zoals bol.com als biologische webshops, gezondheidswebshops en schoonmaakwebshops)
 • In winkels (zoals Natuurvoedingswinkel, De Tuinen (Holland & Barrett), de Turk, de Toko en drogist of apotheek)
 • Grote vestigingen van de Albert Heijn

Soms wordt baking soda ook anders genoemd, zoals ‘natriumbicarbonaat’ of ‘zuiveringszout’. Dus let ook op andere benamingen als je een product zoekt.

Wat kost baking soda?

Elke winkel hanteert z’n eigen prijs, maar gemiddeld gezien kost baking soda €4 per kilo. Je kunt baking soda het beste in een fysieke winkel kopen, want in een webshop krijg je vaak te maken met verzendkosten á €4.95. Hieronder volgt de prijs van baking soda (van het meest verkochte merk, namelijk Arm & Hammer):

 • Albert Heijn: 454 gram pure baking soda voor €1.74
 • Jumbo: 454 gram pure baking soda voor €1.59


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag