Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Warm water met citroen drinken om af te vallen

Warm water met citroen drinken om af te vallen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je erop gaat letten zweren heel veel gezondheidsguru’s bij warm water met citroen. Door dit drankje aan je voedingspatroon toe te voegen, zouden de kilo’s eraf vliegen. Andere mensen beweren echter dat dit niet de juiste methode is om af te vallen. In dit artikel bespreken we de vermeende voor- en nadelen van warm water met citroen. Dit stelt jou in staat om zelf te bepalen of warm water met citroenwater jou gaat helpen om af te vallen!


Waarom helpt warm water met citroen om af te vallen?

Citroenwater is natuurlijk geen wondermiddel. Als je door het drinken van warm water met citroen direct af zou vallen, waren de citroenen in Nederland allang uitverkocht. Toch kan deze felgele vrucht jouw beste vriend zijn tijdens het afvallen. De citroen gaat namelijk hongeraanvallen tegen, waardoor je minder snel terugvalt op die (ongezonde) snack. Ook wordt je spijsvertering gestimuleerd en heb je langer het gevoel ‘vol’ te zitten. Wat er weer voor zorgt dat je minder eet, waardoor je weer sneller af zal vallen.

Waarom citroen?

Citroen is een vrucht die bordenvol vitamine B, vitamine C, calcium (ijzer), kalium, magnesium, antioxidanten, enzymen en vezels zit. Eigenlijk is het dus een supervrucht die jouw immuunsysteem een boost kan geven. Daarnaast wordt citroen geassocieerd met een goede stoelgang en een natuurlijk ontgiftingsproces. Maar goed, niemand lepelt voor z’n plezier een citroen leeg. Het is veel lekkerder en gezonder om de citroen te mengen met warm water en er een soort thee van te maken. Zonder honing, want dat zijn eigenlijk puur suikers. In de volgende alinea’s leggen we tot in detail uit waarom warm water met citroen werkt om af te vallen.

Warm water met citroen verbetert de spijsvertering

De spijsvertering is een belangrijke factor tijdens het afvallen. Een goede en snelle spijsvertering is in staat om de goede voedingsstoffen te houden en de slechte weg te laten vloeien. Dit proces gaat hand in hand met een goede stofwisseling. En we weten allemaal dat een goede stofwisseling cruciaal is om op gewicht te blijven (of af te vallen). Citroen stimuleert de spijsvertering, gaat verstopping tegen en verlost je van dat opgeblazen gevoel. Zonder opgeblazen buik lijk je automatisch al een stuk dunner en zit je beter in je vel.

Citroen zorgt voor een betere hydratie

Al eerder schreven we artikelen over afvallen en het drinken van water. Hieruit bleek dat veel water drinken helpt om af te vallen. In Nederland hebben we het geluk dat we heel schoon kraanwater hebben, dus het is een goedkope methode om af te vallen. Water is echter niet het meest spannende drankje. Vandaar dat een schijfje citroen daar net die frisse smaak aan kan geven, waardoor jij veel meer smacht naar die fles water dan normaal!

Andere voordelen van warm water met citroen

Je leest dit artikel natuurlijk omdat je af wilt vallen en wilt onderzoeken of warm water met citroen daarbij gaat helpen. Toch willen we graag benadrukken dat citroenen nog meer gezondheidsvoordelen hebben dan je denkt. Want behalve een slank lichaaam wil je ook een gezond lichaam, toch?

Citroen reinigt je lichaam

Het lichaam houdt soms meer gifstoffen vast dan goed is. Door ophopende gifstoffen kun je jouw organen, cellen en weefsels onbewust beschadigen. Citroen stimuleert echter de lever om efficiënter te worden, waardoor de gifstoffen het lichaam sneller verlaten. Daarnaast werkt citroensap urine-afdrijvend. Dus jouw urinewegen blijven gifvrij en behouden een goede pH gehalte. Hierdoor loop je minder kans op blaasontstekingen of schimmelinfecties. Vooral vrouwen hebben hier helaas regelmatig mee te kampen.

Oppepper voor je brein

Je werking van je rein wordt deels beïnvloed door wat je eet en drinkt. Het is algemeen bekend dat kalium en magnesium onze hersenen en zenuwen positief stimuleren. Waardoor je minder gevoelig bent voor stress en depressies. Omdat citroen zoveel kalium en magnesium bevat, is het een ideale drank voor iedereen die een druk en stressvol bestaan leidt.

Waarom is citroenwater een slecht idee tijdens het afvallen?

Hoewel heel veel gezondheidsblogs vooral aandacht besteden aan de voordelen van warm water met citroen, zijn er ook een paar kritische noten. Omdat wij graag een objectief beeld willen schetsen, willen we ook even stilstaan bij de nadelen van warm water met citroen.

Citroen tast je tanden aan

Allereerst is citroenwater schdelijk voor de kwaliteit van je tanden. Want hoe hoger het zuurgehalte in je voedsel is, hoe meer jouw tanden beschadigen. Het tandglazuur en wortelcement worden namelijk opgelost, waardoor je glazuur gedeeltelijk of geheel kan verdwijnen. Daarnaast kunnen je tanden ook nog eens verkleuren door het drinken van warm water met citroen. Bij warm water is dit effect nog een stuk sterker dan bij koud water.

Verkeerde voorlichting over citroenen

De gezonde vezels uit een citroen zitten vooral in de schil, de pitten en het vruchtvlees van de citroen. Dus het sap zelf is wel gezond, maar wellicht niet zó geweldig als dat veel websites beweren. Daarom adviseren wij om altijd het vruchtvlees te eten/drinken. Ook kun je een beetje citroenschil raspen en dit over jouw ontbijtje strooien. Een bakje yoghurt met havermout en noten krijgt zo een frisse touch met de gezondheidsvoordelen van citroen.

Maagproblemen door warm water met citroen

Hoewel de citroen maagzuur juist tegen zou gaan, zijn er ook mensen die beweren dat ze er juist maagklachten van krijgen. Zoals zure oprispingen en een geprikkelde slokdarm. Deze problemen zullen lang niet voor iedereen gelden.

Geen wetenschappelijk bewijs

Er is onderzoek gedaan naar losse voordelen van de citroen, maar uiteindelijk is er geen enkel wetenschappelijk artikel dat met 100% zekerheid kan zeggen dat warm water met citroen helpt om af te vallen. Er zijn een hoop andere methodes die minstens zo effectief én wetenschappelijk bewezen zijn.


Dus: wel of geen warm water met citroen drinken?

Je bent vrij om je eigen oordeel te vellen aan de hand van bovenstaande argumenten. Wij zijn echter van mening dat warm water met citroen overwegend meer voordelen heeft. Het grootste nadeel heeft te maken met je gebit. Dit kun je echter gemakkelijk ondervangen door het citroenwater met een rietje te drinken. Zo komt het zure water niet in aanraking met je tanden, maar wel in aanraking met je lever. Daarnaast kun je het drankje nog gezonder maken door ook wat geraspte schil en vruchtvlees toe te voegen. Op deze manier weet je zeker dat je álle goede mineralen en vezels van de citroen binnenkrijgt.

Verder raden we je aan om het drinken van warm citroenwater te beperkten tot één of twee glazen per dag. Je kunt dit het beste drinken als je net bent opgestaan, omdat het je spijsvertering stimuleert. Later op de dag kun je nog een glas nemen om je snacktrek tegen te gaan.


Andere drankjes die helpen om af te vallen

In de voeding en diëtiek komt steeds meer aandacht voor drinken in plaats van eten. Want het heeft geen zin om je gezonde bord salade weg te spoelen met een groot glas cola, toch? Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn van de gezondheidsvoordelen bieden onderstaande beste drankjes om af te vallen misschien uitkomst. Je kunt deze dranken natuurlijk ook combineren, zodat je de hele dag door een gezond drinkpatroon hebt. Vergeet niet dat je er ook minstens twee liter water naast moet drinken, al helemaal als je wilt afvallen.

Groene thee

De laatste jaren neemt groene thee enorm in populariteit toe. Het is lekker, gezond en een goede ondersteuning tijdens een dieet. Dat komt omdat groene thee je stofwisseling versnelt en je eetlust remt. Twee eigenschappen die enorm goed van pas komen tijdens het afvallen. Heb je geen zin om de hele dag thee te drinken? Kijk dan ook eens naar het alternatief: groene thee capsules.

Groentesappen

Groente is een van de meest krachtige voedingsmiddelen die vet tegengaan. Met name koolsoorten en kruidbloemigen, zoals bloemkool of broccoli. Eigenlijk kun je elke soort groene groente naar hartenlust eten. Los, of gemixt in een blender. De groenten helpen je om het gif buiten de deur te houden. Ook stimuleren ze je vetberbrandingsproces en boosten ze je metabolisme. Ben je op zoek naar wat inspiratie voor groene smoothies? In dit artikel zetten we de beste voor jou op een rijtje.

Koffie

Zwarte koffie stimuleert je metabolisme, iets dat zeer goed van pas komt tijdens jouw strijd tegen de kilo’s. Daarnaast bevat koffie de juiste antioxidanten. Deze antioxidanten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en suikerziekte. Je mag echter alleen zwarte koffie drinken en maximaal vier glazen per dag. Want als je elke keer suiker of melk toevoegt krijg je ongemerkt toch weer meer calorieën binnen dan je denkt. En we weten allemaal dat calorieën tot extra gewicht leidt! Vind je zwarte koffie echt niet lekker? Voeg dan wat kaneel toe. Dit is een gezond, caloriearm kruid met veel smaak.

Een laatste tip: wijk niet af van het recept

Een glas warm water met citroen, een gezonde groentesmoothie of een goede koffie. Verleidelijk om daar nog wat smaakversterkers aan toe te voegen. Denk hierbij aan een klontje suiker, wat honing of andere zoetigheid. Probeer dat zo veel mogelijk te voorkomen! Je valt sneller af als je het drankje precies volgens het recept maakt.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag