Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 Tips voor het schoonmaken van de frituurpan

6 Tips voor het schoonmaken van de frituurpan

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Frituren is heerlijk op zijn tijd. Het kost weinig moeite en veel mensen zijn gek op de smakelijke, krokante gerechten die je ermee klaar kan maken. Als je je friteuse regelmatig gebruikt, kom je er niet omheen dat ‘ie op een gegeven moment flink vettig wordt. Als je dit nooit schoonmaakt, zal hij minder fris gaan ruiken en wordt ook je eten minder smakelijk. Waarschijnlijk is de frituurpan opfrissen niet je hobby, en daarom lees je hier handige tips en trucs om hem goed schoon te maken. Als je niet te lang met het schoonmaken wacht, heb je lang plezier van je frituurpan.


Waarom is het belangrijk om je frituurpan schoon te maken?

De belangrijkste reden om een frituurpan schoon te maken is dat je eten lekkerder blijft smaken. Je maakt je andere pannen schoon na elke maaltijd, maar bij je frituurpan doe je dat gewoonlijk niet. Daardoor krijgt de pan al snel last van aangekoekte, gestolde vetresten.
Helaas zijn juist die hardnekkige vetrestjes voor veel mensen een reden om het schoonmaken van de frituurpan uit te stellen. Ze zijn lastig te verwijderen Gelukkig is er ook voor hardnekkig aangekoekt vet een oplossing en de meeste frituurpannen zijn goed te reinigen. Zeker de de speciale frituurpan reinigers maken het je een stukje makkelijker. Van sommige frituurpannen kunnen er bovendien onderdelen in de vaatwasser.

Belangrijke tip

Bekijk altijd eerst de gebruikershandleiding van je friteuse voor je in het wilde weg een schoonmaakmethode kiest. Sommige frituurpannen mogen bijvoorbeeld niet in de vaatwasser en in sommige handleidingen vind je handige tips voor jouw apparaat.


1. Begin bij de basis: ververs regelmatig het frituurvet voor de lekkerste frietjes.

Voor de meest lekkere gefrituurde hapjes kan je het beste het frituurvet na elke 5 tot 7 keer na gebruik, verversen. Als je daar geen tijd voor hebt, kan je het volgende in de gaten houden:

 • Het vet krijgt een sterke smaak of geur.
 • Het frituurvet kleur donkerbruin of zwart
 • Er komt een walm van het vet.
 • Het vet blijft schuimen na het toevoegen van eten.

Als je één of meerdere van deze punten ziet aan je frituurvet, is het tijd voor een verse lading. Het is zowel bij frituurvet – als olie belangrijk om de oude lading volledig te vervangen met nieuwe olie of vet. Door nieuw vet aan oud vet toe te voegen, kan het oude vet ranzig worden (dit is vooral het geval bij olie). Zodra je met ranzige olie gaat frituren, kunnen er ongezonde stoffen vrijkomen.
Bewaar de flacon van je frituurvet, zodat je het schoon kan weggooien. Het meest milieuvriendelijk is om het vet in de flacon in een gele container te gooien. Gooi het niet in je gootsteen, want vet dat gaat stollen, veroorzaakt makkelijk verstoppingen in je leiding. Het is ook minder milieuvriendelijk.

Frituurvet – of olie tussendoor reinigen

Na elk gebruik van je frituurpan kan je controleren of er gestolde stukjes in het frituurvet blijven drijven. Wacht tot het vet is afgekoeld, en verwijder het gestolde vet met een zeefje of koffiefilter.


2. Je frituurpan schoonmaken met afwasmiddel

Een schoonmaakmethode die bij elke frituurpan gebruikt kan worden, is het simpelweg reinigen met afwasmiddel. Daar kan weinig aan fout gaan en het is grondig genoeg. Hou er wel rekening mee dat een ‘gewoon’ afwasmiddel vaak niet voldoende is om hardnekkige, gestolde vetresten mee te verwijderen. Bij veel frituurpannen kan je niet om dit verschijnsel heen, tenzij je speciale middelen gebruikt.
Met afwasmiddel ga je als volgt te werk:

 • Inkoppertje, maar toch belangrijk: haal de stekker van je friteuse uit het stopcontact.
 • Verwijder het frituurvet uit je pan. Is het oud, dan kan je het meteen vervangen. Als je het nog wilt bewaren kan je het zo lang in een lege frituurvetfles gieten als je deze hebt staan. Vast frituurvet kan je tijdelijk in een grote, lege pan leggen.
 • Vul je gootsteen met heet water en een scheut afwasmiddel.
 • Borstel de binnenpan, het frituurmandje en het deksel van de frituurpan schoon (dit is het meest intensieve gedeelte). Je kan eventueel de onderdelen eerst een tijdje laten weken in het hete water.
 • Het kan zijn dat je het hete water met het afwasmiddel een paar keer moet vervangen om de hele pan goed schoon te krijgen. Het helpt hierbij als je een schoonmaakmiddel van goede kwaliteit gebruikt, zoals Dreft. Deze verwijderen vaak net iets makkelijker vuil.
 • Loop ook meteen de buitenkant van de frituurpan na en haal er een doekje over. Zo blijft hij er aan de buitenkant netjes uitzien.

Het voordeel van deze methode is dat het altijd kan: schoonmaakmiddel is niet agressief, maar wel ontvettend.


3. Friteuse reinigen in de vaatwasser of met een vaatwastablet.

Sommige frituurpannen kan je gewoon mee laten draaien in de vaatwasser. Meestal zijn ze brandschoon als ze er uit komen.  Als jij er ook zo één hebt: lucky you! Als je overweegt om een frituurpan aan te schaffen, zou het makkelijk schoonmaken van de pan wellicht een rol kunnen spelen in je keuze. Het scheelt namelijk een hoop werk. Controleer wel altijd of, en welke onderdelen van de friteuse er in de vaatwasser mogen.

Als je de friteuse niet in de vaatwasser kan reinigen maar je dit wel met een tablet mag doen, kan je hem redelijk makkelijk schoonmaken. Dat doe je als volgt:

 • Zet een raam open, zodat je voldoende frisse lucht krijgt.
 • Vul de binnenpan van de frituurpan voor 3/4 met water.
 • Voeg een vaatwastablet toe en hang het mandje in de binnenpan.
 • Stel de temperatuur van de friteuse in op maximaal 90 graden.
 • Zet de frituurpan ongeveer 10 minuten lang aan.
 • Leeg de binnenpan en spoel hem om, samen met het mandje. Doe dit met heet water en zorg dat je alle resten goed wegspoelt. Daarna ben je klaar.

De meeste friteuses zijn erg schoon na het reinigen met een vaatwastablet. Zelfs als je frituurpan niet in de vaatwasser mag, dan scheelt reinigen met een tablet een hoop tijd ten opzichte van tip 2. Wél is een vaatwastablet wat agressiever.

https://nl.pinterest.com/pin/23362491800545217/


4. Friteuse reinigen met friteusereiniger van Fritel

Fritel is een echt Friteusemerk. Het is speciaal ontwikkeld voor huishoudelijke apparaten die in aanraking komen met vet en eten. Fritel is biologisch afbreekbaar, dus een mileuvriendelijk middel. Een voordeel is ook dat het relatief snel werkt, waardoor het schoonmaken van je frituurpan een minder landurig en vervelend klusje is. Wel is het wat prijziger. Een flacon Fritel kost 19 euro.

Hoe werkt de Fritel friteusereiniger:

 • Vul je frituurpan met de hoeveelheid water die op de verpakking van het Fritel product staat.
 • Voeg ongeveer 10 dopjes friteusereiniger aan het water toe.
 • Laat de reiniger 10 minuten inwerken in de pan.
 • Leeg je pan en spoel hem grondig na.
 • Maak tot slot je pan droog met een zachte, schone doek. De binnenkant ziet er weer als nieuw uit en is lekker fris en schoon.

Reinigen met Fritel is dus milieuvriendelijk en gaat snel, maar is wel wat duurder.


5. Frituurpan reinigen met HG frituurpan reiniger

De HG frituurpan reiniger is ook een goede oplossing om je frituurpan schoon te maken. Ook met deze reiniger ben je niet veel tijd kwijt. Hij kost 6 euro (dit kan verschillen per winkel) en is biologisch afbreekbaar. Het product zou alle vetresten verwijderen, ook de hardnekkige! Je hebt hierbij een kwastje of sponsje nodig.
Hoe maak je je frituurpan schoon met de HG frituurpan reiniger:

 • Maak de frituurpan helemaal leeg. Veeg alvast wat vetresten die je tegenkomt in het mandje, op het deksel of in de pan weg met een keukenpapiertje.
 • Doseer 250 van de HG reiniger in je pan.
 • Smeer met een kwastje de vetaanslag op de buitenkant van je friteuse in met de frituurpanreiniger (puur, dus niet verdunnen met water). en laat 10 minuten intrekken. Daarna spoel je het product af.
 • In je frituurpan zit nog de 250 ml HG reiniger. Vul nu je pan met zoveel mogelijk heet water, tot de bovenste rand vet. Het mag geen kokend water zijn.
 • Laat de pan met het frituurmandje en water, 15 minuten staan terwijl het HG product met het hete water zijn werk doet. Wanneer de pan nog niet goed schoon is, laat je hem nog wat langer staan met het water en de reiniger.
 • Borstel de pan en het mandje na met een borstel terwijl het water er nog in staat.
 • Als het vet voldoende is losgekomen kan je de inhoud door de gootsteen spoelen.
 • Spoel je frituurpan en het mandje na en droog ze af met een schone doek.

Met de HG reiniger ben je niet zo snel klaar als met Fritel, maar het komt in de buurt. Een voordeel is dat HG een stuk goedkoper is.


6. Frituurpan schoonmaken met soda

Soda is een geweldig goede ontvetter, maar wat minder agressief dan een vaatwastablet. Je kan er redelijk snel je friteuse mee schoonmaken en het resultaat is goed. Voor de zeer hardnekkige, ingebrande resten kan je eventueel een frituurpanreiniger gebruiken.
Hoe ga je te werk als je je friteuse wilt reinigen met soda:

 • Vul de friteuse voor ongeveer 3/4 met water en een paar eetlepels soda. Doe het mandje in de binnenpan.
 • Zet een raam open.
 • Stel de temperatuur van de pan in op maximaal 90 graden en zet hem aan.
 • Zorg dat het water met de soda gaat koken en laat de friteuse 10 minuten aan staan.
 • Schakel de frituurpan uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 • Gooi de binnenpan leeg in de gootsteen.
 • Als je losgeweekte vetresten tegenkomt, kan je deze verwijderen met een afwasborstel of spons.
 • Spoel het mandje en de pan goed na met heet water.

Als je het schoonmaken van je friteuse redelijk bijhoudt, is deze methode vaak voldoende. Soda heb je altijd in huis, het is niet duur en erg effectief!


Lekkerder eten met een schone frituurpan.

Het is een feit: uit een schone frituurpan met vers vet eet je schoner, gezonder en lekkerder. De kans dat er schadelijke stoffen vrijkomen is op deze manier minimaal en de friteuse blijft fris ruiken.
Bekijk altijd de gebruiksaanwijzing voor je aan de slag gaat met het schoonmaken. Bij sommige friteuses mogen bepaalde onderdelen in de vaatwasser, maar andere onderdelen niet.

De meest bekende, intensieve methode om je friteuse schoon te maken is in je gootsteen in een sopje. Wil je het graag wat sneller aanpakken, dan kan je de frituurpan (indien dit mogelijk is bij jouw apparaat) mee wassen in je vaatwasser. Dit scheelt een hoop werk. Kan dit bij jouw frituurpan niet, dan is schoonmaken met friteusereiniger Fritel een goed alternatief. Deze reinigt zeer snel en grondig, en vraagt niet veel werk van jou. Wel is dit een prijzig product. Minder prijzig maar ook handig is de HG frituurpanreiniger. Ook deze werkt snel.
Tot slot is één van de handigste methodes om je frituurpan te reinigen met soda. Dit kan eigenlijk nooit kwaad en is erg effectief.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag