Het bezitten van een eigen huis is voor velen een droom die uitkomt. Je eigen vaste plek in een omgeving waarin je je fijn voelt. Een eigen huis bouwen is daarbij de ultieme droom. Jouw eigen droomwoning op een locatie waar je hartje sneller van gaat kloppen. Toch kiezen veel mensen ervoor om de droom een droom te laten. Omdat er nogal wat komt kijken bij het bouwen van een huis. Regelgeving bijvoorbeeld, maar zeker ook de kosten. Over dit laatste gaan we het hebben in dit artikel. Want wat kost het bouwen van een huis nu precies?
Geen eenduidig antwoord
Om maar direct antwoord te geven op de vraag “wat kost het bouwen van een huis?” : zoveel als je zelf wilt. Lees bijvoorbeeld ons artikel maar eens over de kosten van een tiny house. Daarin kon je lezen dat je al een eigen huis kunt bouwen voor zo’n 25.000 euro. Afhankelijk van je persoonlijke wensen en voorkeuren kan dit bedrag (zelfs voor een piepklein huisje) richting een ton lopen. De kosten van het bouwen van je eigen huis is dus sterk afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren en zodoende is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat een huis bouwen nu precies kost. We hebben echter de voornaamste zaken waar je rekening mee moet houden overzichtelijk voor je op een rij gezet.
Kosten voor het bouwen van een huis
Het grote voordeel van een eigen woning bouwen is dat je het huis helemaal naar eigen smaakt kunt inrichten. Los van de geldende regelgeving bepaal je zelf over hoeveel vloeroppervlak je wilt beschikken, hoe deze wordt ingedeeld, hoe de afwerking er uit komt te zien en of je extra’s wilt zoals vloer- en muurverwarming, zonnepanelen of een warmtepomp om maar iets te noemen. Verzin het en een aannemer realiseert het. Daarbij is geen droom te groot, maar zal de bankrekening goed in de gaten moeten worden gehouden. Wie wel eens het tv-programma ‘Grand Designs’ heeft gezien, een tv-show waarin mensen hun eigen droomwoning realiseren, zal hebben opgemerkt dat er één punt altijd terugkomt in elke aflevering: mensen komen (fors) boven het vooraf opgestelde budget uit. Omdat ze het op voorhand niet goed berekend hebben, omdat er onvoorziene kosten bijkomen tijdens het bouwen, omdat een aannemer zijn afspraken niet nakomt of omdat er extra en/of andere materialen benodigd zijn. Er zijn duizend redenen waarom de kosten voor het bouwen van een huis hoger uit kunnen vallen. Iets om altijd goed in het achterhoofd te houden wanneer je besloten hebt om je eigen droomwoning te gaan bouwen.
Kavel
Alles begint natuurlijk met de plek waar je je hart wilt verliezen. De bouwgrond waar je je eigen woning wilt bouwen wordt een kavel genoemd. De kosten voor bouwgrond worden voornamelijk beïnvloed door de locatie. Wie in de randstad wilt bouwen is doorgaans meer geld kwijt aan een kavel dan wanneer men ergens in de Achterhoek een huis wilt bouwen. Gemiddeld gezien kost een kavel tussen de 150 en 500 euro (soms veel meer op gewilde locaties) per m². Met het kopen van een stuk bouwgrond ben je er overigens nog niet. In sommige gevallen is de kavel bijvoorbeeld nog niet geschikt om op te bouwen. In dat geval zijn er extra kosten om de kavel rijp te maken om er een woning op te bouwen. Ook kan het voorkomen dat er al gebouwd is op de kavel en zal er eerst gesloopt moeten worden voordat de droomwoning gerealiseerd kan worden. Ook hier zitten logischerwijs extra kosten aan verbonden en gaat het om oudere bebouwing, dan moet je ook rekening houden met eventueel asbest dat verwijderd zal moeten worden.
Notariskosten
Net als bij het kopen van een reeds gebouwd huis heb je te maken met een hypotheek en een notaris. Logischerwijs vloeien hier extra kosten uit waar je ook rekening mee zult moeten houden wanneer je besloten hebt om zelf een huis te bouwen. Zo stelt de notaris de leveringsakte, dan wel eigendomsakte op waarmee je eigenaar wordt van de gekochte bouwgrond. De tweede akte die je zal moeten ondertekenen is de hypotheekakte. Doorgaans sluit je een lening af bij een bank (of andere kredietverstrekker) voor je woning, simpelweg omdat de meeste mensen nu eenmaal niet een paar ton op de bank hebben staan. Met de hypotheekakte geef je je nieuw te bouwen huis als onderpand aan de bank. Mocht je onverhoopt vroeg of laat de hypotheek niet meer kunnen betalen (en je lening dus niet af kunnen lossen) heeft de bank altijd iets om op terug te vallen: jouw droomhuis.
Verzekeringen
In onze artikelen over online een hypotheek afsluiten en kan ik een huis kopen schreven we al dat bij het kopen van een huis vaak verzekeringen komen kijken. Voor het zelf bouwen van je huis is dit niet anders en afhankelijk van je situatie kunnen hier nog extra verzekeringskosten bij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering die eventuele schade aan je woning tijdens het bouwen vergoedt of die een vergoeding uitkeert bij diefstal van de bouwmaterialen. Dit soort verzekeringen heb je niet nodig als je een reeds bestaande woning wilt betreden, maar bij het zelf bouwen van een huis worden ze doorgaans stevig aangeraden.
Bouwvergunning/omgevingsvergunning
Voordat de schop definitief in de grond kan zal je over een bouwvergunning, tegenwoordig ook wel omgevingsvergunning genoemd, moeten beschikken. In principe is er in Nederland voor elk bouwwerk een omgevingsvergunning benodigd welke je kunt aanvragen bij de gemeente. De kosten verschillen enorm per gemeente. Via de website bouwleges.nl kun je achterhalen hoeveel de gemeentelijke legesverordening precies is in jouw gemeente. Houd er overigens ook rekening mee dat er vaak geruime tijd overheen gaat tussen het aanvragen van de bouwvergunning en het toekennen van de omgevingsvergunning. Het is zinvol om niet al te licht over bouwvergunningen te denken en verwachten dat het allemaal wel los zal lopen. Je zult niet de eerste zijn waarbij de nieuwgebouwde woning tot de grond toe moet worden afgebroken omdat er niet aan de vereisten is voldaan. Het is beter om te voorkomen dan om te genezen en ook al duurt het dus even voor je de omgevingsvergunning hebt ontvangen van de gemeente: begin nooit alvast met bouwen zonder dat je de vergunning ontvangen hebt.
Ontwerp
Bovenstaande zaken zijn (helaas) noodzakelijk kwaad en worden door de meeste mensen niet bepaald als leuk ervaren. Het ontwerpen van je eigen woning is voor velen echter hét onderdeel waar het allemaal om draait. Zoals gezegd heb je hier geheel de vrije hand in en kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Een optie is om zelf aan de tekentafel te gaan zitten als je hier de skills voor hebt, maar de meeste mensen zullen voor een professional kiezen die elke millimeter nauwkeurig intekent. Een andere optie is om voor een reeds bestaand ontwerp te kiezen. Misschien heb je je droomwoning ooit al eens eerder ergens gezien en wil je een exacte replica bouwen. Kort door de bocht kan gesteld worden dat je meer kosten maakt wanneer je vanaf een blanco vel gaat ontwerpen, dan wanneer je voor een woning kiest die al eens eerder is gebouwd (door dezelfde aannemer).
Bouwkosten
We gaan er in dit artikel gemakshalve vanuit dat je niet écht zelf je huis gaat bouwen. Indien dit wél het geval is kun je veel kosten al schrappen, want los van de materialen die gebruikt gaan worden binnen de woning is een groot deel van de bouwkosten onder te brengen onder ‘arbeidsloon’. In de meeste gevallen beheert een aannemer het gehele project en zal hij zorg dragen voor alle zaken die komen kijken bij het bouwen van een eigen woning. Dus van de waterleidingen tot de dakgoot en van het optrekken van de gevel tot het installeren van de cv-ketel. Hierbij besteedt de aannemer uiteraard ook uit. Niet elk aannemersbedrijf beschikt tenslotte over alle specialismen die benodigd zijn voor het bouwen van een woning. Voor bepaalde specialismen zal hij een expert inschakelen. Denk aan een installateur of een loodgieter bijvoorbeeld. Veel van de bouwkosten heb je dus indirect in eigen hand door goed te onderhandelen met de aannemer voordat de bouw aanvangt.
Daarnaast zijn – zoals gezegd – de gebruikte materialen en de soort bouwmethode van wezenlijk belang op de totale bouwkosten. Het spreekt voor zich dat duurzame en luxe materialen (veel) meer kosten dan basis kwaliteitsmaterialen. Tevens is het goed om te weten dat meer m³ vaak goedkoper is dan een project met minder m³. Los van je eigen persoonlijke wensen en voorkeuren kan gesteld worden dat het bouwen van een eigen woning gemiddeld gezien tussen de 200 en 500 euro per m³ kost. Het gemiddelde bedrag per m³ is dus doorgaans goedkoper wanneer het om een omvangrijker project gaat.
Inrichting
En toen was je huis af. Van de eerste paal in de grond tot het casco huis dat er nu staat. Een geweldig project dat uit de grond is verrezen en nu om de finishing touch vraagt. Naast het ontwerpen van de woning voor veel mensen hét leukste onderdeel van het zelf bouwen van een huis. Logischerwijs kun je dit weer zo gek maken als je zelf wilt en valt er dus maar weinig te zeggen over de kosten die je hiervoor maakt. Keukens zijn er bijvoorbeeld al vanaf een kleine 2000 euro, maar net zo gemakkelijk kan een uber-de-luxe keuken meer dan 10.000 euro kosten. Ditzelfde geldt natuurlijk voor de badkamer, de inrichting van de woonkamer en of je genoegen neemt met een Ikea-kast of een supergrote inloopkast wenst in je slaapkamer. Om dan toch maar een klein kostenplaatje te schetsen besteden mensen aan de inrichting van een huis van 100 m² gemiddeld 30.000 euro aan de inrichting van de woning en zo’n 60.000 euro als het woonoppervlak dubbel zo groot is.
Tuin en oprit
We zijn er in dit artikel vanuit gegaan dat je een huis wilt bouwen en geen appartementencomplex. Zodoende zal je ook een potje moeten maken voor de tuin en de oprit. Een berg aarde om je woning oogt tenslotte niet al te fraai. Als je een beetje creatief bent kun je zelf een prachtige tuin ontwerpen (of helemaal betegelen als je juist niet creatief bent natuurlijk), maar je kunt er ook voor kiezen om een hovenier in te schakelen die je helpt bij het inrichten van je tuin en oprit. Net als bij het onderhandelen met de aannemer, kun je ook hier weer een mooie besparing maken als je een goede deal sluit met de vakman.
Overige kosten
Globaal gezien zijn bovenstaande kosten voor eenieder van toepassing die een eigen woning wilt bouwen. Afhankelijk van je situatie kunnen daar nog extra overige kosten bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan precariobelasting als je een steiger aan het water wilt plaatsen in je achtertuin of de kosten voor grondmechanisch onderzoek en milieuonderzoek als je een funderingsadvies wilt. Vergeet ook niet de kosten voor de eindschoonmaak. Een aannemer is vaak een beste man, maar zal je woning niet brandschoon achterlaten. En wat te denken van de verhuiskosten als je woning eenmaal klaar is om in te gaan wonen? Ook die kosten zijn slim om nu alvast in te calculeren zodat je achteraf niet tegen onvoorziene kosten aanloopt.
Onvoorziene kosten
Hoe goed je ook plant en hoe goed je alles ook van tevoren hebt onderhandeld: je hebt bij het bouwen van je eigen woning vrijwel altijd te maken met onvoorziene kosten. Het bouwen van een woning kan dan wel veel met wiskunde te maken hebben; je kunt niet alles van tevoren weten en de post onvoorziene kosten moet er dus altijd zijn. Gemiddeld gezien calculeren de meeste mensen zo’n 5 à 10% van de totale investeringskosten in als onvoorziene kosten. Het is hierbij slim om eerder te hoog, dan te laag te gaan zitten in de inschatting. Het kan op die manier tenslotte eerder mee-, dan tegenvallen.
Doe je eigen onderzoek
Ondanks de omvang van dit artikel is dit alles slechts een summiere omschrijving van hetgeen komt kijken bij het zelf bouwen van een woning. Ja, het is erg aantrekkelijk om je eigen woning te bouwen. Maar zorg dat je je oneindig goed voorbereidt. Win advies in bij specialisten. Praat met mensen die zelf hun woning hebben gebouwd. Struin fora af en lees je tot in de late uurtjes in over alle ins en outs. Je bouwt je eigen woning tenslotte voor de langere termijn (daar gaan we tenminste vanuit) en dus is het logisch dat je elk detail van tevoren uitdenkt. Besef dat je daarbij nooit alles in je eentje kunt uitvogelen. Hulp van mensen die eerder met het bijltje gehakt hebben en/of er professioneel mee bezig zijn, zou altijd meer dan welkom moeten zijn. Bezint eer ge begint. Dan pluk je er later de vruchten van en zul je optimaal kunnen genieten van je eigen gebouwde woning!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Hoe kan je een huis kopen zonder eigen geld?
- Hoe kun je investeren in vastgoed?
- Hoe kun je online een hypotheek afsluiten?
- Kan ik een huis kopen? Hoe weet je of je een huis kunt kopen?
- Wat kost het storten van een fundering?
- Waar moet je rekening mee houden bij een aanbouw aan je huis?
- Waaraan voldoet een goede mantelzorgwoning?
- Wat kost een houten huis?
- Hoe werkt een bouwdepot?
- Welke bouwmarkten heb je in Duitsland?