Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 tips om kalk te verwijderen

5 tips om kalk te verwijderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kalkaanslag verwijderen is één van de meest vervelende schoonmaakklusjes. Je blijft maar boenen… Bij kalkaanslag denk je al gauw aan aanslag in de douche, de wastafel en het toilet. Maar kalk kan ook problemen geven in de waterkoker, het koffiezetapparaat, de wasmachine en de vaatwasser. Je kunt er ook niet zo veel aan doen, want het heeft te maken met het verwarmen van stromend water. In je huishouden heb je daar dagelijks mee te maken, dus het poetsen van kalkaanslag is onvermijdelijk. Wij helpen je daar natuurlijk graag een handje bij en zetten daarom vijf tips om kalk te verwijderen voor je op een rijtje.


Wat is kalkaanslag precies?

Je hebt vast wel eens kalkaanslag gezien, maar weet je wel wat het precies is? Kalkaanslag is eigenlijk een substantie met de naam calciumcarbonaat. Om helemaal in scheikundige sferen te blijven: CaCO3. Kalkaanslag wordt in de volksmond ook wel ketelsteen of kalksteen genoemd. In stromend water zitten opgeloste mineralen: onder andere dat calciumcarbonaat en magnesium.

Heb je wel eens gehoord van hard water? De hoeveelheid van deze mineralen bepaalt de hardheid van het water. Hoe harder dat water is, hoe meer kalkaanslag er achterblijft in bijvoorbeeld je badkamer of de gootsteen van je keuken. Dat ziet er niet zo mooi uit, want er blijft dan een wit laagje achter op bijvoorbeeld de tegels in de badkamer of rondom je keukenkraan. Het is niet alleen lelijk, maar ook nog eens van grote invloed op hygiëne: door kalkaanslag wordt het oppervlak poreus, waardoor bacteriën en schimmels zich sneller thuis voelen. Ook kunnen kranen en de douchekop verstopt raken, omdat het water door de kalkaanslag niet goed afgevoerd kan worden.


Tip 1 – Gebruik speciale schoonmaakmiddelen tegen kalkaanslag

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen voor kalkaanslag te koop. Wij zetten de beste middelen in de strijd tegen kalkaanslag voor je op een rijtje. Deze producten zijn overigens gewoon te verkrijgen in de supermarkt. Dat scheelt weer heel wat getwijfel voor het schap!

HG

HG doet wat het belooft! Dit merk heeft verschillende schoonmaakmiddelen, waaronder een professionele kalkaanslag verwijderaar. Je kunt het goedje rechtstreeks op de kalkaanslag spuiten, puur op ernstige verkalking en verdund op wat minder grote kalkaanslag. Het middel is geschikt voor alle kalkaanslag, behalve voor apparaten als een waterkoker en koffiezetapparaat.

XG2

XG2 heeft in het assortiment een professionele ontkalker voor espresso- & koffiezetapparaten. Dit middel kun je dus effectief inzetten voor het ontkalken van je koffiezetapparaat. Je giet de ontkalker in het waterreservoir, laat het apparaat voor de helft doorlopen en laat dan de vloeistof een paar minuten inwerken. Daarna laat je het apparaat volledig leeglopen en de kalkaanslag zal verdwenen zijn. Zo kun jij met een gerust hart van je kopje koffie genieten.

Ajax

Ajax heeft een prima antikalkspray, waarmee je gemakkelijk het goedje op de kalkaanslag kunt sprayen. Even inwerken, afspoelen, en de kalk is weg


Tip 2 – Verwijder kalkaanslag in een oogwenk met behulp van azijn

Als je (hardnekkige) kalkaanslag wilt verwijderen, kun je natuurlijk bovenstaande schoonmaakmiddelen gebruiken. Deze kunnen in de aanschaf wel prijzig zijn. Een wat kleinere portemonnee? Ga dan voor een natuurlijke, minder agressieve aanpak en gebruik eens azijn om kalkaanslag te verwijderen.  Azijn is één van de beste manieren om kalk te verwijderen en het is ook nog eens spotgoedkoop! Wij vertellen je graag hoe je azijn het beste kunt inzetten voor het ontkalken van je tegels, apparaten en kranen.

De badkamer- en keukentegels

Een plek waar je veel kalkaanslag kunt verwachten is de badkamer en de keuken. Je gebruikt hier namelijk veel (heet) water. Kalkaanslag op deze plekken kan een doorn in het oog zijn, omdat je de keuken en de badkamer dagelijks ziet. Vul daarom een plantenspuit met een mengel van een deel water, een deel schoonmaakazijn en een klein scheutje afwasmiddel. Neem de keuken- of badkamertegels af met koud water en spray daarna het mengsel op de tegels. Het goedkope goedje zal de tegels ontvetten én ontkalken! Een extra tip: gebruik dit ritueel in je normale schoonmaakroutine, want het goedje werkt ook preventief – en je tegels zullen blinkend schoon zijn.

Was- en vaatwasmachine

Kalkaanslag kan ook voorkomen in je wasmachine en afwasmachine. Niet fijn, want deze apparaten horen je was en vaat juist schoon te krijgen. Ook hier is azijn een krachtig middel tegen kalk: doe een scheutje natuurazijn bij het wasmiddel in de wasmachine en de kalkaanslag zal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hetzelfde werkt goed voor de afwasmachine: een klein beetje azijn vlak voor het draaien doet wonderen.

Je koffiezetapparaat en waterkoker

Om je waterkoker of koffiezetapparaat te ontkalken, kun je een mengsel van natuurlijke azijn inzetten. Maak een mengsel van een deel water en een deel azijn en giet dit in de waterkoker of in het gedeelte van het koffiezetapparaat waar je normaal gesproken het water in doet. Zet de apparaten aan en laat het azijn zijn werk doen tegen kalkaanslag. Giet het apparaat nog niet direct leeg: laat het azijnmengsel nog een nachtje weken en maak de volgende dag je waterkoker of je koffiezetapparaat pas schoon. Om zeker te weten dat er geen azijn achterblijft in de machines, is het een goed idee om een paar keer water te koken in je waterkoker of het koffiezetapparaat een aantal keer te laten lopen voordat je overgaat op normaal gebruik.

De douchekop en keuken- of badkamerkranen

Als je douchekop of kranen zijn aangetast door kalk, ziet dat er niet alleen lelijk uit, maar kan het ook problemen geven voor de doorloop van het water. Erg vervelend als je onder de douche staat en er komt alleen maar een miezerig straaltje uit, toch? Om dit te voorkomen kun je de douchekop en de kranen in je huis een badje geven van azijn. Leg de douchekop in een emmer met een helft azijn en een helft water en laat hem een uur weken. Dit is relatief makkelijk, want je kunt je douchekop er in bijna alle gevallen er zo afschroeven. Laat de kop een uur weken en je zult weer kunnen genieten van een goede douchestraal!

Om je kranen te ontkalken met azijn, kun je een deel azijn en een deel water in een plastic zakje gieten en deze met een elastiek aan de kraan binden. Laat het goedje een paar uur zitten en zet de kraan daarna een tijdje aan. De kalkaanslag zal door de azijn loslaten, zodat het water weer goed kan doorlopen. Je kunt deze manier om de maand herhalen, zodat je zeker weet dat de materialen niet zullen verkalken.

Een roestvrij stalen aanrecht

Heb jij zo’n prachtig stalen aanrecht? Balen als daar kalkaanslag op komt. Om je stalen aanrecht mooi glimmend te houden, kun je met een sponsje met natuurlijke azijn het aanrecht behandelen. Laat de azijn een paar minuten, maar maximaal vijf minuten inwerken en spoel het aanrecht af. Het aanrecht zal er weer als nieuw uitzien!


Tip 3 – Raar maar waar: gebruik een reinigingstablet voor een kunstgebit tegen kalk

Het meest gekke goedje om kalkaanslag te verwijderen is misschien wel een blokje Steradent of Fixadent: een reinigingstablet voor een kunstgebit. Heb je last van kalk in de toiletpot? Leg het tablet een nachtje in de afvoer van je wc en de kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ook kun je een halve tablet inzetten om je waterkoker of koffiezetapparaat te ontkalken. Meng het tablet met water en gebruik het op dezelfde wijze als de azijn die wij hierboven al noemden. Raar, maar waar!


Tip 4 – Lekker om te drinken én om te ontkalken: cola

Wist je dat cola ook een heel goed middel is om te ontkalken? Of je nou Cola Cola of het goedkoopste merk van jouw supermarkt gebruikt – het maakt niets uit. Ook cola is dus een goedkope en gemakkelijke manier om kalk te verwijderen.

De toiletpot

Last van kalkaanslag in de toiletpot? Dat is niet zo mooi, want die kalkaanslag kan er heel vies uit gaan zien: een beetje gelig of zelfs bruin. Cola helpt je bij het verwijderen van kalkaanslag in het toilet. Giet het in de pot en laat het een nachtje weken voordat je doorspoelt. Nog een beetje over? Dan kun je ook zelf nog lekker genieten van het zwarte goud.

De gootsteen

Ook kun je cola gebruiken om je gootsteen kalkvrij te maken. Het heeft een dubbele werking, want ook een eventuele ontstopping zal vliegensvlug verdwijnen door dit drankje.


Tip 5 – Zorg dat je kalkaanslag voorkomt

Het is natuurlijk ook erg belangrijk om kalkaanslag in huis te voorkomen. Liever voorkomen dan genezen, toch? We zetten dan ook verschillende tips op een rijtje om kalkaanslag te voorkomen. Dat scheelt weer heel wat poetswerk!

Ga voor een waterontharder

Helemaal klaar met kalkaanslag? Investeer dan in een waterontharder. Zo’n apparaat verminderd de hardheid van het water, zodat je minder last hebt van kalk. De prijs van een waterontharder ligt tussen de vijfhonderd en duizend euro, maar dan ben je wel voorgoed van de kalkaanslag af.

Laat het water in je bad, gootsteen en douche direct weglopen

Een iets goedkopere manier om kalkaanslag te voorkomen is om het water op gevoelige plaatsen meteen te laten weglopen en goed droog te houden. Haal bijvoorbeeld een droge doek door de gootsteen na de afwas en ga met een trekker over de tegels van de badkamer na het douchen. Dat scheelt al een hoop!


Met deze tips zul je geen last meer hebben van kalkaanslag in je huis. Ga voor speciale antikalk schoonmaakmiddelen, of ga aan de slag met een mengsel van azijn. Wist je dat cola en zelfs een reinigingstablet voor een kunstgebit ook prima in te zetten zijn tegen kalkaanslag? Het beste is natuurlijk om kalkaanslag te voorkomen door een waterontharder te plaatsen en plekken als het bad en de gootsteen goed droog te houden. Op naar een blinkend schoon huis!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag