Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Welke bouwmarkten heb je in Duitsland?

Welke bouwmarkten heb je in Duitsland?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel mensen weten dat het goedkoper is om auto’s te kopen in Duitsland. Maar niet alleen auto’s kun je goedkoper halen bij de Oosterburen. Veel andere producten zijn ook goedkoper dan in Nederland, waardoor veel Nederlanders regelmatig de grens oversteken naar Duitsland.

Ben je aan het klussen, wil je een nieuwe badkamer bouwen of misschien zelfs een dakkapel maken? Dan kan het lonen om voor je materiaal eens een bezoekje te brengen aan Duitsland. In dit artikel beschrijven wij welke bouwmarkten zich vlak over de Duitse grens bevinden.


Waarom in Duitsland naar een bouwmarkt?

Als je een beetje prijsbewust bent, dan weet je dat Nederland soms steeds duurder lijkt te worden. We hebben een vrij hoog Btw-tarief en ook de marge die wordt verdiend op bepaalde producten is hoog. Veel mensen die rond de grens van Duitsland wonen, gaan daarom al jaren de grens over om boodschappen te doen, te tanken, een auto te kopen of om bouwmaterialen te kopen.

Vaak is het namelijk een stuk goedkoper om je aankopen in Duitsland te doen. Maar dat Duitsland over het algemeen goedkoper is, betekent niet dat alles direct goedkoper is. Het loont dus om uit te zoeken wat je nodig hebt voor je verbouwing of klus.


Bouwmarkten vlak over de Duitse grens

Hierbij een overzicht met de drie populairste bouwmarkten vlak over de grens.


1. Swertz

Swertz is een grote bouwmarktketen die zich al sinds 1936 bezighoudt in het verkopen van materiaal voor verbouwingen, kleine klusjes en complete woningbouwprojecten. Ze hebben voor Nederlanders een zeer strategische plek uitgekozen voor bijna alle filialen. Zo vind je een Swertz bouwmarkt in Kleve, Emmerich, Goch en Straelen. Je kunt de website van Swertz bezoeken als particulier of als aannemer die op zoek is naar bouwmaterialen voor een groter project. Swertz biedt een bezorgdienst die zowel kleine als lange afstanden kan verzorgen. Je kunt contact opnemen met de bouwmarkt om uit te vinden wat een eventuele levering kost. Daarbij is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een vrachtwagen met kraan te bestellen wanneer je alles op de eerste of tweede etage moet hebben. Ook kun je direct materiaal huren wat je zelf niet in huis hebt. 

Het assortiment van Swertz

Het maakt eigenlijk niet uit wat je nodig hebt, Swertz heeft het waarschijnlijk allemaal. Je vindt er, afhankelijk van het filiaal, afdelingen speciaal gericht op onder andere vensters, deuren, dakbedekking, binnen- en buitentegels, tuinonderhoud, houtwerk, en hekwerk. 


blank

2. bauSpezi 

bauSpezi is een andere Duitse bouwmarkt die zich net over de grens bevindt en specialiseert zich in vrijwel alles wat te maken heeft met bouwen, verbouwen, tuinieren, vrije tijd en klussen. Ook bauSpezi heeft strategische plekken gekozen voor de filialen. Zo vind je onder andere bauSpezi bouwmarkten in Oberhausen, Coesfeld-Lat, Reken en Jemgum. Verderop in Duitsland zijn nog veel meer vestigingen van bauSpezi te vinden.

Je kunt bij bauSpezi voornamelijk terecht wanneer je als particulier op zoek bent naar materiaal. Er is geen aparte website voor aannemers met grotere projecten. bauSpezi adverteert dat zij zelfs de meest bijzondere leveringswensen tegemoet kunnen komen. Wil je dus dat je spullen aan de andere kant van Nederland bezorgd worden, hoef je alleen even contact op te nemen om dat te regelen. Wil je bepaalde apparatuur huren van bauSpezi, dan kan dat onder bepaalde voorwaarden. Niet alles is op voorraad bij iedere bouwmarkt, dus kun je het best even bellen om te vragen naar speciale gereedschappen die je nodig hebt bij je klus. 

Assortiment bauSpezi 

Het assortiment van bauSpezi is enorm breed. Je kunt er waarschijnlijk alles halen wat je nodig zult hebben voor het project waar je mee bezig bent. Uiteraard heeft niet ieder filiaal het volledige assortiment. Wel heeft iedere bouwmarkt zijn eigen specialiteiten. Zo kun je dus voor een bepaalde klus altijd alles op dezelfde plek halen. Zo zijn er onder andere materialen te verkrijgen voor badkamers en sanitair, bouw of renovatie, elektra, tuinonderhoud, huishouden, gereedschap en beveiliging. 


blank

3. OBI

De keten van OBI is internationaal en is onder andere in Duitsland gevestigd. Van alle bouwmarkten liggen enkele filialen van OBI het dichtstbij de grens. Zo is er een vestiging in Emmerich am Rein, slechts enkele kilometers over de Duitse grens. Voor mensen uit de Randstad is een ritje naar deze OBI zelfs dichterbij dan naar Enschede. Andere vestigingen van OBI kun je vinden in Borken, Kamp-Lintfort, Rheine en Lingen.

OBI onderscheidt zich met een interessante blog met ideeën voor jouw klussen. Hier kun je inspiratie opdoen voor je volgende project in en rondom het huis. Daarnaast hebben ze vaak goede aanbiedingen waar je flinke korting krijgt op producten. Deze korting kan soms oplopen tot 60%, dus een ritje naar OBI zou je ondanks de benzinekosten toch nog flink wat op kunnen leveren.

De bezorgservice van OBI is iets wat je kunt verwachten van een bouwmarkt die zich vooral richt op particulieren. Het is iets beperkter, hoewel het wel eenvoudig is om spullen binnen Duitsland te bezorgen. Wil je iets naar Nederland laten bezorgen, dan kun je contact opnemen met OBI of zelf een vervoerder in de arm nemen die het naar Nederland komt brengen. 

Assortiment OBI 

Het assortiment van OBI is vooral gericht op de particulier die wilt klussen in en rondom eigen huis. Het assortiment komt verder niets tekort en je kunt er terecht voor vrijwel alle materialen die je nodig hebt voor de meest uiteenlopende klussen. Zo heeft OBI materiaal voor onder andere bouw, tuin en vrijetijd, elektra, keuken en badkamer. In principe zijn de meeste filialen van OBI hetzelfde en bieden ze allemaal dezelfde producten. Toch loont het om voor vertrek te checken of dat ook het geval is bij de vestiging waar jij naartoe wilt.   


Bouwmaterialen over de Duitse grens 

Inventarisatie

Als eerst is het belangrijk om inventariseren wat je precies nodig gaat hebben. Maak een lijstje van wat je precies nodig denkt te hebben. Doe dat voor je gehele project, zelfs tot aan de deurklinken als je de hele woning gaat verbouwen. Vervolgens ga je met deze lijst naar de (online) winkel van een Nederlandse en Duitse bouwmarkt. Een voordeel is dat je vaak dezelfde merken kunt vergelijken met elkaar en dus een goede vergelijking maakt op prijs en kwaliteit. Uiteraard kunnen er in Duitsland ook alternatieve merken zijn die iets goedkoper zijn maar wel dezelfde kwaliteit bieden. Als jij je lijstje hebt gecheckt komt eronder aan de streep een bedrag uit wat je eventueel kunt besparen.  

Hoeveelheid

Zorg dat je zeker weet dat je genoeg besteld van de bouwmaterialen die je nodig hebt. Met name als je uit de randstad moet komen is het wel fijn als je in een keer voldoende materiaal mee kunt nemen. Niets is zo vervelend als net niet genoeg tegels bestellen van een merk dat alleen in Duitsland te verkrijgen is. 

Bezorgdienst

Let op de bezorgkosten van de bouwmarkt die je kiest voor het benodigde materiaal. Het kan zijn dat deze torenhoog worden als ze heel Nederland door moeten rijden voor de levering van je materiaal. Het kan ook zijn dat er een bepaald levergebied geldt en jouw huis daar niet binnenvalt. Ook wanneer je bijvoorbeeld cement geleverd wilt hebben, moet je controleren of dit überhaupt geleverd kan worden naar jouw huis.


Is een Duitse aannemer goedkoper? 

Stel dat je project net iets groter is dan je zelf kunt uitvoeren. Naast je bouwmateriaal zul je dan ook een aannemer in de arm moeten nemen. Het kan zijn dat je ook hiervoor beter naar Duitsland kunt uitwijken. Dit geldt vooral wanneer je dichter bij de grens woont en de aannemer vlak bij de grens gevestigd is. Het kan je dan namelijk zomaar 10-25% schelen met Nederland. Een flink bedrag om te besparen op een verbouwing van je huis of tuin.  

Hoewel het natuurlijk per aannemer verschilt, zijn er mensen die beweren dat Duitse aannemers kwalitatief beter en goedkoper zijn dan Nederlandse aannemers. Dit zijn natuurlijk persoonlijke ervaringen, want ook met Duitse aannemers kun je tegen moeilijkheden aanlopen. Zo kan je tegen problemen aanlopen zoals miscommunicaties, hogere voorrijkosten of langere levertijden. Zorg er dus altijd voor dat goedkoop geen duurkoop wordt.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag