Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar moet je rekening mee houden bij een aanbouw aan je huis?

Waar moet je rekening mee houden bij een aanbouw aan je huis?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil je graag een extra ruimte toevoegen aan een bestaande woning? Bijvoorbeeld een garage, serre of extra kamer? Dat is mogelijk met behulp van een aanbouw. Maar voordat je deze gaat realiseren, zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Zoals het ontwerp, de materialen, de afwerking en de stijl. Om maar een paar voorbeelden te noemen. En niet op de laatste plaats de prijs! Want wat kost zo’n aanbouw nou eigenlijk? Dit artikel legt stapsgewijs uit waar je rekening mee moet houden bij een aanbouw aan je huis.


Wat is een aanbouw?

Een aanbouw valt nog het beste te omschrijven als een bouwwerk dat tegen de gevel van een bestaand gebouw wordt gebouwd. Het is dus geen uitbreiding van een bestaande ruimte, maar een volledig nieuwe constructie. Er wordt dus een afzonderlijke ruimte aan het hoofdgebouw toegevoegd. Dit kan een grote toevoeging zijn aan de huidige indeling van je huis.

Wat is het verschil met uitbouw en bijbouw?

Aanbouw, uitbouw en bijbouw zijn drie verschillende termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Dat is ook best wel logisch: er zit nauwelijks verschil in de schrijfwijze. Toch betekenen deze termen wel degelijk iets anders. Het is heel belangrijk om het verschil te weten, want elk type constructie heeft weer andere kosten, materialen, aandachtspunten et cetera. We kunnen de definities van bijbouw, aanbouw en uitbouw als volgt samenvatten:

  1. Bijbouw: nieuwe constructie die volledig losstaat van bestaande woning, maar kan wel tegen een bestaande woning zijn aangebouwd.
  2. Aanbouw: nieuwe constructie die in verbinding staat met bestaande woning, bijvoorbeeld door middel van een verbindingsdeur
  3. Uitbouw: uitbreiding van bestaande constructie, bijvoorbeeld het vergroten van een bestaande ruimte

Nu heb je wellicht al een beeld van de verschillen tussen deze drie type constructies. Toch zullen we hieronder nog even iets dieper inzoomen op het verschil tussen aanbouw en uitbouw en op het verschil tussen aanbouw en bijbouw.

Te beginnen met uitbouw. Je weet nu dat aanbouw een geheel losse, nieuwe constructie is. Dat is direct het grootste verschil met uitbouw. Want met uitbouw wordt een bestaande ruimte vergroot. Oftewel, uitgebreid. Hierdoor komt er meer ruimte beschikbaar. Bijvoorbeeld in de keuken. Daarnaast is het ook mogelijk om een grote ruimte te onderbreken met een muurtje, waar je vervolgens een grotere doorgang of een poort in plaatst. Deze constructie wordt steeds vaker gebruikt als parkeerplaats voor de auto.

Is bijbouw wéér iets anders? Jazeker. Bij een bijgebouw bestaat er helemáál geen verbinding tussen het hoofdgebouw in het bijgebouw. Dus je kunt niet van het bijgebouw naar een andere ruimte in het huis lopen. Zodra er een verbindingsdeur- of poort wordt aangebracht, is er al sprake van aanbouw.


Het begint allemaal met het soort aanbouw

Aanbouw is er in alle soorten en maten. Er zijn daarom een aantal aspecten waar je over na moet denken. Hoe ziet jouw droomaanbouw eruit? Past dat ook in het budget? Veel van de keuzes rondom ‘type aanbouw’ zie je direct terug in het prijskaartje… Maar op de kosten voor de aanbouw komen we later in dit artikel terug. Nu lichten we eerst de verschillend kenmerken van aanbouw toe.

Wat voor ruimte is jouw aanbouw?

Een aanbouw is primair bedoeld om extra ruimte te creëren. Maar waar moet deze extra ruimte komen? Aan de voorzijde van het huis, of aan de achterzijde van het huis? Boven, of beneden? Of misschien wel buiten? Onderstaande voorbeelden laten goed zien hoe divers de mogelijkheden voor aanbouw zijn. Je zult meteen merken dat er héél veel mogelijkheden zijn voor aanbouw:

  • Balkon aanbouwen
  • Berging aanbouwen
  • Bijkeuken aanbouwen
  • Erker aanbouwen
  • Kelder aanbouwen
  • Garage aanbouwen
  • Tuinkamer aanbouwen
  • Veranda aanbouwen

Het formaat van de aanbouw

Dat je extra ruimte wil, is een feit. Maar hoeveel? Het is belangrijk om na te denken over de precieze afmetingen. Niet alleen om te kijken of ‘het past’ en hoe duur het is, maar ook omdat je in sommige gevallen een vergunning aan moet vragen. Het formaat van aanbouw wordt uitgedrukt in twee dimensies: de breedte en de diepte. Vaak wordt de prijs berekend op per halve meter.

Prefab of maatwerk

Bij een aanbouw kun je kiezen voor prefab (vooraf gefabriceerd) of voor maatwerk (ter plekke gefabriceerd). Tegenwoordig zijn ze zo ver met techniek, dat alle onderdelen voor de aanbouw reeds in de fabriek vervaardigd kunnen worden. Het kan gaan om bepaalde onderdelen (zoals dakkapellen), maar ook om complete woningen en in dit geval dus aanbouw. Vervolgens hoeft de prefab aanbouw alleen nog maar van A naar B vervoerd te worden en geïnstalleerd te worden. Je kunt dit dus eigenlijk beschouwen als een kant-en-klare aanbouw. Uiteraard kun je jouw wensen van te voren doorgeven, waardoor de prefab aanbouw in zekere mate nog steeds voldoet aan jouw wensen. Máár toch ben je beperkter dan als je de aanbouw ter plaatse laat maken. Want als de aanbouw ter plekke –  op locatie – wordt gemaakt, kan wordt het volledig maatwerk. Dat betekent tevens dat je gebonden bent aan arbeidskosten, die je niet hebt als je een prefab garage hebt. Dus het is een afweging: duurder en maatwerk, of goedkoper en standaard? Aan jou de keus. Vind je deze informatie abstract en heb je behoefte aan een concreet voorbeeld? Lees dan ons artikel over prefab garages eens.

De materiaalkeuze

Voor een aanbouw kun je kiezen uit meerdere materialen. Door de juiste materialen te kiezen, zorg je ervoor dat de aanbouw goed past bij je huidige woning. Maar welke verschillende materialen zijn er allemaal? Allereerst het materiaal dat je aan de buitenkant ziet. Wordt het bijvoorbeeld een plat dak of een dak met dakpannen? En van welk materiaal worden de muren gemaakt? Dit zal negen van de tien keer baksteen zijn. Kies een type steen dat goed aansluit bij de bakstenen van je huis, zodat de aanbouw naadloos in het ontwerp van je huis over gaat. Je kunt overigens ook kiezen voor gevelplaten of een houten afwerking. Daarnaast moet je nog een keuze maken wat betreft de materialen voor de afbouw (afwerking), isolatie en de bekleding. Bekijk de beschikbare materialen bij jouw aannemer (leverancier van de aanbouw), kijk of deze materialen goed passen bij het huis en win informatie in over de voor- en nadelen en de prijs. Het is echter niet aan te raden om te bezuinigen op materialen.


Stappenplan voor jouw aanbouw

Een aanbouw is een heel proces. Je moet het ontwerpen, allemaal materialen uitkiezen, offertes opvragen, eventueel vergunningen regelen en nog veel meer. Om jou een klein beetje op weg te helpen, staan we eerst even kort stil bij het stappenplan voor jouw aanbouw.

Stap 1 – Bereid de aanbouw voor

Eerst denken, dan doen. Wat voor aanbouw wil je precies maken? Het is belangrijk om hier zo gedetailleerd mogelijk over na te denken. Want hoe concreter jouw wensenlijstje is, hoe nauwkeuriger de offerte van de aannemer zou zijn. Bovendien kan hij of zij jou dan precies vertellen of jouw idee realistisch is. De plannen kunnen – waar nodig – worden bijgeschaafd. Bovendien is het wel fijn om van te voren te weten waar je financieel aan toe bent, vind je niet?

Stap 2 – Kies een aannemer (of leverancier)

Het is niet verplicht om een aannemer in te schakelen. Ten eerste kost het extra geld, ten tweede moet je de controle deels uit handen geven. Aan de andere kant is het nauwelijks haalbaar om een aanbouw op eigen houtje neer te zetten, tenzij je toevallig heel handig bent. We gaan er voor het gemak even van uit dat je een aannemer inschakelt. Je moet dan op de volgende dingen letten: goede kwaliteit (vooral ten opzichte van de prijs), snelle verbouwing (dat je niet maandenlang in een puinzooi zit), een stevige wind- en waterdichte verbouwing (je wilt een lek bij de kozijnen voorkomen…), transparantie en duidelijkheid (zowel over prijzen als over werkwijze en planning), en tot slot een veilige werkwijze. Als je geen aannemer hebt maar slechts een leverancier van materialen, geldt natuurlijk hetzelfde. Het moet een betrouwbare leverancier zijn, die goed weet waar hij/zij het over heeft en die bereid is om met jou mee te denken.

Stap 3 – Kies jouw aanbouw en (laat) deze plaatsen

Nu wordt het tijd om jouw aanvraag compleet te maken en de benodigde materialen te bestellen. Tijdens deze stap kan het geen kwaad om advies in te winnen van een architect of bouwkundige. Hij of zij heeft veel beter zicht op de mogelijkheden van aanbouw in je huis. Daarnaast zien zij in een oogopslag of de aanbouw bij de woning past en, zo niet, hoe dat alsnog kan worden geregeld. Daarna begint het pas ‘echt’: de aanbouw wordt daadwerkelijk gebouwd! Zoals eerder gezegd, kun je kiezen uit prefab en maatwerk. Prefab aanbouw wordt sneller geleverd en staat sneller klaar. Dan is het nog de vraag of je zelf verantwoordelijk bent voor de afwerking van de aanbouw, of dat je dat (laat) doen.

Stap 4 – Keuze voor extra opties

Dan ben je er nog niet. Want er zijn talloze extra opties waar je uit kunt kiezen. Bijvoorbeeld een geveldoorbraak, stucwerk, aanleggen van elektra, aanleggen van vloerverwarming, plaatsen van kozijnen, regelen van centrale verwarming, aftimmerwerk en nog veel meer.

Stap 5 – Afrondende fase, aanbouw zo goed als af

Gefeliciteerd… Je bent nu bijna aan het einde van jouw aanbouw! Tijd om te controleren of alles conform afspraak is gemaakt en of alles werkt. Als je ervoor hebt gekozen om zelf een deel van de afwerking op je te nemen, dan mag jij nu de handen uit de mouwen gaan steken. Als dat niet zo is, dan kun je vanaf nu lekker gaan genieten in je nieuwe aanbouw!


Waar moet je nog meer rekening mee houden bij een aanbouw aan je huis?

Er zijn werkelijk waar een heleboel aandachtspunten wat betreft aanbouw van een huis. Theoretisch gezien zouden we hier een heel boek over kunnen schrijven. Maar – om het toch een beetje overzichtelijk te houden voor je – houden we het bij de belangrijkste aandachtspunten. Overige informatie die niet in dit artikel staat, kun je indien gewenst inwinnen bij een aannemer, architect of bouwkundige. Dus… Waar moet je nog meer rekening mee houden bij aanbouw?

Aanbouw moet opgaan in het geheel

Een aanbouw hoort echt nog bij het hoofdgebouw. Omdat het een geheel nieuwe constructie is, kan het verleidelijk zijn om het helemaal anders te maken. Soms werkt dat goed: bijvoorbeeld een heel oud pand met één hypermoderne aanbouw van glas en staal. Toch werkt het vaker NIET dan WEL. Het is mooi als je óf precies dezelfde stijl en materialen gebruikt, óf precies de tegenovergestelde.

Het kan geen kwaad om professioneel advies in te winnen

Dit punt sluit mooi aan bij bovenstaand aandachtspunt. Laat je adviseren! Een architect is een hele goede investering. Hij of zij haalt meer uit de mogelijkheden dan je zelf ooit had kunnen bedenken.

Denk goed na over het type fundering

Wat voor aanbouw wil je precies realiseren? Soms is er een stevige fundering nodig. Oftewel, een raamwerk waar jouw aanbouw op gebaseerd is. Denk bijvoorbeeld aan een houtskelet of een stalen geraamte. Door een fundering neer te zetten, gaat jouw aanbouw langer mee en ontstaan er minder snel scheuren. Helaas drukt de aanwezigheid van fundering wel behoorlijk op de prijs!

Denk goed na over de isolering

Wat heb je aan een aanbouw die er mooi uitziet, maar waar het steenkoud is in de winter? Waar de stookkosten zó hoog oplopen dat je de kachel helemaal niet meer aanzet? En dat is alleen nog maar de isolatie qua buitenlucht. Je hebt ook nog een tweede vorm isolatie: akoestische isolatie. Dit houdt in dat geluiden vanuit de aanbouw gedempt worden, waardoor men hier in andere ruimtes niet (of in ieder geval minder) last van heeft.

Controleer de energie-eisen voor de aanbouw

Deze tip is gerelateerd aan bovenstaande tekst over de isolatie. Controleer van te voren de energie-eisen van de aanbouw. Aan welke regels en voorschriften moet het voldoen? Waarschijnlijk moet de aanbouw voldoen aan een bepaald energielabel. En dat kun je weer voor elkaar krijgen door de juiste isolatie te kiezen.

Houd rekening met de afwerking

Behalve een paar muurtjes, zullen er nog veel meer aanpassingen vereist zijn. Wat doe je bijvoorbeeld met de muren en het plafond? Wat voor vloer leg je, laat je deze leggen of ga je deze zelf leggen? Van welk materiaal dan? Hoe ga je de nieuwe ruimte indelen? En waar moeten de stopcontacten komen? Er moeten een hoop knopen doorgehakt worden voordat jouw aanbouw een feit is.

Zorg voor voldoende lichtinval

Je kunt overwegen om jouw aanbouw ‘op te leuken’ met een lichtstraat of een lichtkoepel in het dak. Dan kun je direct zonnepanelen installeren.

Je woning wordt meer waard

De prijs voor een woning hangt van een aantal verschillende factoren af. Heel sturende factoren in deze prijsbepaling zijn de aantal vierkante meters en het aantal kamers. Met een aanbouw heb je meer ruimte, zowel qua vierkante meters als qua aantal kamers! Dus jouw woning stijgt hoe dan ook in waarde. Aanzienlijk.

Last but not least: vergunningen!

Het laatste punt dat we willen bespreken, zijn vergunningen. Dit is een van de belangrijkste aandachtspunten voor iedereen die aanbouw wil realiseren. Voor aanbouw tot 4 meter diep en 5 meter hoog, hoef je geen vergunning aan te plaatsen. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • Aanbouw is aan de achterkant van de woning
  • Woning is géén monument (check overigens bij je gemeente of er nog andere eisen zijn, bijvoorbeeld vanuit de welstandscommissie)

Als je verbouwing wilt doen die om wat voor reden dan ook niet voldoet aan bovenstaande voorwaarden, dan moet je een vergunning aanvragen. Begin pas met de aanbouw als je de vergunningen rond hebt! Je weet namelijk nooit hoe het loopt…


Wat kost een aanbouw voor je huis?

En dan nu de hamvraag: wat kost een aanbouw? Het moge duidelijk zijn dat dit geen goedkope investering is. Maar aangezien jouw woning meer waard wordt, is dit wellicht de prijs waard.

Gemiddelde kosten aanbouw

De gemiddelde kosten voor een aanbouw bedragen:

  • 3 meter breed: €12.000- €16.000
  • 5 meter breed: €18.000- €22.000

De exacte prijs wordt beïnvloed door allerlei eerdergenoemde factoren. Bijvoorbeeld het type dak, hoeveel verdiepingen, de afwerking, ramen en deuren, hoeveel meter et cetera. Wat nou als de afmetingen veranderen? Vaak betaal je per halve meter breedte zo’n €1000 extra. Voor een halve meter meer of minder diepte ligt dit bedrag rond de €1250.

Zelf berekenen wat je aanbouw kost

Wij geven op deze site een indicatie van gemiddelde kosten. Het is een ruwe schatting, die misschien wel helemaal niet aansluit bij ‘jouw’ werkelijkheid. Om voor jezelf een specifieker beeld te scheppen, kun je onderstaande rekentools gebruiken:

Vraag altijd verschillende offertes aan

We kunnen ons voorstellen dat je zo langzamerhand benieuwd bent geworden wat jouw aanbouw precies gaat kosten. Met het oog op alle keuzes die je maakt qua materialen, afmetingen et cetera. Daar kom je maar op een manier achter: offertes opvragen! Bij de meeste bedrijven is dat gratis. Wij raden dan ook aan om er meerdere uit te zetten en te kijken welke jij het beste vindt.


Verschillende prijsklassen

Net als met vele andere producten en diensten, zit er veel verschil in aanbouw. De ene aanbouw is heel functioneel: doet wat het moet doen zonder (onnodige) poespas. Een andere uitbouw is weer heel luxe, met alles erop eraan. Deze verschillen zie je heel goed terug in de prijs. Je moet er dan ook goed over na denken hoeveel je over hebt voor een aanbouw, en wat je precieze wensen zijn.

Goedkope aanbouw

Niet iedereen heeft een groot budget voor aanbouw. Sterker nog, de meeste Nederlanders moeten hier echt wel even voor sparen. Daarnaast is het ook de vraag of je het geld ervoor over hebt! Ook al zou het op de rekening staan. Als je het geld niet hebt of wilt uitgeven, dan kun je het beste kiezen voor ‘goedkope aanbouw’. Eigenlijk is goedkoop niet de juiste term, want het is nog steeds een behoorlijke smak geld. Maar in ieder geval lager dan de kosten voor een functionele of luxe aanbouw. Bij goedkope aanbouw kies je voor een prefab aanbouw met een minimale afwerking. Voor een dergelijke aanbouw betaal je gemiddeld €16.000. Dit bedrag is inclusief het zetten van de aanbouw. Houd er rekening mee dat de afwerking nog volledig door jouzelf moet worden gedaan. Je hebt er dus redelijk wat werk van!

Praktische aanbouw

Bij de praktische aanbouw, bespaar je jezelf een hoop werk. Bij deze optie is de prijs (gemiddeld €20.000) inclusief de afwerking. Dat houdt bijvoorbeeld in dat elektra wordt aangelegd, de muren en plafonds netjes worden afgewerkt en dat er een vloer in de aanbouw wordt gelegd. Het is ietsje duurder, maar scheelt je wel veel tijd en gedoe. En tijd is uiteindelijk ook geld!

Luxe aanbouw

Wil je de perfecte aanbouw met alles erop en eraan? Dan ontkom je niet aan de duurste variant: luxe aanbouw. Dit type aanbouw betreft vaak een grote ruimte die heel modern is ingericht. Alles is dan ook inbegrepen: van kozijnen, ramen, deuren en elektra tot vloerverwarming openslaande deuren of een schuifpui. Uiteraard zijn de muren en het plafond prachtig afgewerkt. Voor een luxe, grote aanbouw ben je meer dan €40.000 kwijt.

Het blijft altijd maatwerk

Onthoud dat bovenstaande categorieën slechts indicaties zijn. Natuurlijk zitten er altijd nog opties en prijsklassen tussenin. Een beetje afwerking, geen afwerking maar elektra, en noem maar op. Bovendien hangt de prijs van allerlei factoren af, zoals we al eerder hebben besproken. Dus denk van te voren goed na wat je zelf wil aanleggen en wat je aan wil laten leggen, en vraag met deze wensen in je achterhoofd verschillende offertes op.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag